Spawn, nu împarți la 8 pentru că e coding 10/8, adică fiecare 8 biți sunt codați în 10. Concluzia, pentru un byte e nevoie de 10 biți transferați, 3Gb/s înseamnă fix 300 MB/sec .
Care magistrală PCI? Controllerele SATA sunt integrate direct în Southbridge, nu sunt conectate nici prin PCI nici prin PCI-E. Dacă nu ar fi așa ar fi drastic limitate la 133 MB/sec teoretic (cam 105 practic) la PCI și 250 MB/sec teoretic (în practică nu știu nimic să aibe nevoie de viteza aia, cel mai mic controller RAID pe care l-am văzut era PCI-E 4x) la PCI-E. Așa nu prea există limită apropiată, transferul intern în Southbridge poate să treacă lejer de 2 sau 4 GB/sec, nu știu detaliile despre conexiune.
ursamajor, cele mai rapide discuri SATA nu trec de 110-1120 MB/sec la citire secvențială, un pic peste ce poate un PATA dar nu te aștepta la diferențe colosale în jocuri, net surfing sau filme - practic dacă reușești să vezi vreo diferență ești bun de radar ambulant

Se vede diferența la boot time, câștigi câteva secunde.
Vista X64 e unul singur. Vine în diverse combinații de restricții sau aplicații bundled, dar performanța e aceeași când rulează aceleași aplicații. Compatibilitatea e fix aceeași, nu are cum să difere. Cea mai puțin gurmandă versiune de Vista X64 se numește Windows 2008 x64

Consumă vreo 5-600 MB după instalare cu tot cu Desktop Features, Wireless, Bluetooth (nu sunt instalate implicit). Vista îmi consuma peste 900 MB de RAM în configurație echivalentă.