Întrebări pe care ni le punem de mult

S-a dovedit ca eu nu am rabdare pentru asa ceva, insa am avut in facultate un coleg care scana tot ce ii pica in mina legat de munte.
Poate v-ati lovit careva de colectia "Harti-Carti"?
Alti oameni care scaneaza, corecteaza, epubizeaza... ii gasesti pe aici:
Treaba de chinez batrin, merita tot respectul.
 
Mă tot gândesc la asta de când s-au mutat ai mei și au trebuit cărate câteva biblioteci pline. Există niște proiecte interesante gen https://linearbookscanner.org/ https://diybookscanner.org/archivist/ dar cu muncă la diy și altele mai puțin automate gen https://www.emag.ro/scanner-czur-et...r-senzor-hd-cmos-16mpx-et16plus/pd/DN5XTVBBM/ sau https://www.amazon.com/Fujitsu-ScanSnap-SV600-Overhead-Scanner/dp/B01FW17FGI (fun stuff, pattern-ul de la url-urile de la emag și amazon diferă doar în ordinea a 2 litere :biggrin:). Dar n-am aprofundat.
 
A incercat cineva sa isi scaneze biblioteca?

Am cateva sute de carti tiparite. Ocupa o gramada de spatiu, nu le pot cara dupa mine si nu le mai pot citi din motive de dioptrii la distanta mica (variaza foarte mult cu distanta, ar trebui sa tin cartea la o distanta foarte precisa si e obositor). Unele din cartile astea exista ca ePub, multe nu. Din experienta anterioara, scanare + OCR + corectare erori de OCR consuma foarte mult timp, am facut cateva carti in 1-2 saptamani fiecare, la ce volum am acum as iesi la pensie inca lucrand la asta. Si mai e ceva care nu imi place deloc, rezultatul scanarii e un text care pierde complet paginarea si pozitionarea in pagina, se duce o parte din farmecul cartii respective. Pe vremuri cartile se faceau bine, nu ca mizeriile de acum cu paginare de ziar chinezesc, am lucrat in domeniu pe vremuri si stiu despre ce vorbesc.

Deci, a incercat cineva sa isi scaneze biblioteca? Ce a iesit din asta?
Nu am încercat dar sunt dispus să dorm pe preș înainte să dau afară vreo pisică din casă sau să arunc vreo carte. Am Aventurile lui Tom Sawyer volumul combinat cu Aventurile lui Huckleberry Finn (cartea aia antică) și multe similare. Problema mea este că în UK cel puțin nu mi-am cumpărat decât hard covers care sunt grele ale naibii dar nu voi renunța la ele niciodată.

Scanarea este irelevantă, le am în format epub/mobi cam pe toate and then some. Nu are niciun rost când cartea există deja în format electronic, fie scanată și apoi corectată/paginată de cineva sau ripped de pe la vreun provider. Am scanat kilometri de hârtie pentru tata când eram școlar și mi s-a luat până peste cap de așa ceva, exact cum ai menționat și tu.

Ca idee, o carte în format digital nu te interesează să fie aliniată la margine sau ceva de genul. Te interesează să fie separate paragrafele cum trebuie și să ai hyperlinkurile cum trebuie pe capitole care să ducă la prima pagină din acel capitol. Altfel, e-readerele (că-s tabletă, că-s Kindle) toate au o funcție de resize la text deci paginarea ta făcută cu trudă în MS Word (de exemplu) este absolut inutilă.
 
Nu a zis nimeni ca arunca vreo carte, am intrebat de digitizarea bibliotecii personale, pentru 3 motive: portabilitate, accesibilitate (sa pot reciti) si pentru siguranta (2 copii digitale la fiecare carte, just in case).

Nu stiu cum e cu datul pisicilor afara din casa, ale mele ies cand au chef si intra aproape cand au chef (stiu sa iasa, dar nu vor sa intre prin acelasi loc, vin la geam sa le deschid, la erajul 1).

Nu exista notiunea de paginare in MS Word, ala pagineaza in functie de driverul imprimantei implicite pe care o ai setata in sistem (sau Windows default printer daca nu ai una fizica). Asta inseamna ca pe computere diferite pagineaza diferit, pe loc. Cartile tiparite erau paginate manual si asta nu vreau sa pierd, astea mai noi paginate automat de Word arata mizerabil, nu respecta regulile. Paginarea, printre altele, inseamna si aranjarea latimii fiecarui rand (tot manual) si reguli privind terminarea paragrafelor, plus spatierea paginilor si inceputurilor de capitole pentru lizibilitate. Altfel iese layout de ziar chinezesc, care incearca sa umple orice spatiu disponibil cu text, indiferent cum arata.
 
Alternativa este să cauți cărțile respective în arhiva cuiva care are așa ceva, nu știu cine, am găsit poza pe net :smile:

1706643363971.png
 
Back
Top