Intel H67/P67 Chipset Design Error

lauru'_balauru'

Membru Senior
OK, Intel a anuntat ca sunt oarece probleme cu noul chipset din seria 6, Cougar Point (H67/P67) - problema este in controller-ul SATA.

Problema afecteaza doar porturile SATA 300, cele SATA 600 nefiind afectate. Respectivele porturi se vor "degrada" in timp, ducand la reducerea performantei iar problema nu se poate remedia printr-un update de BIOS ci doar prin inlocuirea chipset-ului. Pentru moment Intel lucreaza cu partenerii sai ca sa accepte inlocuirea (pe cheltuiala Intel) a tuturor placilor de baza identificate ca fiind afectate.
 
Oare ce fel de eroare :rolleyes: de proiectare ar putea duce la degradarea progresiva a performantei, dar fara a cauza pierderi de date? :hmm:
Oare ce fel de eroare de proiectare afecteaza un controller vechi (SATA300), dar nu si pe cel nou proiectat (SATA600)?

Mie imi suna a "planned obsolescence screw-up". Am eu, asa, o mica impresie, ca au pus un fel de contor in chipsetul ala. Ceva de genul celor din cartusele de cerneala. Unul care sa reduca intentionat performanta pe parcursul mai multor luni-ani astfel incat sa te indemne la upgrade, dar fara a-ti da de banuit ca ceva nu merge bine. Upgrade-ul insemnand de la SATA300 (afectat) la SATA600 (neafectat).
Au subestimat gradul de utilizare, contorul merge prea repede, si acum s-au trezit ca unii utilizatori si-au dat seama ca ceva intradevar nu-i in regula prin calculatorul lor.
 
Nu e intentionata, daca era intentionata puneau mai multe porturi SATA 600 si nu buseau controllerul de pe un chipset nou. Cele doua controllere sunt destul de diferite, partile comune sunt relativ putine pentru ca SATA 600 are nevoie de o arhitectura complet noua ca sa nu debiteze doar vreo 250 MB/sec si sa nu se incinga ca naiba la frecventa mai mare utilizata. Cred ca pur si simplu au busit ceva in cel de 300 la conexiunea cu restul chipsetului, controllerul propriu-zis e copy/paste din chipseturile mai vechi si doar interconectarea e adaptata.

Ce se poate face prost, teoretic, astfel incat sa afecteze doar performanta? De pilda sa faca downgrade la viteza permanent in caz de detectie de erori, cum face Windows fall-back din UDMA 100 in 66-33 pana la PIO mode. In Windows se putea repara destul de usor chestia asta pentru ca erau doar setari prin registry si un cablu busit, la chipset e posibil sa ii dezactiveze modurile fizic (fuse blow), naiba sa ii ia - teoretic se poate, practic habar nu am ce e prost facut dar nu cred in teoria conspiratiei pentru ca nu are nici o logica.
 
Marius, un "contor" nu are cum sa degradeze performanta in timp. Probabil e vina procesului de fabricatie, cam la fel cum a patit nVidia la seria 9xxx.
 
Deci doar notebook-urile sunt afectate de problema asta? :what:Şi cum pot afla din ce "generation" e procesorul notebook-ului meu?
 
Deci doar notebook-urile sunt afectate de problema asta? :what:Şi cum pot afla din ce "generation" e procesorul notebook-ului meu?

CITITI FRATILOR, CITITI!!!

Rico, ti-ai cumparat cumva notebook cu sandy bridge luna asta? Problema nu se refera la procesoare ci la noua generatie de chipseturi pentru procesoarele Sandy Bridge.
 
Eh, o pata de cacao pe obrazul Intel dar in mod normal 99% din userii desktop casnici n-ar trebui sa-si bata capul deoarece ai 4 porturi SATA3 care-s neafectate de buba.
In schimb daca ai o ferma de HDD-uri/optice pentru torente ai cam pus-o. :biggrin:
 
Sunt curios cum vor rezolva problema in cauza magazinele de pe la noi, in stil romanesc (cu scandal) sau in stil profesionist (anuntand din proprie initiativa cumparatorii de placi de problema si de necesitatea unui recall)?

LE: Marius, conspiratia aia de nivel mondial de care zici tu acolo se numeste progres. Ce-i drept, in cazul asta nu e nicio conspiratie, just one big f*ck-up.
 
CITITI FRATILOR, CITITI!!!

Rico, ti-ai cumparat cumva notebook cu sandy bridge luna asta? Problema nu se refera la procesoare ci la noua generatie de chipseturi pentru procesoarele Sandy Bridge.

Gata m-am lămurit! :biggrin: Scuze că m-am băgat ca musca în zăr fără să cercetez.
Da, mi-am luat laptop luna asta, dar după ce m-am documentat am văzut că procu e din prima generaţie. Sorry! :angel:
 
Inteleg ca Intel face recall. Atunci care e problema? Iti strica wire-managementul din carcasa? Da, e nasol ca trebuie inlocuita placa de baza, dar preferati ca sa mearga pe burta si sa le inlocuiasca cand ajungeau in service?
 
Eh, o pata de cacao pe obrazul Intel dar in mod normal 99% din userii desktop casnici n-ar trebui sa-si bata capul deoarece ai 4 porturi SATA3 care-s neafectate de buba.
In schimb daca ai o ferma de HDD-uri/optice pentru torente ai cam pus-o. :biggrin:

Au doar 2 porturi SATA 600 asa ca e o problema daca celelalte 4 SATA 300 nu functioneaza - unii au doar un HDD si un DVD, dar nu toti.
 
Corect, MB-urile mai entry-level nu au si controller third-party cu inca niste SATA3 suplimentare.
Oricum io-s relaxat, astept citeva luni sa vad cu ce oferte vin producatorii dar in principiu nu am niciun chef sa-mi remontez Ninja 3...
 
OK, se pare ca nici la eMag si nici la PC Garage nu mai sunt disponibile momentan nici un fel de placi 1155. Damn, cand vroiam si eu sa imi schimb platforma :smile:
 
Păi Intel a retras tot ce se putea de pe piață, acum o să urmeze o perioadă cam ciudată, în care o să fie procesoare pe piață dar nu prea o să ai pe ce le pune, până vine versiunea fără probleme.

De-asta nu-mi place mie electronica analogică. E mult mai simplu când tensiunea e "0" sau "1". Probabil și ăla care a proiectat bușeala gândea la fel (great minds think alike, but fools are all the same :smile:).
 
Sh!t, exact aseara cand am vrut sa dau comanda pentru un sistem nou, nema placi P67. Deh, daca alegerea carcasei a durat 5 zile ... :frown:
 
Da. Dar vezi ca s-ar putea sa nu mearga din prima Windows-ul daca le bagi in cele mai de jos 4 port-uri SATA albe (controller Marvell).
 
Back
Top