Instrument pentru lipit electronice

Apropos, Marius, vezi că TS100 are accelerometru. Nu-i musai să-l ții în chestia aia, mai degrabă îl pui deoparte orizontal.

Sunt curios dacă se închide și când stă nemișcat în suport, n-am apucat să testez încă.
 
Marius nu știe să folosească ceva stock o perioadă pentru ca apoi să vadă ce beneficii reale îi aduce un software custom instalat pe drăcie :biggrin:
 
L-am folosit o perioada: 2 minute, pana m-am enervat.

A venit si al doilea instrument. Nu stiu la ce-s bune mai mult de juma' din accesorii.
 

Attachments

  • 20181019575.jpg
    20181019575.jpg
    292 KB · Views: 37
Nenea, eu folosesc 90% din timp asa ceva, dar cu un 1N4007 inseriat pe unul din fire, bagata intr-un intrerupator de veioza, ca sa-i pot comuta puterea 40W/20W. Crede-ma ca niciodata nu am avut probleme cu el, iar varfurile de schimb costa 5 Lei pe Maica Domnului. Desigur ca nu stie Tetris. :tongue:

http://www.lutek.ro/letcon-profesional-40-w
 
Asadar, recunosc, sunt cizma la electronica. HELP!
Vreau sa dezlipesc un cip de memorie DDR. Vazut clipuri Youtube, copiat intocmai (sau asa mi se pare mie).

Try #1: Am incercat cu letconul mic: fail. L-am dezlipit pe o latura, dar cand il incalzesc pe cealalta parte se lipeste la loc pe prima latura. Nici nu prea reusesc sa il apuc bine sa-l trag in sus imediat ce se desprinde. Problema #2: Nu vad cand e dezlipit si cand nu; piciorusele arata exact la fel.
Try #2: Aer cald. Am testat temperatura pe un SMD mic de langa: s-a dezlipit la 350°C. Asadar, am incalzit memoria alternativ pe o latura si pe cealalta. Fail. Nu se desprinde nicicum. Cipul s-a cam albit. Nu stiu daca e de la caldura sau de la fumul pe care l-a scos aparatul la prima lui intrebuintare. Cipurile astea la ce temperatura se ard?
 
Am folosit cel mai mic tub. Are vreo 3-4 mm diametru.
Try #3: Am bagat varful pensetei sub cip. La un moment dat am vazut cum se ridica dintr-un capat, am insistat mai mult la celalat capat si a mers dezlipit impreuna cu doua bucati trasee de pe placa. O bifez si pe asta ca "fail". Mai am 3 cipuri pe placa, din care 2 trebuie sa imi ramana functionale.
Try #4: Am descoperit ventuza de ridicat cipuri. Aceeasi plimbare a jetului pe aer pe ambele laturi. Nu s-a dezlipit. Am crescut temperatura la 400°C. Tot nu s-a dezlipit. Bagat iar penseta, dar mai bland. Intr-un final s-a desprins intreg si fara circuitele de pe placa. Nu stiu daca mai e functional dupa atata incalzire. "Succes partial", sa zicem??
 
Mare atentie cand sufli cu aer cald ca e posibil sa-ti sufle de pe placa si componentele adiacente. :biggrin: Asta in functie de cat de aglomerata e placa. Daca e deasa, fa o masca dintr-o tabla de conserva / whatever, sa se incalzeasca numai componenta cu care ai treaba.

Unele componente smd sunt lipite de pcb si cu un strop de clei, scuipat fix dedesubt. Deci e posibil ca desi toate pad-urile sunt dezlipite, sa nu poti misca chip-ul decat cu putin efort + o surubelnita pe post de pârghie.

Eu incalzesc chip-ul si mereu incerc sa-l deplasez din locul lui cu varful suflantei. Nu te speria daca mai apar "mustati" de aliaj / scurturi, ca pe alea le inlaturi usor dupa.

Dar e nevoie de mult exercitiu inainte. E dumb rau sa nu exersezi inainte pe o placa veche, arsa, etc... Dupa ce incepi sa stapanesti procesul, poti sa treci si la iPhoane. :biggrin:
 
Intrucat nu mai am decat doua cipuri si trebuie sa imi ramana intregi, iau o pauza si astept sfaturi.
Se vede o urma de "ceva" sub cip la unul din colturi.

Au zburat niste SMD-uri. Nu conteaza, imi trebuie doar cipurile.
 

Attachments

  • 20181019576.jpg
    20181019576.jpg
    309.3 KB · Views: 31
  • 20181019577.jpg
    20181019577.jpg
    319.1 KB · Views: 34
  • 20181019578.jpg
    20181019578.jpg
    329.2 KB · Views: 34
:confused: Deci tu vrei sa recuperezi niste chip-uri de pe o placa veche? De ce nu ai comanda direct chipurile alea? Plus ca ce dezlipesti... mi-e greu sa cred ca vei putea sa le lipesti corect pe alta placa. Si nici nu poti sa le testezi daca mai sunt bune dupa ce le dezlipesti. Dar.... Mult succes! :biggrin:

LE: Yoy, tu vrei sa recuperezi ALEA? Man, esti posedat. :biggrin:
 
Aia e o sculă periculoasă, să înveți înainte de a te juca cu ea cum să faci shielding la al...

^ cam atât am apucat să scriu de dimineață când am văzut poza cu scula și pe urmă m-au băgat în ședințe. Văd că era nevoie să mai stau un pic :biggrin:.
 
Marius, daca vei reusi sa dai jos un chip d'ala, sa mai fie functional, sa-l lipesti in router si sa functioneze: RESPECT!!! :biggrin:
 
N-ai o alta placa pe care sa exersezi lipit/dezlipit componente?
 
Back
Top