Instrument pentru lipit electronice

Este buna la casa omului, daca ai spatiu pe birou si daca ai la ce s-o folosesti. Eu o tin in cutia ei, pusa in camara si o activez numai cand e nevoie de ea. In rest letcon si pistol.
 
A aparut intre timp TS80 care pare sa fie o calitate superioara. De data asta functioneaza alimentat prin USB, QC ver 3.0, cu 9v 2A.
Asta are carcasa de aluminiu si elementul de incalzire e foarte aproape de varf, cu toate ca are erori de masurare a temperaturii, e o scula serioasa portabila (impreuna cu un powerbank).
 
N-am vazut letcon pe gaz care sa pastreze temperatura constanta, si nici nu o poti programa. Nici greutatea nu e o problema.
 
TS80 e de putere mult mai mică, dar e într-adevăr mai portabil. Eu pentru TS100 mi-am făcut un power pack de 4x18650 în serie.
 
Având şi letcon pe gaz, şi stație cu aer cald model peasant (ieftenătură de 60£) şi TS100, toate au întrebuințarea lor.

Letconul meu pe gaz are vârf pentru suflat aer cald şi a fost excelent pentru lipiturile care le-am făcut în bord la Mondeo pentru lowpass filter pentru subwoofer din boxele spate, atât pentru fire în sine cât și pentru heatshrink.

Stația de aer cald este ok dar nu aș sufla cu ea pe un PCB de Macbook de exemplu.

TS100 este o jucărie excelentă şi al meu a venit cu power supply. Se încălzește rapid și precis şi este o plăcere să lucrezi cu el. Primește vârfuri Hakko, btw.

Tot vreau să scap de stația asta şi să iau un Quick 861DW, care este best buy indiscutabil şi este calitativ peste un Hakko de >1k EUR la mai puțin de 1/3 din preț.


 
Azi am avut un orgasm electronistic. Am refacut lipiturile.
20181016573.jpg20181016572.jpg20181016571.jpg20181016574.jpg

Imi pare rau ca nu pot lipi mufa alimentatorului cu noua jucarie...
 
Sunt multe de spus... :biggrin: Taie terminalele inainte de lipire. NU mai folosi jegi de pasta decapanta. Un fludor de calitate e suficient. Aprob insa cuțitele. Cu ele poti tine nevasta la distanta. :biggrin:
 
Am preferat sa le tai dupa lipire, ca noii condensatori erau mai mici decat aia vechi, la aceleasi specificatii, si i-am lasat un pic mai sus pe placa, ca sa nu cracanez prea mult terminalele; nu stiam cat de scurt va trebui sa le tai.
Pasta decapanta era pentru mufa alimentatorului care nu s-a lasat nicicum lipita cum trebuie si practic a trebuit sa leg firele de terminale infasurandu-le in litza. Am tras o lipitura rece peste si cam atat s-a putut. O oribilitate, bine ca n-am facut poze! :facepalm:
 
Terminalul ala se comporta ca un radiator, iti "fură" caldura si iese o lipitura de c@€@...
 
Cu timpul vei avea mai multa experienta.
Daca ai o lipitura rece ceva nu e bine: fie temperatura incorecta, fie folosesti un instrument de lipit de putere prea mica sau cu varful incorect, fie pur si simplu nu stii cum sa faci transferul termic.
Incearca sa adaugi putin, dar putin cositor pe varf, imbunatateste transferul termic, dar e cu doua taisuri.
 
Față de ground plane-ul de cupru, terminalele nu-s chiar așa de importante :smile:.

Am avut de curând de lipit niște SMD-uri și mi-am luat niște flux Amtech 223 UV. Face treabă ok, se usucă greu și se ia cu acetonă. Ăsta e teoretic original, nu știu cum e cel chinezesc de 10 lei.

Eu am făcut asta pentru alimentare portabilă, cu cabluri flexibile de silicon pentru manevrare ușoară + cablu "original" de la chinezi cu mufă XT60.

2018-10-17 09.26.21.jpg

plus alimentator de 24V pentru acasă (cu aceeași mufă) - se încălzește mult mai repede la 24V, nici nu mai folosesc funcția de standby and stuff.

Pentru fire care n-au chef să fie lipite cel mai bine e să le pui papuci care se strâng (găsești pe la secțiile de electrice) și de-acolo continui cu cablu "bun".
 
Cutitul si fierastraul din poza lui Marius ma curioziteaza, la ce sunt bune cand lipesti cu letconul? :biggrin:
 
Cu nutella e alta poveste din copilarie cand scapi letconul incins pe covorul parintilor. :biggrin:
 
Back
Top