Inlocuire CCFL la laptop

Marius '95

troubleShooter
A cam inceput sa imi clipeasca ecranul la laptop. Inlocuirea laptopului este exclusa. Inlocuirea ecranului este exclusa. Este ecran 12" 1400x1050 cu digitizor - nu mai gasesc nici daca vand un rinichi.

Singura solutie ar fi sa inlocuiesc neonul.
Cine a mai facut si cat de nasol e? Trebuie demontat digitizorul?
Am inteles ca exista varianta LED care consuma mai putin?

Sau, intrebarea si mai buna, la cine ma duc sa mi-l repare?
 
În 90% din cazuri problema nu e în lămpi, e doar sursa de alimentare (mai precis condensatorii din sursă). Caută "CCFL inverter" pentru laptop-ul tău (sau vezi exact part number-ul de pe cel existent). Vezi să fie exact pentru rezoluția aia, că mai sunt diferențe în funcție de ecran.
 
Clipeste exact ca un neon vechi si am presupus ca ala e de vina.
Si cum imi dau seama daca e de la sursa sau de la neon? Doar inlocuind?
 
Ultima oara cand mi-a clipit un neon (cel din baie) era de la starter. Deci si in cazul tau neon-ul in sine poate fi OK. Nu cred ca poti sa-ti dai seama fara sa inlocuiesti, exceptand cazul unor condensatori visibil umflati.
 
Am inlocuit invertorul. Tot clipeste. Mai nou, lipseste un colt al imaginii si are un halou albastrui in jurul acelui colt. Se si incalzeste destul de tare in colturile de jos. Dupa cateva zeci de minute nu mai clipseste si coltul se corecteaza treptat.

Laptopul (tablet PC, de fapt) este Lenovo X61 Tablet. Ecranul este HV121P01-100 luat cu tot cu carcasa lui de la un X60 Tablet. Are digitizor Wacom pe spate si un ecran de protectie gros pe fata.
 

Attachments

  • 20170427262.jpg
    20170427262.jpg
    201.4 KB · Views: 30
Sorry, de obicei de la invertor e.

In other news, colțul ăla pare spart. A fost presat prea tare (de la aia e probabil și haloul, nu mai are distanța corectă între plăci).
 
acum am vazut modelul si poza
se inlocuieste neonul ccfl fara probleme iar pata neagra din colt este la prima vedere de la display adica si dupa schimbarea neonului cel mai probabil va ramane acolo dar nu va mai fluctua lumina

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
 
Am uitat sa zic ca s-a inlocuit CCFL-ul la o firma din Galati si acum merge, inclusiv coltul defect.
-----------
Intre timp a sosit de la big brother chinez un panel nou, dar fara digitizor. Vreau sa repar laptopul donator de la care am luat CCFL-ul.
Cat de greu e sa inlocuiesc digitizorul? A mai facut cineva operatia asta?
 
De obicei digitizorul e lipit de ecran, și se desface în moduri dubioase (uzual cu un fir metalic băgat între digitizor și ecran). Depinde și de care digitizor e (rezistiv, capacitiv, magnetic sau combinații între ele). Cele rezistive nu sunt de obicei lipite (că-s mai vechi, și nu murea nimeni dacă era cu 1mm mai gros ecranul), celelalte da.
 
Digitizorul e din ala care merge doar cu pix (deci inductiv?). Pare sa fie o folie cu trasee metalice lipita pe spatele ecranului. Am incercat la un colt si se dezlipeste relativ usor, dar problema mea e cu circuitele integrate ale ecranului. Placa cu integrate acopera vreo 5 cm din partea de sus a ecranului pe toata lungimea si pare fixata solid acolo cu lipici si suruburi. E conectata la ecran cu panglica care intra in ecran prin muchia de sus. La ecranul vechi, digitizorul intra pe sub placa cu integrate. N-am ce sa stric la panel, ca e deja spart, deci teoretic pot sa scot digitizorul chiar daca distrug panelul. Dar ce fac cu panelul nou? Ca sa desprind placa de integrate trebuie scoase suruburile. Aceleasi suruburi fixeaza rama de panelul propriu-zis. Daca le scot, panglica aia care merge la ecran... nu stiu in ce ar mai sta fixata, ca fara rama, straturile panelului se pot detasa liber. Pare fragila rau!
 
Ăla cu pix e magnetic (wacom stuff, pixul are o bobină care e detectată de ecran). Problema ta de fapt e că ecranul de la chinezi nu e fabricat ca să suporte digitizor și probabil vei avea multe probleme să le combini.
 
Codul e acelasi. Formatul e acelasi. Mufele sunt in aceleasi locuri. Doar la cipuri nu m-am uitat.
Looks like a duck, walks like a duck, quacks like a duck, then .... must be a HV121P01-101. :biggrin:
 
Ecranul în sine poate fi același, dar part number-ul Lenovo sigur ar fi diferit :smile:. De ex. eu am un ecran de la o tabletă, care pare 100% pentru acea tabletă, integrat cu toată marginea și digitizorul capacitiv, dar exact același ecran e de fapt folosit la multe alte chestii, inclusiv laptop-uri fără digitizare.
 
Azi am avut in sfarsit niste timp sa ma ocup de laptop/ecran. Am desfacut ecranul nou din ambalaj si... surpriza, avea digitizor. Desi nu scria nicaieri pe ebay ca vine cu digitizor, totusi avea. Schimbatul a fost floare la ureche.
 
Back
Top