Îmbunătățire semnal wireless

Thor

Membru Junior
Momentan am un router TP-Link WDR3600 care dă net prin apartament. E montat pe perete in debara și între el si restul casei e un perete de beton armat.

Prin casă, în zonele de interes semnalul e cam la -65/-70 dBm pe 2.4Ghz și cam puțin mai slab pe 5ghz. Cumulat cu un mediu zgomotos (am semnal de la încă 10-12 rețele pe 2.4Ghz), rezultă pierderi dese de semnal.

Aș vrea să îmbunătătesc semnalul fără a repoziționa routerul, dacă se poate.

1. Înlocuiesc antenele cu TL-ANT2408CL. Review-urile pe net sunt amestecate, unii sunt încântați de rezultate, alții nu.

2. Înlocuiesc routerul cu altul cu antene mai multe/mai puternice.

Cum credeți că e mai ok?
 
Gratis: vezi întâi care canale sunt mai libere, și schimbă canalele pe WiFi pentru a reduce coliziunile.

Relativ ieftin: poți încerca cu niște antene mai bune, dar dacă routerul e prost amplasat atunci o să vezi tu cât te ajută. Măritul puterii nu e întotdeauna cea mai bună idee, mai bine ai avea mai multe AP-uri împrăștiate prin casă (și conectate altfel decât tot prin WiFi).

Mai scump, dar fără tras cabluri: folosești instalația electrică din apartament și conectezi în debara un adaptor Ethernet-PowerLine, apoi în mai multe locuri prin casă pui access point-uri pe PowerLine. Începi cu unul singur în cel mai îndepărtat loc al casei față de AP-ul curent; dacă e nevoie, mai pui unul și între ele. TP Link nu văd să aibă exact ceva de genul, dar are AVM sub brandul Fritz! Numa' atât, să nu sari la echipamente pentru viteze foarte mari, că s-ar putea ca rețeaua ta electrică să nu permită conectări mai mari de 150-200Mbps, și atunci degeaba poate wireless-ul să ducă 1200Mbps.

Mai scump, cu tras cabluri, da' cea mai bună variantă, după mine: iei un AP plat cu alimentare PoE pe care să-l poți fixa pe tavan cam prin mijlocul casei, făcând teste ca să găsești cam care ar fi amplasarea ideală. Va trebui să tragi un cablu aparent pe tavan. Dacă ai noroc și cablurile electrice pentru lămpi au fost trase prin tuburi (prin care mai e loc), tragi un SFTP prin tub și amplasezi AP-ul chiar lângă lampă, în mijlocul unei camere.
 
Tot gratis dar nu vrei: muta routerul in alta parte. Macar incearca sa-l pui pe partea cealalta a zidului de beton armat. Ocazie cu care.vei face primii pasi in nobila meserie de carotor. :biggrin:
 
Nu vreau să îl pun pe partea cealaltă a peretelui, strică feng-shui-ul holului.

Am comandat antenele alea, poate sunt ceva mai bune. Și o să încerc să îl si repoziționez în debara.

Mulțumesc pentru sugestii.
 
Cred că știi că antenele se montează perfect vertical doar pentru pozele de pe cutie, să nu declanșeze OCD-ul în clienți, da? Antenele omnidirecționale nu produc o „sferă” de semnal egal în toate direcțiile, ci produc un plan de transmisie, perpendicular pe antenă, și dacă vrei o mai bună acoperire a spațiului tridimensional al casei atunci o să orientezi antenele înclinat și neparalel.
 
puterfixer de fapt antenele omnidirectionale produc o radietie ca o gogoasa. Daca nu exista vreun motiv suficient de rezonabil sa credem ca el are o locuinta pe mai multe nivele, atunci si cu antenele verticale nu e nici o diferenta.
Sunt doua antene din motiv de diversitate spatiala, apropos.
 
Dadada, a fost o ultrasimplificare, să nu intru în lobi și de-alea, da' de ajutat tot ajută fiindcă reflexii din pereți la unghiuri diferite. Betoanele sunt interesante ca și comportament, merită încercat să fâțâi de bețe (și filmat, ca Mr. Bean când regla antena televizorului).
 
Reflexiile ar trebui eliminate prin diversitatea spatiala.
Antenele merita pentru ca ai castig la receptie fara sa amplifici si zgomot. Dar aici mare atentie ca antenele nu functioneaza la fel de bine pe diferite canale, cu toate ca diferenta nu este catastrofica.
Apoi o alta sursa de interferente ciudate sunt cuptoarele cu microunde si motoarele aparatelor de bucatarie.
Unele AP-uri precum unele de la Ubiquiti au analiza spectrala care ajuta enorm in detectia minunilor astea.
 
Am înlocuit antenele cu două TL-ANT2408CL. Semnalul e ceva mai bun, am câștigat cam 5dBm pe 2.4GHz, suficient pentru a nu mai scada pornoșagurile în colțurile mai depărtate ale casei. Nu e ideal, dar e suficient momentan, mai ales că nu am umblat la amplasarea routerului.
 
Important e ca nu mai sunt intreruperi, chiar daca Quark are dreptate ca acel program nu este un instrument de masura precis.
Mai departe daca vrei masuratori incepe sa devina scump.
 
Back
Top