Iluminare cu LEDuri pentru bucatarie

Thor

Membru Junior
Vreau sa adaug niste benzi cu LED-uri pentru a suplimenta iluminarea mobilei din bucatarie.

Mobila are o lungime de 290cm, sistemul de iluminare fiind plasat sub corpurile suspendate. Extremitatile sunt ocupate de picuratorul de vase, respectiv hota, deci raman de acoperit ~1.6m.

Solutii gata facute am gasit la Ikea - Dioder sau Omlopp+Ansluta. Primul este ieftin, dar nu stiu cat rezista la umezeala si daca e suficient de puternic, al doilea mi se pare cam scump kit-ul in intregime.

Solutia a 3-a implica putin bricolaj si o achizitie de la fratii nostri chinezi, constand in sursa + benz(i) de LED-uri.

Nu vreau ceva complicat, doar sa compenseze o zona umbrita din mobila.

Aveti alte recomandari?
 
Eu am pus benzi Dioder puse în spatele monitoarelor (e un thread pe-aici cu asta), dar nu fac foarte multă lumină (depinde și ce vrei, 3 benzi fac mai puțină lumină decât un monitor). Au vreo 2-3 ani parcă, și până acum au funcționat ok (n-au sursă de curent constant, doar niște limitatoare rezistive, iar acum sunt alimentate direct din monitor). Ce nu îmi place e chestia de plastic transparent în care sunt puse, are colțuri și face ca lumina să nu fie uniformă, eu le-am scos - dar la bucătărie nu prea îți permiți asta, că poate să sară ceva pe ele. De-aia soluția a doua e mai interesantă, că are difuzor și e lumina orientată doar în jos. Dar e scumpă (mai trebuie și cabluri and stuff, probabil se adună mai mult de 150 lei / metru.

La chinezi sigur găsești mai ieftine, dar trebuie să fii atent la calitate și la faptul că nu poți să le vezi înainte - m-am jucat cu un fel de spoturi foarte interesante și ieftine, dar erau inutilizabile pentru că erau prea puternice.
 
Solutiile care se vand gata facute sunt in general bine inchise ca sa-ti dai seama ce au inauntru. Varianta de la Ikea are un bloc de alimentare separat si bine turnat in plastic, nu stiu ce-i inauntru.
Omlopp pare mai bine protejata, dar niciuna nu are specificata rezistenta la umezeala.
Cat despre varianta home-made e greu sa gasesti un difuzor decent care sa imprastie lumina cum trebuie. In functie de cat timp si bani irositi esti dispus sa investesti alegi intre home-made si Ikea, care la prima vedere nu-mi par chiar cea mai proasta calitate. E posibil sa ma insel, nu am de unde sti fiabilitatea in timp.
 
Eu am pus la bucatarie benzi cu leduri luate de la fratii nostrii chinezi. Exista unele water proof, imbracate intr-un fel de silicon. Daca ai capetele afara, cred ca pot sta linistite si intr-o galeata cu apa.

Partea negativa, "pure white" si "warm white" incusiv denumirile mai exacte in grade kelvin sunt foarte, foarte aproximative. Am gasit culoarea dorita la a 3-a incercare. Alimentatoare de 12V gasesti pe toate drumurile la preturi derizorii. In functie de puterea consumata (trebuie masurat, ca si p'asta chinezu' o da cu aproximatie), iti alegi adaptorul. La mine primul s-a ars dupa ~2h. Dupa ce am masurat mi-am dat seama ca eu incercam sa trag mai mult decat putea alimentatorul respectiv. In plus, n-a avut protectie la suprasarcina.
 
După cum arată, benzile din ultimul link sunt destul de expuse și greu de curățat la nevoie.

Vezi că în poza de la Ikea pe transformator scrie "with wireless receiver", e bine de văzut dacă nu cumva mai ai nevoie de alte accesorii ca să și meargă, pentru că la prima vedere pare să ai nevoie și de
http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/60116899/
http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/50116593/
http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/90300773/
(adică încă vreo sută de lei peste)
 
Omlopp+Ansluta am instalat eu. 470 de lei, exact combinatia in discutie (2x80 cm, transformator+cablu de alimentare, wireless remote). Cablul de 15 lei nu este necesar pentru asa ceva, transformatorul suporta 8 baghete.
Baghetele suporta 2 nivele de intensitate, accesibile la cate o apasare de buton pe telecomanda. Nu stiu daca aceste nivele de intensitate sunt accesibile si prin intrerupatorul de pe fir, o sa presupun ca nu. In lipsa telecomenzii este necesar acces la intrerupatorul de pe fir.
Se pot instala cu banda dublu-adeziva.
Transformatorul e alimentat dintr-o priza de sub blat (unde, de altfel, salasuieste si el), la suprafata sunt doar cele 2 baghete si telecomanda. Profilul telecomenzii este foarte mic, se "ascunde" in spatele baghetei destul de bine. Am schimbat bateriile dupa ceva mai bine de 6 luni, parca.
 
Au ceva protectie, macar vaga, la umiditate? Ar putea fi folosite si langa hota? Teoretic ajunge la 70-80 grade in zona...
 
Cu Ikea m-am cam lecuit în ceea ce privește luminile.

Am luat la un moment dat o baghetă scurtă de iluminare pentru blatul de bucătărie, cu conectare directă la priză (alimentator încorporat), întrerupător pe corpul lămpii și bara de LED-uri acoperită de o lentilă dispersoare. Dă o lumină caldă și nu foarte puternică. Însă, ca toate lucrurile bune, a fost discontinued.

La fel și baghetele de LED-uri lipite pe dosul TV-ului: până să mă prind că-s mișto, au făcut o nouă iterație a modelului, de data asta cu un plastic mai subțire și un mod mai prost de interconectare. Am pus 2 asemenea baghete una lângă alta pentru a asigura iluminatul unui blat de lucru - lumină caldă și fără umbre puternice de la baghete de un metru lungime, dar trebuie ambele aprinse ca să ai lumină ok.

Acum au trecut pe tot felul de lămpi cu LED, și-s scumpe în draci după ce te apuci să aduni senzori și telecomenzi și alimentatoare și toate cele. Cele mai ieftine nici nu sunt ieftine, și au niște întrerupătoare minuscule ce-și vor da duhul după 30 de acționări. WTF.

Îmi trebuie o soluție cu lumină mai puternică pentru încă un blat de bucătărie lung de vreun metru jumate. La așa dimensiuni, o panglică de LED-uri pare mai ok; pe de altă parte, calitatea e atât de fluctuantă, iar din moment ce panglica aia nu are nici un sistem de răcire, e clar că nici LED-urile alea nu prea dau lumină puternică.
 
@puter: depinde si de buget. Se gasesc benzi si cu LED de la Nichia sau Cree, dar sa te tii bine cand auzi pretul (hint:300+ RON). Exista si matrici de LED-uri, de asemenea daca esti bancher sau oligarh.
Apropos, mi-am adus aminte ca la Ikea am vazut o mostra cu LED-urile defecte (scazusera zdravan in intensitate). Se pare ca si astia se bazeaza pe consumerism extrem.
Uite asta e o banda cu certificare IP (rezistenta la apa): http://www.zexstar.com/product_info...-Alb-cald-3000k--13-6W-60W--IP66--pret-m.html
 
Au ceva protectie, macar vaga, la umiditate? Ar putea fi folosite si langa hota? ...
Certificarea e IP20, deci nu. Sincer, nici nu cred ca ai nevoie (presupunand ca vrei sa le pui sub corpurile suspendate). Legat de temperatura, nu stiu cum se comporta, nu am surse de caldura pe acel blat.
Pentru o "vaga" protectie la umiditate, Utrusta, IP21.
 
Ma batea gandul sa pun baghete dintr-un capat in celalalt (3x80cm+1x40cm), inclusiv sub picurator si deasupra plitei cu ochiuri cu gaz. Hota are iluminare cu becurile acoperite de niste difuzoare de plastic, deci cred ca rezista.
 
Hota are becuri incandescente care nu sunt deranjate de caldura. Cu LED-urile treaba sta altfel.
 
Așa arată bucătăria și vreau să fac mai luminoasă partea de sub corpurile suspendate. Dacă pun leduri doar pe mijloc detaliile din laterale s-ar putea sa nu se vadă.
107856602eef4e4ebb7118c608b0b113.jpg

cb78a81bbcc70f14f6100fc95598cdce.jpg

63185860a15961ddb60546fb3180f3c8.jpg
 
- Isteata treaba cu panourile alea gri. Din ce sunt facute / de unde le-ai luat?
- O sa te fewta Engie la prima vizita de verificare a instalatiei de gaze. Pregateste o mica spaga ca sa treci testul. Pentru ca tevi obturate si robinet ascuns in mobila.
- Hota da afara sau e cu recirculare prin filtru de carbon?

LE: personal am ales o solutie ieftina si inestetica (aplica inox cu becuri LED direct la 220V :goofy: ) si am bagat milioanele in alte "scule" pe care le-am considerat necesare in bucatarie. :biggrin:
 

Attachments

  • lampa.jpg
    lampa.jpg
    68.7 KB · Views: 98
Last edited:
Astia de la gaze sunt cretini cu tevile alea astupate, si din cauza asta am scos teava exact in spatele plitei (deasupra) cu cot in jos si robinet la vedere. N-arata cel mai estetic, dar n-o sa poata comenta ca-i teava mascata de mobila. Mai deranjant a fost la inceput ca o vedeam acolo, acum n-o mai observ. Dar intr-adevar, o sa fie probleme la verificari.
 
Alea verticale sunt țevi de gaz, și nu-s vopsite în galbenul ăla imbecil obligatoriu?! You like to live dangerously :biggrin:
 
  • Like
Reactions: LNT
Culoarea e obligatorie doar în exterior.

Eu am robinetele de gaz după mobilă (acces printr-un sertar) și nu s-a sesizat nimeni. Vine nenea de la gaze, îi arăt că există, trece mai departe.
 
Back
Top