Ce nu-i chiar așa? 3% overclock poți să faci cam la orice, doar că nu faci pentru că nu se simte. Iar overclocking s-a făcut o groază de timp cu procesoare cu multiplicator blocat, nu-i chiar așa de grav. Da, nu poți obține chiar aceeași performanță pentru că trebuie să adaptezi mai bine la ce pot memoriile și restul componentelor, dar se poate.
Dacă mi-aș lua un CPU pe care plănuiesc să-l folosesc 5 ani n-aș face overclocking masiv. Mai ales pe astea noi, care se încălzesc mai tare.
O groază de timp s-a făcut la procesoare cu multiplicator blocat, dar mecanica CPUurilor era alta. Acum la BCLK 104 crapă absolut tot și ideal este să faci DOAR din multiplicator și să ții BCLK la 100. Pentru că așa a gândit-o Intel. Pentru că trebuie să ne adaptăm dacă vrem performanță.
Overclocking sub NH-D14 este ca și cum întreții relații sexuale cu prezervativ de titaniu. Iar un 3770K, dacă prinde proc
bun, 24/7 5GHz pe aer o fi așa rău? Ok, prinde unul mediocru, 4.5-4.8GHz pe aer. Ok, unul prost, 4-4.3GHz. Voltaj foarte aproape de default. 5 ani? Eu zic că procul prinde 10. Problema, după cum am spus, este placa de bază, nu procesorul. Nu am văzut de proc care să crape, chiar și cele actuale mor abia cu voltaje aberante băgate-n ele (gen 1.6-1.7 pentru un Ivy).
Tu vorbești de overclocking în a obține performanțele procesorului de top cu unul mult mai ieftin via un procentaj absolut minim. De acord cu tine.
Eu vorbesc de overclocking în a obține performanțele maximale ale procesorului via max safety (cooling serios, voltaje responsabile, totul făcut ca la carte). Rezultatul este un sistem mult mai longeviv una peste alta, cu performanțe asemănătoare unora de top peste mai multe generații
Screenshot@3.6GHz. Frecvența la care stă când nu-s acasă, în rest stă la 4GHz
LE:
In contextul curent in care aproape orice procesor tine la aproape orice aplicatie sau joc orice upgrade tine mai mult de finetea satisfacerii piticului sau de vechimea echipamentului curent decat de o nevoie reala.
Asta este o aberație, Adi
Este pur și simplu fals. Și asta deoarece există procesoare actuale care sunt pur și simplu slabe. Numai că au socketuri mișto și nume interesante și prețuri minimale. Plus, vezi motivul pentru care War face upgrade -> nu-i merg jocurile cum trebuie și are procul încărcat 100%. În contextul în care mai vrea și alte nebunii (captură deci și postprocesare video, streaming, etc), un procesor foarte bun este esențial. Iar din păcate aici Intel conduce și monopolul se simte -> prețurile sunt măricele.