HTML

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
@puterfixer: N-oi fi inteles eu nimic din AJAX... M-am uitat doar la un exemplu de AJAX gata facut - un JS care trimitea o bucata de php serverului care rula php-ul ala si trimetea inapoi un XML care... off... gata ca ma ia cu dureri de cap numai cand aud de interpretare XML.
Dar n-am inteles nimic nici din ce ai zis tu. Ce e aia SharePoint? :tongue: Asta implica o interfata grafica si WYSIWYG? Sigur NU vreau asa ceva.

@whiskas:
PHP, un server divers (adica se schimba dupa cum bate vantul) si un MySQL v4.

@all:
Despre XHTML ce se aude? Parca XHTML/XForms trebuia sa stie chestiile astea nativ, nu? Cum sta cu implementarea in browsere? Gasesc si un manual pe undeva?
 

whiskas

Chronic suicidal
Joined
Jan 19, 2005
SharePoint FTW!

@miahi: nu știu, noi îl luăm mai 'eftin. :biggrin:
@Marius: XForms nu prea e în browsere, mi se pare mai mare daraua decît ocaua. Cel puțin acum. PHP cu o bibliotecă bună în spate și una la fel de bună pe client... n-ai ce face în două după-amiezi.

Disclaimer: urăsc PHP.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Io doar am trecut prin cam toată paleta de soluţii, de la cele „pe genunchi” la cele enterprise-level. Nuş' la ce-i trebuie sau pentru cine, poate organizaţia are deja SharePoint şi el nu ştie. Şi, trecând de chinuiala de a-l pune pe picioare, poate să facă nişte chestii foarte meseriaşe.

Oricum, ideea e de combinaţie de unelte ce asigură acest gen de interactivitate client-server fără să ştii programare; din (ne?)fericire, eu doar cu SharePoint mă distrez, aşa că e singurul exemplu din această categorie. Poate sunt şi altele, mai bune, mai gratuite sau mai open-source, inclusiv generatoare de formulare interactive. Netul e mare.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
@puterfixer:
Imi trebuie pentru mine, mai exact, pentru laborator, ala care va da faliment la anu'. :tongue:

@whiskas:
Hai, detaliaza putin XHTML-ul. Nu invat deseori lucruri noi si daca tot invat macar sa fie cutting edge, sa nu se invecheasca prea repede si sa trebuiasca sa invat alte lucruri noi. :biggrin:
Disclaimer: urasc JavaScript. Nu stii niciodata daca variabila va fi luata drept numar, boolean sau string la urmatoarea operatie.
 

whiskas

Chronic suicidal
Joined
Jan 19, 2005
XHTML și XForms

XHTML în sine nu e o mare filozofie, e doar o reformulare a HTML (care e o aplicație SGML) folosind un vocabular XML. Adică, altfel spus, e XML folosind cuvintele HTML.
XForms e oarecum ortogonal: e o specificație pentru procesarea datelor în format XML și pentru interfețele cu utilizatorul aferente. E o tehnologie drăguță, da' foarte puțin implementantă pe web (nu mi-e foarte clar de ce), de pentru care suportul software e cel mult fragil.

Va trebuie, totuși, să mă întrebi ceva concret. :smile:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Concret:
1. cu PHP și MySQL-ul pe care le are pe server ce îi mai trebuie să poată face ce are el nevoie folosind XHTML/XForms?
2. Cât timp i-ar lua, ce complexitate are?
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Am gasit documentatia oficiala (draft) pentru XHTML 2 si XForms pe site-ul W3.

N-am inteles nimic din ea. HTML 4 era foarte clar. X* e imbarligat si greu de citit si greu de inteles si trebuie sa fii masochist versat sa poti gandi o pagina/formular in XHTML/XForms. Sincer ii compatimesc pe cei care vor trebui sa scrie browsere care sa interpreteze salata aia.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Pentru ce vrei tu să faci chiar și Access 2000 e suficient :biggrin:

Sau SQL Server Express edition. Gratuit, stabil, puternic și de la compania care a produs Windows 3.11, 95 și 98.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
De acord... Pui un Studio Express Web Edition ce include SQL Server 2005 Express şi mediul de dezvoltare ASP.NET, şi dup-aia construieşti form-ul legând controalele la baza de date. Îşi face singur codul HTML+JS din spate. N-ar trebui să fie prea greu.
 

whiskas

Chronic suicidal
Joined
Jan 19, 2005
Express

Deși îmi place stiva web de la Microsoft (în special linia de produse Express), mi se pare ca soluția propusă anterior face parte din proverbiala clasă „overkill”. Marius are deja o infrastructură și vrea să construiască peste ea.

Marius, nu m-am jucat cu biblioteci și frameworks orientate exclusiv pe AJAX, pentru asta uită-te aici. Din punctul meu de vedere, ai două variante de abordare:
  • folosește una dintre chestiile de mai sus;
  • te muncești muncitoresc de la zero cu PHP chior și jQuery.
Á propos, AJAX nu se împachetează neapărat în XML; sînt abordări de succes care folosesc REST și JSON.

Nu am nici o soluție imediată, simplă și ieftină pe care să ți-o ofer, din păcate. Va trebuie să-ți sufleci mînecile. :biggrin:
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Marius, de-aia nu-l folosește nimeni. XForms e ok dacă-l folosești cu un framework (eu l-am intâlnit când mă uitam peste Orbeon), insă scrisul de XML-uri de mână nu e visul nimănui.
Not human readable, not human writeable... Pai daca e asa, la ce naiba nu l-au facut binar? Ieseau fisiere de 10 ori mai mici.
Deși îmi place stiva web de la Microsoft (în special linia de produse Express), mi se pare ca soluția propusă anterior face parte din proverbiala clasă „overkill”. Marius are deja o infrastructură și vrea să construiască peste ea.

Marius, nu m-am jucat cu biblioteci și frameworks orientate exclusiv pe AJAX, pentru asta uită-te aici. Din punctul meu de vedere, ai două variante de abordare:
  • folosește una dintre chestiile de mai sus;
  • te muncești muncitoresc de la zero cu PHP chior și jQuery.
Á propos, AJAX nu se împachetează neapărat în XML; sînt abordări de succes care folosesc REST și JSON.

Nu am nici o soluție imediată, simplă și ieftină pe care să ți-o ofer, din păcate. Va trebuie să-ți sufleci mînecile. :biggrin:
Multumesc.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Am urmatorul cod HTML:
Code:
<html><head><title>Table test</title></head>
<body>
<table width="100%"><caption>Test table</caption>

 <tr style="position:absolute;z-index:1">
  <td colspan="2">
   <span style="display:inline-block;width:100px;height:10px;background-color:red"></span>
   <span style="display:inline-block;width:200px;height:10px;background-color:lime"></span>
  </td>
 </tr>
 <tr style="z-index:2">
  <td style="border-width:1">Text text text text text text text text text text text text text</td>
  <td style="border-width:1">Text text text text text text text text text text text text text</td>
 </tr>

 <tr style="position:absolute;z-index:2">
  <td colspan="2">
   <span style="display:inline-block;width:100px;height:10px;background-color:red"></span>
   <span style="display:inline-block;width:200px;height:10px;background-color:lime"></span>
  </td>
 </tr>
 <tr style="z-index:1">
  <td style="border-width:1">Text text text text text text text text text text text text text</td>
  <td style="border-width:1">Text text text text text text text text text text text text text</td>
 </tr>

</table>
</body>
</html>
Ar trebui sa afiseze un tabel cu 2 randuri si 2 coloane si, suprapus peste fiecare rand, cate o bara colorata rosu si verde. Conform z-index, una ar trebui sa fie peste text, alta sub text. IE, Opera, FF afiseaza ambele bare peste text. Cum fac sa afisez barele sub text?
 
Last edited:

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Rezolvat. A mers cu z-index negativ. Valorile pozitive nu merg indiferent in ce combinatie le-as lua.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Vreau asa:
O imagine pe marginea dreapta a ecranului ("float:right"). Spatiul liber ramas in stanga imaginii vreau sa-l umplu cu doua texte scurte aflate pe aceeasi linie: unul aliniat la stanga ecranului si unul aliniat la dreapta, langa imagine, spatiul liber dintre ele ramanand gol.

Cum fac?

Ce am incercat pana acum:
Code:
<img ... style="float:right;">
<span style="text-align:left;">Text 1</span><span style="text-align:right">Text 2</span><br>
Asta nu merge. Text 1 si Text 2 apar lipite unul de altul in partea stanga.

Code:
<img ... style="float:right;">
<table style="width:100%;">
<tr><td>Text 1</td><td style="text-align:right">Text 2</td></tr>
</table>
Asta iarasi nu merge. Tabelul nu apare in stanga imaginii, ci sub ea, acolo unde "100%" are loc.

Exista vreo alta metoda decat sa includ imaginea in tabel? Mi se pare ne-elegant sa folosesc tabel :tongue: si chiar si asa, nu sunt convins ca merge.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
La span sau div (solutia 1) trebuie sa-i dai latime (poate fi si relativa), altfel span-ul se face cat e textul din interior de lat si de fapt textul din interior e aliniat cum vrei tu, dar nu se vede pentru ca box-ul in care e aliniat e fix cat textul.
 
Top Bottom