HP ProLiant MicroServer Gen8

RAID1 cu aceleași HDD-uri.

raid1.png
 
Dacă vreți ESXi, vedeți că există niște imagini custom pentru HP. Încă nu știu care-i exact diferența, dar cu kit-ul standard nu scad ventilatoarele sub 27% (ca și cum n-ai avea RAID setat, probabil că nu are drivere corecte pentru ceva).

LE: Yup, cu kit-ul pentru HP scad și ventilatoarele înapoi la 6%, și merge și integrarea cu iLO corect (altfel nu afișa status-ul RAID și NIC, etc).
 
Uitati aici un workaround prin care puteti folosi orice OS in mode silent, chiar daca nu exista drivere pentru el: se instaleaza ESXi (versiunea de la HP cu drivere) dupa care se face RDM pentru discuri si se instaleaza ce vreti (XPEnology, FreeNAS etc).
 
Se împacă bine cu ESXi instalat pe jaf de microSD de 4GB. Networking la wire speed (mai ales dacă pui VM-ul cu storage pe NIC separat, dar depinde unde folosești storage-ul, tot în VM-urile locale sau în exterior), penalizări mici (sub 10%) la storage, chiar dacă n-are VT-d. Probabil așa va rămâne pe termen lung.
 
Eu am gasit un molex care se prelungea cu alimentarea HDD-urilor.
Asa ca l-am impartit pe din doua cu un splitter ordinar.
Un capat a plecat inapoi spre HDD-uri, celalalt a primit un adaptor SATA si.. si uite asa n-am mai stat sa adaptez FDD to SATA :smile:
 
Uitati aici un workaround prin care puteti folosi orice OS in mode silent, chiar daca nu exista drivere pentru el: se instaleaza ESXi (versiunea de la HP cu drivere) dupa care se face RDM pentru discuri si se instaleaza ce vreti (XPEnology, FreeNAS etc).

For some reason, pentru HDD-uri de 4TB chestia asta nu e așa smooth cum ar trebui. Ex: un disc de 4TB mapat physical compatibility (vmkfstools -z) nu e recunoscut corect de Windows 2008, zice că dimensiunea e -128MB și nu poți să-l folosești în nici un fel. Dacă era deja inițializat merge totuși, dar îți apare cu "errors". Workaround pentru asta: mapat ca virtual compatibility (vmkfstools -r) merge perfect.
 
Excelent pont, e de tinut minte! Configuratia mea e cu discuri de 3TB (unde tutorialul a fost testat) dar e bine de stiut ca poate face figuri cu discuri mai mari.
 
Stie cineva daca exista vreun adaptor de la SFF-8484 la SFF-8087 FEMALE? Am un HP Smart Array P400 cu SFF-8484 care sta degeaba si l-as baga in server dar nu stiu cum sa conctez cablul existent SFF-8087 la el :what:
 
Salutari,

Am citit toate posturile si va multumesc pentru timpul acordat prezentarii cu detaliii pe care nu le-am gasit in alta parte ( ex. nu booteaza de pe port ODD).

Vreau sa cumpar modelul cu procesor G2020 si cu 3 sau 4 HDD 3TB + optional 1 SSD 120 GB, pentru a rula Windows 2012 Essentials R2 + 1-2 masini viruale Linux.
Nedumerirea mea este care e cea mai buna optiune de configurare discurilor pentru a prezenta storage unitar catre hypervisor ( ESXi sau HyperV).
  1. B120i fiind RAID software e posibl un RAID 10 iar ESX-ul sa vada datastore-ul cu date utile ? Imaginile ESXi custom HP au drivere de B120i pentru ESXi ?
  2. B120i in mod AHCI , ESXi pe microSD sau HyperV pe hdd port1 si o masina virtuala gen FreeNAS cu 3 HDD in ZFS cu prezentare storage NFS / iSCSI catre hypervisor? In acest caz VM-ul consuma RAM si ramane mai putin pentru restul de masini.

Sunt deschis si la alte propuneri.


Multumesc,
Adrian

P.S. am gasit la "garaj "un adaptor de la 2.5" la 3.5" Raidsonic Icy Box IB-2535StS Bay Rafter pentru SSD.
 
Last edited:
Daca tin bine minte are doar doua sloturi de memorie si merge cu ECC; asta inseamna ca vei fi limitat la 16 GB de RAM - daca iti e suficient atunci nu e nici o problema, daca vrei mai mult trebuie sa iei asta in considerare. In ultimele zile am avut iar nevoie de masini virtuale si pe un host cu six-core cu 32 GB de RAM mi-am facut treaba acceptabil, dar nu incantator. De obicei ocuparea memoriei era pe la 28 GB (da, erau si 2 instante de SQL 2012 prin masinile virtuale).

1. In ce masura consideri B120i un controller RAID software? Daca are sau nu hardware XOR integrat nu conteaza prea tare, pentru tine conteaza daca sistemul de operare vede sau nu discurile independent sau ca un disc mare in spatele caruia e transparent o matrice RAID 10. Raspunsul la aceasta intrebare iti da si raspunsul la intrebarea ta
2. In afara de mici teste nu baga FreeNAS ca masina virtuala, e nerecomandat chiar si de echipa de la FreeNAS; poate sa crape atat de rau incat nu recuperezi nimic (oricum nu recuperezi daca pica ceva, doar un disc). Apoi, nu inteleg ce scarpinatura cu mana pe dupa cap faci: in hipervizor ai o masina virtuala doar ca sa iti faca RAID din discuri si sa ti le prezinte inapoi ca NFS sau iSCSI? De ce ai face asta? FreeNAS cu ZFS si raidz face raid in software pur, cu virtualizare cu tot nu stiu ce mai ramane din performanta discurilor. Da, daca ai face din serverul asta un iSCSI target cu FreeNAS pentru un alt server care sa tina masinile virtuale ar fi o idee, dar din ce ai descris tu ori nu am inteles eu ori nu are sens practic.

Pentru masini virtuale as folosi un ESXi si discurile ca atare sau RAID1, pana acum cu RAID10 nu am obtinut niciodata performanta mai buna decat un RAID1, daramite decat 2 RAID1 independente. Poate am avut eu ghinion sau nu m-am priceput sa inspir efectul placebo, dar prefer 2xRAID1 decat 1xRAID10 cu aceleasi 4 discuri. Cand ma ocupam zilnic de un grup de host servers cu cateva zeci de masini virtuale pe ele trecusem spre final pe grupuri de RAID1 pe servere mai maricele cu 6-8 discuri si controller RAID hardware (HP-uri DL38x Gy, ca erau mai multe din generatii diverse) si asta din motiv de performanta si fiabilitate - un disc picat afecteaza o singura matrice RAID1 mai mica, nu una RAID10 mai mare, desi aveam discuri noi de rezerva in dulap la 2 metri de servere si erau si SAS, care e presupus a fi mai fiabil.
 
Imaginea ESXi pentru HP are drivere pentru tot (RAID, monitorizare, inclusiv controlul ventilatorului la 6-7%). Eu am pus ESXi pe microSD, cu un HDD ca datastore și restul expuse direct în OS-uri (controller-ul în mod RAID și montate ca RAID0 cu un singur membru). Cu 16GB RAM am un Windows și două-trei linux-uri, memoria e ok dar CPU-ul nu e chiar cel mai rapid; nu e principala mașină virtualizată, așa că e ok. Din păcate Xeoanele low power sunt atât de rare și de scumpe încât nu prea merită nici să te gândești la un upgrade.

Aia cu iSCSI expus de o mașină virtuală către hipervizorul acelei mașini virtuale mi se pare o sursă excelentă de dezastru și probleme interesante de performanță. Cu 4 discuri de 3-4TB aș face perechi de RAID1 direct din controller, o pereche ca datastore și una expusă direct (raw LUN).

Vezi că adaptorul de 3.5"->2.5" trebuie să fie unul specific, adică să expună mufele SSD-ului exact unde sunt cele ale unui HDD de 3.5", ca să se potrivească în backplane. Probabil >90% din adaptoare nu fac asta. Raidsonic-ul ăla nu are poze mai detaliate să-mi pot da seama.
 
Salutari amandurora,

Adrian // Exact asta ma intereseaza, daca ESXi hostul vede direct matricea RAID1 si nu discuri independente. Evident ca solutia de FreeNAS cu ZFS care sa prezinte prin iSCSI volumele catre ESXi complica lucrurile inutil. (Starwind peste Win2012 server sau Nexenta ar fi alte solutii, insa inseamna un alt sistem de administrat si surse de probleme). Un controller P222 cu XOR HW nu merita intrucat costa dublu cat serverul :smile:

Mihai & Adrian : cred ca asta e singura solutie viabila cu fara batai de cap este cu RAID 1 din controller sau discuri expuse direct catre guest OS RAID0 cu un singur disc.

Adaptorul acela l-am vazut pe youtube si mi se pare interesat de testat.

AICI a fost disponibil pentru scurt timp modelul cu procesor Xeon E3-1220L v2 si 8 GB RAM la un pret bun. Desi doar cu 2 core-uri, performanta e alta plus ca are si VT-d :smile: Altfel upgrade-ul de CPU nu merita atat de mult intrucat nu poti adauga mai mult de 16 GB RAM.

Server il iau pentru o firma unui prieten unde vreau sa il folosesc pentru backup-ul altor 2 servere , dar si pentru un Linux cu Nagios , deci nimic foarte intensiv ca resurse. Mai am cateva servere cu iLO si cum va sta intr-o camera tehnica, e foarte utila consola.
 
Back
Top