Help! HTML

Cred ca e mult mai usor sa inveti HTML decat programare structurata. Daca ar fi sa aleg as incepe cu HTML, desi eu personal am invatat Basic si Pascal prima data. Depinde de varsta si de motivatie, dar un 'site' cu 3 pagini HTML il face un elev de scoala primara (cu elemente de baza, gen div/p/span/table/a/img), programare un pic mai tarziu, prin gimnaziu, iar acel site are rezultate imediate, un programel care chiar sa faca ceva necesita cam multa munca.
 
Pentru ca e o modalitate usoara de a initia pe cineva in computere mai departe de nivelul de utilizator chior. Daca o invat pe maica-mea HTML o sa ii dea o idee mai buna despre cum functioneaza un computer, cred. Nici Excel-ul nu e programare, dar daca inveti pe cineva sa faca niste sume, apoi alte functii si un pas mai incolo sa faca un macro l-ai apropiat de programare ca pe un copil care se joaca Lego si invata cum sa construiasca un pod fara sa pice.

Exista multe metode de a te familiariza cu computerele dincolo de nivelul de utilizator, insa un pic de HTML si VBA pot fi invatate si la 10 ani si la 60 fara un background IT in spate. Un copil de 10 ani nu are nivelul de abstractizare pentru ceva mai mult, o persoana de 60 nu mai are capacitatea de invatare ca sa treaca direct in chestii hardcore, ambii trebuie luati incet. Iar VBA e destul de practic pentru uz curent, poate chiar si ceva HTML - pana si cand scrii pe un forum ai nevoie uneori de taguri, nu?

Bineinteles ca orice alta sugestie e apreciata.
 
Dacă vrei să inițiezi pe cineva "în computere" există metode mai ok de a o face - de exemplu proiecte raspberry Pi.

HTML/VBA mi se par niște dinozauri siniștri. Python, C++, Java - învățate de mic copil - plus obișnuirea lui cu linia de comandă și nu cu mouse-ul - au o importanță mai mare dacă vrei să orientezi copilul/omul spre programare.
 

Attachments

  • IMG_resize.jpg
    IMG_resize.jpg
    491.7 KB · Views: 17
HTML nu e programare în primul rînd pentru că nu are (nimic explicit) de-a face cu algoritmi. Excel e programare pentru că sumele alea de care spui tu sînt, de fapt, niște pași concreți care duc la o soluție a unei probleme, i.e. un algoritm. VBA e Turing-complet, mai programare decît atît nu prea există.

Dacă înveți pe cineva HTML nu-l aduci cu nimic mai aproape de a înțelege cum funcționează un calculator la fel cum nu se întîmplă nici dacă înveți pe cineva să tehnoredacteze sau să culeagă computerizat în scopuri tipografice.

De fapt, tu ce vrei să obții?
 
Spreadsheets sunt considerate o formă simplistă de programare funcţională (aspectul cu celulele şi formulele).

whiskas said:
Păi HTML nu e programare, de ce le compari?

Depinde cum pui problema. E un limbaj prin care comanzi browserul ca să obţii anumite efecte. Nu e Turing complete dar poate fi considerat o formă de limbaj de programare declarativ.

@AdrianB1, ce vârstă are copilul? O introducere foarte bună în programare se poate face cu limbajul Logo (probabil UCBLogo e cea mai bună alegere). Dacă nu ţi-e familiar, pe scurt: conţine un set de comenzi relativ simple care manevrează o "ţestoasă" stilizată (mergi înainte N paşi, întoarcere cu X grade), câteva tipuri simple de variabile, structuri de control simple etc.

O combinaţie hardware/software excelentă este LEGO Mindstorms, dacă găseşti (vezi Amazon), vezi şi LegoEducation.com. O altă listă aici.

Poţi încerca şi o formă de Basic, probabil o specie de Visual Basic n-ar fi rea. Aruncă o privire la Visual Studio Express (gratuit) şi Kids' Corner.
 
Care copil? Ca vorbeam la modul general de copii de 9-10 ani (scoala primara), de 12-14 ani (gimnaziu) si varstnici de 60, nu de un caz concret.
 
Si o mama pe care vreau sa o invat, nu? :smile: De fapt un copil in gimnaziu, unul in scoala primara si o mama cam tanara pentru toata combinatia asta.
 
Eu zic ca iesi mai "ieftin" cu un program de genul asta.
Sa faci tu asta iti trebuie disponibilitate, cunostinte de pedagogie, chef etc...
In plus, intr-o colectivitate tanarul invatacel va avea alt comportament si implicit va invata altfel... Eu unul voi prefera sa externalizez cand va fi timpul :smile:
 
Faza e ca eu am luat contact prima oara cu programarea prin intermediul cluburilor, la scoala si Casa Pionierilor. Mai exista cluburi de genul asta azi?
 
Iar HTML. Un coleg are o diagrama pe care i-a facut-o cineva PDF; arata foarte tabelar, cu niste cutii cu text in ele, doar ca au colturile taiate si in rombul creat cate un acronim, iar toate chestiile astea sunt linkuri catre diverse pagini care descriu pe larg fiecare celula din tabel sau acronimele respective. Si omul ar vrea sa faca asta interactiv pe un site, nu offline intr-un PDF pentru ca are nevoie sa il publice (intern) pentru altii. E un soi de diagrama de process management iar acronimele sunt project gates.

Si ma gandeam cum se poate face asta in HTML; cutiile sunt banale, mai putin colturile taiate (merge cat de cat cu border-radius), dar nu merge cu acronimele pentru ca sunt fix pe coltul cutiilor si nu imi imaginez cum pot pozitiona un anchor acolo. Asa ca imi venise ideea de SVG care face tot ce e nevoie, dar ori folosesti un editor ori te sinucizi dupa ce le bibilesti manual si eventual, din masochism, incerci (doar) sa faci totul responsive.

Vreo idee despre cum se poate face asta in mod decent? Mai ales ca omul habar nu are de HTML sau de IT in general (el e IT manager, nu IT professional :biggrin:) si vrea sa poata sa editeze ocazional cateva cuvinte de prin descrieri.
 
Last edited:
^ that.
Si vezi tutorialul asta ca sa prinzi ideea foarte rapid:

Ca sa poata fi editat mai tarziu de un ne-cunoscator, fa CSS extern si defineste cate un "class" cu nume sugestiv pentru fiecare pozitie unde vrei sa apara cate ceva. Gen: <div class="colt_dreapta_sus">
 
O soluție cam complicată, dar care a dat cele mai bune rezultate până acum. Se poate și cu div-ul diamond direct în celula de title, dar trebuie tweaking la alinieri/margini, mai ales dacă nu-s toate coloanele cu titles de aceeași dimensiune.

Sper că am înțeles bine ce vrei :smile:.

test_romb.png
 

Attachments

  • test.zip
    735 bytes · Views: 10
Last edited:
Exact asta. O sa ma uit sa vad cum e facut si sa vad daca o sa fie cineva in stare sa mentina asa ceva, ca eu unul nu am de gand, chiar daca o sa ii ajut facandu-le versiunea initiala.

LE: Oau, dupa ce mut in CSS partea de CSS :smile:D) si rezolv cu culorile (fiecare coloana are alt set de culori, banal de facut) ramane ceva atat de simplu ca un copil de 10 ani ar fi in stare sa editeze. Multumesc mult, o sa le fac o pagina de demo zilele urmatoare cand gasesc un pic de timp.
 
Last edited:
Păi cam asta e ideea CSS-ului, să separe datele de design. Se poate simplifica și mai mult modelul de date folosind selectori per element în loc de clasă (să nu mai fie nevoie de class pe fiecare element), dar cu clase e mai ușor de văzut cum funcționează și modificat.
 
Back
Top