HDD pentru backup offline

Marius '95

troubleShooter
Imi trebuie un HDD pe care sa fac backup offline. Adica sta in dulap si o data pe an il conectez (SATA), testez sumele de control, testez arhivele, compar restul fisierelor, sterg ce e vechi, copiez ce e nou si il pun la loc in dulap.

Cerinte:
- SATA, min. SATA2
- 8-16 TB
- viteza buna la citire si scriere secventiala; buna inseamna 100MB/s la inceputul discului, 50MB/s la final.
- sa stea bine la capitolul fiabiliate in dulap, adica sa nu ma trezesc ca a murit fix cand am nevoie de el.

Nu ma intereseaza:
- daca se incalzeste (va fi conectat in rack cu ventilator),
- daca e lent la random access,
- daca are cache/buffer si ce au mai inventat astia mai nou; de fapt ar fi preferabil sa n-aiba de-astea ca nu vreau sa-l deconectez inainte sa apuce sa scrie si stea datele un an pe un flash.

Posibil sa fiu interesat si de solutii alternative de stocare, daca pot obtine 16TB la pret asemanator: discuri, benzi magnetice, etc.

Ce imi recomandati?
 
Nu știu de toate cerințele tale, eu unul am cumpărat ceva hard diskuri NAS WD de dimensiuni de minim 10 TB, și sunt mulțumit.

Prețurile scad periodic, probabil de Prime Day 2021 va scădea mai mult, sau dacă nu aștepți, urmărește Amazon .fr / .de / .it și restul zilnic și vezi când scade prețul. Deși dacă iei doar un hard probabil reducerea de preț va fi mică.

Pentru fiabiliate,
 
Marius, ce ai luat pina la urma?
Eu ce sa iau, dar in 4-6 Tb?
Ca aseara a zdohnit Mybook-ul de 2Tb (luat recertified, a stat infipt in ruter si si-a vazut de treaba vreo 3 ani). Iar acu sa il inlocuiesc cu ceva mai mare, pentru backup, iar share in retea o sa ajunga un WD blue de 2 Tb.
Tot WD blue? Ca cu Seagate nu mai sunt prieten de mult, iar cu Toshiba am o singura experienta (so-so).
 
Taxon, probabil vei primi niște răspunsuri mult mai pricepute de la alți participanți la discuțiile de pe forum, pot să îți spun că preferința personală e (în ordine descrescătoare):
1. WD
2. Toshiba
3. Seagate

Eu am cumpărat de mai multe ori de peste mări și țări hard disk-uri, și n-am avut probleme, e posibil să prinzi un preț bun la ceva Amazon (am cumpărat de la mai multe Amazon-uri - UK, USA, DE, sunt mai multe acum din care poți alege).

În România prețurile mi s-au părut mai mari ca "afară", chiar și cu promoții.
 
Calitatea HDD-urilor a scazut semnificativ in ultimii ani, din motive evidente - concurenta numita SSD. Cele construite (inca) mai bine se remarca prin cei 5 ani garantie. Si da, WD in continuare, dar nu Blue, ci o culoare cu 5 ani garantie. :smile:
 
8TB shucked din WD USB Desktop drives sunt alternative la HDD luat retail.
 
Calitatea HDD-urilor a scazut semnificativ in ultimii ani, din motive evidente - concurenta numita SSD. Cele construite (inca) mai bine se remarca prin cei 5 ani garantie. Si da, WD in continuare, dar nu Blue, ci o culoare cu 5 ani garantie. :smile:

5 ani .. Black sau Red Pro, presupun.
 
Sau Gold, totul e sa te tina buzunarul. :smile: Desi sa iei Gold sa-l bagi in dulap pare cam excesiv indiferent de buget...
 
Eu am facut o comparatie de pret/TB cand am comandat ultimele doua bucati de WD Red 8TB si astea au iesit cele mai convenabile. Bine, diferenta intre praguri apropiate era mica, dar eram curios sa vad totusi care ar fi. La temperaturi stau binisor, nu-s cele mai reci dar nici nu se aprind, acum tot rack-ul sta intre 4 ventilatoare (2 baga aer, 2 trag aer). Au urcat spre maxim 39, iar minim n-au scazut sub 30 desi in camera sunt aproape constant 22 grade si majoritatea timpului stau in idle. Dar vedem la vara pana unde urca, sper totusi sa nu treaca de 40. Cu 2 ventilatoare au urcat pana la 54 grade, deci ventilatia ajuta. Le-am schimbat si pozitia in rack, ma gandeam ca cele care stau mai jos vor fi mai reci insa n-am vazut diferente decat la cele 2 de sus, celelalte au ramas la aceleasi temperaturi.
Screenshot 2021-03-11 at 08.56.36.png

Pe viitor tot WD Red iau (sau Gold?), planuiesc sa mai adaug unul ca inlocuitor pentru cel de backup care e la vreo 80% acum. Au 3 ani garantie, restul au 2, cu 5 ani cred ca n-am gasit din ce-mi amintesc, sau pretul pentru aceeasi capacitate era cu 50% mai mare, deci nu merita.

Am aruncat un ochi pe WD Red vs Gold, Red e mai scump cu 20% decat gold. Exista vreo varianta de gold anume sau de ce vad Gold mai ieftin?
 
Aha, la tine vad Red Pro-uri... de alea cum ii plac si lui Cosmin.

Altfel, am desfacut mybook-ul, am gasit in el o vechitura de WD Green (https://www.amazon.com/Western-Digital-WD20EZRX-00DC0B0-2TB-DCM/dp/B00TJDWLZQ)
Pus in computer, dupa citeva boot-ari in care a tot facut figuri (w10 ba nu il vedea, ba il vedea dar nu reusea sa il citeasca, ba citea extrem de lent), acu vad ca merge cum trebuie. Iar SMART-ul e verde peste tot.
Degeaba, nu mai am incredere in el, il vars la infanterie (torrente, samd).

Anyway, pentru backup si pus in dulap, cred totusi ca un Red simplu, sau poate chiar un Blue, ar trebui sa fie o politica destul de safe.
In alta ordine de idei, din ce citesc pe ici si colo imi pare ca nu merge sa bag un Red de 4Tb in coasca de Mybook, asa sa fie?
 
Sunt Red simple, nu Pro. Pentru Offline backup (automat, in alt sistem care porneste si face sync apoi doarme pana saptamana viitoare) tot Red simple, sau orice cu garantie mai mare in aceeasi bani. Fara Seagate bineinteles, cred ca-s singurele care tin pretul putin sub WD.
WD Blue nu cred ca se incadreaza in cerinta
- viteza buna la citire si scriere secventiala; buna inseamna 100MB/s la inceputul discului, 50MB/s la final.
Cel ce il am are viteze foarte slabe, l-am luat ca al 2-lea hdd intr-un laptop si a fost chin cu el. E de 2.5" ce-i drept insa abia dupa ce l-am luat am vazut ca Blue are review slabe pentru viteza, indiferent de tip. Asa ca la mine a fost promovat la Surveillance, acolo isi face treaba bine.
 
Banuiam ca la alea te referi. Eu am ceva traume cu chestiilea alea pe USB cu alimentator extern, mult prea multe probleme, mult prea mult RMA facut pe ele. Posibil sa nu stea asa prost in statistici, dar asta e, viata iti influenteaza parerile iar eu nu sunt o exceptie. :smile:
 
r/DataHoarder sunt fericiți cu ele. Astea cu alimentator extern normal au probleme, oamenii se împiedică de ele, le bagă în bagaj apoi bagajul este parașutat pe scări, sunt o grămadă de moduri în care poți beli un HDD. Deocamdată pare o soluție bună de a achiziționa 8TB la 1/2 din prețul retail, ceea ce până la urmă nu-i de colo. Da, nu ai garanție, dar garanția oricum nu te prea interesează, nu-i ca și cum îți recuperează cineva datele iar RMAul a devenit foarte enervant - se trimit din ce în ce mai multe refurbished/repaired în loc de HDDuri noi, ceea ce-i uber meh.

Edit: la ce noroc pare să aibă Marius sigur îl ia pe ăla cu cele mai multe bad-uri pe sector din EU.
 
Back
Top