HDD extern - probleme

Am testat cu Seatools for Win. Trece testele, mai puțin cel lung, unde se înțepenește. Cred că va fi înlocuit curând de alt HDD.
O să-ncerc să-l testez și pe SATA, cum a sugerat miahi, cu USB stick bootabil, să vedem ce și cum și vă țin la curent.
 
Da, acel HDD regenerator raportează bad-uri, pe USB. Pentru un HDD care mai mult a stat şi a fost păstrat ca un bebe, e destul de ciudat.
Între timp, am achiziţionat un Seagate Expansion de 1 TB (să-mi ajungă!). Cardul cu rate fără dobândă şi Carrefour să trăiască! Sper să ţină măcar cât HDD-ul Seagate de la primul meu sistem, încă în uz de vreo 14-15 ani.:hihi:

Cât despre capturi, eu zic că e destul de OK.
 

Attachments

  • Xpansion.gif
    Xpansion.gif
    150.6 KB · Views: 29
Pentru cultura mea generală, ce soluţii există pentru HDD de 3.5" pe SATA extern, fără alimentator dedicat? Pe USB înţeleg că n-are cum să primească destul curent (am văzut harduri cu peak la 3-4A în teste, deci nici măcar 2xUSB 3.0 n-ar ajuta). eSATAp? Uneori ai nevoie să cuplezi un HDD pentru diagnostice şi chestii de genul ăsta şi mi-e aşa o silă să power down, desfac PC-ul etc...
 
Nu există. Hdd-urile de 3.5" au nevoie de 12V, n-ai de unde le da la puterea necesară pe 12V din ce iese printr-un port standard de PC. Poți să le alimentezi dintr-o mufă de alimentare SATA dintr-un desktop, dar atunci nu mai e chiar extern hdd-ul :smile:.

Iar din câte îmi aduc aminte, pentru suport hot plug pe SATA ai nevoie și de fir de 3.3V pe cablul de alimentare. Din experiența mea merge și fără, încă n-am corupt date, dar nu recomand.
 
Mă întreb şi vă-ntreb, cum sunt protejate la câmpuri magnetice aceste HDD-uri externe?
Şi-ncă una, se găsesc cabluri scurte (tată) micro USB3 la USB(3)? Că văd că noul HDD are acest tip de cablu. Lung am găsit, de la hama...
 
La câmpuri magnetice? Ăăăă doar prin distanța dintre platane și carcasa exterioară din plastic. Așa sunt și boxele „magnetically shielded” :biggrin: Se asigură că magnetul permanent e la distanța x de cel mai apropiat punct din exteriorul cutiei, unde intensitatea magnetică ar trebui să fie sub valoarea y.

Ai grijă cu alimentatoarele externe. Eu am luat de la chinezi un adaptor USB to SATA/IDE, care a venit și cu un power brick ce dădea 5 și 12V pentru a alimenta direct un hard disc. Și iaca l-am folosit prima oară acum, în ianuarie, când m-am dus cu un hard disc PATA de 320 GB să-i clonez discul vechi și lent de 40 GB. Nu l-am putut monta în sistem, l-am pus extern pe USB, și-n mai puțin de 10 minute de funcționare a făcut alimentatorul POC cu fum, și dus a fost și discul meu. :frown: Mai bine țineam power brick-ul de la un rack extern mai vechi la care a decedat controllerul USB (ca-n cazul tău, se pare, tot așa cu date corupte pe hard disc), și-i adaptam o mufă molex.

[edit] Cabluri USB 3.0 A-microB, unul de 0,5m și două de 0,8m, apoi de 1m etc.
 
Păi sunt protejate de carcasa metalică a HDD-ului (nu cine știe ce, pentru că la cele de 2.5" e aluminiu și subțire). Nu e chiar așa de ușor să demagnetizezi un platan cu un magnet, îți trebuie un magnet destul de puternic la foarte mică distanță. Vezi și articolele lui Dan de aici, aici, aici sau aici. Cineva chiar s-a distrat cu magneți de 30 kg forță și tot nu a reușit să distrugă date. HDD-urile de 2.5" sunt mai subțiri, dar sunt sigur că nici tu nu te joci toată ziua cu magneți de mai mult de 1kg forță, pentru că ai avea degetele zdrelite (de la 3-4kg în sus deja lasă semne dacă te ciupesc).

Puter, magnetical shield la un difuzor înseamnă dirijarea fluxului magnetic, practic se formează o potcoavă care radiază foarte puțin în exterior, câmpul magnetic fiind concentrat între capetele potcoavei (acolo unde e și bobina difuzorului). Cele non-magnetically shielded au de obicei altă dirijare a fluxului, cu magneți mai plați dar care au un câmp mai puternic în latelalele difuzorului.
 
Oare știu și chinezii asta? :biggrin:

Apropo de demagnetizarea unui hard disc de laptop, am avut o colegă ce a primit un joc Geomag, un fel de construction kit cu care puteai face diverse obiecte geometrice folosind segmente de plastic cu magneți foarte puternici și sfere metalice. Și și-a făcut o piramidă simpatică pe care, într-o pauză de cafea, a pus-o pe palmrest-ul la laptopul de muncă. Sub care era hard discul de laptop. Și duse au fost datele :biggrin:
 
Din câte îmi aduc aminte, magneții Geomag sunt destul de mari, au cel puțin 1kg forță.
 
Întrebam fiindcă HDD-ul stătea pe o boxă când era conectat la TV. Boxa nu e una foarte mare, deci nu cred că câmpul magnetului difuzorului să fi cauzat buba la HDD. În orice caz, îndată ce voi mai avea timp, va intra din nou la teste.
Ideea lui Quark cu HDD regenerator îmi dă speranţe. Dacă voi reuşi să-l repar, probabil că-l voi dota cu un rack USB3.
 
HDD-urile nu au un set de magneti la capetele de citire? De alea cum sunt protejate platanele?
 
În principal tot cu cuști care să dirijeze câmpul magnetic. Dacă le dirijezi suficient de bine, efectul e ignorabil chiar și la distanțe foarte mici, pentru că scade foarte repede intensitatea câmpului în funcție de distanță (undeva pe la 1/r^2 .. 1/r^3, depinde și de forma câmpului și ce îl generează).
 
Întrebam fiindcă HDD-ul stătea pe o boxă când era conectat la TV. Boxa nu e una foarte mare, deci nu cred că câmpul magnetului difuzorului să fi cauzat buba la HDD. În orice caz, îndată ce voi mai avea timp, va intra din nou la teste.
Ideea lui Quark cu HDD regenerator îmi dă speranţe. Dacă voi reuşi să-l repar, probabil că-l voi dota cu un rack USB3.

Probabil a fost o combinație între câmpul magnetic și vibrațiile boxei. Bună treabă cu HDDul pe boxă, ce pot spune.

Imo te cramponezi mult prea mult de un HDD pe care clar nu te poți baza și mai e și vechi. Doar faptul că-l poți băga într-un rack USB 3.0 nu înseamnă că ar și trebui s-o faci :smile:
 
De curiozitate, o să măsor cu telefonul variaţia câmpului magnetic lângă boxa aia. Trebuie să înţelegi că boxa e o jucărie de 25x15x15 cm, cu un difuzor de vreo 5 W reali. Nu cred că e aşa "firoscoasă". E un junghi... Vibraţii? Neam. Că n-am mai pornit minisistemul ăla de ani.

3 ani, vechi?
 
Ok, in cazul asta chiar nu stiu ce sa spun, in afara de faptul ca A-Data si Samsung sug?

Repara HDDul cu HDD Regenerator si incearca sa-l plasezi pe CG la un pret rezonabil :biggrin:
 
Sug, da! De A-data să nu mai aud!
Am făcut un Hiren's boot pe stick și l-am scanat și cu SeaTools și cu aplicații Samsung și cu regeneratoarele alea de HDD din suită și toate au găsit bube.

Cât despre variația de câmp magnetic sus-discutată, de la 25-27 micro Tesla, în apropierea boxei sare din scală la peste 200 micro Tesla. O fi mult, o fi puțin pentru un HDD, nu știu. Cert e că o să găsesc alt suport în apropierea TV-ului pentru noul Seagate Expansion. :kul:
 
Telefonul nu are senzori calibrați, preciși, exacți și orice altă calitate utilizată în măsurători. E un senzor folosit doar la poziționare geomagnetică, softul e suficient de deștept să scoată date utilizabile din orice semnal zgomotos și necalibrat pe care îl dă senzorul. Note 3 îmi afișează 200uT în același loc în care Galaxy S4 Mini îmi afișează 1200uT (adică în mână la cel puțin 1 metru de orice obiect metalic). Dacă mișc Note 3 pe lângă boxe îmi zice 3000uT, iar dacă îl mișc la 1 cm de un magnet de 6kgf îmi zice 4000uT (mai aproape de-atât sau cu durată mai mare n-am curaj, prea scump telefonul pentru teste de-astea). Pe de altă parte, dacă pun un obiect metalic la câțiva centimetri de magnet e atras imediat și acolo se lipește, ceea ce nu se întâmplă cu boxele.
 
Back
Top