Gume de iarna - anvelope adica...

Nici second hand nu am gasit asa ieftine, maine ma duc in Selgros, sper sa gasesc ceva in 4 prezoane care sa mearga la Golf 4/Bora! Multumesc!
 
Eu nici pana acum nu am inteles daca anvelopele all-season sunt legale sau nu. In articolul respectiv nu e nimic clar...
 
Nu, conform legii nici un pneu nu corespunde, nici cele M + S. De ce: obligativitatea este pentru anvelope de iarna; definitia anvelopei de iarna este, conform ordinantei, "anvelope de iarna - anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, dupa caz.”

In Directiva respectiva nu exista notiunea de anvelope de iarna; exista cea de anvelope de zapada, dar iarna nu este acelasi lucru cu zapada. De asemenea nu exista in directiva anvelope all seasons, cele de zapada trebuie sa aibe marcajul M + S; daca nu au acel marcaj nu sunt anvelope de zapada certificate CEE.
 
Ca de obicei la noi, lege data ... stim noi cum. Ce sa mai zicem ...
Personal am mers si cu all-seasons iarna si eu personal simt imbunatatire peste cele de vara.
 
Si tot la capitolul confuzii: la americani Energy Saver A/S e all season, la europeni Energy Saver e de vara. 3 ierni am mers cu cele europene crezand ca sunt all season, ma miram de ce scot mai frecvent lopata ca sa ies din parcare decat altii. :smile:

Cand le-am luat, le-am cautat pe net, am vazut ca-s all season si am stat linistit. Cand am cautat de curand M+S pe ele, am descoperit confuzia.
 
Michelin are doar cauciucuri de vara sau iarna in Europa, iar in SUA all-seasons. Regiuni diferite, obiceiuri diferite, produse diferite. Ai dracu' capitalistii astia ce exploateaza clasa muncitoare :lol:
 
Pai A/S vine de la all-season. Daca te uiti la profil vezi diferenta.
Da, dar au adaugat A/S recent, pana acum 1-2 ani se numeau la fel. Eu m-am uitat pe ale mele, le-am cautat pe net si am retinut ca-s all season, nu le-am facut poze la profil sa le verific forma exacta. Uite linkuri UK in care (inca mai) sunt trecute ca all season:
1) http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Michelin/Energy-Saver.htm
2) http://www.tyreshopmobile.co.uk/michelin-energy-saver/

Ai dracu' capitalistii astia ce exploateaza clasa muncitoare :lol:
... Haidi namo!.... :biggrin:
 
Atenţie! Unii întreprinzători au început să producă colante cu coduri de iarnă care sunt lipite la cald pe cauciucuri care nu îndeplinesc condiţiile ordonanţei.

Asta e chiar tare, mi s-a facut instant greata !
 
Astept cu nerabdare stirile prin care ni se relateaza cum masini dotate cu anvelope de iarna (indiferent de marca, calitate, an de fabricatie) au inceput sa rupa garduri mai mult decat in alti ani, pentru ca nimeni nu le-a zis maimutelor de la volan ca trebuie sa adapteze viteza in continuare la conditiile de pe drum, nu sa se baze pe 'legalitate'.
 
Goodyear Vector 5+, de la 319,00 lei asta vara, 413.92 lei acum.
Kleber Quadraxer, de la 277.70 lei asta vara, 355.00 lei acum.

Si lista poate continua. Iar majoritatea nu au nimic pe stocuri. Foarte prost moment sa-ti iei gume noi.
 
Confirm. Exista si o explicatie oficiala: inundatiile din Thailanda au redus productia de cauciuc natural. Eu deja sunt incaltat corespunzator asa ca nu pot decat sa asist la zbuciumul celor care au amanat operatiunea in speranta unei ieftiniri a anvelopelor de iarna. :smile:
 
Ieftinire? Unde se cred acești indivizi, într-o țară civilizată?
 
Ieftinire ca ieftinire, da' eu aveam două din anvelopele de iarnă la ai mei, abia în week-end-ul ăsta au putut să mi le aducă. Am stat azi 2 ore la coadă la schimbat.

Cu ocazia asta am văzut au îmbătrânit cele de vară de pe spate, au crăpături care n-arată bine deloc.
 
nu pot decat sa asist la zbuciumul celor care au amanat operatiunea in speranta unei ieftiniri a anvelopelor de iarna. :smile:
Eu nici macar nu caut de zapada ci all season si nu speram la o ieftinire ci la o aducere a lor pe stoc ca din Septembrie nu se mai gasesc.

Optez pentru all season din mai multe motive:
1) Legislatia te obliga sa ai anvelope de iarna ceea ce nu exista.
2) Amenda e 300 lei in 48 de ore, mai mica decat pretul unei anvelope. Si din motivul 1) se poate contesta cu sanse mari de succes.
3) Nu am masina de curse, nu ma dau pe zapada, pe serpentine cu polei si nici vara nu fac liniute. Daca atatia ani m-am descurcat iarna fara sa fac vreun accident cu anvelope de vara, inseamna ca cu unele all season chiar nu am probleme.
4) Controalele vor fi facute de RAR. Adica vreo 2-3 echipe in Bucuresti. Poti sa mergi si cu janta fara cauciucuri toata iarna si ai sanse minime sa dai de ei.
5) O anvelopa tine 5 ani sau 50.000 Km. Eu fac maxim 15.000 Km pe an cu masina, din care maxim 5.000 Km iarna. Ar insemna ca peste 5 ani sa arunc 4 anvelope consumate maxim 50%.
6) E aproape noiembrie si sunt 15 grade. Am avut si ianuarie cu 16 grade. Iar anvelopele de zapada la peste 7 grade sunt nerecomandate precum cele de vara sub zero grade.
7) Stau la bloc, nu la curte, nu am unde sa tin 4 anvelope in conditii corecte de stocare (temperatura si umiditate constanta). Daca-ti tii anvelopele de vara pe balcon neinchis, dupa 2-3 ani maxim ai fisuri urate in ele.

Daca-mi iau o amenda si pierd contestatia, atunci s-ar putea sa iau in calcul si investitia asta paguboasa in anvelope de zapada.
 
Nu stiu daca alea All seasons (permise de lege) sunt marcate cu M+S (asa cum CERE legea care le permite). :smile: E de cercetat. Eu oricum ma simt foarte bine cand urc in ianuarie la Paltinis cu anvelope speciale pt. iarna.
 
Back
Top