GPS

Nokia 6124 e un exemplu nefericit. Nu poti sa-ti iei un multifunctional inkjet si sa te vaiti de calitatea lui. Pe cand unul laser, poate inlocui mai multe periferice voluminoase cu succes.

Mie momentan imi face cu ochiul un HTC Touch Cruise ca upgrade la Tytn. Mai compact, fara QWERTY (folosit mai rar decat credeam), GPS inclus.
 
Din fericire, n-am ales 6124 pentru capacităţile lui multimedia sau 3G :biggrin: Şi totuşi, le-am plătit.
 
Eu prefer sa cred ca mi-au fost date cadou, pentru ca am cumparat un telefon. Bonus. :smile:

Problema e cand descoperi cat de infecta e camera intr-o situatie in care sperai sa te ajute (poza unui program de functionare, pret si specificatii ale unui produs, etc). Atunci iti dai seama ce lentilele telefonului le cari degeaba. Si uite asa am ajuns la un Nokia 2600, mic, fara nici o functie, daca-l scapi amortizeaza socul desfacandu-se in 10 bucati, nu-ti pare rau daca-l pierzi, distrugi sau iti e furat, si caramida de Tytn in borseta. Sper ca prin Cruise sa ajung la un compromis.
 
Glonass sau cum să ai 18 sateliți vizibili.

SC20120423-160616.png

Nu am testat multe telefoane în condiții vitrege, dar până acum Galaxy Note are cel mai bun GPS în condiții non-A-GPS (adică merge ok și dacă îl duci în altă parte și n-are net să-și descarce efemeridele), în maxim 1 minut are poziția cu acuratețe decentă. HTC Desire S stătea și 10 minute în aceleași condiții.
 
Da, am observat gradientul după ce am pus poza online, dar n-am mai făcut screenshots. TTFF e cel mai interesant, restul informațiilor sunt afișate și de alte aplicații.
 
Ca să nu mai deschid alt topic, am câteva Garmin-uri 18 LVC pe care le folosesc ca sursă de timp. Au venit cu un cablu de 5 metri care nu-mi prea ajunge. Baud rate-ul e 4800. Aici şi aici zice că, în principiu, cablul poate fi mai lung. Aveţi idee dacă prelungirea asta mi-ar afecta calitatea semnalului necesar pentru extragerea timpului?
 
Din cate stiu, interfete RS-232 nu prea fac figuri cand e vorba de lungimea cablului, mai ales ca e vorba de baud rate mic. Am lucrat la un moment dat cu niste calculatoare montate prin puncte termice care culegeau date prin RS-232 de la echipamente aflate la zeci de metri distanta, prin cabluri care nu impresionau cu nimic.
 
La capacitanță n-ar fi probleme, pentru că baud rate-ul e mic, însă trebuie să fii atent și la tensiuni. Din câte văd GPS 18 LVC folosește semnale până la tensiunea de alimentare, adică 5V. După calculatorul de aici, căderea de tensiune pe un fir CAT-5 uzual (26AWG) de 15m pentru o tensiune de 5V@100mA ar fi 0.4V. Deci la device ajung 4.6V din cei 5 (în specificații, adică peste 4V). După care GPS-ul trimite semnale de 4.6V către PC, să zicem la 10mA (de fapt mai puțin), și semnalul mai scade cu 0.04V. S-ar ajunge la un semnal serial de ~4.5V, care e peste cei 3V din specificațiile RS-232 adică utilizabil.

Pentru un cablu de >30m nu prea mai ține treaba, dacă vrei să-l folosești și la alimentarea GPS-ului.
 
Sorry, am uitat să menţionez: alimentarea se face via USB. Gen. Dacă am înţeles io bine ce zici tu.

L.E.: aaaa, am înţeles. Nu contează sursa de unde-l alimentez, receiverul e la celălalt capăt al cablului...
 
Da; dacă poți să folosești o alimentare mai aproape de GPS (cu un alimentator de telefon sau ceva asemănător) atunci ai putea teoretic să-l duci și mai departe. La intensități mici (pentru serială) căderea de tensiune e mică, însă pe partea de alimentare nu. Specificațiile GPS-ului zic că consumă ~60mA, însă din experiență ăla e un consum mediu, mai face spike-uri de 100mA.
 
Back
Top