Gigabit Ethernet acasă?

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Pe unul din pitici îl roade disponibilitatea Gigabit Ethernet pentru o reţea mică, acasă, ignorând motivaţia sau costul mai ridicat pentru acest moft. Ce opţiuni demne de luat în seamă există pentru un switch cu 5-8 porturi Gigabit şi jumbo frame, dar care să nu sară calul la preţ? Poate şi cu ceva experienţe personale...
 
Eu tocmai mi-am cablat cotetzul în Gigabit.

Sincer, mi se par costurile diferentiale (100 Mbps => Gigabit) modice. Switch-urile pâna la 8 porturi sunt absolut decente, singurul mare salt pe care l-am notat e la cele cu 16 porturi si peste.

Cablurile le-am sertat singur, am luat o bobina din aia de 100 m.

Apoi, depinde si ce întelegi prin "acasa". Daca stai în chirie (si deci temporar), nu o sa bagi cabluri prea scumpe în locuinta proprietarului. Daca esti tu proprietar, trebuie sa privesti un pic si în perspectiva, Gigabit e standardul zilei.

Depinde mult daca vrei totul Shielded (un capriciu pentru acasa, sau pentru perfectionisti) sau nu. Mi se pare ca aici iarasi e un ecart sensibil de pret. Lafel pentru prize, Shielded sau nu, în plus oferta de prize Cat6 e mult mai redusa deci si semnificativ mai scumpe per bucata.

La utilizare, totusi nu vorbim de +50% sau +100% bandwidth (teoretic/practic) ci de 1000%.

Pâna si un NAS mai rasarit atinge 20 MB/s, ai muri de necaz ca aceeasi chestie sa mearga doar pe la 8-9 MB/s.
 
Eu caut DGS 2205/2208 - pretinde că oprește singur porturile fără conexiune și oricum e cel mai nou model de la D-Link. Din păcate nu am găsit nimic în .ro.
 
Din fericire, toată măţăraia acoperă o zonă de 2 metri pătraţi, unde sunt PC-urile şi routerul. Deci cablarea am rezolvat-o cu nişte cabluri patch CAT5e de 1 metru sau mai scurte, fără prize şi fără colaci de cablu aplicat.

Gigabit Ethernet a fost conceput să funcţioneze pe CAT5, iar îmbunătăţirea standardului la CAT5e pentru cross-talk redus e cu atât mai mult o recomandare pentru GbE. Nu e nici un motiv pentru a folosi cablare CAT6, decât dacă faci cablare pe termen lung având în vedere un upgrade la 10GbE, caz în care ar fi bine să şi măsori parametrii infrastructurii. Dar la nivel amator, e way, way overkill, mai ales când poate te chinui degeaba cu un cablu performant dar nu eşti atent la distanţa maximă de 1" de dezizolare şi îndreptare a firelor la priză sau patch panel.

Shielded e recomandat pentru cabluri lungi, trase paralel şi aproape (<1m) de cabluri de tensiune şi echipamente ce produc interferenţe electromagnetice puternice. Dar asta necesită şi împământarea ecranajului la unul din capete, şi e overkill pentru un apartament mic unde n-ai linie de producţie industrială lângă PC. :smile:

w4p: modelul ăla Netgear are şi management, caz în care preţul e justificat. VLAN şi port trunks nu-s chiar opţiuni pentru acasă, iar 8 porturi sunt cam puţine pentru SMB.
 
Păi, acuma să-mi fie scuzată ignoranţa, dar există switch fără management, dar cu suport pentru Jumbo frames?
Şi punctul 2, nu m-ar deranja să dau pe el 450 de lei, dar de la 450 la 650 e distanţă mare. Ca din UK în România :smile:
 
Dap, există suport jumbo frame pentru 9k fără management. Un exemplu e acel D-Link DGS-2208 menţionat de AdrianB1 mai sus, dar sunt şi alte modele. Mă uit şi la memorie - 4k adrese MAC nu mă gâdilă prea mult, însă modelele cu buffer de 128 kB pe port cred că bat modelele cu doar 8 kB pe port. :smile:

D-Link vine în România prin distribuitorii ASBIS, Elko, Lasting şi SCOP. La Lasting cel puţin nu există modelul ăsta pe site, nici la SCOP; la ASBIS n-am acces :smile: Retailerii online clar n-au decât modele vechi sau cu 16+ porturi la preţuri exorbitante.
 
Cu riscul de a fi offtopic, mie mi se pare mult mai interesant un wifi de 300 decat un gigabit cablat. Drept ca e si mai scump. Si pana ajunge RDS sa imi dea tzava > 300M mai e muuuuult :smile:
 
802.11n are 300mbps pe hartie, ca orice standard wireless. :smile:
In realitate o sa dai acatiste cand sari de 100mbps. Daca ai dat drumul la 3 placi de retea wireless s-a si rupt filmul.

Ma rog, asta este valabil si pentru cei 1000% pe gigabit a lui maimutz. Nene, nu lucrezi la marketing, frana. :tongue:

Copper forever©
 
Si pt mine cablul (retea) e sfânt, Wi-Fi e un gadget util pentru mobilitate.

Sporul de "1000%" nu se referea la marketing ci la proportionalitatea standardului, dpdv teoretic cât si practic. La teoretic va fi 100=>1000, la practic va fi ceva de genul 80=>800 sau orice alta corespondenta.

Personal nu consider EtG o chestie rapida, ci o chestie decenta, un standard minimal al zilei.
 
Review la DGS-2208 pe newegg:
Buyer Beware

Pros: Fast connections. Internets at full speed.

Cons: I placed this switch on top of some dry leaves and it caught on fire. The fire department had to be called in. I nearly lost my apartment.

Other Thoughts: Keep away from anything flammable.

Sporul de performanță de la Fast la Gigabit Ethernet se vede. Ține mult și de plăcile de rețea și de HDD (toate mai lente de 1 Gbps), dar am în practică peste 60 MB/sec transfer între 2 computere cuplate prin rețea de 1 Gbps și limita pare a fi din controller-ul RAID din ele. Când copiezi 25 GB (un template de VM) cu 60 MB/sec sau cu 11 MB/sec se vede diferența al naibii de bine. Sau când instalezi un joc de pe un home-NAS, etc.

On topic: un switch de genul ăsta trece de 7-800 Mbps. La 45$ (35$ după rebate, vreo 50 EUR sau 200 RON convertiți în monedă mai apropiată, chiar bananieră) e suficient de bine ca să nu mai cumperi Fast Ethernet.
 
Trebuie doar atenţie la citit review-uri, ca să n-ai surprize dup-aia. Apartamentul incendiat de la un router e un pic extrem, ce naiba căuta ăla cu router pe frunze? Dar surprize în care un switch serios, HP, management, fitze, merge pe iSCSI cu 60 MB/s cu Jumbo Frame dezactivat şi 1 MB/s cu Jumbo Frame activat, astea sunt mai neplăcute.

Faţă de acum un an, diferenţa de preţ nu mai e atât de exorbitantă. Acum chiar îţi poţi permite luxul de a-ţi refuza două beri pentru ca, atunci când ai nevoie să copiezi ceva în reţea, să-ţi meargă de câteva ori mai repede.
 
Băi, frate, pui switch pe frunze uscate şi te miri că îţi iau foc. Bravo, tataie! :smile:
(zicea o colegă: "maybe he doesn't have a home...")
OK, eu am nevoie de Switch în momentul ăsta. Plăci Gbit am, cabluri... dacă gace Cat5 fiţe trec pe Cat6, switch-ul rămâne buba. So... eu cu cine votez? :smile:
Poate să fie şi ceva ce nu se găseşte în RO, cu condiţia să se livreze în RO (at least...)
 
N-are jumbo frame.

[edit] Pardon, SD2008 n-are; SLM2008 are jumbo frame, şi web management, şi PoE, şi alte bunătăţuri, dar care costă.

[edit 2] Asus GigaX1108N (cu alimentare internă, respectiv B cu alimentare externă) pare să aibă suport Jumbo frame. O să caut nişte review-uri pentru el.
 
Dar de ce vreti asa de mult jumbo frames? Nu ca ar face cine stie ce mare diferenta... :smile:.
 
Ba face diferenta dar probabil nu la ce ai folosit tu. Retelele 10/100 folosesc frame-ul standard (1500) pentru compatibilitate). O retea GbE nu are nici un motiv sa nu foloseasca jumbo frames. La bit-rateuri mici mi se pare perfect normal sa folosesti frame-uri mici, dar la GbE nu vad nici un argument in defavoarea lor.

Ok, nu o sa folosesti asta pentru multimedia ci pentru transfer de fisiere sa zicem.
 
Cadrele Ethernet standard sunt prea mici comparativ cu ţeava Gigabit, la fel cum sunt prea mari pentru dial-up. Pe Gigabit poţi folosi cadre de 9kB în loc de 1,5, reducând volumul de overhead traffic în reţea şi latenţa cauzată de fragmentarea unui volum mare de date în pachete (prea) mici.

Pentru home use, trafic web, workgroup mic, printer sharing şi chestii de-astea e chiar pierdere de vreme să cauţi suport Jumbo Frames. Dar ca power user cu file/media server în reţea şi dorinţe de iSCSI deja se schimbă placa.

Fiind o achiziţie pe termen de câţiva ani, trebuie să fiu prevăzător la ce nevoi o să pot avea în acest interval. Nu vreau să mă îngrădesc de acum şi să nu pot folosi Jumbo frame doar fiindcă m-am pripit la alegere. De altfel, chiar îmi pun problema dacă nu cumva are sens să strâng din dinţi un pic şi să iau un switch cu management minimal, că poate în 3-4 ani o să experimentez şi cu QoS şi traffic shaping şi link aggregation şi alte alea...
 
Din ce am mai auzit cea mai mare diferență e legată de folosirea întreruperilor: la 100 Mbps cu pachete de 1.5kb nu sunt prea dese, dar la 1 Gbps și o întrerupere per pachet e prea mult, cu frame de 9kb reduci numărul de întreruperi de 6 ori și e mai suportabil. Sunt și plăci mai istețe care generează o întrerupere nu la fiecare pachet primit ci la umplerea unui buffer, dar nu toate știu să facă asta și apoi stai și te întrebi de ce nu treci de 500 Mbps nici la teste din memorie.
 
Back
Top