Ghid SSD Raid 0

eXecu7or

Membru
Salut,

Am la dispozitie doua jucarele KINGSTON 40 GB. Vreau sa le pun in raid 0 si sa mut sistemul curent (partitia) pe driveul rezultat.

Am citit pe net tot felul de ghiduri care fac referinta la aliniera partititiei la chunk size, la faptul ca nu trebuie sa pui swap pe ssd, la trim.

Haideti sa facem un pic de lumina:

1. cum se face upgrade la firmware la ssd-ul kingston folosind firmwareul de la intel care introduce trim
2. raid 0 array cu ich10 si transferul partitiei curente pe noul array
3. tipsuri de optimizare day to day in windows 7.

LE:
pentru 1, un ghid aici: http://www.overclock.net/ssd/656984-how-get-your-kingston-40gb-ssd.html

3. raid 0 pe ssd => no trim. trebuie facut manual, old school, in stilul defragului saptamanal pe win9x: http://www.ocztechnologyforum.com/f...-free-space-and-clean-Nand-bring-on-TONY-TRIM
 
- N-am inteles ce inseamna "trim".
- N-am inteles de ce vrei sa transferi partitia curenta pe SSD, in loc sa creezi una noua, adecvata noilor conditii.

Daca folosesti NTFS am cateva recomandari sa-ti dau. Nu stiu daca sunt aplicabile in Win7 dar daca sunt, le recomand calduros.
- Dezactiveaza "short file names" = un entry in minus in director pentru fiecare fisier stocat acolo. Rezulta directoare de doua ori mai scurte.
- Activeaza compresia = Pe NTFS compresia e slaba, dar chiar si asa, cu cat sunt mai putine date de scris, cu atat mai bine.

La alegera clusterelor tine cont ca:
- clustere mari = fisiere mici scrise pe un spatiu semnificativ mai mare
- clustere mici = FAT mare (sau echivalentul NTFS, nu stiu cum il cheama), MFT mare, Log mare
- stripe size mic = overhead mare la transferuri
- stripe size mare = performanta redusa la lucrul cu fisiere mici
- stripe size mai mic decat clusterul = inutil
 
Complet pe linga intrebarile omului da' eu niciodata nu mi-am batut capul cu ce scrie Marius acolo. Format si instalat si gata.
Daca as sta sa bibilesc toate alea p'acolo o sa-mi fac racheta din HDD sau ce?
Amarasteanu' meu de SSD atita poate cu tot ce inseamna default la instalarea Windows.

2uqj2uc.jpg


/off-topic
 
nu trebuie sa pui swap pe ssd
...
3. tipsuri de optimizare day to day in windows 7.
Tips:
- reinstalează Windows dacă tot îl pui pe alte discuri
- folosește cu încredere mult RAM și swap minimal, cât să nu plângă dar nu atât de mult cât să îl folosească. În afara faptului că RAM-ul e mai rapid decât SSD îl uzează și mai puțin
- dacă sunt SSD-uri cu transfer 200+ MB/sec nu văd rostul unui RAID0, nu cred că mai vezi vreo diferență de la 200 la 300 MB/sec (și mai mult nu cred că scoți din Southbridge).
- dezactivează instalarea automată de updates, pune să verifice și să te anunțe când apare ceva
- folosește versiunea pe 64 de biți dacă poți
- o partiție sistem pentru Windows 7 de 40 GB e suficientă ca să încapă și MS Office și încă 2-3 GB de aplicații. Restul instalează-le în altă parte (jocuri, aplicații, pr0n).
 
Pai ideea cand folosesti SSD nu e sa ai viteza? Daca muti tot ce e scris frecvent pe alte harduri mai bine muti si SO si ai scapat. :smile:
Pagefile-ul e bine sa il scoti oricum, SSD sau nu.
 
am instalat unul dintre ele si i-am facut upgrade la firmware intel

burebista, cred ca e o problema la timpii de acces la al tau, uite poze cu kingston
 

Attachments

  • as-ssd-bench KINGSTON SSDNow  2.02.2010 22-19-31.png
    as-ssd-bench KINGSTON SSDNow 2.02.2010 22-19-31.png
    37.3 KB · Views: 159
  • as-copy-bench KINGSTON SSDNow  2.02.2010 22-21-35.png
    as-copy-bench KINGSTON SSDNow 2.02.2010 22-21-35.png
    25.6 KB · Views: 97
Articolul e link pe TweakTown și conține 2 greșeli colosale, una în pag 6 și una în 7.
 
1. Disable indexing. E o prostie gen dacă ai internet rapid nu mai ai nevoie de Google pentru că poți să cauți prin tot internetul. Indexing e chestia aia care îmi găsește în 2 sec un cuvânt în 3 GB de email, cu ce mă ajută SSD-ul aici?
2. Disable System Restore. Nu trebuie să ai aplicații critice ca să îl păstrezi, chiar și pentru un utilizator obișnuit nu e o plăcere să "loose it all", după exprimarea lor. Ce treabă are asta cu SSD-ul?
 
Poate n-ai aflat, dar memoriile flash au un numar (foarte) limitat de scrieri.
Indexarea si System restore urmeaza dupa swap, temp si log-ul NTFS drept cei mai mari scriitori pe disc.

Acum am citit si eu ghidul (pe sarite, bineinteles). Sunt surprins de cat de multe setari ne-legate de interfata are Win7. Aproape cat un Symbian! LOL
 
Indexarea citeşte un volum mare de date şi scrie un index destul de mic. System Restore face un backup mic de câte ori instalezi ceva. Nici una din operaţii nu este atât de intensă precum frecatul unui swap mare, de exemplu. Probabil că, dacă chiar vrei, poţi muta indexul pe o memorie SD ieftină.
 
Marius, swap-ul e o chestie de care poti sa te lipsesti foarte usor (de fapt e chiar indicat sa o faci :biggrin:) si care nu iti aduce beneficii in ziua de azi cand ai niste giga de RAM in calculator.

Indexarea si System Restore sunt chiar esentiale pentru unii si recomandate pentru cei mai multi. Este vorba de un backup de care nu poti sa spui ca nu ai nevoie decat pana la prima buba si inca un feature care nu poate decat sa te ajute sa gasesti ce cauti foarte rapid. Mult mai rapid decat ar putea sa o faca un SSD cu tot timpul lui mic de acces.
 
1) Nu caut fiindca stiu deja tot ce am si unde. Eu numesc "cautare" intratul in directoarele pe 9 niveluri pana la destinatie...
2) Backup-ul se face cu RAR.
Cum recuperezi 1 fisier din System Restore?? Nu poti. Nici macar nu poti afla ce anume ai recuperat DUPA ce ai dat "restore". Sa stii dinainte ce anume vei obtine e deja film porno.
 
1. Eu caut și alți oameni normali caută. Majoritatea utilizatorilor de Outlook iubesc indexing-ul pentru că poți căuta un email după conținut prin 7-8 data storages (fișiere) de 2-3 GB fiecare în 2-3 secunde. Sunt și excepții care nu au nevoie de indexing, dar nu aș generaliza.
2. Nu e backup, e recovery. Termenul fiind corectat afirmația rămâne: nu e bine să îl dezactivezi, e util când faci buba. La fel de util ca anticorpii când ești sănătos :biggrin:
 
Marius, backupul se face cu ce ai mai comod la indemana ca sa nu te plangi ca din DOS nu poti sa dezarhivezi RAR-ul ala de 4GB pe care l-ai facut nujt cand. :wink: In cateva minute ai sistemul gata de lucru fara sa te complici, fara sa butonezi la jdemii de comenzi, CD-uri, arhive de backup, etc.

Ala nu e backup de date e backup pentru restaurarea sistemului (ma cam zgarie pe creier traducerea asta). Tot un backup si el dar cu scopuri diferite fata de ala uzual al documentelor.

Backup, recovery, tomeitau, tomatau dar in fine, fiind vorba de semantica si de definitia procedeului cine stie, poate asta e numele oficial. Pana la urma fisierele alea din folderul System Restore sunt niste copii de backup. Care servesc in procedeul de recovery... Recovery e procedura prin care restaurezi cele fisiere de backup, nu procedura prin care le creezi, nu?

Iar de search probabil ca nu ai nevoie pentru ca nu ai ce sau in ce sa cauti. Sau poate ai timp de pierdut. Sa vezi cum e sa cauti printre cateva sute sau mii de mailuri dupa cine stie ce sau printr-o structura stufoasa de directoare.
Probabil ca tu stii si retii totul dar un om normal (non-Rainman) cu o multime de documente in sistem nu ar putea sa retina totul. Si nici nu vad de ce ar vrea sa o faca din moment ce are unelte pentru asa ceva.

Tu iti retii numerele din agenda telefonica sau le cauti pe-acolo cand suni?

Cred ca daca te intalneai cu Dirty Harry tu ai fi reusit sa numeri cate gloante a tras :tongue:.
 
Nu râde, dar până acum vreo 4-5 ani știam agenda de telefon pe dinafară, iar acum vreo 2 ani m-am întâlnit la o petrecere cu fostul coleg de bancă din clasa a 5-a și i-am spus ce număr de telefon avea. Nu sunt Rainman, țin minte doar numerele care au avut vreodată importanță, restul nu le păstrez în agendă.

Dacă îl convingi pe Marius că astea 2 features sunt bune dau o bere. Nu de alta, dar poate intră procesoarele cu ketchup mai ușor :biggrin:
 
Back
Top