Germeni/vlastari

ipman

Membru Senior
Am descoperit la un moment dat citind diferite pagini despre germeni, asa ca m-am pus pe treaba si am obtinut germeni din seminte destinate germinatului.
Pot sa spun ca sunt gusturi si mirosuri diferite, in special acum iarna cand nu prea exista verdeata "naturala".
Pana acum am crescut ridichi, fasole (mung si adzuki), linte, floarea soarelui, naut, broccoli, creson, schinduf, lucerna si poate am mai uitat unele.

Mai face cineva asa ceva? Mi-ar prinde bine niste sfaturi/schimb de experienta.
 
Te referi strict la seminte incoltite sau la plante mature, aduse in stadiul de cules rosia cu mana ta din tufa?
 
[...] lucerna si poate am mai uitat unele.
Lucerna frate? Ca calu'?:eek:

Ca sa nu fiu complet offtopic acu' ceva ani i-a venit si lu' nevasta-mea sa cultivam ceva germeni de griu parca si sa halim chestiile alea verzi dupa ce se face un fel de suc din ele.
Din fericire i-a trecut dupa primele 2-3 recolte. :biggrin:
 
Ma refer la seminte incoltite, da, nu la plante mature. Nu am cum sa cresc plante mature acum iarna in apartament din pacate.
Da, lucerna. Calul ala stie el ce paste ca nu-i fraier, crede-ma.
Graul nu e o minune pentru mancat, dar la suc ... nu ma bag. E pentru slabit si alte treburi necunoscute mie.
Dar germenii de ridiche, mustar si alte condimente au un gust foarte bun combinati cu mancarea.
 
Asta cu " ca calu' " e o prejudecată. :smile: Se poate consuma chiar ca atare planta tânără, adaos în salate, dar germenii sunt mai... digerabili.
Dacă stai undeva la casă și ai spațiu, probabil că merită să ai și-un mic "laborator" de chestii de-astea, dar la mine loc nu prea-i. În compensație, consum tot ce se mai poate găsi verde la vremea asta: castraveți, varză (albă și roșie) și alte de-astea. O perioadă am halit și eu grâu (de-abia) încolțit (aka ou vegetal). E bună și-o cură de-asta, dar parcă mai bună-i varza cu ciolan afumat! :biggrin:

PS: mai degrabă aș începe un regim Oshawa. :wink:
 
Nici la mine nu e loc intr-un apartament de bloc. Dar un germinator ocupa cam acelasi spatiu cu o oala, ceea ce zic eu ca e decent, depinde doar de castigarea spatiului vital de la partenera/sotie :smile:
 
Ar trebui mai mult de-atât ca să obții cantități care să conteze, să zici că mănânci constant germeni. Acum, eu vorbesc pentru mine, că mă uitai pe la veganele alea (pe Youtube) cam cât pun la o salată: pentru mine e cam cât intră pe o măsea. :hihi:
 
Pai chiar mananc in fiecare zi, dar nu ma hranesc doar cu germeni, ca doar om sunt si eu si bat peste 80kg, nu merge doar cu furaje.
Eu ii cresc pentru gust si aroma, nu ca mancare de baza.
 
A, asa am si eu un ghiveci cu menta, ramas de asta-vara. :smile: Ma bate gandul sa incerc niste usturoi la primavara, dar dupa ce mi-au mancat parazitii absolut tot ce am pus in balcon (acum doi ani), sunt destul de rezervat. :frown:
 
ipman,
Da, așa-i, decât nimic bine și-așa! E o chestie benefică să poți consuma așa ceva.

Quark,
Busuioace, mente și alte păpădii am pus și la țară. Am tufe respectabile acolo și e o plăcere să le adaugi la gușterul ce "va sui" pe grătar. :hihi:

Eu sunt interesat de cum va progresa discuția și m-ar interesa cel mai mult reducerea spațiului alocat îndeletnicirii ăsteia, cu menținerea unei productivități bune, precum și ce vlăstari sunt meniți a fi "dezvoltați" prin tehnologia asta.
 
Last edited:
Cu germenii nu ma prind care e descoperirea (am citit prima propozitie din primul post de vreo 5 ori si nu o inteleg), dar de cultivat mai cultiv cate ceva, insa numai pentru consum ca plante mature. De la ceapa si usturoi, care se consuma intotdeauna verzi (nu ramane usturoi peste iarna, nu stiu de ce) pana la chestii mai serioase gen rosii si vinete. Aici in zona sunt ceva plante care se tin bine, altele mai putin, recolta de rosii e slaba si se coc aleator, cel mai bine le merge la capsuni, ceapa si usturoi, vinete si ceva fasole. Din pacate conteaza extrem de mult soiurile si ce se gaseste sub forma de seminte prin comert nu sunt soiurile cele mai gustoase, asa ca sunt multumit dar nu incantat de rezultate.
 
Quark vestea buna este ca usturoiul nu are daunatori si sigur se va face. Vestea proasta: e tare lenes, creste greu.
AdrianB1 Descoperirea cu germinarea este ca poti avea ceva verde cu vitamine de mancat in toiul iernii.
 
Da, roșii am pus și eu experimental, anul trecut. Le-am luat de pe lângă mănăstirea Cocoș, de la un nene care mi-a spus c-am să-l pomenesc. I-am dat banii circumspect, dar când au început drăciile să rodească, nu se mai opreau. Din 10 fire cumpărate am scos peste 20 kg de roșii. Și nici măcar nu le-am îngrijit, cum se face; doar apă, o dată pe săptămână, când ajungeam la țară. Niște drăcii mici precum cherry (nu erau de-astea, sigur, dar le-am uitat soiul), dulci și gustoase de am oprit niște semințe pentru viitor. Am mai făcut rost de niște semințe din soiul ce l-am savurat în anii copilăriei și primei tinereți, așa-numitul "inimă de bou", pe care vreau să le cultiv anul acesta. Am pus și ceapă, care a ieșit fără probleme, ardei iuți din care mai am și-acum, că la noi mănâncă doar fiică-mea.
 
N-am problema asta. Mananc kebap si shaorma fara remuscari!
Si ca veni vorba, cand ajungeti prin Berlin nu ratati gemuse kebap de la Mustafa ... cel mai bun pe care l-am mancat pana acum.
 
Daca am niste ierburi (spanac crud, nu-stiu-ce-salata din hypermarket), rosii, mere, mandarine si banane trec iarna destul de bine, nu mai am nevoie de alte verdeturi.
 
Iarna pentru mine era lipsita de gust. Cam toate legumele pe care le poti cumpara sunt cam lipsite de gust, in special cele din magazinele mari. Asa ca am ajuns la germeni pentru gust, apoi am constatat ca au si vitamine, drept pentru care i-am mancat.
 
Back
Top