Furnizori privati de energie

ipman

Membru Senior
Intrucat au aparut pe piata furnizori privati de energie, as vrea sa stiu daca are cineva experiente pe tema.
Studiez si eu piata, dar nu m-am lamurit inca exact ce si cum.
 
E valabil şi pentru utilizatorii casnici? Pare că nu, deocamdată. Văd că nu poţi estima decât pentru companii.
 
Cei de aici imi tot trimiteau emailuri intr-un timp si ma tenta sa fac un experiment pe o perioada de un an, insa nu am avut timp. Din cate am inteles, au ceva contracte grase in Iasi cu companii de stat si probabil si-au indeplinit tinta, asa ca au incetat cu spamul. Situl ofera ceva informatii utile pentru cine il intereseaza subiectul, insa evident ca totul e cam prea roz..
 
Păi nu pare chiar așa roz nici din ce prezintă ei, în link-ul dat de tine zice că economia "poate ajunge" până la 1 lună din 12, adică 8%; nu pare să merite timpul pierdut cu modificarea.
 
La Digi apare discret "nu conteaza cat este cifra ta de afaceri" deci presupun ca nu este pentru persoane fizice.
 
Păi nu pare chiar așa roz nici din ce prezintă ei, în link-ul dat de tine zice că economia "poate ajunge" până la 1 lună din 12, adică 8%; nu pare să merite timpul pierdut cu modificarea.

Da, ma rog, am amestecat informatiile, ei se lauda prin media locala ca facturile ar putea sa scada cu 20 pana la 50 %.
Am bagat si niste date in calculatorul ala al lor si-mi rezulta o economie de 40% (pretul cred ca depinde de consumul mediu/luna/an) daca as avea contract cu ei .

Rezultatul datelor introduse pentru comparatia facturii
Data si ora afisarii: 21.01.2016 13:25:39

Valoarea totala a facturii dvs. 432,27 lei
Valori din sume precedente 0,00 lei
Taxa radio si taxa TV 13,00 lei
Valoare ramasa drept plata pentru energia electrica 419,27 lei
Deci, pentru cantitatea de energie electrica 711,00 kWh
facturata in perioda 2015-10-28 - 2015-12-10 43 zile
Inseamna ca ati platit 1kWh energie electrica (cu toate tarifele si taxele incluse) la pretul de 0,589691 lei/kWh
Deci intr-un an de zile, totalul facturilor de energie electrica inseamna (la pretul de mai sus): 3.558,92 lei/kWh
Plecand de la aceste informatii, rezulta ca ati avea un consum mediu lunar de: 502,94 kWh

Pentru ca perioada de facturare este mult mai mica decat 365 de zile, consumul mediu lunar pe care il aveti este influentat de foarte multi factori (sezon, perioada de concedii, etc.). Drept urmare poate exista o diferenta intre valoarea determinata pe baza datelor din factura si valoarea reala a consumului mediu lunar realizat de dvs. in ultimele 12 luni.

DACA ati avea un consum mediu lunar de 502,94 kWh, atunci pretul oferit de noi ar fi de: 0.3734012 lei/kWh cu toate tarifele si taxele specifice judetului IASI incluse.

Acest pret ar insemna o diferenta anuala de 1.305,36 lei.

Adica intr-un an s-ar aduna o diferenta de 311,34% din factura pe care ati introdus-o mai sus.

Cateva informatii de luat in calcul
Daca nu ati schimbat pana acum furnizorul de energie electrica si primiti in continuare factura de la E.ON ENERGIE ROMANIA SA inseamna ca platiti cantitatea de energie electrica la doua preturi diferite:

  • 50% din cantitate la pret subventionat
  • 50% din cantitate la cost de piata consurentiala (CPC)
Puteti vedea cu usurinta ca diferenta intre cele doua este foarte mare!

Raportul de 50%-50% se va schimba pana in anul 2017 dupa cum urmeaza

De la: % pret subventionat % tarif CPC
01.01.2016 40 60
01.07.2016 30 70
01.01.2017 20 80
01.07.2017 10 90
01.01.2018 0 100
In mod evident, cu cat cantitatea de energie pe care o veti plati la tarif CPC este mai mare cu atat valoarea facturii dvs. va creste, chiar si la acelasi consum.

Care ar fi pasul logic de facut?
1. Sa va asigurati ca pretul pe care il platiti pentru energia electrica este acelasi pentru cel putin 12 luni.
Daca primiti in continuare facturile de la E.ON ENERGIE ROMANIA SA (pentru ca "este acolo de cand lumea") va sugeram sa verificati (dupa metoda aratata mai sus) care este pretul real platit pentru energia electrica la fiecare factura. Veti constata ca oricat de mult v-ati dori, nu veti avea acelasi pret niciodata!

Pentru ca este normal sa stiti intotdeauna care este pretul pe care il platiti pentru energia electrica, schimbati furnizorul de energie pe care il aveti acum cu unul care sa va garanteze pretul energiei pentru o perioada de minim 12 luni.

2. Sa va asigurati ca sunteti reprezentat corect si just in fata operatorului de retea
Operatorul de retea responsabil de calitatea si continuitatea energiei electrice care ajunge in contorul dvs. din judetul IASI se numeste E.ON DISTRIBUTIE ROMANIA S.A.

Daca acum primiti factura de la furnizorul de energie E.ON ENERGIE ROMANIA SA si aveti o problema legata de calitatea si/sau continuitatea energiei electrice, aceasta trebuie comunicata furnizorului de energie cu care aveti contractul incheiat.

Furnizorul de energie are OBLIGATIA de a va reprezenta corect si just in fata operatorului de retea in vederea solutionarii problemei dvs.

Va puteti imagina (daca nu cumva ati simtit deja pe pielea dvs.) cat de bine va reprezinta interesele furnizorul E.ON ENERGIE ROMANIA SA in fata operatorul de retea E.ON DISTRIBUTIE ROMANIA S.A.?

In mod firesc ar trebui ca un alt furnizor de energie electrica, din afara grupului din care face parte operatorul de retea, ar trebui sa va poata sustine mult mai bine in fata operatorului de retea, nefiind constrans de "interesele de grup".
 
Last edited:
Despre Digi era un articol prin ziare ca trec in curand si la consumatorii casnici.
 
Si mie mi-a iesit pe www.consumatorcasnic.ro tot o reducere de aproximativ 40% care mi se pare un motiv foarte bun pentru schimbarea furnizorului. Nu imi este foarte clar care e procesul de schimbare, daca e suficient sa semnezi cu cel nou si se ocupa el de toate formalitatile sau daca trebuie in acelasi timp sa te ocupi si de rezilierea vechiului contract, cu riscul de a ramane o perioada fara curent electric daca rezilierea intra in vigoare inaintea activarii furnizoului nou.
 
Procentul ala e din ce suma? Fiindca va trebui schimbat contorul cu siguranta, deci mai renteaza? Un articol mai vechi.
Mie mi-a iesit vreo 25% reducerea maxima, as recupera banii dati pe contor in vreo 2 ani jumate, nu prea ma incanta. N-am gasit furnizorii aia 200 de care spun ei, e o lista veche de prin 2014 acolo. Si n-am inteles cine instaleaza contorul ala, tot ei? Fiindca o sa taxeze manopera, numai sigiliul costa vreo 80 lei la Electrica, in final chiar nu ma atrage schimbarea, cel putin nu la beneficiile actuale.
 
Trebuie întrebat la posibilii furnizori ce cheltuieli apar la închidere-deschidere și abia atunci se poate face un calcul. Poate contorul se dă în custodie. Nu-mi amintesc să fi plătit vreodată un contor, poate doar la branșamentul nou făcut la căsuța de la țară. Și parcă nu cred că schimbarea furnizorului are conotații de branșament nou, că nu prea e cazul. Branșamentul ține de rețele, nu de furnizori.
 
RCS RDS are acum oferta si pt consumatorii casnici.



La Digi Energy, prețul propriu de furnizare a energiei electrice în cadrul ofertei tip pentru clienți casnici (preț de listă) este de 165 lei/MW, fără TVA. Dacă ești deja client al RCS & RDS pentru serviciul de televiziune prin cablu Digi TV sau pentru serviciul de internet fix Digi Net, primești reduceri la acest preț, în următoarele condiții:

  • 10 lei (fără TVA) - dacă ești client Digi la serviciile de televiziune prin cablu și/sau internet fix*
  • 20 lei (fără TVA) - dacă ești client Digi la serviciile de televiziune prin cablu și/sau internet fix și ești pensionar**
 
Ai uitat partea importantă
La prețul propriu de furnizare se adaugă tarifele reglementate, a căror valoare este aprobată de ANRE (tarifele pentru transport, tarifele de distribuție și tariful pentru servicii de sistem). În plus, se vor regăsi separat în factura ta: costul pentru achiziționarea certificatelor verzi, taxa pentru cogenerare de înaltă eficiență, acciza și TVA.
(care sunt... cât?)
 
Le fel ca si la actualul furnizor, daca ai pe langa tine o factura ar trebui sa scrie acolo.
Adica tu cand te duci la magazin sa iei paine aia iti dau pretul lor care nu include transportul, taxa de drum din transport, carburantul, certificatele verzi pentru cuptorul in care a fost coapta, si umbli cu bonul precedent in buzunar ca sa vezi care e pretul final al unui paini pe care il platesti la casa de marcat?

That sux. Continutul citatului, nu ce face RCS-RDS ca aia sux intotdeauna. Eu nu am o factura de energie, nu am primit una de vreo 10 ani, habar nu am cat costa chestiile alea, ma intereseaza cat costa kilowatt-ul ca pe ala il platesc.
 
Hmm .. tu chiar nu folosesti energie electrica? Sau o produci singur? Tare-as fi curios cum faci sa nu platesti nici o factura de energie (si exprimarea prea generica include si factura de gaz).
 
Back
Top