Fumatul și alte vicii

Gitane fără filtru, Camel fără filtru, Pall Mall fără filtru, Camel lung, Gauloises, cam toate tigarile la care care un fumător actual ar da ochii peste cap după 2-3 fumuri.
 
Am fumat Gitanes (fără filtru) și-s moarte curată. Prin 2003. Astea actuale sunt identice. Nu am mai fumat nuclearele alea fix pentru că sunt cancer curat, oricum ai da-o. Chestia interesantă este că fumătorii au gustul alterat de fumat, deci oricum chestiile cu arome sunt absolut inutile, dar mă rog, rose-tinted glasses it is. Ca idee, am fumat tot ce-am prins parfumat și sincer, mi se par grețoase.

Fumez din ce în ce mai rar, am trecut pe electronică, mi-a revenit gustul, mirosul (deși în unele spitale aș prefera fără :mda:) și capacitatea pulmonară s-a îmbunătățit vizibil. Evident, sunt bune, deci au început să facă gură toți că-s rele.

Acum să găsesc un coleg să-mi prescrie o cură de ~1 an de Atorvastatin și să scap de ateroscleroza aia pe care n-o văd (dar știu că-i acolo :biggrin:). All is good.

Ce-i mai interesant este că am ajuns să nu mai suport localurile din România fix pentru că se fumează. Nu am nimic cu 1-2 pipe, dar parcă se fumează toată producția de tutun mondială pe seară, este absolut infect.
 
Ehehe, eu nu vorbeam de rașpelurile alea de țigări foarte tari. Mai intrau în categoria asta și cubanezele Ligeros, Popular, Upmann etc. IMHO mult mai tari decât cele enumerate mai sus. Dar cea mai tare papiroasă fumată de mine a fost o rusească, nu-mi mai amintesc numele, dar era ceva Dum-Dum! echivalentul celui mai usturat chili, behăiai cu vorbe după ce trăgeai un fum din ea.
Eu ziceam de țigările aromate de zi cu zi: Marlboro, Kent, Chesterfield, L&M etc. etc. Până și țigările românești erau aromate. Chiar Snagovul era odată astfel. Chiar și Carpați de Timișoara. Golf a fost ultima țigară românească de circulație internă și RT (de export) pe care le-am fumat și aveau încă aromă. După Marea Îmbulzeală, au mai fost câțiva ani când au intrat țigări bune în RO, până când au obținut monopolul concernurile, care au și eliminat autohtonii. După asta, s-a ulmplut piața cu mizeriile astea care se găsesc și acum: niciun miros plăcut, parcă fumezi Mărășești sau Naționale de altădată. Chiar și fumătorii put ca cei ce fumau nenorocirile ale... Oricum, la așa oameni, așa țigări.
 
Eu ziceam de țigările aromate de zi cu zi: Marlboro, Kent, Chesterfield, L&M etc. etc.
Chesterfield si L&M pe vremea cind erau facute de Ligget&Myers erau un deliciu. Se intimpla fix dupa revolutie prin 1990 si eram si un fumator relativ incepator (doar fo' 6 ani de fumat :biggrin:) si poate si de asta reuseam sa-mi dau seama de aroma si s-o apreciez. De cind au trecut in ograda Philip Morris s-au dus pe copca. :frown:
Tot dupa revolutie am prins loturile de Lucky Strike si Camel fara filtru. Super OK si alea pentru un fumator de Carpati ca mine. :biggrin:
N-am sa uit primul turneu oficial de bridge de dupa revolutie de la Piatra Neamt. A fost sponsorizat de Dunhill si jucam cu pachetele moka pe masa. Ce tigari si alea...
Prin liceu fumam Benson&Hedges. Nu se pot compara cu ce-i acum B&H. Inca le mai tin minte aroma.

Acu' am ramas la Rothmans. Nici astea nu mai sunt ce-au fost dar parca mai au o reminiscenta din vremurile de alta data.
 
Eu pun pariu ca daca v-as lega la ochi si v-as da tigari produse de acelasi producator, nu v-ati da seama. Doar ca p-alea le asociati cu momente placute, in care viata in sine avea alt gust :smile:
 
Pe de altă parte, industria tutunului, presată de tot felul de organizații de etică și sănătate și protecția consumatorului și alte alea, a ajuns să facă intenționat gustul mai neplăcut pentru ca să nu i se poată imputa că încurajează/atrage nefumătorii să înceapă să fumeze. Cu chestia asta se spală pe mâini zicând „uite, noi am făcut gustul nașpa, punem avertismente peste avertismente, am limitat accesul la țigări și tutun; acum dacă cineva se apucă de fumat, este decizia lui conștientă, nu avem nimic de-a face cu asta”.
 
Prin anii 1990-1992 puteai foarte usor sa deosebesti, legat la ochi, cam toate tigarile bune intre ele: Kent, Marlboro, Chesterfield, Gauloises etc. Cele pe care nu le puteam deosebi erau Assos sau Pall Mall lungi cu filtru; la PM rupeam filtrul pentru ca era prea restrictiv faceai plamani tragand prin el.

Apoi au inceput sa le produca in Romania in aceleasi fabrici cu acelasi tutun si toate aveau aceeasi aroma. In perioada 92-95 stiu ca schimbam marcile de tigari fumate dupa criteriul "asta s-a dus, e facuta la noi, ce se mai gaseste de import?" pana cand nu a mai ramas nimic bun pe piata si m-am lasat de fumat pana prin '97 cand am ajuns sa lucrez in Otopeni si aveam la dispozitie Marlboro sau Kent importate si la jumatate de pret si am mai fumat pana cand am plecat de acolo, dupa care m-am lasat iar.

Diferentele erau cam ca cele intre bauturile racoritoare; daca nu poti sa deosebesti o Fanta de o Mirinda dupa gust (si culoare) nu da vina pe momentele placute.
 
Prin anii 1990-1992 puteai foarte usor sa deosebesti, legat la ochi, cam toate tigarile bune intre ele: Kent, Marlboro, Chesterfield, Gauloises etc.
Corect!

Iar din categoria celor entry level :hihi: , nu a țigărilor medicinale, erau căutate și relativ bune și aromate BT-ul (bietu' tata, Bulgar Tabac, mult peste orice se fumează azi), mai slăbuțe DS-ul (Durres Special, albaneze), Golden Deer (chinezești) de la frații noștri întru bloc comunist. Chiar și chinezeștile mentolate Star Lake.
După '89 au intrat chiar după marea îmbulzeală arăbeștile, gen Summer, apoi cele de prin Cehoslovacia (Sparta), cele din urmă grețos de aromate.

Apropo...
 
Eu pun pariu ca daca v-as lega la ochi si v-as da tigari produse de acelasi producator, nu v-ati da seama. Doar ca p-alea le asociati cu momente placute, in care viata in sine avea alt gust :smile:

Sincer nu știu cum mai e prin .ro, dar când mai fumam românești (Marlboro Filter Plus thingie) puteam deosebi de orice altceva chestia aia. La fel în general, Marlboro > all imo, asta de prin 2000smth când m-am apucat de fumat. Nu am suportat niciodată Kent, Assos am prins un batch interesant într-o vreme, Lucky mereu mi s-au părut infecte, Pall Mall prin 2003 am fumat luate din Viena și erau complet diferite de ce se găsea prin .ro.

Acum ce mai fumez ocazional este Marlboro Gold și se simt ok, nu pot spune că-s super parfumate sau ceva de genul, dar când am primit din .ro un cartuș de Filter Plus Extra am tușit groaznic până le-am terminat. Tutun prost, proces prost de fabricație sau prea multe rădăcini de urzici, nu știu ce să spun.

Sincer, electronicele din ziua de astâzi țin loc de țigări parfumate. Am aromă de B&H care cuplată cu piersică sau măr verde este absolut genială. Dacă adaug ceva vanilie în mix miroase a biscuiți proaspăt făcuți în toată casa. Plus, nu împute haine sau ce-i prin jur și nici nu produce fum toxic pentru cei din jur.

Ca idee sunt prea tânăr, BT am văzut doar pachete din care făceam roboței când eram mic, până am ajuns eu să fumez deja erau dispărute :smile:

Țin minte totuși Rothmans cu șaibă de prin liceu, am pufăit o vreme apoi am renunțat la ele. Mult prea tari/brutale dpmdv (care a fumat Marlboro roșu o groază de timp lol).
 
Am doua luni de cand am terminat ultimul pachet, desi ma hotarasem pe la jumatea lui ca o sa fie ultimul si e timpul sa renunt, am zis sa nu las treaba neterminata. In timpul asta am fumat un trabuc ce-l primisem de ziua mea si mi-am adus aminte de ce am renuntat la tigari. Dar m-am tinut de el sa nu-l arunc, tot din dorinta de a nu lasa treaba neterminata. :biggrin:

Dorinta de a fuma nu am, nu-mi trebuie tigara, si am renuntat si la obicei aproximativ usor. La servici n-am mai iesit cu colegii la "aer" dar imi lipseste miscarea, ajung sa intepenesc pe scaun toata ziua, asa ca mai dau o tura de birou (noroc ca e lung cu 2 iesiri/intrari) si caut sa mai rezolv din treburi in pauza de masa, ca sa am motiv sa merg pe jos.

Pentru acasa am luat chestii de rontait pentru cand ma apuca, de obicei cand ma dau cu tanculetele. Ocazional parca as mai fuma o tigara, dar e doar obiceiul. Dupa cum am vazut anterior, ma asteptam sa am "probleme" la 2 saptamani dar n-au fost, a trecut prima luna si acuma a 2-a. Urmeaza pragurile de 6 luni si 1 an.

La buget n-am simtit nimic inca, astept sa fac 20 de ani sa vad daca imi permit Ferrari. Vorba aia, pentru tigari si alcool se gasesc intotdeauna bani.
 
Nu-ti vei permite nici un Trabant (care peste 20 de ani va fi oricum scump). Sa zicem Logan.
Dar vei trai mai mult, cu toate ca nu-ti vei da seama. Si vei obosi mai putin la efort.
 
Așa e, condiția fizică ți-o recuperezi prima.
Eu mai am vreo 2 ani și fac 20 de când le-am lăsat. N-am regretat o clipă. Am mai discutat cu amici care spuneau că visau uneori că fumau vechile țigări aromate de altădată și li se făcea poftă. N-am avut niciodată așa vise umede. :biggrin: Probabil fiindcă n-am regretat niciodată decizia. Iar acum ce naiba să visezi: pufăit la coceni? :hihi:
 
Am dat o fugă la Belgrad, cu jobul.
Încă ajuns în holul hotelului am văzut că la ei se fumează la liber. Ok pînă aci.
Dar seara, cînd am nimerit într-o cîrciumă, s-a terminat cu Ok-ul, la șpriț fumează ăia mai ceva ca turcii.
Ce viață, bre, ce viață !
 
Iui ca am si uitat, am facut 6 luni si am uitat sa ma laud. :biggrin:
Nu stiu de ce dar ocazional la benzinarie am tentatia sa cumpar tigari. Doar tentatia sa cumpar, nu-mi trebuie sa fumez. Dam inainte cu incredere, urmeaza pragul de 1 an.
 
2 ani și 11 luni și 6 zile astâzi.

Am mai derapat uneori în perioada asta, dar nu regret că le-am lăsat și nici nu m-am reapucat. Mai vapez însă, cu foarte puțină nicotină, dar mno.
 
Back
Top