Frigider/ combina frigorifica de care?

Nu ma atrage deloc ideea de a ma plimba prin serviceuri cu el
Cred ca la frigidere si masini de spalat nu te mai plimbi cu el in service, eu am sunat acum cativa ani sa intreb unde-i service-ul ca sa le duc masina de spalat si au spus ca vin ei la mine.
 
Revenind la subiect: chiar sunt curios de avantajele No Frost-ului. Cum ziceam mai sus, zice lumea ca cele "clasice" sunt mai silentioase. Iar zgomotul redus (am ramas cu sechele) e unul dintre criteriile in alegerea viitorului frigider (pe langa volum, pret si ergonomie - ha, ergonomie la frigidere).


Aspectul asta ma intereseaza si pe mine. Am plecat direct pe ideea de no frost, doar asa ca suntem in 2014 si ca daca tot cumpar ceva, sa cumpar ceva cu o tehnologie cat mai noua.

Ce am constatat:
Exista combine frigorifice partial sau total no frost. Full no frost ,inseamna ca atat congelatorul cat si frigiderul sunt...no frost
Cu unele mici exceptii frigidererele no frost sunt mai scumpe decat cele clasice
No frost e mai zgomotos comparativ cu frigiderul clasic
No frost, la interior, mai ales la congelator e mai mic, mai ingramadit, comparativ cu cele clasice
Din auzite:
No frost usuca, deshidrateaza alimentele intr-o mare masura, tot ce este in frigider ar trebui pus in cutii cu capace, tras in folii - marturisesc ca nu fac asta in toate cazurile.
No frost, cu mecanism de control al umiditatii, cica ar rezolva problema de mai sus.

As fi curios sa aflu ce spun cei care folosesc no frost, daca intr-a adevar merita sa ma cramponez de tehnologia asta sau mai degraba sa incep sa ma uit si la cele clasice?
 
As fi curios sa aflu ce spun cei care folosesc no frost, daca intr-a adevar merita sa ma cramponez de tehnologia asta sau mai degraba sa incep sa ma uit si la cele clasice?

Orice frigider din ziua de azi e no-frost in compartimentul principal (sa-i spunem asa...). E insa posibil ca prin Belgravistan sa se mai vanda d'alea cu frost. :biggrin: Da, usuca alimentele ceea ce e un mare avantaj dpmdv (nu apare ever mucegai pe alimente, poti usca linistit carnati, salam, slana, etc...). Daca vrei sa nu se usuce branza pui o farfurie peste ea si voila, sta umeda si rece. In congelator nu am no-frost deci nu pot sa-mi dau cu parerea.

Vezi ca exista si variante cu doua compresoare (frigider / congelator). Economie la curent.
 
Eu am un Indesit parțial no frost, luat random la stilul "ce aveți de dimensiunile astea în stoc?" și e ok, adică e... un frigider. N-am avut o combină asemănătoare "no no frost" ca să-ți spun diferențele, însă de vreo 7 ani nu i-am făcut nimic special, în afară de dezghețat congelatorul de vreo 2 ori. Zgomotul e un pic mai mare decât la alte modele, din câte am văzut - cum închizi ușa încep ventilatoarele să meargă, pe urmă mai face niște zgomote mai ciudate uneori, presupun că atunci când încălzește.

Până n-ai scris tu de deshidratare nici nu mi-am pus problema.
 
Eu personal am avut grija sa acopar mancarea din frigider si pana acum deshidratarea nu a fost o problema.
Full no frost inseamna ca in 2 ani nu m-am atins de el. It's awesome!
Zgomotul mi se pare foarte, foarte ok, doar ca e putin mai ciudat decat al unui frigider normal (alte sunete). Eu cand stateam cu ai mei am avut frigidere mai zgomotoase, cel curent este mai linistit decat cele full frost pe care le aveam.
Per total: daca iti iei un frigider bun cred ca merita sa mergi pe no-frost, eu personal nu as mai folosi unul normal.
 
Precizare: no-frost in compartimentul frigiderului nu inseamna musai ventilatoare. Solutia clasica este ca racirea sa se faca pe peretele din spate pe care se va aduna astfel condensul care se va prelinge pana la un sant de colectare, dupa care iese prin partea de jos si curge intr-o tava situata pe compresor. Deoarece compresorul lucreaza f. fierbinte, apa adunata acolo va fi vaporizata in timp (in bucatarie). Simplu si elegant. Solutia no-frost moderna (care presupune ventilatoare)... las pe altii s-o explice, nu vreau sa spun prostii. :smile:
 
Nu am mai scris de ceva vreme pe forumul acesta, nu stiu ce mi-a venit acum.
In primul rand trebuie sa iti stabileti ce vrei de la un frigider. Garantia este una cruciala in 2014, mai ales ca majoritatea produselor sunt unele de consum si nu facute sa te tina o viata. Faptul ca pe cineva o sa-l tina 10 ani un frigider fara sa-i faca nimic e doar o intamplare, a avut noroc. Frigiderul trebuie sa consume putin, e cam singurul aparat care functioneaza mereu intr-o casa. Zgomotul poate iarasi sa fie un aspect important daca frigiderul este asezat intr-un open space sau undeva pe langa dormitoare. Ma rog, clasicele recomandari si preferinte.
Ca firme, se recomanda AEG, Liebherr. Pentru buget Samsung si LG. Ultimii macar is produc singuri compresoarele. De celelalte branduri "medii" poti sa uiti.
Samsung au cateva combine cu invertere digitale la care dau 10 ani garantie. Merita sa le verifici.

Nu am vazut specificat bugetul. Sub 2000 roni poti sa iei orice, ca sunt o apa si-un pamant, pote fi si Franke. La 3000 se mai pot face recomandari. Poti sa mai vanezi si promotii daca stii exact ce vrei.

Experiente negative am avut personal cu Indesit, Ariston si Beko. Bolborosit, nu reuseau sa tina temperatura constanta cand cea ambientala sarea 26 de grade, picat compresor la cateva zile dupa terminarea garantiei etc.
 
Multumesc mult tuturor pentru recomandari!

Pe lista scurta am un Ariston Hotpoint, (ochiometric mi-au placut cel mai mult, cum este aranjat spatiul interior, posibilati de aranjare a raturilor, congelatoare mari, sertare de plastic, ce pare a fi de calitate), din pacate se pare ca nu incape in spatiul cu pricina. (aviz amatorilor, dimensiunile afisate pe etichete in magazine nu au absolut nicio legatura cu viata reala, cel mai bine e sa verificati pe situl producatorului).

Tot pe lista scurta mai am cateva modele Samsung, ce au acea garantie de 10 ani la compresor (care din nou, mie mi se pare ok, insa nu compresorul e totul intr-un frigider). Actualul frigider functioneaza perfect pe partea de frig, insa se dezintegreaza pe zi ce trece. Am auzit de frigidere carora li s-a buist ceva pe la electronica, electronica care era inglobata in spuma poliuretanica din usa frigiderului si care in ciuda compresorului cu garantie de 10 ani au trebuit sa fie aruncate din lipsa de piese de schimb.

In consecinta, am ajuns si eu la aceeasi concluzie - astept si vânez o oferta in zona Bosch, Franke, Electrolux, Liebherr, Samsung, Gorenje, bugetul este elastic, desi banuiesc ca la final, mai bine iau 2 combine de 1500 de lei la fiecare 5 ani, comparativ cu una de 3 -6 mii la 10 ani.

De ex. zilele aste la MG, Bosch la 1550, clasic, as vrea no frost, dar totusi am sa ma duc sa-l vad.
 
Chestia asta cu „nu încape” îmi trage un semnal de alarmă. Spațiul pentru frigider (de fapt pentru orice produs electrocasnic) trebuie să permită ventilarea lui corespunzătoare, altfel crapă prematur. Puține echipamente de bucătărie sunt cele care sunt făcute să intre „la fix” - de exemplu, cuptoarele electrice încorporabile în mobilier, dar și alea au nevoie de găuri de ventilație pe dedesubt și în spate. Pentru frigider, montarea în spațiu închis (am văzut la unii că au pus frigiderul în dulap, că „uite ce frumos arată”) -> lipsa ventilației radiatorului -> imposibilitatea de a disipa căldura scoasă din frigider -> imposibilitatea de a scădea temperatura din frigider până la punctul în care termostatul decuplează compresorul -> compresorul merge în continuu și se uzează, fiindcă în câteva luni merge cât în câțiva ani, sau crapă direct de la supraîncălzire.

Unul din criteriile fundamentale ar trebui să fie consumul. Pe măsuratea, frigiderul e cel mai mare consumator de energie din casă, fiind întrecut doar de mașina de spălat, dacă speli des și la temperaturi mari. Un frigider ineficient, dar mai ieftin, te poate costa indirect considerabil mai mult decât unul uberperformant.
 
Da, ma feream sa explic :smile: frigiderul meu actual, desi nu este un model incorporabil, este plasat intr-un fel de dulap, insa are suficient loc pentru ventilatie. Din pacate, acum sunt oarecum limitat de un spatiu de 200 cm inaltime, 64.5 latime si 64.5 adancime, iar modelele pe care am pus ochii nu prea se incadreaza. Spun oarecum limitat, pentru ca as putea sa fac niste modificari astfel incat sa fac sa intre un frigider mai mare acolo, lasand inclusiv spatiu pt ventilatie sau sa renunt cu totul la "dulap" - deci asta nu ar fi la final o problema.

Cu privire la consum, no frost sub 230 kWh/an nu prea am vazut si apoi in ciuda consumului, pana la urma am nevoie de frigider si congelator mai marisoare, nu caut doar nu de un racitor de bere care sa consume putin.
 
Curentul electric costa cam 100-150 de lei pe an, cred. Diferenta de 20-30-50 de lei in 5 ani inseamna sub 250 de lei, in 10 ani sub 500 de lei. Cam astia sunt banii care pot fi economisiti, cat e diferenta pana la un frigider mai economic?
 
Are cineva ceva experienta cu jucaria asta de la Hotpoint? Este un pic peste bugetul alocat initial, insa volumul total si multitudinea de usi (a bit of geek factor :biggrin:) ma fac sa ma uit serios la modelul asta... altfel m-am uitat si la modele mai ieftine, insa sub 2.000 RON nu prea am gasit nimic care ma convinga. Si vad ca pe alte forumuri se recomanda intr-o veselie Liebherr!? Recunosc, nu stiu ce-s cu astia, fac marfa buna? :smile:
 
Last edited:
Yes, they do. :biggrin2:

liebherr_t282b-2004_r2.jpg
 
Si vad ca pe alte forumuri se recomanda intr-o veselie Liebherr!? Recunosc, nu stiu ce-s cu astia, fac marfa buna? :smile:

Părere complet neavizată. Am un frigider de la ei de vreo 5 ani (seamănă cu ăsta, dar n-am la îndemână manualul să văd dacă e același model). L-am luat pentru că era simplu, oferea garanție extinsă (4 sau 5 ani parcă) și părea un produs robust.

Diverse păreri după 5 ani:
- e silențios;
- nu pare să consume mult (dar n-am cifre);
- n-are nimic pretențios ca dotări sau funcții;
- a rezistat cu brio celor nșpe mii de întreruperi de curent;
- l-am dezghețat de vreo 3 ori de când îl am;
- mă enervează la culme rafturile de sticlă, mi se pare că se murdăresc imediat :biggrin:;
- butonul care trebuie să aprindă becul când deschizi ușa a început să se agațe cumva și să necesite un bobârnac.
 
Oooook, dupa ceva research se pare ca astea de la Liebherr nu-s deloc rele. Pus pe lista, impreuna cu Hotpoint-ul ala dat de mine mai sus, care are avantajul capacitatii mai mari... Oricum, mai am cam 3-4 luni de gandire pana la comanda efectiva, desi ma indoiesc ca va aparea ceva care sa schimbe preferintele intre timp.
 
Asta? Quadrio de la Hotpoint mi se pare dezamagitor (sistemul de inchidere pare ciudat, sistemul de glisare a sertarelor pare fragil, iar cand deschizi usile devine cu 20 de centimetri mai lat). Usa Bosch-ului se deschide in linie cu laterala pe care e montata (avantajos daca il montezi langa un perete), volumul e imens la 505 L, din care congelatorul doar 125 (nu e bine pentru cei care taie porc si il tin toata iarna in congelator. Io iau porc de la magazin :biggrin:); consuma mai putin cu ~100 kW pe an.
 
Back
Top