Fractal Design Arc Midi (review, kinda)

miahi

Wizzard
Sugar daddy
După cum ziceam în alt thread, am luat carcasa din titlu, ca "upgrade".

Carcasa inițială: Antec Sonata, versiunea din 2003. Una din primele carcase "silent" de pe piață și o carcasă bine făcută. Pe vremea aceea, silent = izolat cât mai mult exteriorul de interior pentru a nu lăsa zgomotul să iasă, iar asta înseamnă și că nu prea are ventilație. Mai e și înghesuită, iar panoul din dreapta nu se poate scoate, adică șanse minime de wire management; dacă vrei să schimbi sursa trebuie să desfaci absolut tot. Ușa de la ODD s-a rupt acum câțiva ani. Cam așa arată, de vreun an și ceva:

View attachment 9143 View attachment 9144

Componente nu neapărat silent, dar modificate să fie. 3 ventilatoare, două la 400rpm, altul la 800rpm. HDD prins în vibes. Silent = îl uit pornit pentru că nu se aude când e pornit. Componente:

IMG_8320.JPG
GPU Radeon 7870 + ceva overclock din fabrică + Accelero S1 + 2xCorsair static pressure 12cm

IMG_8322.JPG
Sursă Seasonic 460W pasivă

IMG_8325.JPG
MB Z77, Xeon 1230 v2, Scythe Mugen 2, 16GB RAM

IMG_8326.JPG
HDD Seagate 2TB 7200rpm, prins în vibes între bay-urile de 5.25"

IMG_8327.JPG
SSD Intel 330 180GB

Problema principală e placa grafică - dacă montez panoul din stânga nu e suficient de aerisită ca să nu se încălzească. Nu există un ventilator de intake, și nici nu vreau unul "simplu" pentru că:

IMG_9820_small.jpg

În perioadele de năpârlire dă jos toată blana, și o bună parte ajunge în radiatoare - carcasa nu are filtre utilizabile pentru intake. Radiatoarele se tapetează cu dust bunnies (la propriu):
IMG_8316.JPG


Așa că m-am tot uitat la alte carcase. Necesități:
- aerisită
- sursă jos (e mai bine pentru sursa pasivă)
- filtre de aer
- suficiente ventilatoare pentru presiune pozitivă la turații mici
- fără ușă la bay-uri/butoane

Problema cu carcasele "silent" pe care le găsești pe piață e că sunt făcute după același model ca Sonata: cât mai închise, ca să nu lase zgomotul să iasă. Eu vroiam ceva care să lase aerul să intre cât mai liber, pentru că zgomot în interior oricum nu e :smile:. Am tot citit review-uri cu Arc Midi și lumea era mulțumită, cu doar câteva mici probleme (ex: șuruburi mai strânse, un mesh panel un pic cu burtă). So... I bought one.

IMG_8328.JPG

Cutia e frumoasă și grea (~13kg). Desfac cutia și primul lucru care mă întâmpină e o cărțulie cu titlul "arc mini computer case - user's manual". Arc Mini?! Parcă luasem Midi. De fapt e midi, dar se pare că au greșit numele de pe manual. Se întâmplă, e doar "designed and engineered in Sweden", nu zice nimeni că și quality control e acolo.

Scot carcasa din cutie, arată ok. Panourile laterale sunt destul de țepene, vopseaua e ok, filtrele mesh arată bine, e mai spațioasă. Comparație cu vechea carcasă:

IMG_8329.JPG IMG_8330.JPG

Hai s-o desfac: are thumbscrews, ar trebui să fie simplu! Ah, nu! Sunt înșurubate mult mai puternic decât ai putea să le desfaci cu mâna. Iar zimții de pe șuruburi sunt chiar ascuțiți, după ce am terminat de demontat/montat totul (majoritatea cu șurubelnița, pentru că erau prea strânse) mă dor degetele. Ah, iar vopseaua de pe șuruburi are o textură nasoală, par (și probabil sunt) cele mai ieftine șuruburi de genul. Stilul "bifăm că avem thumbscrews".

După ce am desfăcut șuruburile de la panouri, hai să desfac panourile! Nope. Am tras de ele, nimic. M-am uitat și în manual, poate mai e vreun șurub pe care nu l-am desfăcut. Nu, de fapt sunt înțepenite din fabrică. Până la urmă le-am desfăcut, după ce am desfăcut panoul frontal, ca să am cum să apuc de ele mai bine.

Înăuntru pare ok la prima vedere. Hmm, un șurub strâmb la sertarele de HDD. Dau să-l desfac cu mâna - nu se poate, prea strâns. Nici cu șurubelnița n-a fost ușor. Cineva l-a înșurubat cât s-a putut, fuck the QC.

IMG_8337.JPG

Mă uit mai atent la sertarele de HDD-uri. Tablă subțire îndoită ca să țină cât de cât, vopsită prin înmuiere în baia de vopsea. Filet dat direct în tabla aia, cum se nimerește, dar au bifat și "prindere sigură a HDD-urilor":

IMG_8342.JPG

Are două pachete de 4 sertare, cel de sus se poate scoate. Vreau să îl scot, să fie mai aerisită carcasa, oricum nu-mi trebuie sertarele. Are două thumbscrews, sus și jos. Cel de jos se desface ok. Cel de sus e un pic înțepenit, dar începe să se învârtă cu șurubelnița. Și se învârte, și se învârte... fără să iasă. Am zis că e bușit filetul, hai să bag șurubelnița cu percuție, dacă prinde percuția trebuie să iasă; nope, nici cu aia n-a mers, se învârtea tot șurubul în toate părțile la 3000rpm fără probleme. Până la urmă l-am scos cu un patent, trăgând cât am putut. După ce am mai desfăcut pe-acolo am aflat problema:

IMG_8333.JPG
În gaură se vede o piuliță metalică (bine gândit, să nu se roadă plasticul). Ce nu se vede e că piulița nu e încorporată în plastic, ci e de fapt prinsă cu hot glue pe cealaltă parte. Adică se ține în muci - înșurubezi un pic mai tare, cum a făcut chinezul cu absolut toată carcasa, hot glue-ul se mișcă și pe urmă distracție mare la desfăcut, că se învârte piulița cu totul. Bifat și "piulițe de metal în piesele de plastic".

Carcasa vine cu 3 ventilatoare de 14cm, 1000 rpm, și un controller pentru 3 ventilatoare. Are un bracket special (vertical) unde poți să pui acel controller. Să văd cum e! Desfac bracket-ul cu care a venit și dau să pun controller-ul; dar nu încape în locaș, pentru că tabla controller-ului e mai groasă. Până la urmă am lărgit locașul. Bifat "fan controller". Ventilatoarele sunt ciudate. La 1000 rpm se aude vâjâit de aer și cam atât, dar... ai controller să le reduci turația! Ah, dar dacă le reduci turația încep să... fâlfâie - ca și cum ar fi o hârtie prinsă în ele și se aud palele lovindu-se de ea. Useless, dar bifat "3 ventilatoare de 14cm". Noroc că am comandat și unicul Scythe de 14cm 800rpm din România - am avut ce pune deasupra CPU-ului (lângă încă unul de 12cm). Acum trebuie să mai găsesc câteva...

IMG_8397.JPG IMG_8339.JPG

HDD-ul nu mai încape în bay-ul de 5.25" (sistemul meu e să-l pun "floating" între cauciucuri, adică ocupă 2 bay-uri). Unul dintre bay-uri e folosit pentru un card reader așa că nu mai încape HDD-ul acolo. L-am lipit deasupra cuștii "de hdd-uri", unde e doar SSD-ul de fapt. Partea bună e că e loc destul în zonă, poți face orice sistem de prindere ai chef.

IMG_8387.JPG IMG_8382.JPG

Rezultatul final (până găsesc niște ventilatoare utilizabile):

IMG_8391.JPG

Două ventilatoare sus, 500 rpm, care bagă aer (nu foarte corect, dar momentan n-am altfel cum să fac un pic de presiune pozitivă. Două ventilatoare pe GPU, la 400 rpm, în aceeași configurație pe care am folosit-o înainte. Pe CPU n-am mai pus nimic, să văd cum se comportă. Ventilatorul original din față încă nu e scos, dar nu e alimentat. Mai trebuie să umblu la răcire, pentru că ajunge destul de repede CPU-ul la 50 de grade.

IMG_8394.JPG
Placa grafică era strâmbă dinainte să-i pun Accelero, s-a mai strâmbat doar un pic după; mă gândesc serios să o proptesc cu ceva. Când să prind placa grafică am mai avut o surpriză: panoul din spate era mai departe decât trebuie, a trebuit să împing în el destul de puternic ca să pot prinde placa grafică de el.

TODOs: schimbat ventilatorul din față, verificat dacă iese sau intră aer în carcasă în zonele unde nu sunt filtre (panou lateral, spate, sursă). Dacă intră => adăugat ventilatoare silent, astupat găuri cu filtre.

Per total sunt mulțumit de rezultat, dar la banii ăștia (preț ne-redus ~500 lei) mă așteptam la mult mai bine. Antec Sonata era un pic mai scumpă la vremea ei, dar primeai și o sursă de vreo $50 în pachet, chiar nu mă așteptam la stilul ăsta de "da, avem de toate, putem bifa o listă lungă de features, da' în cel mai pur stil chinezesc, cele mai ieftine posibil". Nu cred că o să reziste 10 ani, ca Sonata. Diferența de calitate este extrem de mare, atât la grosimea tablei cât și la finisaje și calitatea prinderilor.
 
Am mai mult sau mai puţin aceeaşi problemă. E timpul să schimb Antec P183, dar cu ce... ? Toate carcasele din ziua de azi au tabla ca staniolul şi QC de-am-pixu'.
 
Lian*cough*cough*Li :frown:

Măi, placa aia video este groaznic de strâmbă.

Da, exista o Lian Li apropiată de asta ca preț și features, dar era mai puțin aerisită. Iar placa e groaznic de strâmbă, cam așa a fost de la început. Probabil strângerea radiatorului nu a ajutat în privința asta.

@korby: cu asta nu, dar nici altele nu prea ai de ales. Totuși P183 e mult mai nouă decât Sonata mea, ar trebui să fie încă ok.

LE: interesant, s-au bușit primele 2 atașamente din post-ul inițial. Și nici nu mai apar fișierele pe server. Astea erau:

IMG_8314.JPG IMG_8315.JPG
 
Da da. În cazul meu e vorba de suma mai multor nemulțumiri: compartimentarea mă omoară, filtrele sunt plase de țânțari - deci inexistente, ușița de la ventilatorul de jos nu se mai închide (nu face click chestia aia), ușa frontală de-abia se mai ține și multe alte etc-uri.
 
Luat ventilatoare, 2xNoctua 14cm 1200rpm (pentru că vroiam să văd cum sunt) și "The shiniest 18/20cm LED fan" (pentru că era singurul ventilator cu găuri pentru 18cm existent în ofertele din ro - și nici măcar nu era în stoc în ro, am așteptat ceva).

Shiny thing e ok după ce-i tai LED-urile (o porțiune din pale este argintie și reflectă foarte multă lumină din LED-uri; cel puțin e simplu să le tai alimentarea). Trebuie să încropesc un filtru de aer înainte să-l montez, că nu are carcasa filtru și pe panoul lateral.

Noctua-urile sunt excelente; eu am avut multe ventilatoare silent, dar la astea la 600rpm nici vântul nu se aude.
 
Noctua, are you insane? Vreau să știu și eu din ce mină îți scoți aurul. :goofy:
 
Eu iau de obicei chestii oversized când vine vorba de silent. Da, înțeleg că unul e ~10% din salariul minim pe economie, dar asta doar pentru că salariul minim e de 5-10 ori mai mic decât într-o țară normală.
 
Back
Top