Fotografii la microscop

Marius '95

troubleShooter
La serviciu am un microscop Nikon E200 care permite atasarea unei camere video/foto. Vreau sa montez un aparat foto la microscopul asta, dar ma declar incompetent cand vine vorba de chestii desurubabile la camerele foto, asa ca va cer voua ajutorul.
In imagini se vede "portul" unde se monteaza camera si doua accesorii care ar putea avea sau nu legatura cu asta. In documentatie se vorbeste despre "C mount".
Ce fel de camera foto am nevoie si ce alte accesorii/adaptoare imi trebuie?
Multumesc.
 

Attachments

  • 20130117191.jpg
    20130117191.jpg
    527.2 KB · Views: 74
  • 20130117193.jpg
    20130117193.jpg
    502.9 KB · Views: 57
  • 20130117194.jpg
    20130117194.jpg
    617.9 KB · Views: 83
Last edited:
În care imagini?

Eu am făcut poze ale imaginilor din microscop după metoda clasică: se ia un telefon mobil, se pune camera pe ocular, se face poză. Au ieşit neaşteptat de clare.
 
Broșura microscopului: http://www.nikoninstruments.com/Pro...scopes/Biological/Eclipse-E200-LED/(brochure)

Penultima pagină:

Digital Sight series camera system

When the trinocular eyepiece tube is used, a digital camera can be attached.* The DS-Fi2-L3, a color camera head combined with a standalone control unit, enables focusing and viewing of images on the built-in 8.4-inch LCD monitor without the need for a PC. The optimum imaging conditions that match the observation technique in use can be automatically set by selecting the
appropriate “scene mode” icon on the touch panel. Storing optimal images is easy.

*With a 4x objective lens, the image may show uneven illumination depending on the camera used.

Alături are o diagramă de sistem, care îți arată toate componentele ce se pot conecta la punctul F - capacul superior din dispozitivul triocular, iar acestea fac referire doar la două posibile sisteme de vedere/înregistrare: Digital Sight Series Camera, și H-III Photomicrographic System.

Digital Sight Series sunt detaliate aici: http://www.nikon.com/products/instr...nce/camera_microscopy/digital_sight/index.htm . Sunt camere specializate și, separat, echipamente de control.

Niciunde nu ar indica posibilitatea de a conecta vreun aparat foto convențional la acest dispozitiv.

30 secunde pe Google...
 
Multumesc pentru solutia evidenta. Asta stiam si eu.

Acum astept un cunoscator care sa-mi explice cum as putea monta acolo un aparat conventional.
 
Păi dacă nu vrei unul specializat, iei unul normal + duct tape ca să stea acolo. Preferabil unul cu posibilitate de focalizare manuală, ca să nu fie mai simplu de lucrat cu el. E posibil și să nu focalizeze, nu poți știi ce expune microscopul pe acolo.
 
Am lucrat ~1 an cu microscoape, de la optice la confocale, și dacă producătorul nu vrea (și de obicei nu vrea din motive evidente) nu poți conecta chestii convenționale. Deci singura metodă ar fi să încerci să potrivești un aparat foto acolo și să vezi ce iese sau folosești metoda lui war sau cumperi accesoriile producătorului.
 
Din ce văd, Digital Sight nu are nici un fel de optică. Pe montura aia proprietară se prinde direct modulul electronic cu senzorul CCD expus. Teoretic, cu adaptorul potrivit, vei putea pune un dSLR sau un aparat micro four thirds acolo. Ceva în genul ăsta: http://www.spotimaging.com/accessories/coupler/dslr.html Mă îndoiesc că un aparat foto (compact) cu obiectiv va merge.

[edit] Update: Cu un dSLR nu va merge cu un adaptor chior, ci numai cu unul ce adaugă niște lentile corectoare. Din ce-am citit, montura de tip C presupune o distanță până la senzor de doar 2cm, ceea ce nu se poate obține cu un dSLR (la Nikon, distanța între montura F până la senzor e de peste 4cm). Din cauza asta, trebuie practic un obiectiv convertor intermediar; mai multă sticlă = costuri de producție mai mari pentru toată distracția + lumină mai puțină ce ajunge pe senzor.

Daaaaar, ținând cont de această distanță foarte scurtă de la montură până la senzor, s-ar putea ca niște camere VIDEO (de supraveghere, gen) sau webcam-uri USB să poată fi montate cu un adaptor. Mai sap. Vezi exemple și variante la ăștia: http://www.mecanusa.com/DigiCamAdapter/index.htm
 
N-am pozele aici, la lucru, dar imaginile au ieşit chiar frumoase. Am folosit aceeaşi metodă pentru a face poze cu zoom mare utilizând un binoclu + smartphone. Şmecheria e să le ţii cât se poate de fixe. La microscop e mai uşor, trebuie doar să nu-ţi tremure mâna.
 
Evident ca nu pot monta acolo un aparat foto cu tot cu obiectiv. Microscopul + adaptor se monteaza *in loc de* obiectiv.

Nu ma intereseaza poze la cine-stie-ce calitate. Nu fac fotografii pentru reviste. As vrea sa pot face fotografii suficient de bune cat sa le pot trimite altor colegi prin email pentru pareri/sfaturi referitoare la ce-i pe lama din microscop. Cresterea calitatii actului medical, adica. :wink:
3 MP clari ar trebui sa fie suficienti. Caut cea mai ieftina solutie la nivelul asta de performanta.
 
Pai nu sunt foarte sarac. Doar ca nu vreau sa iau de la Nikon (din banii mei, ca spitalul n-o sa cumpere) aparate foto scumpe si utilizabile exclusiv la un microscop Nikon. Daca trebuie sa iau DSLR, il iau sa-l folosesc si in excursii, nu sa-l fac donatie spitalului.
 
Atunci suferă. Pozele postate de mine sunt făcute cu un telefon mobil, cu un microscop de doi lei (ceva vintage în cutie de lemn, de pe vremea lui Pazvante), cu lumină ambientală de rahat, fără eforturi, la ce drac să te aştepţi? Sunt sigur că tu poţi să faci poze de 10 ori mai bune, totul e să încerci, dar deh, văitatul e sport naţional.
 
Din lista de aparate compatibile micro four thirds, este vreunul demn de luat in considerare? Am vazut ca respectivele aparate au senzorul foarte in fata, deci teoretic ar trebui sa fie compatibile direct, fara nici o lentila suplimentara, adica asa cum a zis puterfixer.
 
Defineste ce inseamna demn de luat in considerare in termeni tehnici.
Acum Sony NEX sint "pe val" din multe puncte de vedere, dar habar n-am de compatibilitati cu microscoape.

Later edit: retrag, NEX nu e o idee buna. C-mount nu e in stare sa acopere nici macar Micro4/3.
NEX-ul ar fi bun ca o camera normala, dar microscopul tau ar acoperi doar un cerc mic centrul senzorului. Daca poti sa traiesti cu asta, probabil ca e o alegere buna.
 
Marius, sa sti ca atunci cand falsifici bani nu e important atat microscopul cat nuanta vopselei si calitatea plasticului. Si mare grija la detalii, pe bancnotele de 500 este fotografia lui Mihai Eminescu, nu a lui Miron Cozma.
 
- Nu Sony!
- Sa nu se strice la schimbarea frecventa a obiectivului. O voi plimba cand la laborator, cand in excursii.
- Sa faca poze bune in lumina slaba.
- Sa filmeze.
- Sa fie ieftina (SH OK)
- Daca as putea-o testa la microscop inainte de a o cumpara, ar fi superb.

- Orice rezolutie peste 3 MP e suficienta.
- Tele/zoom inutil, dar asta cred ca tine de lentile.
 
Iti recomand cu incredere un full-frame din gama pro de la Canon sau Nikon, care este ieftina in conditiile pe care le mentionezi.
 
Back
Top