Forțarea actualizării de Android la HTC M8?

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,792
A venit aproape plină, 890MB din 1002MB. Cu dezinstalat aiureli și înlocuit cu necesități, a ajuns la 1001MB :biggrin:

Am găsit un tutorial, îmi trebuie parted și lucrat în linie de comandă prin ADB, mai am de verificat doar dacă pot face resize sau nu, și cum să fac backup/restore la conținutul partiției prin TWRP, just in case.

http://iwf1.com/how-to-re-partition...all-options-included-change-size-fs-type-etc/
 

Styr

Follower of the old ways
Sugar daddy
Joined
Oct 14, 2003
Messages
1,584
Nu ar fi mai simplu să mai tai din necesități sau să le pui în userspace? :biggrin:

iirc twrp face imagine la partiție. Dacă îl varzesti cred că poți pune iar gpe din imagine că repartitioneaza ăla cum are nevoie.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,792
Să zicem că am launcherul sau GMail, 40MB aplicația. În partiția system este versiunea „factory”, însă Google Play găsește o versiune mai nouă și o descarcă, dar n-o poate băga în system așa că stă în userspace. La fel cu toate aplicațiile, ocup lejer un sfert de giga cu duplicate în userspace pentru aplicații existente în system. Nu e logic ca versiunile actualizate (și, de obicei, un pic mai mari) să le integrez o dată la 6 luni în system? În acest fel, la un factory reset ce face userdata wipe, eu oricum am aproape ultimele versiuni ale aplicațiilor sistem, inclusiv Google Play însuși și launcherul.

La fel, aș vrea să integrez în system alte utilitare necesare după un reset, care altfel ar trebui reinstalate după definirea unui cont Google. Poate nu vreau întotdeauna să fac chestia asta, însă să-mi trebuiască imediat un TeamViewer Remote Support.

Nu toate aplicațiile trebuie să stea în system. De exemplu, youtube și chrome. Sunt doi monștri cu actualizări frecvente, pot bine mersi să păstrez o singură copie a lor în userspace și să nu plâng fără la un reset.

În fine. Ideea e că Google a făcut RUU-ul cu o partiționare minimală pentru system, știind (sau presupunând) că acolo nu-și mai poate băga nimeni nasul. Dar pentru niște nevoi rezonabile de administrare a unui telefon este un spațiu prea mic.

Da, TWRP face imagine la partiție, însă Titanium Backup probabil nu mă ajută.

Ultimele partiții sunt așa:
mmcblk0p39: 30MB, ext4, montată ca /devlog
mmcblk0p40: 10kB, botezată cir_img, not mounted
mmcblk0p41: 45,9MB, botezată reserve, not mounted
mmcblk0p42: 16MB, botezată boot, not mounted
mmcblk0p43: 24MB, botezată recovery, not mounted
mmcblk0p44: 88MB, botezată reserve_3, not mounted
mmcblk0p45: 1GB, ext4, montată ca /system
mmcblk0p46: 690MB, ext4, montată ca /cache (22,4MB folosiți)
mmcblk0p47: 12,2GB,ext4, montată ca /data (1,6GB folosiți)

Teoretic aș putea șterge /cache și /data, notând început și sfârșit absolut la fiecare, apoi să încerc resize la /system (grow) în spațiul nefolosit, apoi să refac /cache cu aceeaș dimensiune doar cu un început și sfârșit diferit, și să refac /data cu început diferit și sfârșit identic cu cât avea. Le formatez ext4, apoi din recovery dau wipe cache/userdata, și ar trebui să fie ok. Nu?

Ok am intrat prin ADB, TWRP are parted 1.8.8.1 deja, și are opțiunile resize și move. Dar dacă-mi amintesc bine, parted nu mută și conținutul partițiilor, ci doar tabela de partiții.

Code:
Model: MMC MAG2GC (sd/mmc)
Disk /dev/block/mmcblk0: 15634268160B
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt

Number  Start        End           Size          File system  Name          Flags
 1      17408B       1065983B      1048576B                   sbl1
 2      1065984B     125812735B    124746752B                 pg1fs
------------
39      457275392B   488732671B    31457280B     ext4         devlog
40      488732672B   488742911B    10240B                     cir_img
41      488742912B   536870911B    48128000B     fat16        reserve
42      536870912B   553648127B    16777216B                  boot
43      553648128B   578813951B    25165824B                  recovery
44      578813952B   671088639B    92274688B                  reserve_3
45      671088640B   1744830463B   1073741824B   ext4         system
46      1744830464B  2468347903B   723517440B    ext4         cache
47      2468347904B  15621685247B  13153337344B  ext4         userdata
 

Styr

Follower of the old ways
Sugar daddy
Joined
Oct 14, 2003
Messages
1,584
Mie mi se pare mai normal să țin apps în userspace nu și și, e suficient de mare încât să nu mai conteze 1GB ocupat. Sunt pachete de gapps minimale, opengapps de ex, care îți integrează un minim de Google shit în /system și le poți și updata din twrp.

Când vrei să faci wipe bagi un backup cu titanium la apps și data de la apps și gata.

Io am impresia că te distrezi foarte bine cu chestiile astea așa că nu mai contează.

Iirc nu mută și data parted. Era un plugin de total commander, ceva cu adb cu care puteai vedea telefonu ca un network drive în tc. Foarte folositor la copiat chestii de pe telefon.

Asta e, veche, dar inca merge, chiar si pe android 7.1.1

2016-12-17 14_52_39-TC..png
 
Last edited:

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,792
Fac o pauză de la hackerit telefoane ca să fac o lasagna, dar da, e distractiv :biggrin:

Am intrat în help-ul parted, versiunea din recovery, să văd ce parametri trebuie la move. Pare simplu de folosit, dar are o notă jos cu o listă de filesystems care se termină la ext3. Va mai trebui să sap.
 

Quark

Zis și Brucan
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
Abia acum imi dau seama cat de mult imi iubesc telefonul. Care este. :biggrin:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,792
Sigur nu vrei să-ți pun un Android curat pe el? Îmi fac mâna acuma, mâine-poimâine sunt în blană. :biggrin:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,792
V-am mai zis vorba lu' tata? "Pentru o primă încercare, a ieșit destul de prost." :biggrin:

A mers ok să șterg partițiile cache și userdata, dar la resize la system s-a poticnit: parted versiunea asta nu știe să facă resize la ext4. Am șters-o și refăcut-o cu noua mărime, apoi și celelalte două, le-am formatat ext4, dar aici s-a terminat. Androidul n-a mai vrut să treacă de boot logo, indiferent dacă am restaurat imaginea system sau doar fișierele. Resize2fs nu există. Am revenit la GPe default punând RUU-ul.

Momentan am făcut o altă abordare pentru curățat system-ul, și acum mai are ceva loc, deci abandonez ideea de repartiționare.

Dar îmi trebuie ceva aplicație de cameră foto și galerie mai acătării. Camera GPe e minimalistă rău, iar galeria are o navigare cam îmbârligată. Sugestii?
 

Styr

Follower of the old ways
Sugar daddy
Joined
Oct 14, 2003
Messages
1,584
Io pe nexus folosesc camera de la google, pt cat pozez io ajunge. Cu Camera FV m-am jucat si avea o armata de optiuni useless pt mine. Avea un rating mult mai mare, nuj ce s-o intamplat cu ea. Din auzite mai e si Open Camera. Pentru gallery folosesc Focus.

Pe z3c folosesc camera si gallery app-ul de la sony,
 
Last edited:

Jaffar

Wizard
Joined
Oct 20, 2003
Messages
906
Pentru galerie eu folosesc google photos, dar poti pune HTC gallery din store, parca asa se numeste. Incearca si HTC camera.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,792
HTC Camera din Play Store zice că nu e compatibilă cu telefonul :biggrin: Am instalat un apk mai vechi al aplicației lăudat ca fiind ultima versiune de dinainte ca HTC să scoată diverse funcții (gen, dual camera shot); dar are un bug că nu reacționează bine la rotirea telefonului (și doar în aplicația asta se manifestă). O să încerc un apk mai nou.

Galeria HTC are un view mișto, de grupare calendaristică a pozelor/filmelor. Însă e foarte enervantă fiindcă presupune că ai toată gârla de aplicații HTC, și atunci îți bagă în ochi iconițele la aplicația HTC de editare de poze (fx) și aplicația HTC de editare video (Zoe), vizibile peste orice fotografie, și care te duc în Play Store. Pentru mama și tata, asemenea butoane nu trebuie să existe :biggrin:

Momentan m-am oprit la QuickPic, complet gratis și fără reclame, care are și o funcție interesantă de reparare a datei fișierului în funcție de metadata (EXIF) imaginii care spune data/ora la care a fost făcută fotografia. Cu asta poți avea fotografiile corect sortate după data fotografierii, nu după data ultimei modificări a fișierului (care în unele cazuri e actualizată când muți fișierele dintr-un loc în altul - altă poveste). Google Photos e pe locul 2, cu avantaj că e în limba română. Sincronizarea în cloud mi-e cam meh, când ai mei au un NAS pe post de private cloud cu care telefoanele se vor sincroniza oricum.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,792
Ah de-aia îmi era cunoscut numele :biggrin: Deocamdată aplicația asta văd că e curată, n-are bannere, doar o iconiță persistentă de CM Cloud prin care probabil își vând serviciile.

Mrrrrr. La unul din telefoane nu reacționează niște senzori - giroscopul, busola, senzorul de proximitate. Nu știu dacă e defect fizic sau problemă de firmware, așa că am revenit la stock ROM - am putut face asta doar punând un ROM veeeechi (1.ceva) prin fastboot și apoi executabilul oficial cu RUU-ul de Android 5. ROM-ul stock are și un utilitar de diagnostic de senzori apelabil printr-un cod secret, și care mi-a returnat tot eroare. Probabil va trebui să mă bag un pic cu șurubelnița în el.

Încă o chestie - RUU-ul ăsta e varianta unlocked/developer (1540 parcă), și care și-a găsit apoi actualizarea OTA pentru Android 6. A descărcat-o, a încercat să o instaleze, apoi a zis că nu o poate instala fiindcă telefonul a fost modificat. La ce se referă? CID? MID? S-Off? Bootloader unlocked? Am încercat să pun zip-ul cu OTA în memoria internă și să-l instalez prin stock recovery, dar nici așa n-a mers.
 

Styr

Follower of the old ways
Sugar daddy
Joined
Oct 14, 2003
Messages
1,584
My money ar fi pe unlocked bootloader. Nu m-ar mira sa aiba si ceva tamper flag.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,869
Nu merge stock ROM via TWRP?
 
Last edited by a moderator:

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,792
Stock ROM poate fi:
  • sub forma RUU, care include imagini la toate partițiile, inclusiv partițiile de firmware și partiția recovery care, oops, este ocupată de TWRP și nu-și poate face singur wipe;
  • sub forma unui NAND backup făcut de TWRP selectiv la partițiile system/boot/recovery; încă n-am găsit de descărcat cu Android 6 ci doar versiuni mai vechi; aș putea face un backup la telefonul soției care are deja Android 6, cu riscul că softul din partițiile astea nu se pupă cu firmware-ul din restul de patruj'ceva de partiții.
Când am pus Google Play Edition, acesta a redus dimensiunea partiției system, deci n-am putut pune direct un RUU stock fiindcă zicea că n-are loc. A trebuit să pun întâi o imagine de partiții cu Android 4.4 ca să refacă dimensiunea partițiilor, apoi să pun peste RUU-ul cu Android 5 și firmware-urile compatibile cu el, urmând să pun pachetul de update OTA pentru Android 6. Iar niciuna dintre operațiuni nu s-a făcut prin TWRP ci prin fastboot/adb. Cu TWRP pot cel mult să injectez în SO-ul deja instalat pachetul SuperSU pentru root.

Din ce am citit, condițiile de instalare pentru OTA ar fi:
  • CID și MID potrivite cu imaginea descărcată, cu excepția cazului în care telefonul are un SuperCID când n-ar mai trebui să conteze;
  • bootloader locked, cu excepția cazului când telefonul are S-Off.
O să încerc mai întâi cu bootloader pe on (se face simplu dintr-o comandă fastboot), și dacă nu merge nici așa atunci pun S-On.

Dog dimwit. Saga încă nu s-a terminat.

Am reblocat bootloaderul - a fost simplu, o comandă fastboot. Doar că așa a apărut la status „Relocked”, și RUU-ul de Android 6 oficial de la HTC a zis că nț.

Am aflat cum se poate schimba flag-ul în „locked” de parcă n-ar fi fost vreodată deblocat, însă pentru asta trebuia să scriu 4 bytes într-un anumit loc pe o anumită partiție, pentru care aveam nevoie de dd, pentru care aveam nevoie de root. Ori adb nu poate obține root și nu există nici su în imaginea oficială de Android (5 instalat la momentul ăla). Așa că am luat-o de la capăt - flash de Android 4, flash de TWRP la recovery, intrat în recovery, obținut root la adb, scris ăia 4 bytes cu dd, succes. Și apoi instalat iar RUU-ul cu Android 5 și încercat update-ul OTA care zice imperturbabil că OS-ul e tampered. FMM.

CID-ul telefonului soției este HTC__032, dar nu face nici o diferență dacă e ăsta sau HTC__001 sau 11111111.

Pasul următor a fost să încerc instalarea update-ului OTA (zip) prin recovery-ul stock. Eh aici a fost ceva mai clară treaba, fiindcă dă eroare text clară cu ce verificare a făcut și nu i-a plăcut: vrea să fie MID 0P6B120 (Developer Edition US) sau 0P6B130 (T-Mobile US), nu acceptă 0P6B100 (Europe). Deci combinația de RUU Android 5 + OTA Android 6 „oficiale” n-au nici o legătură cu telefonul de sub nasul meu.

Așa că acum m-am întors la a căuta alte RUU-uri oficiale pentru MID european, poate chiar și cu un Android vechi și să-l las să-și tragă actualizările OTA. Deși mi s-a acrit de actualizări OTA, ieri a descărcat de 5 ori pachetul ăla de 1GB în câte juma' de oră de fiecare dată.
 

burebista

Manic Miner
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,622
Interesant ce faci tu acolo pufi. Nu inteleg mai nimic da' citesc ca-mi place cum scrii. :biggrin:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,792
Nu vreau să zic hop până n-am sărit pârleazul, dar aș crede că sunt pe drumul cel bun.

Întâi, am luat un alt stock ROM de pe pagina asta, sub forma unui pachet executabil care conține RUU (imaginea completă a partițiilor) și utilitarul automat care verifică și transcrie imaginea în telefon. Este cu Android 5 (Lollipop) și RUU-ul e versiunea 4.16.401.10, dar este pentru modelul european de HTC M8 (spre sfârșitul primului post din link). Și-a descărcat automat (OTA) un patch de OS de vreo 50MB și a repornit; apoi și-a descărcat automat actualizările la 5 aplicații sistem, și a repornit; dup-aia a găsit un alt update OTA de 1 giga și un pic, care pune update-ul la Android 6 (Marshmallow), și uite că de vreo 10 minute tot rumegă la aplicarea lui, a ajuns la 83% și bagă mare. Cu puțin noroc, s-ar putea ca asta să fie formula magică prin care telefonul ăsta ajunge la ultimul Android disponibil oficial. Ce mai rămâne e să-l rootez și să dau afară din bălăriile HTC-ului :biggrin: Însă voi avea o partiție system de peste 2GB, și o suită de aplicații HTC prin care e mai ușor de folosit decât GPE.

Opa, stați așa că a ajuns la 100% și s-a restartat... :nerabdator:

YESSSSS it worked, a mai tras trei restarturi și optimizări și acum mai pune un update cu reboot, zici că e Windows :biggrin: Dar e Android 6, The Magnificent.
 
Top Bottom