Folosirea telefonului din strainatate prin WiFi calling

Ideea fixa e sa folosim o roata rotunda in loc de una octogonala. :smile: Cam asta e motivul pentru care lumea te bate la cap pe tema asta, nu pentru ca suntem niste rai. Iar daca maica-mea de 65+ ani s-a obisnuit rapid cu el - dupa ce acum un an nu vroia sa auda nici macar de touchscreen phone - inseamna ca e foarte usor de folosit. Dar in fine, este alegerea ta, pana la urma...
 
Ai omis punctul cel mai important, ma intereseaza ca o provocare tehnica si intelectuala daca pot vorbi din strainatate ca si cum as fi in tara, pentru nevoile de comunicare normale stiu cum sa fac asta.
 
Dacă vrei să vorbești în principal dintr-un punct fix, ai putea încerca să obții un femtocell de la cei de la Vodafone/Orange și să faci un VPN pentru a ieși pe internet cu un IP de .ro. Sigur, ar fi o încălcare flagrantă a contractului și, în funcție de cum verifică ei unde e instalat efectiv, ar putea să te prindă, dar, din punct de vedere tehnic, e o variantă, cât timp ești în perimetrul acoperit de celulă. :smile:
 
Sau poti sa petreci ceva timp in speranta ca o sa rezolvi problema. E alegerea ta, timpul tau are o valoare pe care tu o stabilesti, la fel ca si resursele care le investesti.
 
O iau ca pe o oportunitate sa invat lucruri noi, daca nu merge folosesc ce foloseam si pana acum (da, WhatsApp, am auzit si eu de aplicatia asta), daca merge am invatat lucrui noi si am economisit banii de roaming.
 
De la începuturi - telefonia GSM e tehnologie 2G. De când avem însă LTE e o problemă - telefonul poate fi conectat fie în mod 2G/3G pentru telefonie GSM, fie în mod 4G pentru date de mare viteză. În stand-by telefonul stă în 4G, dar rețeaua poate să-l notifice „băi, vezi că vine un apel, treci în 3G”. De-aia s-a inventat VoLTE, Voice over LTE, pentru ca telefonul să rămână în 4G iar apelurile telefonice să fie VoIP curat prin trafic de date. Și atunci e fix totuna dacă telefonul face un tunel criptat spre serverul VoIP folosind datele mobile sau o conexiune internet WiFi, deci și prin urmare iaca WiFi calling.

Problema de ce nu funcționează WiFi calling din străinătate ține mai mult de business reasons. De exemplu VF Germania care vinde abonamente cu 45€ nu prea vrea să piardă clienți care își fac abonament la VF România cu 5€, serviciu pe care să îl folosească prin WiFi și internet, fiindcă traficul de date prin internet nu mai poate fi muls de bani la fel de ușor ca atunci când același trafic de date îl cataloghezi drept „telefonie” și tarifezi la minut de convorbiri naționale și în roaming.

De-aia conexiunea WiFi calling s-ar putea să nu meargă din străinătate, fiindcă e blocat accesul din firewall, pentru ca să te forțeze să folosești „minute” taxabile și nu „trafic de date”. Și la chestia asta ai doar 2 opțiuni: 1) o accepți și atunci folosești telefonul normal în roaming și plătești pentru convorbiri, sau 2) folosești alte aplicații de internet calling care nu au asemenea limitări, cu inconvenientul că nu mai folosești numărul tău de telefon mobil.

Femtocell... tehnic da, practic poate dacă ești firmă și îndeplinești n condiții, nu e pentru uz individual și dacă ești prins cu el în străinătate va fi cam nașpa.
 
Asa cum spune puterfixer cand vine vorba de bani trebuie sa se gaseasca o metoda buna prin care sa ii poata lua de la tine.
Mai tineti minte cum era cu VoIP pe vremuri? Acei operatori la care sunai pe un numar local si apoi prin VoIP in alta tara? Aceeasi situatia, putin modificata, adaptata cerintelor actuale.
In 5G nu mai exista conceptul de voce, totul e IP. Si nu e departe, chiar functioneaza in Ro incomplet (NSA) dar vine in curand complet.
 
OK, citind un pic ce au facut altii se pare ca functioneaza cu VPN direct din telefon pe iPhone dar nu si pe Android (decat cu solutia data de miahi, sa faci VPN-ul din router-ul care iti da WiFi si nu direct din telefon) - sursa aici.
 
Confirmat ca nu merge daca originea e alta decat cele din Ro. Acum cum faci asta e alta discutie.
 
Ma refeream la solutia tehnica prin care faci ca sursa sa fie un IP considerat "romanesc".

Later edit: si aici ceva info utile.
 
Last edited:
M-am intors din strainatatea indepartata :wink: si nu am facut nici un drac, din lipsa unui router suficient de mic si portabil pe care sa setez VPN-ul. Oricum, varianta cea mai simpla a fost sa folosesc un SIM de date local (pentru acces Internet permanent intr-un telefon dual-SIM) si folosirea hotspot-urilor WiFi atunci cand erau disponibile. Pentru vorbit cu familia si prietenii evident ca am folosit solutia clasica (WhatsApp) si pentru comunicarea GSM am limitat la maxim apelurile primite si efectuate.

Ca fapt divers, la intoarcere am incercat folosirea WiFi calling din Romania fara pornirea partii de telefonie si nu a functionat (cu SIM Vodafone daca are importanta). Din asta eu inteleg ca operatorul se uita cumva unde a fost activ ultima data telefonul intr-o retea GSM si nu permite folosirea WiFi calling daca telefonul nu s-a re-inregistrat in reteaua GSM din Romania. Dupa inregistrarea in reteaua Vodafone RO WiFi calling-ul a inceput sa functioneze.

Chestia ciudata este ca am bagat si SIM-ul Orange in aceleasi conditii (ultima data folosit in strainatate, pornit telefonul in airplane mode cu WiFi activat) si acum WiFi calling-ul a functionat direct - fie Orange nu se uita unde a fost folosit SIM-ul ultima data, fie este o setare care nu tine de operator ci de telefon referitor la locatia unde a fost folosit ultima data (in cazul asta tocmai ce folosisem telefonul in reteaua Vodafone RO).
 
Eu sunt mai greu de cap, explica-mi tu te rog de ce nu a functionat WiFi calling de pe IP-uri de Romania pana nu am lasat SIM-ul sa se re-inregistreze in reteaua VDF.
 
Eu ma referam la Orange, nu Vodafone.
Despre Vodafone inca nu stiu nimic, dar exista sanse sa pot sapa. Wait ...
 
Back
Top