Folosirea telefonului din strainatate prin WiFi calling

lauru'_balauru'

Membru Senior
Salut, urmeaza sa plec intr-o tara unde roaming-ul este scump si ma gandeam ca poate reusesc sa fentez costurile suplimentare folosind "WiFi calling" astfel incat sa nu folosesc reteaua de telefonie din strainatate ci retelele WiFi pe care le gasesc pe acolo.

Nu am mai incercat asta pana acum dar am inteles ca "WiFi calling" nu functioneaza din afara tarii (probabil verifica sa fie conexiunea de la un IP din Romania) asa ca asta implica probabil si folosirea unui VPN.

Intrebarile pe care le am in momentul asta:
- a incercat cineva pana acum o solutie de genul asta?
- exista vreo problema daca telefonul apuca sa se inregistreze in reteaua straina dupa care sa folosesc "WiFi calling" si sa sun ca si cand as fi in tara? Sau folosesc "WiFi calling" dar sunt taxat ca in roaming (deci ma complic degeaba)?
- in functie de raspunsul de mai sus poate o solutie ar fi sa dezactivez roaming-ul din meniul telefonului astfel incat sa nu "ramana urme" ca nu sunt in tara si sa folosesc doar WiFi calling
- e vreun serviciu de VPN recomandat (ieftin si cu puncte de prezenta in Romania) pe care sa il folosesc?

Ma rog, ati prins ideea, cine are sfaturi si/sau recomandari sa spuna!
 
Din ce zice Vodafone UK:
  • WiFi Calling când ești în străinătate e interzis/nu e accesibil, sau poate aduce costuri suplimentare
  • dacă merge, apelurile spre țara unde te afli vor fi tarifate ca niște apeluri internaționale

Io nu mi-aș bate capul ci aș lua o cartelă locală cu destul trafic de date inclus, și adio. Iar pe numărul normal mi-aș pune un mesaj pe robotul telefonic să fiu sunat la noul număr internațional. Cine vrea cu adevărat va suna internațional :smile:
 
De regula, oricat de scump ar fi roamingul, nu serviciul de voce te rupe, ci datele. Cartela locala e cea mai buna solutie oricum ai lua-o.
 
VoWifi e ceva neclar si nestandard. Rezultatele sunt imprevizibile.
Eu as incerca solutiile data-based cu data roaming dezactivat. Ai multe de unde sa alegi: Whatsapp, Facetime, Facebook messager si multe altele.
 
  • Like
Reactions: Neo
Maica-mea vorbeste prin WhatsApp cu sora ei care-i in UK de cativa ani in fiecare weekend, cate 30 minute spre o ora, uneori. Cu video and all, sa-si vada nepotii, etc... Gratis atat pentru ea cat si pentru sora. Ambele telefoane au internet prin wifi chior si ieftin... cred ca am spus suficient.
 
Eu nu pricep mie de ce nu-mi merge deloc, rar am putut sa port o discutie reala cu cineva pe whatsapp/ wi fi, se intrerupe, robotic voice, e un chin de fiecare data cand incerc.
 
De obicei asa se intampla cand ai packet loss si delay mare.
Incearca si de pe alta retea wireless si vezi daca e la fel, de preferat una unde stii ca altora le merge.
 
  • Like
Reactions: Neo
Sfaturile sunt foarte bune, stiu deja cum sa vorbesc folosind WhatsApp, Skype sau alte programe VoIP. Ideea era daca si cum se poate folosi serviciul de telefonie clasica atunci cand esti in alta tara (non-SEE ca in SEE nu mai conteaza).
 
Nu prea ai cum, roaming sau deloc. Odata cu raspandirea skype si whatsapp nu si-a mai batut nimeni capul cu call over wifi.
 
Am impresia ca vrei și păstrarea numărului, adică să poți fi sunat de oricine, pe numărul cunoscut?
 
Sfaturile sunt foarte bune, stiu deja cum sa vorbesc folosind WhatsApp, Skype sau alte programe VoIP. Ideea era daca si cum se poate folosi serviciul de telefonie clasica atunci cand esti in alta tara (non-SEE ca in SEE nu mai conteaza).
Asa cum am spus, nu este nimic standard, nu te poti astepta sa mearga. In special in afara Europei totul e cam ... varza, e cam ca jungla care era inainte de 2000 cand toti cautau motivul pentru care sa te taxeze,
 
OK, o sa incerc eu in aproximativ 2 saptamani si va zic daca a mers. Vad ca lumea nu prea e interesata de provocarea tehnica de a face workaround-ul asta sa functioneze, multi se cramponeaza de sugestia de a folosi WhatsApp & Co.

Marius '95 - nu poti scoate cartela pentru ca asocierea se face pe baza datelor de identificxare ale cartelei, daca o scoti nu mai merge.

Am facut un VPN server pe router-ul meu de acasa insa nu pare foarte de incredere, se conecteaza cu succes insa de uneori ori cand incerc sa fac browsing iau "This site can't be reached. The connection was reset" cu eroarea ERR_CONNECTION_RESET

Aveti ceva sugestii pentru o solutie VPN comerciala? Daca are importanta, telefonul este pe Android.
 
Last edited:
Uhm dacă de whatsapp zici la scoaterea cartelei, nu e corect. Poți activa whatsapp pe o tabletă care nu are cartelă SIM, de exemplu; trebuie doar să asociezi instalarea aplicației cu un număr de telefon și să confirmi asta în aplicație prin introducerea unui cod primit prin SMS la acel număr. Dar poți bine mersi să ai numărul (și SMS-ul) pe un telefon iar instalarea să o faci pe un alt device. La fel, odată activat whatsapp-ul pe un device, el continuă să funcționeze asociat acelui număr (ca identitate) chiar dacă schimbi cartela sau dacă ții telefonul în airplane mode și stai conectat doar pe wifi.
 
Bunica avea un telefon pentru seniori și o tabletă Android cu LTE cu un SIM cu abonament doar de date. Whatsapp a fost instalat și activat pe tabletă prin conexiunea la internet LTE, dar folosind pentru autentificare numărul de telefon din telefonul ei non-smart și SMS-ul primit acolo.
 
Posibil să meargă call over wifi dacă-l ții in mod avion + wifi + VPN către RO, dar doar dacă VPN-ul e oferit direct de device-ul care-ți dă wifi, nu pe telefon direct (conexiunea de call over wifi cam ocolește vpn-urile din telefon, ce se întâmplă de fapt e că call over wifi își face propriul tunel ipsec, iar o aplicație de sistem ar putea să facă asta folosind direct interfața wifi și nu interfața de vpn; doar dacă e VPN-ul complet extern poți să fii sigur că e transparent).
 
Back
Top