Fluctuatii tensiune retea

sundar

Membru Senior
Salut

Am o problema si as vrea sa stiu cit de mare este. La priza din perete am conectate calculatorul, amplificatorul, modemul si o lampa. Cind pornesc amplificatorul am fluctuatii mari de tensiune care se observa in faptul ca lampa si becul care lumineaza camera pilpiie foarte tare 4-5 secunde (uneori 10 secunde). Concomitent cu aceste fluctuatii, daca PC-ul este pornit, de la sursa se aud sunete asemanatoare cu cele pe care le face un aparat de sudat. Instalatia de curent este noua, iar priza merge direct in panoul de sigurante, fiind cuplata la o siguranta de 20 A. Sursa PC-ului este corsair rx 750 sau ceva de genul asta (daca este nevoie ma uit la denumirea exacta). Am luat-o acum 3 luni dupa ce am citit tot felul de review-uri si n-as vrea sa se buseasca datorita acestor fluctuatii. De asemenea amplificatorul este destul de scump si nu as vrea sa se intimple ceva cu el. Precizez ca aceasta problema a aparut de vreo 3 saptamini.
 
Și dacă bagi amplificatorul în altă priză cum face? Presupun că nu e amplif de 1KW clasă A, cum dăduse Q un link acum ceva timp; adică doar poți să asculți muzică la el, nu și să sudezi.
 
Nu cumva sunt toate intr-un prelungitor chinezesc? Ai grija ca arcul electric poate sa provoace incendii.
Spune-ne ce scule ai si poate-i dam de cap. Si descrie situatia cu cat mai multe amanunte posibil.
 
Prelungitorul este APC cu 6 prize. Amplificatorul este Yamaha A-S1100. Nu am incercat sa bag amplificatorul in alta priza. Voi face si asta. Becurile pilpiie in toata casa tare de tot. Uneori, din senin, fluctuatiile sint atit de mari ca modemul mi se deconecteaza, iar televizorul si amplificatorul intra in stand-by. Parca zici ca se ia curentul de tot. Credeti ca sursa de la pc ar putea avea vreun defect si ar putea produce toata treaba asta?
 
Se poate, dar ori de cite ori pornesc amplificatorul face asa. Si uneori si cind pornesc calculatorul. Daca nu le pornesc nu sint probleme. Treaba e verificata.
 
As verifica firele de la priza, mai ales daca nu le-ai legat tu. Daca legi amplificatorul la alta priza, face la fel?
 
Am scos amplificatorul si lampa din priza si am pus intrerupatorul sursei calculatorului pe on. Mi-a sudat vreo 7 secunde, timp in care sursa de la PC a scos niste sunete puternice de tot. Am oprit tot si am scos monitorul din priza. Am pornit din nou calculatorul si din nou aceleasi sunete si pilpiieli nenorocite (mi s-a oprit gazul deoarece s-a inchis electrovalva). Sursa de la PC e buba. Din fericire am o sursa veche (Seasonic M12 II) pe care o voi pune in locul celei noi ca sa vad daca mai am probleme d`astea. Din nefericire nu stiu cum voi proceda cu garantia la sursa noua. M-a costat 600 de lei si are garantie 10 ani. Faza e ca problema apare doar la pornire, si mai ales la actionarea intrerupatorului sursei (care de obicei nu este miscat des). Daca o trimit la garantie s-ar putea sa imi zica aia ca nu are nimic...

Intre timp voi schimba si prelungitorul, voi baga consumatorii cite unul in priza etc. Poate ma insel in legatura cu sursa. Spun asta deoarece pina acum pt PC am folosit mereu aceeasi priza a prelungitorului.

Deoarece sursa veche este in calculatorul vechi nu am mai scos-o ca sa o pun in cel nou, ci am pus PC-ul vechi la treaba. Surpriza!Cind am pornit sursa din intrerupator au inceput jocurile de lumini. Parca in loc de becuri aveam instalatie de pom de iarna. Valva de la gaze a sarit imediat. Amplificatorul nu il mai bag in priza pina nu remediez problema. Acum merg pe PC-ul vechi. Am schimbat prelungitoare, am alimentat de la alta priza si am deconectat priza mea din panoul cu sigurante. Problema persista. Am miscat cu o matura firele care aduc curent de la stilp pentru a vedea daca nu cumva e vreun contact imperfect. Nimic. Nicio pilpiiala. Cum pornesc PC-ul, nu conteaza care, incepe sa ii biziie sursa si imi cade lumina in casa. Cam 5-7 secunde. Dupa asta nu am probleme decit in mod complet aleatoriu (dupa observatiile mele). Exista momente in care fara sa pornesc sau sa opresc vreun consumator apare din nou probema. Dar asta se intimpla rar si aproape niciodata daca nu e pornit PC-ul.
 
Deconectează tot de la PC (monitor, boxe, orice chestie care mai e băgată în priză separat) și încearcă să-l pornești.
 
Ai folosit in ultima vreme consumatori mari, gen calorifer electric, aparat de sudura sau aeroterma? Sau ai umblat pe undeva pe la tabloul de sigurante sau la contor? Tot ce zici tu ma duce cu gindul la o legatura imperfecta undeva intre priza ta si siguranta generala (daca o ai) sau contor (daca nu o ai). Si, in electonica/electrotehnica, "lipitura rece"e cel mai a naibii de depistat ....
 
Nu am folosit consumatori de putere mare. Absolut nimic. Nu am umblat la sigurante. Am siguranta generala la panoul cu sigurante.
Voi face cum zice miahi si apoi voi duce PC-ul intr-o alta camera ca sa il alimentez de la alta priza.
 
Am gasit buba. Am folosit acum vreo doua saptamini un stabilizator de tensiune deoarece era tensiunea cam mica la priza (sint capat de linie) si m-am gindit sa nu se opreasca centrala de gaz. Ulterior problema s-a rezolvat de catre cei de la enel, iar eu am pus din nou centrala direct in priza. Am oprit stabilizatorul de la buton , dar nu l-am scos din priza. Si asta are nu stiu cite relee de subtensiune, de supratensiune la intrare si la iesire si alte chestii d-astea. Cum l-am scos din priza n-am mai aviu nicio problema.
 
Care parte din "scoate absolut tot din priză" n-ai priceput-o de la început? :biggrin:


 
Numai mie imi suna a film horror? Adica un echipament OPRIT din buton face dezordine in retea si numai scoaterea lui din priza potoleste poltergeist-ul? Ceva pute. Dupa cum imi pute si centrala aia termica lasata neprotejata la mila alora de la ielektrica.
 
Centrala termica are acelasi fel de tip de sursa in comutatie ca si PC-ul, TV-ul si multe altele din casa.
 
Back
Top