Filme, seriale, actori, popcorn

Cred ca ar fi momentul sa fac un sumar la serialele urmarite la PC in ultimii ani; este vorba in general de genul SF, poate si din cauza ca genul fantasy este foarte slab realizat, minuni gen Xena, Hercules sau Beastmaster mergand doar asa, cate un episod prins din greseala la TV in timpul mesei dar nemeritand efortul de a fi urmarite la modul serios. Le-am trecut in ordinea vizionarii, inclusiv cele la care ma uit acum...

Stargate SG-1 a reprezentat inceputul vizionarilor controlate de mine, nu de posturile de televiziune. Nota de pe IMDB mi se pare potrivita, un serial excelent care a reusit sa ma tina in priza pana la sfarsit, desi intre sezonul 7 si ultimele 3 am facut o pauza destul de mare din cauza ca nu mai existau episoade.
9/10 cu o usoara scadere in perioada post Richard Dean Anderson.

Stargate Atlantis se petrece in acelasi univers dar in alta galaxie, la propriu. Aproape la fel de bun ca primul desi incet-incet scenaristii raman fara idei, refacand unele episoade mai vechi din SG-1. Una peste alta un serial bun, foarte greu de urmarit fara a sti nimic despre SG-1 dar esential pentru fanii seriei. La asta mai continua filmarile, abia astept continuarea...
8.5/10 pentru a-l diferentia de seria originala.

Andromeda este un serial imaginat de Gene Roddenberry (creatorul Star Trek) in ultimii sai ani de viata, practic povestea a fost gasita de familie dupa moartea acestuia si dezvoltata intr-un film ca un omagiu adus unuia din cei mai respectati creatori de sience-fiction. Pentru mine serialul a fost o mare surpriza, nu ma asteptam la un serial asa dinamic si plin de actiune, diplomatia din Star Trek a fost inlocuita cu muschi si arme albe iar torpilele au ramas torpile doar ca mult mai puternice. Daca vreti SF, cafteala si umor asta e serialul ideal.
8.0/10 si chiar 9.5/10 pentru ultimul sezon, facut la cererea fanilor si extrem de bine legat, un aspect care a cam lipsit la primele 4 sezoane.

Star Trek: Enterprise este cel mai bun din serie, si le-am vazut pe toate, inclusiv seria originala si filmele pentru cinema; ma rog, peste seria desene animate am sarit. In Enterprise este vorba de prima nava din seria cu acest nume, capabila de o viteza care le permitea sa exploreze spatiul fara sa piarda luni/ani de zile pentru a ajunge undeva; exact aici este si farmecul, faptul ca sunt inca primitivi, capacitatea de aparare este redusa, un eventual ajutor este departe deci trebuie sa se descurce singuri in conditii deloc prielnice. Scott Bakula a dat viata unui capitan care in multe privinte este exact opusul lui Picard, mai coleric, mai putin disciplinat, mai uman as putea spune.
9.0/10 este o nota mai potrivita decat cea de pe IMDB.

Farscape este un SF realizat intr-un stil neobisnuit, cu multa tehnologie "organica" ca sa zic asa - Moya este o nava spatiala mai deosebita, exista microbi care inving barierele de limbaj si multe alte chestii de genul asta. De asemenea formele de viata de pe alte planete sunt extrem de fantezist realizate iar Ben Browder reuseste sa creeze unul din cele mai credibile si bine conturate personaje din genul SF. Prefer sa nu spun mai mult pentru ca este un serial care merita savurat fara spoilere de la inceput si pana la sfarsit, adica The Peacekeeper Wars.
9.5/10 si chiar putin mai mult pentru filmul care incheie povestea.

Battlestar Galactica este un serial capabil de a produce emotii puternice, unii il adora, altii nu il sufera, foarte putini au o parere neutra despre el; se pare ca eu sunt in prima categorie, in graficul meu este cel mai bun serial pentru televiziune realizat vreodata, nu doar din genul SF ci din orice gen. Dealtfel partea sience-fiction nu reprezinta mai mult de 20% din ce se intampla acolo, restul reprezinta povestea, caracterele, stilul de filmare tip documentar (cu camera in mana, imaginea se misca inclusiv la efectele speciale lasand o puternica senzatie de implicare si realism), jocul de exceptie al actorilor - cel putin amiralul Adama este impresionant, plus multe alte elemente care ofera o aura speciala filmului. Trebuie sa remarc in mod special efectele speciale, care stabilesc un nou standard care sunt curios daca va fi tinut asa sus si de viitoarele seriale pentru televiziune; ma unge pe suflet fazele gen jeturile de control a directiei navelor de vanatoare, pur si simplu creeaza o lume plauzibila, cea mai plauzibila care a existat vreodata intr-un SF.
10/10 pentru ca cineva trebuie sa existe acolo sus, pentru ca restul sa se raporteze la el.

Star Trek: Voyager este prima serie in care producatorii au avut curajul sa schimbe ceva esential din reteta, si anume capitanul navei este femeie. In rest acelasi film ca si celelalte, distractive si usurele, pline de cuvinte inventate si combinate ad-hoc pentru a rezolva diversele situatii care le ies in cale - acest aspect ma deranjeaza nitel dar serialul compenseaza prin umor, caractere si subiecte destul de originale pentru o serie atat de uzata. Una peste alta merita urmarit, in special de fanii genului SF.
7/10 pana la sezonul 5, restul urmeaza sa vad in urmatoarele saptamani.

House M.D. nu este genul de serial la care ma uit de obicei, treburile astea medicale ma lasa rece; dar, aici nu e vorba despre spital sau medicina ci despre un doctor dus cu capul si despre o combinatie de umor si drama care m-a prins mai mult decat credeam ca e posibil. Merita incercat indiferent ce gen de film preferi de obicei, chiar si numai pentru jocul genial al lui Hugh Laurie, un englez capabil de un accent american al naibii de autentic.
9.5/10 fara nici o ezitare, le urez la cat mai multe sezoane.
 
Trebuie sa recunosc ca House M.D m-a surprins si pe mine in mod placut.

La fel si Dexter. Initial, am vazut doar 10 minute din primul episod si am zis "bleah". Credeam ca e un serial de mana a 3-a. Ulterior, cand celelalte seriale pe care le urmaream erau in pauza, am zis sa ii mai acord o sansa. A urmat apoi un maraton, primul sezon fiind epuizat intr-un weekend. Combinatia de horror, cu actiune si o doza de umor negru mi se pare faina. Sper sa vina cat mai repede si sezonul 3.
 
Din cate stiu eu, Dexter s-a terminat cu sezonul 2 (cartea mai are un volum, dar spre final seria nu mai urmareste exact desfasurarea actiunii din carte).
 
Farscape a fost intr-adevar extraordinar. Foarte variat, foarte inventiv si foarte amuzant. Si nici macar nu da impresia de nerealist, artificial sau "tras de par" precum Voyager. Cel mai mult mi-a placut faptul ca lucrurile evolueaza pe parcursul serialului. Incet dar sigur se ajunge de la "ce naiba caut eu aici?" la "hai sa facem ordine in Univers". Nota 9.5/10.

Voyager - nu foarte plicticos dar absolut idiot. "Senzorii nu pot scana", "transporter-ul e offline", "motoarele nu raspund" si "o radiatie impiedica comunicarea" se intalnesc in absolut fiecare episod. Practic, totul e previzibil: 1) apare inamicul, 2) nava se strica subit, 3) vine unul cu o idee idioata dar singura varianta ramasa, 4) inving inamicul si 5) toate sistemele revin la normal la fel de subit. Nota 7/10 fiindca au avut si cateva sclipiri de imaginatie.

Andromeda - seamana un pic cu Star Trek Enterprise, dar putin mai vesel. Cam plicticos si n-are nimic deosebit. 6/10

Star Trek Enterprise - Nu seamana deloc cu atmosfera Star Trek traditionala. Se vede de la o posta pana de idei in care s-au aflat creatorii serialului. Jumatate din film nici macar nu se mai petrece in spatiu ci sunt abateri de la firul principal al povestii. Bine macar ca are o poveste de urmat, spre deosebire de celelalte Star Trek unde fiecare episod se termina exact cum a inceput. 5/10

Battlestar Galactica - Asa cum zicea Cosmin_C, unii il adora, altii ca mine, nu-l sufera. Pentru mine asta nu numai ca nu este film SF, dar nici macar nu este film. Miscarea camerei este absolut enervanta. Nici focalizarea nu este buna. Cred ca si un amator ar fi putut filma o imagine mai suportabila. 2/10. 2 puncte le dau pentru respectarea legilor fizicii in spatiu, ca in rest e catastrofic...

House M.D. - In opinia mea de medic, datul cu banul si testul terapeutic (mai ales cel cu efecte secundare) n-au ce cauta in medicina, metodele lor de diagnostic par ca si scarpinatul peste cap al lui Pacala. Se avanta la diagnostice diferentiale fara ca macar sa exploreze putin simptomele/semnele deja prezente... Eu nu m-as lasa pe mana unui medic ca House.
Acum, din punct de vedere al artei cinematografice - nota 10!
 
House M.D. - In opinia mea de medic, datul cu banul si testul terapeutic (mai ales cel cu efecte secundare) n-au ce cauta in medicina, metodele lor de diagnostic par ca si scarpinatul peste cap al lui Pacala. Se avanta la diagnostice diferentiale fara ca macar sa exploreze putin simptomele/semnele deja prezente... Eu nu m-as lasa pe mana unui medic ca House.
E un film care are mai putin de-a face cu medicina si mai mult cu umorul si ironia. Ma intreb ce faceai daca erai genist sau artificier. Cum mai reuseai sa apreciezi un film, gandindu-te mereu la exploziile nerealiste, prea mari, prea mici, prea verzi?
Si, ca idee, personajul din film are o idee mai multa experienta ca tine. Sunt sanse foarte mari ca, pana la urma, peste niste ani opinia ta de medic sa se schimbe si o sa pui diagnostice la fel de ... bizare. Altii o fac in realitate si nu sunt nici pe departe la fel de amuzanti ca ala.

Esti cam carcotas avand in vedere ca e mai mult comedie :smile:. Inteleg sa te legi de realismul filmului cand vorbesti de E.R. sau Anatomia lui Grey, nu la House M.D. Altfel, daca te uiti la lista de filme SF de mai sus, cred ca sunt lucruri de comentat garla. Au si viteze superluminice cumva? Ca as putea sa intervin un pic aici cu opinia mea de inginer :wink:.

P.S. Intreb si eu de curiozitate, nu-i asa ca schiopatatul ala este incredibil de realist? :biggrin: Adica pentru o persoana care nu sufera de acea problema, cu siguranta o imita perfect. Sau ortopedia nu e domeniul tau? :smile:
 
Nu a menţionat nimeni Babylon 5. Din lista lui Cosmin am văzut tot (şi ceva în plus) în afară de Andromeda, iar Babylon 5 ocupă un loc onorabil. În primele două serii am găsit pe alocuri dialoguri extrem de interesante, unele chiar memorabile (no spoliers here :smile: ).
 
La Babylon 5 am incercat sa ma uit cand l-au dat la TV, m-am plictisit dupa cateva episoade; poate il mai incerc acum, gusturile mele s-au schimbat destul de mult de atunci...
 
E un film care are mai putin de-a face cu medicina si mai mult cu umorul si ironia. Ma intreb ce faceai daca erai genist sau artificier. Cum mai reuseai sa apreciezi un film, gandindu-te mereu la exploziile nerealiste, prea mari, prea mici, prea verzi?
Si, ca idee, personajul din film are o idee mai multa experienta ca tine. Sunt sanse foarte mari ca, pana la urma, peste niste ani opinia ta de medic sa se schimbe si o sa pui diagnostice la fel de ... bizare. Altii o fac in realitate si nu sunt nici pe departe la fel de amuzanti ca ala.

Esti cam carcotas avand in vedere ca e mai mult comedie :smile:. Inteleg sa te legi de realismul filmului cand vorbesti de E.R. sau Anatomia lui Grey, nu la House M.D. Altfel, daca te uiti la lista de filme SF de mai sus, cred ca sunt lucruri de comentat garla. Au si viteze superluminice cumva? Ca as putea sa intervin un pic aici cu opinia mea de inginer :wink:.

P.S. Intreb si eu de curiozitate, nu-i asa ca schiopatatul ala este incredibil de realist? :biggrin: Adica pentru o persoana care nu sufera de acea problema, cu siguranta o imita perfect. Sau ortopedia nu e domeniul tau? :smile:
In legatura cu tehnologia si carcoteala: Eu carcotesc fiindca asa e firea mea. Carcotesc si exploziile, n-ai grija!
Viteza superluminica dintr-un SF n-o pot critica fiindca asta e de fapt definitia SF-ului. Fara astfel de lucruri, n-ar mai fi SF. Dar presupun ca ai observat ca am criticat tehnologia din Voyager... aia nerealista... aia care, desi mai avansata, nu face nici macar cat cea din TNG.

In legatura cu experienta lui si a mea: O fi avand mai multa experienta ca mine, dar ia tu un carnetel si cand te uiti la film bifeaza cate diagnostice gresite pune (si trateaza pacientul pe baza lor facand mai mult rau) pana sa ajunga la diagnosticul corect. Eu nu le-am numarat, dar cred ca media ar fi de vreo 4-5/episod.

In legatura cu realismul si comedia: Am criticat partea medicala, fiindca filmul se vrea a fi realist. Urmareste "extras" de pe DVD daca nu ma crezi. In opinia mea, este atat de realist incat House mi se pare un doctor in genul Ciomu.

Si, in final, in legatura cu jocul actorului: SUPERB. I-am dat deja 10/10. :smile:
 
Daca ar pune diagnosticul corect din prima scena, atunci episoadele ar avea doar 3 minute, cu tot cu generic. Plus ca vad ca au un diagnostic predilect: 'lupus'. In nici un episod pacientul nu a suferit de aceasta boala, dar in toate se pomeneste. Oricum e un film, deci calitatea informatiei stiintifice tinde spre 0.
 
Farscape m-a surprins pozitiv, deși după primele episoade voiam să o las pe nevastă-mea să se uite singură...

Poate o să râdeți, dar recent am terminat de vizionat, complet, X-Files, la o calitate audio si video mult peste ce vedeam la TV.

Deși nu e în gama SF, am consumat rapid 7 serii din 24. Ce pot să zic? Serialul atrage prin acțiunea continuă, formatul deosebit de timp oră/episod și nu în ultimul rând prin faptul că personajele sunt construite oarecum real, au slăbiciuni, nu sunt de neînvins, multe chiar mor in decursul acțiunii. Deși finalul fiecărei serii e cu happy-end, serialul fiind clișeul filmului american, actorul principal nesocotind toate principiile si ordinele superiorilor pentru a "salva lumea", recunosc că m-a prins și 4 noaptea urmărindu-l.

Are cineva Primeval, seria 2?
 
Babylon 5 este de departe cel mai bun serial SF al tuturor timpurilor, cu conditia sa-l vedeti de la un capat la altul. Altfel nu are sens si nu se poate sa aiba.

Star Trek: Deep Space Nine - possibly the best and most underrated Star Trek ever. E al doilea pentru ca e o biata clona de Babylon 5. Dar e al doilea pentru ca e o clona aproape perfecta dupa un serial perfect, deci e cu mult superior altor seriale. De asemenea a fost terenul de joaca al creatorilor Battlestar Galactica.

Star Trek: The Next Generation - third best pentru ca majoritatea episoadelor erau in genul "Monster of the week" dar in rest era acceptabil.

Battlestar Galactica comes in pretty close, dar o sa fie tot timpul in spatele B5, DS9 si TNG pentru ca sezoanele 2 si 3 au fost cam penibile si deja s-a mai facut in alte seriale cam tot ce s-a facut in BSG.

Voi reveni cu argumente cand sunt mai treaz.
 
Nu știu decît DS9 și TNG, dar cu afirmația „restul episoadelor erau în genul monster of the week” nu sînt de acord. Asta o poți spune despre TOS, în cel mai rău caz. Părerea mea™.
 
Hai să livrez şi eu cei doi bani ai mei:

Battlestar Galactica - Îmi place destul de mult. E foarte diferit ca atmosferă de Star Trek, ceea ce e de înţeles având în vedere că sunt câteva zeci de mii de oameni fugind de exterminare. Se îndepărtează şi de ideea "computerul e cel mai bun prieten al omului", ceea ce e iar o idee foarte diferită de ce e în Star Trek. Acum încerc să recuperez cele două sezoane pe care nu am apucat încă să le văd; noroc cu PSP-ul. Nota 7.5/10

Star Trek Voyager - Potenţial foarte bun, idee excelentă, realizare execrabilă. Conceptul original, al unei nave destul de mici şi nu foarte puternice pierdută într-un teritoriu necunoscut, la zeci de ani de casă mi s-a părut foarte interesantă. Puteau ieşi o mulţime de episoade foarte bune: nu mai poţi conta pe cavalerie să vină să te salveze, nu ai prea multe provizii, nu prea trebuie să îţi faci inamici şi eşti nevoit să îţi faci prieteni, membrii echipajului pot fi înlocuiţi foarte greu, pot apărea conflicte interne catastrofale. Toate aceste limitări parcă dispar după câteva episoade. O navă folosită de obicei pe post de scout sau de curier rapid calcă totul în calea ei, inclusiv pe Borg. Ca să nu mai spun că seria face flenduri continuitatea universului Satr Trek (ce-i drept, nu depăşeşte Enterprise din punctul ăsta de vedere). Am rămas cu câteva episoade disparate foarte bune, în rest nimic. Nota 6/10

Star Trek DS9 - No more to boldly go, mai degrabă to stubbornly stay. Văzut imediat după TNG, la început nu mi-a plăcut. Pe măsură ce m-am obişnuit cu actorii şi noua locaţie, am început să văd că marea majoritate a episoadelor erau cel puţin decente (sunt mai puţine episoade execrabile decât în TNG). Atmosfera mai sumbră din ultimele sezoane, pe măsură ce Federaţia îşi arată şi faţa mai întunecată, plus bătăliile spectaculoase m-au captivat definitiv. Nu m-a dat peste cap Sisko, în schimb Quark şi mai ales Garak sunt geniali. Nota 8/10

Star Trek TNG
- Seria mea preferată. Sunt de acord că are o mulţime de defecte, că a avut un prim sezon prost, că sunt destule episoade catastrofale, că de prea multe ori se rezolvă totul printr-un deux ex machina. Cu toate acestea, mă uit şi acum la ea. Îmi place cum au evoluat personajele, mai ales Data, Worf şi Riker (spre deosebire de Troi, care nu a evoluat deloc). Mă delectez când apare Guinan, şi sunt uimit de fiecare dată cât de bine poate să joace Patrick Stewart. Sunt destule episoade mult mai bune decât filmele. Nota 8.5/10 (dacă nu era primul sezon, primea 9).
 
Nu știu decît DS9 și TNG, dar cu afirmația „restul episoadelor erau în genul monster of the week” nu sînt de acord. Asta o poți spune despre TOS, în cel mai rău caz. Părerea mea™.

Pardon, TNG e [alien, invader, virus, disease, killer, error] of the week.:biggrin:
 
Don't get me wrong, I love it. Dar in afara de Q si de intrigile de la palatul klingonian de pe Q'onos in rest nu exista story arcs pentru ca nu erau la moda pe-atunci.
 
Back
Top