Filme, seriale, actori, popcorn

După părerea mea, majoritatea filmelor horror suferă de acel tipar din care nu pot ieşi din necesitatea de a fi comerciale, în care totul se învârte în jurul unor teme clare, care îmi doresc la fiecare film din gen să nu fie respectate. Unul dintre ele este spiritul care bântuie pentru că moartea respectivului a fost injustă, violentă sau mai ştiu eu cum. Al doilea - toată lumea trebuie să moară, cu excepţia eroilor principali şi a personajelor absolut secundare. Au mai fost câteva pe care le-am remarcat atunci, dar filmul l-am văzut de mult şi nu le mai am în minte.
Psihologicul nu l-am prins, dar nu neg că am obiceiul să mă concentrez asupra altor aspecte la prima vizionare, abia la a doua sau a treia să găsesc şi latura profundă. Doar că puţine filme se califică pentru mai multe vizionări.

Şi ca să dau şi exemple opuse, Octane - un thriller despre care afli abia la sfârşit că nu era horror şi care nu respectă absolut nici un clişeu (poate cu excepţia finalului, unde se duce o bătălie banală) şi 28 Days Later... despre care am scris prea multe cu altă ocazie şi nu mai vreau să repet.
 
Plasat confortabil in IMDB top 250, cu 4 Oscaruri si 3 nominalizari, filmul lui Clint Eastwood, Million Dollar Baby(2004) e superb. Partea care mi-a placut a fost ca unul dintre Oscaruri e incununarea carierei lui Morgan Freeman, care a facut aici un rol foarte asemanator celui din The Shawshank Redemption (de "supporting character" narator).

Am amanat foarte mult sa vad acest film, pentru ca nu mi-a placut tipologia Clint Eastwood, si pentru ca aveam o parere obsesiv de proasta despre Hillary Swank dupa The Core. Am fost destul de stupid... :rolleyes:... filmul pare a fi o poveste cu box, cu Clint Eastwood in rolul de antrenor old timer, dar are de fapt multe substraturi care il fac demn de colectie. Gustul de "Rocky" pe care-l au filmele cu box dispare dupa primele cateva minute, pentru ca filmul nu e o poveste exploziva despre succes, stradanie, excelenta si alte platitudini, ci aduce in prim-plan - mai ales spre sfarsit - idei mai profunde si mai formate decat ne-am astepta.

Filmul nu e chiar nou, Eastwood a mai construit productii de felul asta si in trecut, care au primit un feedback identic din partea publicului si a Academiei de Film. Bineinteles, altele erau standardele acum 10 ani, dar se pare ca Eastwood a trecut binisor de mezozoicul cinematografic care l-a format, si a reusit sa creeze - cu ajutorul vocii atemporale a lui Freeman, si a unei coloane sonore pe cat de puternica pe atat de discreta - un film care se aproprie de 8.5/10.
 
Contra parere vizavi de Eastwood si ultima lui, hm, productie.
Pe Eastwood l-au consacrat seriile western si mai putin lumea gri in care a activat in ultimii ani. Incepand cu The Bridges of Madison County, film adulat de toate femeile neintelese din lumea asta, continuand cu Mystic River unde Sean Penn a dat totul (si Academia l-a recompensat pe buna dreptate) si sfarsind cu Million Dollar Baby observam ca ne aflam in fata unui actor si regizor care nu stie sa zambeasca si s-a blocat in lumea lui. MDB este o productie mediocra, ideea a fost imprumutata de la un film spaniol cu toreadori iar Hillary e departe de a merita doua oscaruri. Au fost acordate political correct precum si lui Halle Berry pentru penibilul Monster's Ball.
Incununarea carierei lui Morgan Freeman nu se face cu un Oscar secundar, bagat la printre altele in timp ce Jamie Foxx sau Hillary Swank le iau pe roluri dizgratioase in care faţa lor a facut filmul si nu interpretarile. Jamie era singurul actor negru ce semana cu Ray si Academia l-a recompensat pentru cariera muzicala pe Ray prin Jamie :eek: iar Hillary e cam singura cu figura si nas de incasat pumni.

Sa iesim putin din lumea gri pentru o productie mai speciala. :wink:

Se numeste Incident at Loch Ness si este un altfel de film. Nimic fortat, nici un deja vu, actori necunoscuti dar demonstreaza ca cinematografia nu si-a epuizat ideile. Daca va hotarati sa-l vedeti atunci sfatul meu este sa nu cititi nici un review, va spulbera tot farmecul. Si nici sa nu-l abandonati dupa 30 de minute ci sa stati pana la final.
 
Am început acum 10 minute să mă uit la Legend Of Earthsea, în ciuda review-ului negativ, şi asta pentru că nu am citit cartea (ruşine să îmi fie!). Voi reveni cu amănunte, cel mai probabil mâine seară...
 
SPOILERS !!!

Scriam mai sus, dupa ce urmarisem - cu o anume placere - The Recruit(2003) cu Al Pacino, despre stereotipurile rookie/veteran care apar prin filmele cu spioni. Pana la urma, nu este vorba doar de filme cu spioni, "echipa" poate sa fie orice : politisti, hoti, vidanjori, pesti, etc. Sean Connery cel putin e tare la faze d-astea, el a fost si senatorul hot si senatorul politist... pe la vreo 190 de ani o sa joace rolul senatorului inger care-l calauzeste pe sfantul Ignatius Theophorus din Antioch, parinte apostolic, prin rai, dupa ce acesta iesit in sfarsit din Purgatoriu, on probation. Ar fi un film zbuciumat, pentru ca sfantul se confrunta cu de la 6 la 11 ani in Romania pentru masturbare cu premeditare, suspans, thrills, dar seniorul intotdeauna scoate camasa, asa ca ia cu suspendare :biggrin:

M-am intrebat, normal, wassup with Training Day(2001), cand am inceput sa ma uit. Iata-l pe Denzel Washington, cunoscut pentru roluri melancolice, intr-un rol construit dupa chipul si asemanarea lui Samuel L. Jackson. Tocmai pentru faptul ca Denzel se potriveste cu rolul ala precum tanarul beizadea Iliescu la o sedinta de marketing de multinationala, filmul e cool. Omul face un rol care nu i-e caracteristic, si cred ca filmul merita vazut dar doar pentru atat.

In rest, Training Day e un film de duzina despre gangsteri, cu un rol de duzina al lui Ethan Hawke, cu roluri mititele facute de monstri sacri ai rapului contemporan (Dr. Dre, Snoop Dog, si alte genii), si o paralela la The Recruit, cu acelasi sfarsit. Notat 7.3 pe IMDB, dar filmul e mai mult spre 6/10. Adica don't worry.
 
Originally posted by war4peace
Am început acum 10 minute să mă uit la Legend Of Earthsea, în ciuda review-ului negativ, şi asta pentru că nu am citit cartea (ruşine să îmi fie!). Voi reveni cu amănunte, cel mai probabil mâine seară...
si sunt convins ca a fost atat de interesant incat dupa 10 minute erai pe internet si postai pe XF :smile:

Scorcher - 2/10 - din categoria Armagheddon, Deep Core & Co, dar facut parca pentru TV, actori mediocri, GAURI imense in scenariu, comportament complet imbecil al tuturor personajelor din film. Beware ! (pacat de Mark Dacascos ca mi-a placut de el in Corbul)

After The Sunset - 7/10 - hotul si hoata care arata bine, sunt in stare sa fure orice, politistul obsedat sa-i prinda, bla bla bla, placut pentru o dupa-masa linistita de duminica.
 
crocodilu, eu mă uit la filme pe reprize. 10 minute acum, 30 de minute mai încolo... presupun că e un obicei rămas de pe vremea când mă uitam la TV şi erau o grămadă de reclame...
 
Un film vechiut (2002) - The Hero.
Desi imi propusesem sa nu ma uit la filme in care joaca Jet Li, am fost convins ca acesta e un film care merita.
Invadat de Holywood si lupta cliseu-anticliseu de acolo, am constatat ca un film poate fi si altceva. Sa spunem "a glimpse", caci nu gasesc un echivalent in limba romana. Filmul mi-a reamintit povestile chinezesti din colectia biblioteca scolarului. O lume speciala, in care bunul si raul stau in cumpana, pentru a se completa, si peste ele domneste FRUMOSUL. Pentru cei care folosesc p2p, va rog mult sa nu-l maltratati. Calitatea imaginii si a sunetului este vitala. Ideea "calauzitoare" este destul de simpla, dar prezentata foarte uman, foarte departe de fatada americana a abordarii situatiei.
9/10, imdb-ul il pune pe locul 111 cu doar 8,2.
 
war4peace, aşa făceam şi eu înainte şi cu timpul am observat că în felul ăsta se diminuează mult din plăcerea filmului (cu cât pauzele sunt mai mari în mod special).
 
Ideea e că oricum nu mă pot uita la un film întreg dintr-un foc. Nu ştiu de ce... simt la un moment dat o puternică nevoie de a "lua o pauză".
 
Idem. :smile: Excepţie fac filmele care mă ţin cu sufletul la gură (din ce în ce mai puţine) şi cele văzute în momentele când sunt foarte obosit (eventual beat :biggrin:).
 
Cred ca ne suprasaturam de filme, de cand cu DivX-urile astea... Eu, cel putin, ma mir de multe ori ca un film are peste 45 de minute :biggrin:
 
...Mi-e şi groază când mă gândesc că tocmai am făcut rost de filmul Shogun (seria întreagă), care are aproximativ 10 ore. În câte zile o să îl văd, oare?
 
Am făcut un tur de forţă într-o duminică pentru The Godfather. Tot cam 10 ore fără pauze. Apoi m-am trezit la lumea reală. Filmul a meritat cu vârf şi îndesat.
Eu fac altfel, dacă un film nu reuşeşte să mă ţină atent mai bine de 30min nu mai aştept finalul. Cu toate astea sunt suficiente filme la care dupa 50min încep să-mi pun întrebări de genul „mai e mult oare”?
 
Last edited:
In colimator Ocean's Twelve. Cine nu l-a vazut sa nu faca greseala de a-l aduce de pe net. A da bani la cinematograf sau a cumpara DVD-ul e blasfemie, mai bine ajutati un cersetor.

Cred ca sequel mai prost n-am vazut decat la From Dusk Till Dawn dar spre deosebire de acesta din urma e plin de actori cunoscuti care trebuie sa fi trecut printr-o mare criza de verzisori coborandu-se la asemenea monstruozitate.
O traducere potrivita in graiul bastinas ar fi "Miorita redivivus". Cum altfel cand cei mai hoti din cei mai hoti, dupa ce dau spargerea secolului, clacheaza brusc la amenintarile lui Garcia (sau Garcea?) hotarandu-se sa returneze banii? Si nu oricum ci prin alte spargeri care uimesc prin naivitate, ineptie, efecte speciale chinuite si dialoguri de genul "Bufnita din butoi croseteaza caramizi / - Ba nu, John e flamand / Ieri a plouat verde".

Precum superhotii din film am clacat si eu psihic dupa aparitiile Juliei Roberts si Catrinei Zeta. N-am reusit sa decid cum s-a metamorfozat subit Julia din casnica matroana ingrijorata de faptele reprobabile ale unui Clooney absent in actrita cu acelasi nume (?). Si nici cum Catrina are niste premonitii demne de adevaratele fiice ale mamei Omida, pe de o parte eroina in lupta contra crimei organizate, pe de alta chinuindu-se sa prinda niste hoti ratati care deja cheltuisera mare parte din milioanele furate.

In fine, Shift + Delete dupa vreo 60 de minute si o minunata nota 2 / 10.
 
Am văzut şi eu filmul recent, pot spune că mi-au plăcut câteva faze, eu îi dau obiectiv 5 puncte din 10, având în vedere faptul că am văzut filme muuult mai proaste ca ăsta...
Acum mă chinui cu Shogun, am văzut 3 CD-uri (din 8!) şi îmi place... cu excepţia scenei de la început când se filmează corabia de sus şi apare umbra elicopterului pe mare... :biggrin:
 
Nu am vazut tot Shogun-ul, doar cam jumatate, dar mi s-a parut ca se abate prea mult de la carte, a sarit niste parti destul de importante etc - nu am avut rabdare sa-l urmaresc pana la capat. Totusi costumele sunt interesante.
 
Salutare,
Deşi nu pot spune că sunt cinefil, totuşi zilele astea am văzut The Dreamers, un film după părerea mea excelent, deşi are o puternică încărcătură erotică. Întreaga acţiune a filmului prezintă un "joc" între Matthew şi Isabelle, încadrat de atmosfera politico-culturală tensionată din Paris. Filmul, după parerea mea e destul de static şi în aparenţă lipsit de un subiect foarte bine conturat, deşi, finalul lui e cel care face oarecum lumină.
Unii critici considerau că titlul filmului putea fi schimbat, pentru a fi mai sugestiv, în loc de The dreamers - The Innocents, ceea ce pare a fi pe deplin justificat.
În cîteva cuvinte: un film excentric.
The Dreamers: 8.5/10
Ieri am văzut The Texas Chainsaw Massacre, un film care se vrea a fi thriller - horror. Începutul e promiţător, chiar de excepţie, dar spre final am crezut că arunc monitorul pe geam; sunt unele scene în film care nu concordă deloc cu realitatea, şi mă refer în special la secvenţele psihologice, cînd personajele, în situaţii limită ar trebui să aibă un anume tip de comportament, dar pe care nu îl au. În situaţii limită te aştepti la un anume gen de reacţii din partea victimei, dar se pare că intenţia regizorului e alta: aceea de a te enerva.
The Texas Chainsaw Massacre: 4.5/10
 
Originally posted by termita
Nu am vazut tot Shogun-ul, doar cam jumatate, dar mi s-a parut ca se abate prea mult de la carte, a sarit niste parti destul de importante etc - nu am avut rabdare sa-l urmaresc pana la capat. Totusi costumele sunt interesante.

Dacă nu ai văzut versiunea Mini-series, care are 10 ore, atunci n-ai văzut nimic, pentru că versiunea TV are 2 ore; şi un film din care s-au tăiat 80 de procente nu mai e film, e glumă proastă...
 
Back
Top