Harry Potter (filmele) sunt pretty good dacă le compari cu cărțile, ca scenariu, iar ca efecte, actori și regie sunt excelente; probabil le-am văzut de vreo 10+ ori. Same goes for LOTR, care e o carte incredibil de stufoasă (și superbă, în original, capodoperă a literaturii engleze), despre care nu credea nimeni că poate fi ecranizată. De la Hobbit 1 am intrat în bâțâială, îmi venea să-l fac soprană pe Jackson, 2-ul parcă mai mișcă ceva.
Oricum prefer variantele în care ecranizarea mai adaugă niște deliruri extra, nu cele în care castrează cartea - a la Ender's game. Nu îmi vine să cred că OSC a fost unul dintre scenariști. L-or băgat pe Harrison Ford să zâmbească strâmb pentru doamne și pe Ben Kingsley tatuat pentru domni, dar în rest e varză de actorie.
O altă ecranizare bună e The Host; mult mai bună decât seria Twilight, dar diferența majoră e între actorii first-class din prima și cvasi amatorii din a doua (plus nu se compară cărțile în sine; The Host e excelentă, chiar și numai ca idee, și merită citită). De obicei sunt de acord cu imdb la scoruri, dar The Host e de 8 la mine.