Ca o mica paranteza: eu sunt mare fan Reddit, iar pe prima pagina de acolo ajung mereu posturi din /food, /foodporn, /gifrecipes, etc.
Site-ul este plin de americani, iar retetele si mancarurile de acolo sunt in mare parte postate de ei. Nu stiu care mai este clasamentul acum, dar cred ca sunt #1 sau #2 la "cele mai obeze natiuni".
99% dintre retetele pe care le vad acolo au niste surse IMENSE de calorii:
- fie sunt retete cu unt, branza, cascaval, smantana, ulei la greu, etc.
- fie sunt retete cu tone de zahar.
Lumea (si cand spun lumea nu ma refer doar la americani) in general nu isi da seama cate calorii sunt in ceea ce consuma pentru ca grasimile si zaharul sunt extrem de insidioase.
- grasimile sunt ridicol de pline de calorii, un gram de grasimi are 9 calorii, comparativ cu 4 calorii pentru carbohidrati si proteine. O singura lingura de ulei are 120 de calorii. Mananci o portie de cartofi? Mananci ceva facut in unt sau cu multa branza/cascaval/smantana? Mananci o SALATA cu mult dressing care are ulei? Ai bagat o caruta de calorii in tine. Grasimile sun NECESARE si unele dintre ele foarte sanatoase, dar nu in cantitati industriale, iar una dintre marile greseli pe care le fac cei care nu pot slabi e sa creada ca nu mananca prea multe grasimi.
- zaharul este mai ok la calorii per gram, dar problema lui este cu totul alta: pe langa faptul ca nu contine practic nici un singur nutrient, il gasim in aproape orice aliment din supermarketuri. Va provoc sa mergeti intr-un magazin la sectiunea de iaurturi cu fructe (care tineti minte, sunt considerate sanatoase de majoritatea lumii) sau sucuri non-acidulate (care iarasi, sunt vazute ca o alternativa mai sanatoasa decat Cola/Fanta/Sprite/etc.), sau cereale (mic dejun sanatos!), sau batoane de cereale, sau aproape orice sectiune si sa-mi spuneti ce procent din ce-i acolo nu are zahar adaugat. Veti gasi probabil la cereale musli, sau cereale integrale. Ia sa vedeti acolo cate din ele au fructe confiate (se confiaza in zahar) in loc sa aiba fructe uscate.
- zaharul este folosit si ca inlocuitor pentru grasimi. Ai un iaurt cu fructe, cu 1.5 sau 0.1% grasimi? Arata bine pe eticheta, dar zahar la greu.
Pe langa toate astea, marketingul din ziua de astazi este facut pentru a vinde lucruri, nu pentru a spune adevaruri. Sunt atatea produse care au scris mare pe eticheta un lucru, dar daca te uiti mai atent la ingrediente sau te gandesti ce alt sens ar putea avea acel lucru atragator care e scris mare acolo iti dai seama ca e aproape opusul.
Cereale pe care scrie mare "Fitness", dar sunt pline de zahar. Oua pe care scrie "de la gaini crescute pe baza de cereale si cu acces la aer liber". Ce inseamna asta? Pe baza de cereale poate insemna orice, pot fi 51% cereale si legal vorbind tot "pe baza de cereale" este. Cu acces la aer liber? Pe eticheta respectiva scria "Free range". Asta poate insemna orice, daca le scot 5 minute afara pe zi au avut acces la aer liber.
Iaurt CU lapte de capra, dar are ca ingredient principal lapte de vaca.
Paine CU faina integrala, dar primul component e faina alba de grau.
Exemplele pot continua.
Am deviat un pic de la subiect, dar sfatul meu este acelasi: aveti grija la ce mancati si veti fi mai sanatosi si in forma mai buna.
Site-ul este plin de americani, iar retetele si mancarurile de acolo sunt in mare parte postate de ei. Nu stiu care mai este clasamentul acum, dar cred ca sunt #1 sau #2 la "cele mai obeze natiuni".
99% dintre retetele pe care le vad acolo au niste surse IMENSE de calorii:
- fie sunt retete cu unt, branza, cascaval, smantana, ulei la greu, etc.
- fie sunt retete cu tone de zahar.
Lumea (si cand spun lumea nu ma refer doar la americani) in general nu isi da seama cate calorii sunt in ceea ce consuma pentru ca grasimile si zaharul sunt extrem de insidioase.
- grasimile sunt ridicol de pline de calorii, un gram de grasimi are 9 calorii, comparativ cu 4 calorii pentru carbohidrati si proteine. O singura lingura de ulei are 120 de calorii. Mananci o portie de cartofi? Mananci ceva facut in unt sau cu multa branza/cascaval/smantana? Mananci o SALATA cu mult dressing care are ulei? Ai bagat o caruta de calorii in tine. Grasimile sun NECESARE si unele dintre ele foarte sanatoase, dar nu in cantitati industriale, iar una dintre marile greseli pe care le fac cei care nu pot slabi e sa creada ca nu mananca prea multe grasimi.
- zaharul este mai ok la calorii per gram, dar problema lui este cu totul alta: pe langa faptul ca nu contine practic nici un singur nutrient, il gasim in aproape orice aliment din supermarketuri. Va provoc sa mergeti intr-un magazin la sectiunea de iaurturi cu fructe (care tineti minte, sunt considerate sanatoase de majoritatea lumii) sau sucuri non-acidulate (care iarasi, sunt vazute ca o alternativa mai sanatoasa decat Cola/Fanta/Sprite/etc.), sau cereale (mic dejun sanatos!), sau batoane de cereale, sau aproape orice sectiune si sa-mi spuneti ce procent din ce-i acolo nu are zahar adaugat. Veti gasi probabil la cereale musli, sau cereale integrale. Ia sa vedeti acolo cate din ele au fructe confiate (se confiaza in zahar) in loc sa aiba fructe uscate.
- zaharul este folosit si ca inlocuitor pentru grasimi. Ai un iaurt cu fructe, cu 1.5 sau 0.1% grasimi? Arata bine pe eticheta, dar zahar la greu.
Pe langa toate astea, marketingul din ziua de astazi este facut pentru a vinde lucruri, nu pentru a spune adevaruri. Sunt atatea produse care au scris mare pe eticheta un lucru, dar daca te uiti mai atent la ingrediente sau te gandesti ce alt sens ar putea avea acel lucru atragator care e scris mare acolo iti dai seama ca e aproape opusul.
Cereale pe care scrie mare "Fitness", dar sunt pline de zahar. Oua pe care scrie "de la gaini crescute pe baza de cereale si cu acces la aer liber". Ce inseamna asta? Pe baza de cereale poate insemna orice, pot fi 51% cereale si legal vorbind tot "pe baza de cereale" este. Cu acces la aer liber? Pe eticheta respectiva scria "Free range". Asta poate insemna orice, daca le scot 5 minute afara pe zi au avut acces la aer liber.
Iaurt CU lapte de capra, dar are ca ingredient principal lapte de vaca.
Paine CU faina integrala, dar primul component e faina alba de grau.
Exemplele pot continua.
Am deviat un pic de la subiect, dar sfatul meu este acelasi: aveti grija la ce mancati si veti fi mai sanatosi si in forma mai buna.
Last edited: