Fără grăsimi

Ca o mica paranteza: eu sunt mare fan Reddit, iar pe prima pagina de acolo ajung mereu posturi din /food, /foodporn, /gifrecipes, etc.
Site-ul este plin de americani, iar retetele si mancarurile de acolo sunt in mare parte postate de ei. Nu stiu care mai este clasamentul acum, dar cred ca sunt #1 sau #2 la "cele mai obeze natiuni".

99% dintre retetele pe care le vad acolo au niste surse IMENSE de calorii:
- fie sunt retete cu unt, branza, cascaval, smantana, ulei la greu, etc.
- fie sunt retete cu tone de zahar.

Lumea (si cand spun lumea nu ma refer doar la americani) in general nu isi da seama cate calorii sunt in ceea ce consuma pentru ca grasimile si zaharul sunt extrem de insidioase.

- grasimile sunt ridicol de pline de calorii, un gram de grasimi are 9 calorii, comparativ cu 4 calorii pentru carbohidrati si proteine. O singura lingura de ulei are 120 de calorii. Mananci o portie de cartofi? Mananci ceva facut in unt sau cu multa branza/cascaval/smantana? Mananci o SALATA cu mult dressing care are ulei? Ai bagat o caruta de calorii in tine. Grasimile sun NECESARE si unele dintre ele foarte sanatoase, dar nu in cantitati industriale, iar una dintre marile greseli pe care le fac cei care nu pot slabi e sa creada ca nu mananca prea multe grasimi.

- zaharul este mai ok la calorii per gram, dar problema lui este cu totul alta: pe langa faptul ca nu contine practic nici un singur nutrient, il gasim in aproape orice aliment din supermarketuri. Va provoc sa mergeti intr-un magazin la sectiunea de iaurturi cu fructe (care tineti minte, sunt considerate sanatoase de majoritatea lumii) sau sucuri non-acidulate (care iarasi, sunt vazute ca o alternativa mai sanatoasa decat Cola/Fanta/Sprite/etc.), sau cereale (mic dejun sanatos!), sau batoane de cereale, sau aproape orice sectiune si sa-mi spuneti ce procent din ce-i acolo nu are zahar adaugat. Veti gasi probabil la cereale musli, sau cereale integrale. Ia sa vedeti acolo cate din ele au fructe confiate (se confiaza in zahar) in loc sa aiba fructe uscate.

- zaharul este folosit si ca inlocuitor pentru grasimi. Ai un iaurt cu fructe, cu 1.5 sau 0.1% grasimi? Arata bine pe eticheta, dar zahar la greu.

Pe langa toate astea, marketingul din ziua de astazi este facut pentru a vinde lucruri, nu pentru a spune adevaruri. Sunt atatea produse care au scris mare pe eticheta un lucru, dar daca te uiti mai atent la ingrediente sau te gandesti ce alt sens ar putea avea acel lucru atragator care e scris mare acolo iti dai seama ca e aproape opusul.
Cereale pe care scrie mare "Fitness", dar sunt pline de zahar. Oua pe care scrie "de la gaini crescute pe baza de cereale si cu acces la aer liber". Ce inseamna asta? Pe baza de cereale poate insemna orice, pot fi 51% cereale si legal vorbind tot "pe baza de cereale" este. Cu acces la aer liber? Pe eticheta respectiva scria "Free range". Asta poate insemna orice, daca le scot 5 minute afara pe zi au avut acces la aer liber.

Iaurt CU lapte de capra, dar are ca ingredient principal lapte de vaca.
Paine CU faina integrala, dar primul component e faina alba de grau.
Exemplele pot continua.

Am deviat un pic de la subiect, dar sfatul meu este acelasi: aveti grija la ce mancati si veti fi mai sanatosi si in forma mai buna.
 
Last edited:
Titlul splitului creează confuzie

E mai bun decât „Grași, grăsuni, grăsuți și durdulii: JOS OSÂNZA!” :biggrin:

On-topic cu teorie, că practica mă omoară:
  • unii în vremuri recente au început să cerceteze dacă nu cumva flora microbiană a mațului este responsabilă de îngrășare; s-ar putea să fie o sămânță de adevăr acolo, deși ideea se cam pierde printre alte scuze tâmpite de-ale americanilor, că se îngrașă fiindcă genetics/big bones/hormoni/pharma interests/aliens, nu fiindcă bagă-n ei bombe calorice și apoi nici măcar nu trec strada pe jos ci iau mașina;
  • kilogramele pe cântar nu sunt o modalitate corectă de a măsura % body fat sau BMI, că atunci când te apuci de sport și înlocuiești slana cu masă musculară vei descoperi că fibra de mușchi e mai grea decât celula de grăsime și de fapt crești în greutate deși tu devii mai sănătos;
  • mai e povestea aia cu balanța energetică (cât mănânci - cât arzi = cât se depune), și de fluctuația de insulină din sânge pe care ar fi bine să o temperezi prin 5 mese pe zi (3 mese ușoare și 2 snack-uri între);
  • dacă faci sport să arzi grăsimi, fă sport care folosește cele mai mari grupe de mușchi (spate#1, picioare #2); flotările și abdomenele îmbunătățesc mușchii respectivi și abdomenul nu va mai sta în repaos chiar atât de pleoștit și atârnat, însă nu arzi mare lucru făcând o oră de abdomene sau planking.
 
Parca am citit pe undeva (si nu fac misto!) ca cel mai mare consumator de calorii este creierul uman. Arde intr-o ora cat alergi o luna prin parc. Gen. Dar nu stiu daca treaba e reala.
 
nu va mai sta în repaos chiar atât de pleoștit și atârnat, însă nu arzi mare lucru făcând o oră de abdomene sau planking.
Am auzit ca se consuma enorm de multe calorii in acea activitate in care nu sta pleostit si atarnat, dar stie cineva daca e un inlocuitor pentru mersul la sala? Cam care e echivalentul caloric si care e volumul optim de activitate pentru o dieta sportiva?

Parca am citit pe undeva (si nu fac misto!) ca cel mai mare consumator de calorii este creierul uman. Arde intr-o ora cat alergi o luna prin parc.
Am citit si eu cate ceva, dar nu atat de gogonat. Ceva gen 50% din consumul de glucide al organismului. Oricum la mine silueta e pentru ca mananc putin, nu pentru ca gandesc adanc (nici nu stiu cum se face).
 
Eu stationez pe undeva intre 79 si 82, la 1.87 inaltime. Fara a face nimic deosebit in afara de mersul zilnic pe jos la munca (2,6kmx2) plus cumparaturi si alte nimicuri. Nu am nevoie de masina pentru astea, locuiesc la max 2km de orice as avea nevoie.
Bicicleta de placere si scopul principal e arderea de calorii, nu performanta.
Singura chestie care ma roade este ca variatia aia de greutate se pune pe burta, si fiind slab, se vede ca la somalezi.
Alcoale nu beau nici eu regulat, dar ma tot chinui de multa vreme sa fac bere/cidru in casa ca s-ar putea sa fie bun. Si am mai ras cateva sticle de hidromel (vin din miere).
 
TL;DR: Mîncați grăsime, că e bună, lăsați mizeriile de glucide de-o parte.

Calorii intră, calorii iese e o aproximare foarte crasă și în parte falsă. Sistemul biologic al corpului omenesc nu este închis și izolat ca să-i dai înainte cu termodinamica.

Aportul energetic al fiecărei clase de macro-nutrienți este, în cel mai bun caz, o aproximare grosieră. În corp nu se întîmplă incinerare completă.

Grăsimea și proteinele, ca macro-nutrienți, sînt sățioase pe termen lung (nu ca glucidele, care fac trenulețul groazei cu insulina). O alimentație al cărei aport energetic vine preponderent din grăsime nu va crește, de cele mai multe ori, consumul de grăsimi. Faptul că mănînci preponderent grăsime (ca macro-nutrient) nu înseamnă că mănînci (în general, sau grăsime în particular) în cantități industriale. În majoritatea cazurilor, foamea se stabilizează și de cele mai multe ori ajungi la un ușor deficit caloric (față de alimentația „standard” sau, în orice caz, cu glucide > 10%–15% din aportul energetic), în ciuda faptului că grăsimile au cea mai mare densitate calorică.

Zahărul (și zaharidele de orice fel) nu sînt vitale. În afară de ceva bucăți din creier și de celulele roșii (care nu au mitocondrii, deci nu pot face beta-oxidare, deci nu pot metaboliza grăsime), nimic în corp nu are nevoie de glucoză. Iar pentru creier și celulele roșii, ficatul produce ketone bodies și glucoză prin gluconeogeneză, glucoză care merge produsă mai din orice în corp.

Ficatul, rinichii, inima și creierul consumă majoritatea energiei în corp. Creierul nu e pe primul loc nici măcar la consumul de glucoză.

Există puține studii care arată o corelație între flora intestinală și metabolism (și, prin extensie, slăbit), dar încă nu e nimic concludent.
 


Eu am explicat din experiența proprie, grăsimile nu sunt o problemă niciodată dacă a) sunt saturate și b) nu mai mănânci deloc zahăr. Se digeră/absorb și depun extrem de greu. Unt, lapte, smântână - full fat - nu reprezintă o problemă. Da, au multe calorii, dar tu uiți că organismul uman nu este o incintă care arde direct chestii, greșești dacă socotești strict la calorii. De exemplu, există acele meal replacements care le faci cu lapte și care au fix câte calorii ai nevoie chipurile, dar crede-mă, după 3 zile doar de d-alea ești mâță leșinată. Pe asta se și bazează dieta keto, renunți complet la carbs (sau cel puțin carbs rapide, lente merg dar doar dimineața și mai rar). Și în timp se schimbă și metabolismul (din proprie experiență cam 1 an). De acolo, dacă bagi și sală deja o iei înspre îmbunătățit masa musculară.

Apropos de sală, terminați cu chestiile de femei (cardio/taiboi și alte bazaconii) și băgați fier. Referința aici. Dezvoltă incredibil de bine dacă ai un genetic mediocru, dar trebuie muncă serioasă și cumpătată, fără excese (că apar accidentările).
 
Ești sigur că nu sunt o problemă cele saturate? Parcă era invers, cele nesaturate erau sănătoase.
 
terminați cu chestiile de femei (cardio/taiboi și alte bazaconii) și băgați fier
Dimpotrivă. Dar o dam in altele, trebuie să încerci cât mai multe, să vezi la ce răspunzi mai bine. Dacă la mine merge ok cu greutăți, nu înseamnă că merge la toată lumea. Aici depinde si ce obiective ti-ai propus sa atingi, daca vrei muschi multi, da, go lift weights.
Nu am vrut Keto tocmai pentru ca se modifica metabolismul, corpul va arde mai putine calorii in idle. Dupa ce termini cu dieta, de obicei te ingrasi mai mult. Deocamdata sportul (cardio in principal, diverse variatii) pentru mine functioneaza perfect si nu am de gand sa renunt sau sa modific ceva. Unii ar zice ca exagerez, ca ma duc gen 6-7 ore pe saptamana. Dar e ok.
 
Dimpotrivă. Dar o dam in altele, trebuie să încerci cât mai multe, să vezi la ce răspunzi mai bine. Dacă la mine merge ok cu greutăți, nu înseamnă că merge la toată lumea. Aici depinde si ce obiective ti-ai propus sa atingi, daca vrei muschi multi, da, go lift weights.
Nu am vrut Keto tocmai pentru ca se modifica metabolismul, corpul va arde mai putine calorii in idle. Dupa ce termini cu dieta, de obicei te ingrasi mai mult. Deocamdata sportul (cardio in principal, diverse variatii) pentru mine functioneaza perfect si nu am de gand sa renunt sau sa modific ceva. Unii ar zice ca exagerez, ca ma duc gen 6-7 ore pe saptamana. Dar e ok.
Bărbații vor răspunde mereu bine la greutăți din cauza testosteronului, aici nu există discuție, dacă ai un fond genetic absolut mediocru și bagi greutăți cum trebuie nu o să te faci ca Schwarzenegger sub nicio formă, dar o să ai vână și o să scapi și de burtă.

Keto modifică metabolismul, dar nu cum spui tu. Eu am avut 3 săptămâni anul trecut prin martie unde am fost efectiv îndopat cu toate chestiile românești tradiționale și alte trei acum în decembrie idem. N-am mișcat un deget toată ziua în afară de mers până la mașină și înapoi și eventual dat zăpada prin curte (30 de minute). N-am pus un kg pe mine nici în primăvară, nici în iarnă. Keto este singura dietă care am încercat-o până acum după care nu m-am îngrășat, ci am păstrat stabilă greutatea indiferent de câte abuzuri gastronomice am făcut. Și înainte eram genul care punea 1kg doar pentru că s-a uitat la o ciocolată :smile:

6-7 ore de cardio pe săptămână te tonifică, 6-7 ore de fier pe săptămână te întăresc. Treaba ta ce vrei, bineînțeles :smile:

Ești sigur că nu sunt o problemă cele saturate? Parcă era invers, cele nesaturate erau sănătoase.

Am spus că nu sunt o problemă, nu că-s sănătoase. De-aia keto nu este o dietă pe care să o ții pe termen lung, ci maxim câțiva ani până ajungi la o formă acceptabilă, după care doar trebuie să mănânci cumpătat și eventual plus minus efort fizic să nu te fleșcăiești complet. Altfel îți bulești complet arterele, mai ales coronarele.

Cele nesaturate sunt sănătoase, doar o parte însă. Alea din margarină sunt ciumă curată, alea din pește sunt cele bune (Omega 3 and all that shit).
 
Nota explicativa: posturile anterioare erau introductive, nu am apucat sa scriu toata teoria digestiei in ele, nu-mi dati in cap :biggrin:

Exista multi factori care influenteaza nevoia organismului de calorii, printre care: tiroida, flora intestinala, nivelul de activitate, daca mananci alimentele gatite sau crude, daca ai ticuri nervoase (gen dat din picior) sau nu, daca ai multa grasime maro (brown fat) sau nu, etc. Din cate stiu nu se stiu si nici nu se pot lua in calcul toti factorii in momentul de fata, deci nu despre asta vorbim cand spunem sa numaram caloriile.

Legat de grasimi nu am spus ca sunt nesanatoase, am spus doar ca grasimile si zaharurile sunt problema cea mai mare la o persoana neinformata care incearca sa slabeasca pentru ca e cel mai usor sa nu le iei in calcul. Am vazut destui care isi pun pachete de dressing peste salata si apoi se intreaba de ce nu slabesc. Ei bine, grasimi.

Grasimile in sine sunt sanatoase (exceptand trans fats si alte chestii similare), in ultima vreme s-a aratat ca ouale, untul si in general grasimile animale au fost demonizate in mod nedrept. Dupa anumite studii uleiurile vegetale rafinate sunt mai periculoase (cancerigene, bla bla), motiv pentru care se si recomanda consumul de uleiuri virgine si extra-virgine, care nu au fost tratate termic sau chimic pentru a fi extrase.

Whiskas spune ca nu e chiar un sistem termodinamic. Ei bine, cam este. Imi e greu sa gasesc o sursa acum (dar voi cauta), insa eficienta sistemului digestiv uman este destul de ridicata. Adica luam o foarte mare parte din caloriile din mancare si foarte putine mai raman la iesirea din sistemul digestiv.

Problema nu este aici, problema este faptul ca unele mancaruri sunt foarte ineficiente energetic, mai ales cele crude. Organismul foloseste calorii pentru a extrage caloriile dintr-un aliment, de asta numaratoarea lor nu este niciodata o stiinta exacta.

Ideea cu numaratoarea caloriilor nu este sa zici "gata, mi-am facut calculele, trebuie sa mananc 1800 pe zi ca sa slabesc" ci "hai sa vedem cum merge la 1800 luand in calcul si tipul de mancare, iar daca nu slabesc scad treptat numarul de calorii pana se intampla". A ignora complet caloriile cand vrei sa slabesti este o metoda foarte ineficienta. Sigur, se poate, dar de ce sa nu iti faci viata mai usoara?

Pe deasupra, apropo de ce spune Neo, dieta ketogenica e foarte ok pentru slabire, dar are niste probleme: faptul ca majoritatea micronutrientilor necesari oamenilor nu se gasesc in ea in cantitati suficiente.
"Because carbohydrates are restricted to less than 50 grams a day, the issue of micronutrient deficiencies can occur. Thiamin, folate, calcium, iron, potassium, and magnesium are typically inadequate in low-carb diets."
Ne trebuie totusi legume si fructe pentru vitaminele hidrosolubile. Faptul ca ne trebuie nu inseamna ca murim, oamenii sunt omnivori si pot supravietui cu diete foarte variate, dar consensul asupra "ce este cu adevarat sanatos pe termen lung" cam indica nevoia de vitamine si minerale. Nu este clar ce alte efecte negative poate avea, dar exista studii care spun ca ar putea dauna inimii, rinichilor, etc. Depinde presupun de cat de mult dureaza si cat de bine este facuta.

 
Last edited:
Exista multi factori care influenteaza nevoia organismului de calorii, printre care: tiroida, flora intestinala, nivelul de activitate, daca mananci alimentele gatite sau crude, daca ai ticuri nervoase (gen dat din picior) sau nu, daca ai multa grasime maro (brown fat) sau nu, etc. Din cate stiu nu se stiu si nici nu se pot lua in calcul toti factorii in momentul de fata, deci nu despre asta vorbim cand spunem sa numaram caloriile.
Erm sigur, și fazele lunii contează. Prea multe detalii, discutam de persoane sănătoase, nu cu probleme medicale (gen tiroidă, diaree) sau chestii total neimportante (ticuri).

Legat de grasimi nu am spus ca sunt nesanatoase, am spus doar ca grasimile si zaharurile sunt problema cea mai mare la o persoana neinformata care incearca sa slabeasca pentru ca e cel mai usor sa nu le iei in calcul. Am vazut destui care isi pun pachete de dressing peste salata si apoi se intreaba de ce nu slabesc. Ei bine, grasimi.
Problema dressingurilor pentru salate nu sunt musai grăsimile (care-s din cele nesănătoase), cât zahărul. Vezi cât zahăr au jegurile alea :smile:

Whiskas spune ca nu e chiar un sistem termodinamic. Ei bine, cam este. Imi e greu sa gasesc o sursa acum (dar voi cauta), insa eficienta sistemului digestiv uman este destul de ridicata. Adica luam o foarte mare parte din caloriile din mancare si foarte putine mai raman la iesirea din sistemul digestiv.
Nu prea este. Depinde de ce mănânci, dar în general noi digerăm foarte prost anumite lucruri (ca anumite vegetale și fibre, lapte).

Pe deasupra, apropo de ce spune Neo, dieta ketogenica e foarte ok pentru slabire, dar are niste probleme: faptul ca majoritatea micronutrientilor necesari oamenilor nu se gasesc in ea in cantitati suficiente.
"Because carbohydrates are restricted to less than 50 grams a day, the issue of micronutrient deficiencies can occur. Thiamin, folate, calcium, iron, potassium, and magnesium are typically inadequate in low-carb diets."
Ne trebuie totusi legume si fructe pentru vitaminele hidrosolubile. Faptul ca ne trebuie nu inseamna ca murim, oamenii sunt omnivori si pot supravietui cu diete foarte variate, dar consensul asupra "ce este cu adevarat sanatos pe termen lung" cam indica nevoia de vitamine si minerale. Nu este clar ce alte efecte negative poate avea, dar exista studii care spun ca ar putea dauna inimii, rinichilor, etc. Depinde presupun de cat de mult dureaza si cat de bine este facuta.
La keto serios nu renunți la legume sau la fructe, renunți la anumite fructe foarte bogate în zaharuri cum ar fi strugurii sau bananele. Salatele (cu o linguriță de ulei de măsline și un lime pe post de dressing) sunt minim trei pe zi.

Nu știu unde ai găsit tu model de keto, dar din ce scrii aici ai citit unde nu trebuie :smile:
 
Blabla. Haideti cu o schema clara de ce inseamna keto asta. Altfel cautam cu goagal si constatam ca regimul ala nu are niciun efect. :frown:
 
Blabla. Haideti cu o schema clara de ce inseamna keto asta. Altfel cautam cu goagal si constatam ca regimul ala nu are niciun efect. :frown:
Cum a fost la mine, practic.
- renunțat la orice înseamnă zahăr: adăugat (cafea, ceai, sucuri) sau în alte forme (prăjituri, bomboane, dropsuri, whatever).
- renunțat la fructe bogate în zahăr - am menționat mai sus bananele și strugurii, ar mai fi perele, papaya, mango, pepene galben, ananas, piersici care nu-s iar ok. Fructe ok sunt limes, portocale cu măsură, mere verzi, fructe de pădure, cireșe, caise; merge uneori un pepene roșu;
- dieta în principal este multă carne (plus-minus grăsime, neimportant) + salate. Gustări printre mese - ronțăi morcovi, castraveți sau chestii similare;
- merge și cu smoothies dacă bagi sală, în principiu spanac + avocado + 1/3 banană + fructe de pădure + lapte + gheață; banana este acolo pentru puțin punch, în rest orice fructe din lista de mai sus care sunt ok merg în smoothie, dar baza sunt spanacul, avocado, lapte.
- iaurt, lapte, smântână full fat;
- dacă mori fără carbs (nu mori) poți ceva paste dimineața (preferabil integrale, da, există) sau orez fiert.

Cu vreo 2-10h de sală pe săptămână asta a fost, dar principalul nu au fost kg alea pierdute (toate cele 32, de la 125 la 93kg), cât metabolismul schimbat m-au făcut s-o iau de la capăt anul ăsta după ce în 2016 mi-am cam făcut de cap și-am redus drastic sala din lipsă de timp.
 
Nu sunt cam putine fibre? :frown: Totusi nu suntem carnivore, care au mațul subtire de 2m lungime... :frown:

Si intrebarea finala: BERE merge?
 
Back
Top