Experienţe hardware/software mai neobişnuite...

Cosmin_C

melomaniac
Experiente hardware/software mai neobisnuite...

Banuiesc ca multi din voi au trecut prin experiente mai ciudate, poate chiar inexplicabile la prima vedere, in domeniul calculatoarelor. Aici le puteti descrie si (poate) gasi o explicatie...
Bun, sa incep eu. Acum vreo 5-6 ani pe cand lucram la ICG (actualul DC) am trecut prin una din cele mai ciudate zile din viata mea. Lucram la sectia de Asamblare si fiind undeva prin ianuarie (parca) nu aveam mult de lucru, cam 15-20 pe PC-uri pe zi. Ei bine, in ziua respectiva nici unul nu a vrut sa mearga. Procedura cerea ca fiecare calculator sa mearga minim 2-3 ore cu mai multe filme ruland deodata; nici unul din PC-urile asamblate acea zi nu au trecut testul! Am incercat tot, am schimbat componente, am reinstalat Windows, nimic; unele se blocau dupa 5min altele plecau doar din cand in cand, etc. Si daca asta nu pare asa paranormal a doua zi toate au mers brici fara sa mai modificam nimic la ele. Nici pana in ziua de azi nu s-a aflat cauza...
O alta intamplare, mai recenta, s-a petrecut acum vreo doi ani. Am ajuns acasa pe seara iar fratele meu ma informeaza ca mouse-ul nu mai merge; inchid calculatorul, verific mufele, totul pare in regula. Il pornesc si ma gandesc sa intru in bios dar nu reusesc; reset din buton, iar incerc, iar nu merge. Dupa cateva secunde constat uimit ca nu mai mergea nici tastatura! ma gandeam ca s-a ars controlerul de pe placa de baza dar cu tastatura si mouse imprumutate de la un vecin a mers. A doua si mi-am cumparat un mouse si o tastatura noua, care merg si acum... care sunt sansele sa se arda mouse-ul si tastatura intr-un interval de cateva ore fara nici un motiv clar?
Mai sunt si alte intamplari dar acum nu imi aduc aminte de nimic concret. Poate mai tarziu, dupa ce vad si prin ce au trecut altii... :wink:
 
Nu e nimic paranormal, credeam ca aici pe XF o sa scap de baba Dochia & stuff. Daca stai sa te gindesti putin la ce ar putea afecta toate sistemele in afara de duhul cel rau :biggrin:, o sa-ti vina o idee de genul --> e foarte posibil sa fi fost livrata o tensiune in parametri anormali in perioada respectiva (cauzele pot fi multiple) si avind probabil surse de 2 lei care nu au putut compensa cum trebuie sistemele au suferit din cauza asta.

Eu fenomene din categoria 'paranormal' n-am intalnit inca cind vine vb. de tehnologii create de om da' daca mai aveti exemple bring it on, mai elucidam un mister doua acolo, mai bem o bere, etc :biggrin:.
 
Când coincidenţa pare prea mare, ai tendinţa să zici că ce se întâmplă e paranormal...

Experienta care m-a marcat a fost cea de acum 3 ani, când am venit din vacanţă după 2 săptămâni, am deschis calculatorul, m-am dus să mă spăl pe mâini, când m-am întors se încărcase deja Windows-ul şi cum ştiam că procesorul e overclockat în draci am pus mâna extrem de uşor pe radiator, ca să văd dacă e cald. Aveam mâna foarte puţin umedă şi nu am avut impresia că am mişcat cooler-ul. Ecranul s-a înnegrit instantaneu iar procesorul respectiv n-a mai pornit în veci. D-zeu să-l odihnească. :biggrin:
 
1. Subiect: HDD Quantum Fireball LCT de 30GB. Acum un an şi jumătate şi-a dat duhul în sensul că nu mai era recunoscut de nici un computer în care l-am încercat (vreo 5 în total), după ce fusese rupt un pin şi lipit pe la un electronist local. Timpul a trecut şi am avut nevoie de un HDD stricat. Acum o lună şi ceva, scot cutia cu defunctele (mai era şi un Fujitsu... şi un IBM DeathStar :biggrin: pe acolo) şi primul la îndemână, Quantum-ul, primeşte onoarea. Bineînţeles că a fost recunoscut automat, am şi recuperat informaţiile de pe el (parţial, că mai avea şi nişte bad-uri). IBM-ul însă s-a ţinut de cuvânt şi în ţiuitu-i caracteristic a oprit sistemul după cum ştiam că o va face.
2. Instalez astăzi Gmail drive şi fac un test de upload. După ce upload-ul este terminat, la verificarea conţinutului drive-ului, fişierele nu se regăseau acolo. Am restartat, am încercat din nou cu acelaşi rezultat. Am creat atunci un director şi am făcut upload-ul în el. Bineînţeles că fişierele erau acolo unde trebuia. La următoarea manevră de copiere după ştergerea directorului creat, fişierele au fost duse bine mersi.
3. Reţea de 8 calculatoare, toate legate la un switch, într-o dimineaţă sunt deranjat de la cafea pentru că unul nu se mai putea conecta la celelalte din reţea. Într-adevăr, nu exista conectivitate. Scos cablurile din switch (nu le marcasem şi nu ştiam care e care :biggrin:), le bag înapoi şi am parte de aceleaşi simptome. Decid să inversez ordinea în switch... magie... totul funcţiona corect. :biggrin:
 
Originally posted by Toranaga
Decid să inversez ordinea în switch... magie... totul funcţiona corect. :biggrin:

Magie pe saracia :biggrin:, precis te-a sunat sau te va suna nefericitul care a nimerit portul ala buclucas :hihi:. Just kidding dar adevarul e ca atunci cind vine vorba de software 'paranormalul' e la el acasa :biggrin:.
 
Decid să inversez ordinea în switch... magie... totul funcţiona corect.
Să nu fi fost un sughiţ la tabela de MAC-uri (intările din tabelă au expirat între timp).
Am păţit ceva similar cu un modem de CATV (ceva 3com) mai vechi, de prin 2000. Scos RJ45 dintr-un calc cu care mergea, băgat într-unul cu exact aceleaşi setări de reţea, canci. Resetarea modemului a rezolvat problema.
 
Originally posted by Mistral
Calculatoarele firmei functionau normal?
Da, sistemele din firma functionau normal iar tensiunea fusese masurata si era buna. Printre colegii mei de atunci erau si electronisti cu vechime si nimeni nu a putut sa gaseasca o explicatie plauzibila. Sursele erau de 2 lei dar pe atunci 90% din sisteme erau cu K6-2 300/350mhz si Celeron 300/333mhz, nu se pomeneau inca probleme din cauza surselor...

WizzBall eu nu prea cred in paranormal (cu unele mici exceptii care nu au legatura cu calculatoarele) dar experienta imi spune ca daca exista un domeniu tehnic/logic in care se petrec lucruri ilogice acela e domeniul calculatoarelor.
 
Last edited:
Originally posted by Cosmin_C
dar experienta imi spune ca daca exista un domeniu tehnic/logic in care se petrec lucruri ilogice acela e domeniul calculatoarelor.
Sa vezi maşină la care s-au schimbat absolut toate piesele care au o legatură cât de mică cu un anume fenomen şi care repetă fenomenul în mod constant. De exemplu, o maşină ardea debitmetrul de aer. Schimbat toate cablajele, unitatea de control a motorului, verificat la sânge instalaţia de încărcare şi debitmetrele se ard în continuare pe capete ca şi înainte.
 
Deci nu numai la calculatoare se intampla fenomene d-astea. E placut sa afli ca nu numai noi, astia care lucram in domeniu, suntem *oropsiti* cu fenomene paranormale... :goofy:

Inca una, pe care tocmai mi-a povestit-o un prieten, fost coleg de servici. Va rog nu comentati remarca despre AMD Athlon, pe vremea aia si eu eram de aceeasi parere (aveam motive intemeiate)...
...era vorba de un Athlon la 700mhz in SlotA (abia fusese lansat pe piata) pe o placa Asus, nu mai stiu modelul (cel care a comandat sistemul era familiarizat cu marcile bune de componente, desi e un mic paradox aici deoarece s-a orientat catre procesor Athlon). In timp ce instalam driverii (sunet, video, etc.) m-am indreptat cu surubelnita spre procesor sa-l "prezint" cuiva, moment in care s-a resetat pc-ul. Am lasat pc-ul sa intre iar in Win98 dupa carre am repetat figura, plimbind surubelnita in zona procesorului (fara sa ating ceva cu ea, normal). Rezultatul: reset. Ori de cate ori repetam figura rezultatul era acelasi: reset.
Mai tarziu mi-a promis ca imi va spune cum a rezolvat-o si de unde crede el ca era problema...
 
De fiecare data cand am intalnit astfel de situatii, legile lui Murphy m-au ajutat sa ma conving ca n-am luat-o razna si nici n-am intrat in zona crepusculara. :biggrin:
 
Originally posted by Rabbit
Experienta care m-a marcat a fost cea de acum 3 ani, când am venit din vacanţă după 2 săptămâni, am deschis calculatorul, m-am dus să mă spăl pe mâini, când m-am întors se încărcase deja Windows-ul şi cum ştiam că procesorul e overclockat în draci am pus mâna extrem de uşor pe radiator, ca să văd dacă e cald. Aveam mâna foarte puţin umedă şi nu am avut impresia că am mişcat cooler-ul. Ecranul s-a înnegrit instantaneu iar procesorul respectiv n-a mai pornit în veci. D-zeu să-l odihnească. :biggrin:
Acelasi amic de care am mai pomenit mai sus mi-a scris asta pe mail:

Exista o explicatie: probabil ca Rabbit avea un procesor Athlon. Se stie ca acest procesor are pastila de siliciu in aer, coolerul intrand in contact direct cu aceasta. Se stie, deasemenea, ca este folosita tehnologie mos-fet in constructia acestor componente. Daca se depaseste tensiunea de grila admisa (2-3V maxim), mos-fet-ul se prajeste. Atunci cand omul s-a spalat pe maini, probabil ca s-a si sters pe un prosop, avind ca efect incarcarea electrostatica a intregului corp. A pus degetul pe cooler, a indus un potential suficient de mare in cooler procesor, avind ca efect prajirea acestuia din urma, nu a lui Rabbit care nu e pe mos-fet-uri. Multe componente vin cu atentionarea expres ca operatorul sa fie "impamintat" iar "afara" e regula stricta ca operatorul ori cei ce vin in contact cu astfel de componente sa poarte bratari legate la masa (in acest fel corpul omului e la acelasi potential zero cu masa, pamint, ground). Am avut ocazia sa montez niste placi video profi scumpe, 800$ care aveau in pachet astfel de bratara (prevazuta cu o banda de cupru ce vine in contact cu pielea) si anunt imens "Nu montati placa fara aceasta bratara”. Deasemenea pungile in care se livreaza placi de baza, video, memorii, etc sint antistatice, din aceleasi motive. Aici Intel a fost mai destept, a incapsulat procesorul intr-o tinichea, care pe linga faptul ca protejaza chipul impotriva accidentelor mecanice, se comporta ca o cusca Faraday, continutul acesteia fiind ferit de perturbatii electrice externe.

P.S. Incerc sa il atrag pe omul asta pe forum dar nu prea am sanse, e foarte ocupat de felul lui...
 
Pasta termoconductoare în principiu nu conduce curentul, aşa că procesorul era izolat. Asta în caz că nu aveam o pastă şi cu proprietăţi electroconductoare sau dacă presiunea exercitată de cooler asupra pastilei nu a anulat efectul izolator al pastei.
 
Salut si Bine v-am gasit!

Nu era obligatoriu sa se descarce in pastila, smd-urile si chiar puntile libere de pe procesoarele AMD sunt foarte aproape de radiator.

Uite un scenariu asemanator, dar cu final fericit.
Testam compul unui amic, cand mi-a venit mie a verifica temperatura procesorului prin metoda degetometrului. Placa de baza era de format ATX ingust, cu sloturile RAM foarte apropiate de socket.
Nu cred sa fi atins RAM-ul, am simtit doar o piscatura in deget si am vazut un mic arc electric. In mometul ala mi-am zis: "RAM-ul l-am prajit, sa vad restul". Cand ma uit pe monitor, nimic, acelasi albastru-verzui al desktop-ului de 98. Nici macar un restart, un BSOD, ceva acolo...
 
In anul 1998 am cumparat de la un amic un cdrom 2X NEC. A functionat ireprosabil 6 luni dupa care nu a mai citit nici un CD. A fost plimbat apoi prin mai multe sisteme dar nimic. A primit un loc pe un raft unde a stat pana in 2002.
Intr-o noapte s-a prajit CDRW-ul pe care il aveam. Cum la ora aceea nu aveam de unde sa cumpar CDROM am zis sa il mai incerc. A functionat si cred ca functioneaza si acum pe computerul unei prietene.
 
Last edited:
Se dă un Radeon 9600XT şi RadLinker...
Faza numărul 1: ca tot omu', vreau să joc UT2004 la un nivel de calitate mai decent. Duc GPU-ul la 550 MHz şi memoria la 375 MHz (memorii de 2,5 ns, aşadar mai era ceva rezervă), îmi fac damblaua vreo juma' de oră, ies din joc, îi dau boot with BIOS defaults, restart şi surpriză: cică nu-ş' ce opţiune pe care vreau s-o activez nu e instalată şi că ar avea nevoie de radlinker.msi :eek:; dau cancel la vreo 6-7 atenţionări d-astea şi dau să-mi pun ceva muzică... în loc de muzică, am obţinut un mesaj cum că hard-u' nu e formatat şi poate că ar fi bine să o fac acum; mi-a stat pulsu' (şi Rabbit ştie cam ce am eu pe HDD-ul ăla :wink: ), dau restart şi pauză, nici BIOS-ul nu-mi vedea HDD-ul cum trebuie... după vreo 4 ore de chin (de pe la 22 pînă pe la 2 :smile: ), descurajat, opresc calculatorul, pun HDD-ul pe cealaltă mufă şi constat cu surprindere că merge perfect. Concluzia fazei 1: a doua zi mi-am cumpărat un cablu IDE.
Faza numărul 2: hai să verific influenţa overclocking-ului în 3DMark 2001; zis şi făcut, ridic frecvenţele la 550 cu 375 , mă joc un pic 3DMark, din nou boot with BIOS defaults... evident, iar mesajul cu .msi-ul, partiţie dispărută şi HDD de 2 GB în BIOS... scot mufa, o bag din nou, restart, totul e OK. Concluzia fazei număru' 2? La faza numărul 3...
Faza numărul 3: nu se mai întîmplă, am dezinstalat RadLinker-ul şi nici nu-l mai pun vreodată!!!
Poate n-are legătură una cu alta, da' chiar e ciudat că problemele au apărut doar în cazul în care m-am jucat cu RL la frecvenţele indicate...
 
Un Chieftec de 360W... dar problema apărea după restart, cînd placa video teoretic era deja la frecvenţele de bază; de fiecare dată Winamp-ul mergea fără probleme, plus că la faza cu UT2004 aveam şi un download în curs, care punea fişierele chiar pe HDD-ul respectiv.
 
1. Pasta termoconductoare nu e neapărat izolatoare electric. Mă gândesc la cele ce conţin argint şi nu numai.
2. Stratul de pastă este (foarte) subţire (de la rabbit aşa avem pretenţia), iar un arc electric de câţiva kV nu ar trebui să aibă probleme în a-l străpunge.
 
Back
Top