Experienţe hardware/software mai neobişnuite...

neaxu

Rătăcit
Joined
Aug 29, 2004
Location
Romania!
Asta-i neobişnuită? Sau trebuie să cred că Sandra are nume de femeie şi minte din obişnuinţă?

Sursa Fortron 400W - uptime 30 min

LE - Adevărul e că placa asta nu are senzori de tensiune, iar Sandra pune valorile 'din burtă'
 

Attachments

Last edited:

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Nu-i deloc neobisnuita, o placa de baza care spune aiurea voltajele, am mai vazut o multime. Multimetrul e sfant, eu de cand l-am "descoperit" nici nu mai vreau sa aud de ce afiseaza Sandra/Everest/etc...
 

thax

Membru
Joined
Oct 5, 2005
Location
Cluj-Napoca
Azi. Telefon. Nu merge netu si reteaua.
Oke. Mergem acolo, wingozu nu arata nici send nici receive.
Boot rapid un Insert linux. Netcardconfig etc. Mii-tool. "No transciever found". Oke. Placa de retea dusa.
Pus placa noua, intel. La fel. Shutdown. Power on, numai ca trece de bios si nimic.
Scos cablu alimentare, harduri, scos cdroame si inscriptoare, scos tvtuner, practic totul. Remontat, nimic, absolut la fel. Reset de bios, scos acumulatorul la bios, pauza 30 min. Nimic. Shaise shaise. Power down si out la o tigara, cu trimiteri in origini si etc. Inapoi la el.
Si am zis ca teoretic nu are de ce sa nu mearga. Power up si porneste si merge fericit cu componentele originale. Ceva intel P4, MB intel.

Alta, cu ceva timp in urma.
Vine un prieten la mine cu o placa de baza plus proc si ram, ca nu mai merg. Le montez rapid pe masa cu ce trebuie, power on cu o surubelnita, merge. Omu pleaca acasa fericit, dupa o ora inapoi cu ea ca nu merge. Oki, o remontez la fel, porneste. God dam'mit. Ii dau sursa cu care am pornit-o, deh, banuiam ceva, back acasa omu, telefon dupa ceva vreme, nu merge. Grrrr, ma duc la el, ansamblul oke si in regula, omul nu e necunoscator, power on, merge. Pus sursa lui, merge din nou pana in ziua de azi.

Inca una, patita pe K6-2 al meu.
Overclock 450@600 ca deh voiam Return to castle Wolfenstein. Joc, joc, la un moment dat simt miros de ceva ars, pauza la joc, si brusc realizez ca ventilatorul de pe proc nu mai merge. Instant pun mana pe radiator sa vad daca e cald. Bad ideea. Rezultatul, un frumos model de linii paralele arse pe piele. Am smuls cablul de alimentare din priza cu gandul ca adio calc. Dupa o vreme am dat jos radiatorul, pasta alba siliconica era, adeca nu mai era pasta ci un fel de creta. Procul inca mai functioneaza si azi desi la cum m-a ars radiatorul, era cam fierbinte, cu mult peste temperatura maxima de functionare. :biggrin:
 

L

factorul uman
Joined
Oct 11, 2003
K6-2 erau niste bijuterii de procesoare cand venea vorba de OC. :smile: Nu stiu de unde a venit trend-ul cu Celeron mai bun la OC decat K6-2 dar stiu sigur ca la mine amandoua au raspuns extrem de bine la cresterile de frecvente si tensiune.

Altfel, am rulat si Celeron PPGA fara nici un fel de racire ~2 minute... a functionat ireprosabil pe urma. Mai adaug si un Coppermine @ 900 MHz pe care am facut experimentul THG in timp ce canta in Winamp. :biggrin:
 

Rabbit

Nebun
Joined
Oct 10, 2003
Location
Bucureşti
Neah, procentul K6-2-urilor care mergeau bine în sus era clar inferior Celeroanelor. Dar erau destule care ţineau de la 300 la 550 cu voltaj crescut dar în limite normale.
 

thax

Membru
Joined
Oct 5, 2005
Location
Cluj-Napoca
My fault ca nu am specificat.
E K6-2+ mobile, ma rog varianta pentru laptopuri cu 3DNow enhanced. Voltajul l-am crescut de la 2.4 la 3.4. Ideea era ca eu voiam 600 Mhz. Asa ca am pus jumperii la 2X si am inceput sa cresc tensiunea pana am avut un windows stabil. Coolerul era imens, de Athlon, cu fan de 8 cm. Bijuterie nu alta.:biggrin:
 

Rabbit

Nebun
Joined
Oct 10, 2003
Location
Bucureşti
3.4V la un procesor pe 0.18 microni? Ntz, ntz, K6-2-urile simple erau pe 0.25 şi suportau voltaje mari, însă cele cu + se cam ardeau la peste 3V. Eu am ars unul la 3.2V (împreună cu sursa şi două plăci de bază :biggrin:).
 

thax

Membru
Joined
Oct 5, 2005
Location
Cluj-Napoca
Pai eu cel putin am pus jumperii la 3.4 v. Acuma cat scotea placa aia, ceva PCPartner sau ceva de genu, nu stiu.
 

L

factorul uman
Joined
Oct 11, 2003
S-au ars pe rând, a doua după ce am pus în ea procesorul ars.
Sa fiu al naibii daca nu am stat si m-am gandit la posibilitati! Am crezut ca prima placa a cedat inainte de procesor, drept pentru care ai trecut la a doua, care a tras si procesorul dupa ea. I was wrong. :hihi:
 

trikki

Membru Senior
Joined
Mar 1, 2005
Location
Ioc O'Hama
Aseara, dupa un restart aparent nevinovat, monitorul meu (Samsung 193P) n-a mai vrut sa porneasca pe DVI. Am incercat pe alta placa (un R9800 PRO), pe aceeasi placa cu cablul invers :smile:p), nu mai vrea si pace. Pe D-Sub merge fara probleme, ba chiar a mers si folosind adaptorul de la placa video (un 6600 GT de la Gigabyte) de la DVI la D-Sub ceea ce m-a facut sa cred ca iesirea DVI a placii nu are vreo problema (gresesc cumva?).

Are cineva vreo idee ce poate fi? Exista posibilitatea sa se fi stricat cablul sau, mai rau, intrarea DVI a monitorului dintr-un simplu restart? Alt cablu DVI nu am avut de unde sa incerc inca...
 

mister_rf

Membru Senior
Joined
May 19, 2004
Location
Bucuresti
Iesirea DVI are atit semnale analogice cat si semnale digitale.
Folosirea unui adaptor forteaza utilizarea semnalelor analogice, deci testul respectiv nu demonstreaza ca iesirea digitala a placii este corecta...
Acum sansa ca sa ai un cablu defect este mica...
O idee ar fi sa deconectezi monitorul si sa-l tii o perioada fara alimentare poate ca-si revine, daca este doar o incarcare ''electrostatica'' accidentala... :biggrin:
Despre DVI aici.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
weird

Astazi am decis cu un prieten ca e sesiune de teste.
Buuuun. Voi da ceva specsuri, si nu degeaba:
- A64 3200+ Winnie
- 2x256 KHX PC3200 [BH-5]
- DFI LanParty NF4 UltraD
- Gainward 6600 Golden Sample
- Sursa e un secret ( :biggrin: ); in orice caz, oferea 20A pe railul de 12V (slava Domnului, era unul singur) si are 430W.
- Tt Big Water;
- 1xDelta 92mm;
- 1xTt 80mm.

Ultimele 2 erau incantarea oricaruia preocupat de liniste, dar ma rog...

Se dau testele, cade un record (usor de obtinut), in rest, rezultate decente.


Inchidem computerul, scoatem tot ce era in plus, trecem sursa de VDimm inapoi pe railul de 3.3V. Power on -> BIOS -> Default settings.

Booteaza, intra-n Windows. Zic: hai sa rulez un Sandra 2005, sa vad bandwidthul. Pornesc testul si se restarteaza. Hops! Repet procedura si in loc sa mai porneasca ramane ecranul negru.

Opresc tot, clear CMOS, pornesc....idem.

In cele din urma, folosesc "safe boot" (noroc cu DFI) si porneste.

Nu am inteles inca ce avea, dar ma rog.....


Apropos, bine v-am gasit!
 

VyRuZ

Membru
Joined
Oct 29, 2005
Location
Wonderland's Underground
Intr-o zi, ma suna un prieten: "Mosule, ce sa fac, ca uite nu-mi mai porneste sistemul" (pe atunci un K6-2). Bun, ma duc la om acasa, deschidem carcasa, tragem de fire. Totul OK. Multimetru, sursa buna, tensiuni normale. Cartea placii de baza, jumperi OK, CPU montat OK, pasta siliconica OK. Power ON. Nimic. Bun. Scot tot din el, las RAM, CPU + Video & MB. Power ON, nimic.
Dupa vreo 2 ore de mancat biscuiti si baut cafea cu URA, scot ambele memorii RAM, le curat, le pun la loc, nicht. Repet procedura de 2-3 ori, tot nimic. Pana cand le schimb ordinea in ACELEASI 2 bank-uri si pleaca sistemul fluierand. Nici pana astazi nu am reusit sa gasesc o explicatie logica. Sistemul inca mai merge, servind acum drept server pentru o retea micuta.

LE - Nu mai vorbesc de momentele cand dezasamblez cate un computer sa-l curat de praf, il asamblez la loc si nu mai porneste, decat dupa scoaterea si reintroducerea placii video de cateva ori. Am patit-o de 4-5 ori pana acum, cu sisteme diferite. De fiecare data, placa video era infipta identic in slot-ul AGP, pinii fiind curati. O bucurie.
 
Last edited:

Proof

Membru Senior
Joined
Oct 31, 2005
Location
45°45'N - 21°14'E
Update de BIOS pe un Epox 8RDA+.
Download de pe net, pus pe discheta (verificata inainte de erori), update BIOS, eroare la porinire. Mai exact se bloca dupa ce il porneam. Initial am crezut ca fisierul .bin era corupt, insa la un restart a inceput beepul de eroare a memoriilor. Am scos un dimm (din cele 2 Samsunguri) si a pornit. La restart l-am pus si pe al doilea. Aceleasi beep-uri. Explicatia:
-Epoxul 8RDA+ nu vrea sa ruleze in Dual Channel cu DDR400 Samsung (cu alte memorii nu am avut problema asta, cat si daca puneam memoriile samsung in single channel)
 
C

cielo

Guest
Originally posted by VyRuZ
...
Dupa vreo 2 ore de mancat biscuiti si baut cafea cu URA, scot ambele memorii RAM, le curat, le pun la loc, nicht. Repet procedura de 2-3 ori, tot nimic. Pana cand le schimb ordinea in ACELEASI 2 bank-uri si pleaca sistemul fluierand. Nici pana astazi nu am reusit sa gasesc o explicatie logica.
Pare ceva destul de logic : contact mecanic imperfect intre dimm-uri si sloturile de pe MB.

Cat despre faza cu reintroducerea placii video...cea mai frecventa cauza este o carcasa noname care nu respecta in nici un fel standardele actuale ale carcaselor atx
 

VyRuZ

Membru
Joined
Oct 29, 2005
Location
Wonderland's Underground
"Pare" nu inseamna "sigur". Iti imaginezi ca nu sunt chiar asa de prost incat sa nu ma gandesc si eu la asta. Pinii dimm-urilor erau curati, luciosi. Problema s-a rezolvat cand am schimbat ORDINEA memoriilor in bank-uri.
Cat despre carcasele no-name, subliniez iarasi ca nu-s asa de lame incat sa nu ma uit daca sta placa video infipta calumea in slot-ul AGP. Sa fim seriosi :smile:
 
C

cielo

Guest
Contact mecanic imperfect nu inseamna neaparat si vizibile cu ochiul liber. Si apropos, nu mi-am permis si nici nu mi-as permite sa vb in asa mod cu un om pe care nu-l cunosc
 
Top Bottom