Experienţe hardware/software mai neobişnuite...

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
Dacă nu a ieșit fum din prima secundă, nu cred că mai iese acum. Din ce-am observat eu, de ceva vreme încoace, destul de multe electronice sunt făcute pentru a putea fi alimentate cu orice tensiune între 90 și 230 de volți.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Au surse universale in comutatie majoritatea aparatelor din ziua de azi. Sunt practic acelasi produs pentru multe piete, nu costa nimic in plus sa faci o sursa pentru 110/230.
 

radul

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Sep 8, 2004
Location
Iasi
Cablu vechi legat la un router pe post de switch/AP - viteza de 1 Gbps
Cablu nou la router pe post de switch/AP - 95 Mbps
Pus cablu vechi inapoi - 95 Mbps
Eliminat routerul din schema, pus cablul nou - 1 Gbps
FM
Resetat routerul la default, sters NVRAM tot tacamul, refacut setarile - 95 Mbps
As avea nevoie de routerul ala mai mult pe post de switch, mi-a scapat ceva?
 

radul

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Sep 8, 2004
Location
Iasi
Te referi la mufa placii de retea? Am verde si oranj aprinse - verdele intermitent - oranj tot timpul.
 

radul

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Sep 8, 2004
Location
Iasi
Deci e de la routerul pe care-l folosesc pe post se switch/AP. L-am inlocuit cu altul pe care il aveam prin casa si vitezele au revenit la normal.
screenshot-telekomro.speedtest.net-2018.10.02-10-39-55.png
Inca ma roade problema routerului vechi, pt. ca acum 3 zile mergea, dar nu gasesc nicio explicatie de ce brusc viteza imi este limitata la 100Mbps atat pe download cat si pe upload. Probabil ca-l scot la pensie si-mi umplu casa de mikrotik uri.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Mikrotik-urile sunt overkill dacă tot ce-ți trebuie e un switch gigabit. Pândește reducerile la TP-Link-uri, cel de 5 porturi non-smart e vreo 70 lei și până acum am avut zero probleme cu modelul ăsta.
 

radul

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Sep 8, 2004
Location
Iasi
In general (si cu mici exceptii) acolo unde am nevoie de switch, am nevoie si de wireless si de aia folosesc routere pe post de switch/AP. Am si eu de ani buni 2 switch uri TP Link unul cu 5 porturi, altul cu 8 porturi si intr-adevar zero probleme pana acum.

In plus imi place fff mult ideea de PoE.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
Am luat de la un chinez de pe ebay acum vreun an un HDD Toshiba MK6006GAH de 1.8". A venit sigilat în folie, dar, până a ajuns, am reușit să rezolv parțial problema, așa că nu l-am mai folosit. Ieri a venit momentul să-l instalez și cum mă pregăteam să clonez conținutul de pe cel vechi pe ăsta, am zis să văd S/N-ul ca să pot verifica suplimentar care-i care. Doar că, după ce l-am introdus, S/N-ul raportat nu corespundea cu cel de pe etichetă. :smile:
Cel vechi:
IMG_20181020_171837.jpg

Și parametrii SMART:
Code:
Model Family:     Toshiba 1.8" HDD
Device Model:     TOSHIBA MK6006GAH
Serial Number:    17CNW0B8W
Cel nou:
IMG_20181020_171920.jpg

Și parametrii SMART:
Code:
Model Family:     Toshiba 1.8" HDD
Device Model:     TOSHIBA MK6006GAH
Serial Number:    95B28033S
Discul nu pare a fi fake. Ce-i drept, nu-l folosesc încă la întreaga capacitate... Cel vechi avea bad-uri mai pe la capăt, așa că avea doar o partiție de 30GB pentru OS + vreo 6GB de swap și layout-ul s-a păstrat după clonare pe cel nou, dar va urma un reinstall la un moment dat, ocazie cu care-l voi repartiționa. Atributele SMART arată ca ale unui disc nou:
Code:
user@nas:~$ sudo smartctl -A /dev/sde | awk '$1 ~ /^[1-9]/ && $10 !~ /0/'
  3 Spin_Up_Time            0x0027   100   100   001    Pre-fail  Always       -       1766
  4 Start_Stop_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       5
  9 Power_On_Hours          0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       37
 12 Power_Cycle_Count       0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       5
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       1
193 Load_Cycle_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       48
194 Temperature_Celsius     0x0022   100   100   000    Old_age   Always       -       44 (Min/Max 24/45)
222 Loaded_Hours            0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       28
226 Load-in_Time            0x0026   100   100   000    Old_age   Always       -       276
Dacă e disc nou, nu văd nici un motiv pentru care ar fi schimbat cineva eticheta, deci singura explicație la care mă pot gândi e că au lipit-o greșit în fabrică?
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
N-am idee. Se pot reseta parametrii SMART? Acuma dacă mă uit mai bine, văd că pe eticheta celui nou nu apare nicăieri scris Toshiba. Încep să cred că, în cel mai bun caz, e ceva grey-market. :smile:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Cu un pic de chinuială se poate reseta SMART, dar probabil e nou. Astea-s HDD-uri cumpărate la kilogram și le pun etichete așa ca să nu aibă probleme la import în diverse țări; normal că nu o să imprime câte o etichetă pentru fiecare serial number, tot paletul de HDD-uri va primi aceeași etichetă :smile:.

Vezi problemele cu Apple și piesele de schimb cumpărate de la chinezi (refurbished dar nu pe canal oficial) care sunt reținute în vamă ca "fake" pentru că au emblema Apple, care are trademark pe ea - adică au voie conform legii să confiște în vamă orice piesă originală pe care o imporți/exporți ca non-partener Apple (ca să nu cumva să îți repari laptop-ul sau telefonul ieftin, în loc să dai la Apple 80% din prețul inițial pentru "reparații").
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Si daca in aceste conditii inca au clienti, inseamna ca merge afacerea. Nu e nimic gresit sa faci profit pe tema asta daca se poate, nu exista lege impotriva.
Viata merge inainte si cu si fara Apple totusi, fiecare alege ce i se potriveste si gata.
 
Top Bottom