Experienţe hardware/software mai neobişnuite...

Tocmai am rupt o ureche de prindere a coolerului de pe procesor, prima data in aproape 30 de ani de umblat prin computere. Am cumparat un cooler AM4 (cica) si am vrut sa il probez pe FX 6300 (AM3), cand sa il strang s-a rupt urechea cu o bucata mare din partea care o tine pe placa de baza. Plastic copt sau tensiune prea mare in prinderea de la cooler, probabil ambele. Coolerul e un Scyte Shuriken rev B, venit ieri de la garaj si nu are reglaj de tensiune. Bine ca nu am rupt urechea la o placa de Ryzen.
 
Din ce am văzut, la AM4 nu folosește nimeni urechile alea, ci se scoate plasticul ăla și se pune bolt-through. Adică inclusiv coolerele AMD fac asta :smile:.
 
Nope, coolerul venit cu FX6300 foloseste urechile. Scrie AMD pe el si era in cutie cu procesorul, eu am desfacut cutia.

Noroc cu frate-meu ca are o cantitate insemnata de vechituri pe la birou, inclusiv placi AM2 pe care le caseaza. Am adaptat prinderea de la una, s-a lasat convinsa intr-un final si acum scriu de pe acel computer. Culmea, e mult mai silentios decat coolerul original, pana acum.
 
Era vorba de unele din cele de pe AM4, dar nu mai știu care (acum văd că unele chiar folosesc urechile, trist). Adică în review-urile de Ryzen unii arătau clar că "băi, nu știu ce-i cu prinderea default, da' cooler-ul pe care scrie AMD se prinde bolt-through".
 
Scythe face chestii mai silențioase decât coolere stock. Mai mult, la știri, apa este udă :biggrin:


 
Deocamdata am computer functional si silentios. Astept update-ul de Ryzen ca sa imi iau memorii, pana atunci pauza.
 
Am observat o chestie ciudata in setup dual-monitor cu WIndows 10 Creators Update si night-mode: desi am ceva diferente de calibrare si Samsungul e un pic mai galbui, cand trec din desktop in Wot sau invers (pe Dell) Samsungul se face foarte, foarte galben-maron. Nu intotdeauna si nu doar in Wot, dar mai des in Wot si suficient de intens ca sa se observe usor.
A mai patit cineva ceva similar? Sa chem un șaman? O agheazma?
 
Corecțiile de culoare au fost întotdeauna dubioase în Windows, iar modul 3D full screen la fel; multora nu le pasă ce se întâmplă cu restul aplicațiilor când își inițializează modul 3D, mai sunt ciudățenii și de tipul "jocul folosește OpenGL dar inițializează full screen cu DirectX". Eu pățesc în unele jocuri ciudățenii pe al doilea monitor (același joc, uneori al doilea monitor merge normal, alteori se face negru și stă negru, alteori face freeze cu ce era pe ecran când am pornit jocul). Până și acum, lumea se așteaptă să ai un singur monitor când te joci, sau să le folosești pe toate la joc.

Încearcă windowed mode maximized, posibil să meargă normal așa.
 
Sunt multe jocuri unde pur și simplu bulește calibrarea, uneori ireversibil, și asta se întâmplă de la Windows 7 încoace. Load profile de fiecare dată și aia este, nici Microshit nu mai știe ce-a pus în Windows la o adică.
 
Nu ma deranjeaza prea tare pentru ca isi revine cand ies din joc, mi se pare doar ciudat, mai ales ca se intampla doar cu night mode activ (nu doar activat, ci in timpul orelor de functionare). Oricum ochelarii mei aveau un asemenea efect (filtreaza partial lumina albastra), cu night mode eranul se ducea spre galben si cu traznaia asta se duce de-a dreptul spre maro.
 
Pățită astăzi:

Utilizatorul deschide clientul de mail, client care imediat tipa cu probleme de certificat și refuza conectarea la server. Îmi da un TeamViewer, ma uit la certificat și zice ca e emis pentru *.facebook.com.... WTF?! :what:
Încerc sa intru cu browserul în webmail, Mozilla urla ca certificatul e emis pentru un alt domeniu (tot *.facebook.com).

nslookup siteul.meu 192.168.0.1 => un IP aiurea aparținând facebook.
nslookup siteul.meu 8.8.8.8 => IP corect

Ii spun omului sa scoată din priza routerul (Cisco RV something), ma reconectez după ce repornește, dau un flushdns și-mi încerc din nou norocul cu nslookup => de data asta routerul îmi returnează un IP aparținând Akamai Technologies. :confused:

Pana la urma a venit providerul a făcut un test și a înlocuit echipamentul (intre timp fiind nevoit sa recurg la DNS-uri puse manual).

Pe semne ca luat-o razna partea de DNS din router... pentru mine fiind premiera.
 
Heh, în unele cazuri providerii interceptează transparent cererile DNS (așa, de chestie, un logging, o măslină, o reclamă...), dacă se bușește proxy-ul ăla e trist.
 
Am pățit-o mai de mult cu un alt provider care începuse sa facă DNS hijacking și sa-mi redirecteze query-urile DNS către serverele proprii: Windows a fost mai naiv și nu a comentat, dar toate mașinile cu Linux au început sa urle ca răspunsurile la query-urile DNS nu vin de unde se așteaptă și refuzau sa facă conexiuni la IP-urile returnate de serverele DNS. Sa vezi atunci scandal...
 
Heh, în unele cazuri providerii interceptează transparent cererile DNS (așa, de chestie, un logging, o măslină, o reclamă...), dacă se bușește proxy-ul ăla e trist.
Btw, care e solutia optima pentru asta? Am citit discutii despre DNSS (DNS Secure), dar sunt doar discutii.
 
Se poate detecta setând ca DNS un IP care nu are server de DNS - dacă rezolvă e de la ISP. Se poate ocoli cu VPN-uri, dar doar schimbi ISP-ul. DNSSEC adaugă semnături la intrările din DNS ca să nu poată fi manipulate. De logging nu prea te scapă, din câte știu traficul efectiv nu e criptat.
 
Primul pas spre securitate este sa nu folosesti DNS-ul din router.
Al doilea pas ar fi sa folosesti sau sa faci tu un DNS de incredere.
 
Back
Top