Experienţe hardware/software mai neobişnuite...

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Nu e SF, e doar o ciudatenie si nu am habar de unde provine. Am niste E350 (Brazos) in teste si am pornit un film 1080p: ocuparea procesorului sub 25%, dar sacadeaza groaznic. Filmul rula de pe retea, asa ca am incercat si cu alt computer (alta platforma cu totul, nu seamana nimic) si merge bine. Am copiat filmul local pe computerul cu Brazos, merge impecabil, ocuparea procesorului parca o idee mai mica. Sistemul are pe el 2 GB de RAM, WIndows 7 Ultimate 32 bit proaspat instalat, am pus si SP1 si face la fel. Singurele aplicatii puse dupa instalarea OS sunt World of Tanks (20 fps la totul low/off si 1024/768, in 1280x1024 scade la 5-10 fps in functie de moment) si Haali Media splitter, ultimul disponibil din ianuarie 2011.

Daca imi trece lenea o sa ii pun si o placa video sa vad daca se schimba si altceva decat cei 400 MB de RAM disparuti (Windows raporteaza 1.6 GB physical memory). Asta pe care am testat e microATX, in cel mini-ITX nu am loc in carcasa de placa video dual-slot si alta nu am la indemana cu suport hardware pentru filme HD.
 

chrisTian

Membru
Joined
Jan 6, 2006
Location
darkness
Am calculatorul functional si oprit; conectez pe usb un hub cu alimentarea lui; dau sa pornesc calculatorul si nada; dupa ce decuplez tot si incep sa le pun la loc, m-am prins cine este de vina. Asa ca am lasat hub-ul usb conectat, dar fara alimentarea lui.
As vrea lamuriri din partea celor mai avansati in cunostinte de electricitate: de ce un hub usb cu alimentarea separata determina o sursa sa nu porneasca ? Modifica tensiunea de stand-by a sistemului sau ... ?
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Location
Bucuresti
O experienta mai deosebita a patit un amic, cadou de la Enel.

Dupa o tensiune tare ciudata care a zapacit aparatele electrice/electronice din casa (televizor, aer conditionat, 2 calculatoare si frigiderul), s-a pomenit ca aparatele in cauza nu mai vroiau sa porneasca. Dupa scoaterea din priza si asteptarea unei jumatati de ora au pornit din nou.

Din pacate asta a fost cea mai putin deranjanta problema. La unul din PC-uri, alimentat de un Spire Jewel 380W (din fericire se pare ca prima generatie, aia ok) care mergea cand a cazut curentul, Windowsul XP Pro SP3 instalat a uitat de dispozitivele hardware instalate. Practic ziceai ca nu au fost puse driverele. Daca puneai driverele nu mai recunostea hardwareul in cauza. Enervanta situatie a fost rezolvata cu o reinstalare de Win XP SP3. La al doilea sistem (nu stiu inca daca mergea sau doar era conectat la priza) sursa un Hiper HPU-4S350 de prin 2007 nu a mai vrut sa porneasca. Era pusa pe un sistem socket 754 (deci banuiesc ca se alimenta majoritar din railul de +5V). Pusa pe un sistem cu Core 2 Duo merge dar scoate un zgomot ciudat. Sursa urmeaza sa intre pe mana unui electronist pt verificari.
 
Last edited:

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Nerecunoasterea hardware-ului apare cand se buseste registrul, mai exact acel fisier care stocheaza /HKLM/System/, C:\Windows\System32\CONFIG\SYSTEM. Probabil mergea cu "Last Good...", meniul ala care reface registrul de la ultimul restart.
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Location
Bucuresti
Multumesc, Marius imi era teama ca sa nu fie vorba de un defect hardware. Acum ca am lamurit partea software a problemei sa vedem ce a patit sursa.
 

L

factorul uman
Joined
Oct 11, 2003
copy c:\windows\repair\system c:\windows\system32\config

Ah, the old times. :biggrin:

In alta ordine de idei:

CPU: i3-something @ 4 GHz
MB: Gigabyte Q57M-S2H rev 0.2
RAM: 4 GB
VGA: Radeon 6950 @ 6970
SDD: RAID 0 de SandForce 2 (cu FW diferite)
HDD: WD2000JS
PSU: 380W
PCI: un TP-Link something wireless
LCD: BenQ EW2420
Mouse: din MS Wireless Entertainment Desktop 7000

La un moment dat nu a mai vrut sa treaca de POST, neam. N-aveam debug card.

Am renuntat la OC. Nimic.
Reset de BIOS. Nimic.
Scos toate SATA. Nimic.
Lasat doar cate un singur modul de memorie. Nimic.
Pus alt modul de memorie. Nimic.
Scos VGA si lasat video integrat. Nimic.
Scos placa WiFi. Nimic.
Pus alta sursa. Nimic.
Fac bucati calculatorul si pun MB + CPU + RAM + PSU pe masa. SUCCES! WTF?

Era de la dongle-ul wireless al mouse-ului conectat in hub-ul USB al monitorului. :capu:

Functionase pana atunci fara nicio problema in exact aceeasi configuratie. De atunci n-a mai vrut decat in port-urile frontale ale carcasei, sau direct in MB.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Eu am un card reader din ăla intern. Dacă pun în el un Compact Flash și-l uit acolo, șansele de boot sunt undeva la 10%. În 90% din cazuri rămâne indefinit într-un ecran negru în POST. Dacă pun altfel de carduri merge. BIOS-ul e setat să nu booteze de pe USB.
 

L

factorul uman
Joined
Oct 11, 2003
Macar la tine e de inteles, ca e vorba de un storage device de pe care s-ar putea boot-a. La mine era un dongle pentru mouse. Facut de Microsoft. You just don't expect that. :biggrin:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
La mine ingheata laptopul la boot daca am controllerul eSATA infipt in el, chiar daca nu am HDD cuplat sau nu e bootabil. Scot controllerul - merge. Uneori face la fel si de la castile USB Logitech.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
PS: In opinia mea, experienta altora este un argunment mai slab decat experienta proprie cand incerci sa sustii o idee pe un forum.
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Location
Bucuresti
My Asrock strikes again !

Am un nettop Asrock 330 ION si recent i-am upgradat ramul la 4GB. In Bios, dupa ce dau Del detecteaza 2 bucati de cate 2GB cu un total de 4096MB. De asemenea precizeaza ca ia din aceasta memorie o valoare setata de mine (128MB) pt placa video onboard (9400m). Pana aici nici o problema.

However cand am avut 2 x 1GB, cantitatea de memorie ce imi aparea acolo unde pe vremuri era afisata numaratoarea si testul RAM-ului era 2048 - 128 = 1920. Acum cu 4GB instalati apare valoarea 3456. Totusi din 4096-128 nu rezulta 3456. Asta inseamna ca 512MB au disparut in neamt sau sunt folositi / rezervati pt altceva.
Am testat si cu 1x2GB + 1x1GB si memoria afisata la bootare era cea instalata - 128.
Fiecare modul e detectat cu valoarea corecta in ambele sloturi unde se monteaza RAM-ul pe placa de baza deci nu cred ca e o problema de natura hardware cu modulele de memorie.


Intrebarea e pt ce sunt folositi sau rezervati cei 512MB si daca se pot recupera. Nu pare mult, dar are importanta in cazul alegerii unui sistem de operare pe 64Bit si/sau instalarii unei masini virtuale.
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Location
Bucuresti
Problema nu e legata de sistemul de operare, valoarea afisata e inainte de a intra in functiune bootloaderul pt linuxul meu.
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Location
Bucuresti
Well, se pare ca datorita lipsei de viziune la proiectarea biosului placii mele de baza s-au dus 512MB pe apa sambetei. Damn !
Speram sa fie o problema doar la nivelul sistemului de operare rezolvabila prin folosirea unui linux pe 64 de biti dar daca nici macar in POST nu aloca memoria corect...
 
Top Bottom