Experienţe hardware/software mai neobişnuite...

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
E posibil ca procesoarele să fie revizii diferite și de aceea să se comporte diferit (buguri diferite, toate procesoarele au o erata).

Între timp am montat computerul în care trebuia să ajungă acea placă video. Dintr-o decizie ciudată, acel 4830 a fost pus pe o placă Asus cu 780G și o carcasă cu sursă Delux de 450W teoretic. După montaj am băgat sursa în priză, moment în care au început artificiile: săreau scântei prin grătarul ventilatorului sursei, iar fumul era similar artificiilor. Durata: 3-4 secunde. Decuplat sursa, cuplat Fortron-ul meu de 350W, computerul merge bine, nimic altceva nu s-a ars.

Sursa nu are comutator de 110-220 vizibil, e o etichetă pe care scrie "230V 50 Hz 4A", sub etichetă pare să fie comutatorul dar nu pot afla în ce poziție este fără să desfac eticheta. Nu știu dacă e pusă pe 110V, dar e prima sursă care moare atât de spectaculos, nici cele cuplate la 380V (am făcut asta o dată) nu au făcut așa, au scos doar un fuior subțire de fum.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Sursa nu are comutator vizibil pentru ca circuitul care i-ar permite sa mearga la 110 volti lipseste cu desavarsire din motive de costuri. Nu stiu daca mai exista comutator sub eticheta respectiva dar te asigur ca daca exista nu mai face nimic de ani de zile, a ramas asa din vremurile demult apuse...

P.S. Am vazut multe Delux murind spectaculos, unele omorate chiar intentionat in teste, niciodata nu au luat sistemul dupa ele; nici de la clienti nu am auzit sa se fi intamplat asta. Asta nu inseamna ca e o idee buna sa le folositi pe placi video cu alimentare separata. Really, don't. :biggrin:
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Adica nu sunt autorizat sa spun care este puterea reala a sursei, doar credeti-ma pe cuvant si nu puneti asa ceva decat cel mult in sisteme office. :biggrin: Doar sursele Delux de 500, 600, 650 watts care se vand separat incep sa fie utilizabile si la altceva, dar sursa de 600W costa mai mult decat ansamblul carcasa + sursa 450W...
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
OK, got it. Credeam că vorbești de plăci video cu alimentare externă cum erau câteva modele cu adaptor băgat în priză.
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Location
Bucuresti
Azi am observat o chestie ciudata la panoul de setari al flash playerului. Se poate ajunge la el cautand cu google flash cookies. Inainte tinea minte bifa cu Never Ask Again de la Global Storage Setting iar Allow Third party content to store data on your computer putea fi debifata. Acum e grayed out pe bifat. de asemenea setarile de la Global Security Settings raman mereu pe Always Ask chiar daca il pui pe Always Deny. Vreo idee ce ar putea cauza asta ? Pe moment ma gandesc daca Adobe nu a setat ceva ca masura antiprivacy.
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Location
Bucuresti
Well, acum a revenit la normal situatia. O fi testat astia de la Adobe reactia oamenilor cand li se ia un pic din privacy.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
Am fost azi la cineva să văd de ce nu merge un rutăr Trendnet something. Ajung, văd că e conectat pe wireless, mă leg la el, verific setările, totul în regulă. Ping într-un IP oarecare de pe net merge, ping în google merge. Deschid IE, scriu www.google.com nu merge. Nici că nu găseşte site-ul, nici că timeout, nimic. Umblu la MTU, îl fac 1450, îl fac 1400, îl fac 1000, tot aşa.

Bootez Ubuntu, aceeaşi poveste. Încerc să mă leg la el prin cablu, tot aşa. Chiar şi telnet pe portul 80 mergea. Tcpdump arăta că pachetele pleacă şi vin, dar am impresia că rutăru` îşi băga coada prin trafic.

S-a rezolvat cu un upgrade de firmware. Oricum, funny bug. :smile:
 

IceCub

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 27, 2005
Location
/dev/urandom
De multe ori se intampla sa duc laptopul in bucatarie, din diverse motive, si-l pozitionez undeva la cca. 60-70 cm dedesubtul cuptorului cu microunde. Am observat ca in momentul in care pornesc cuptorul cu microunde wireless-ul pica fara drept de apel si deindata ce il opresc, totul revine la normal. Nu stiu cum si in ce fel sunt ecranate cuptoatele astea cu microunde, dar e clar ca nu toate microundele raman in cuptor. :rolleyes:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Probabil e timpul să începi să porți o centură cu plumb când gătești, nu se știe ce efecte au radiațiile :biggrin:
 

_~_

Membru
Joined
May 6, 2005
Location
Viena, Austria
Plumb-ul funcționează pentru radiații ionizante, cum ar fi razele gamma, nu pentru microunde.

Cât despre cuptorul cu microunde, probabil că izolația magnetică a transformatorului de putere nu este destul de bună și nu microundele în sine au vreun efect. Altă posibilă explicație este un leakage la o joncțiune a waveguide-ului ce leagă magnetron-ul de rezonator.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Adica nu toate microundele raman in cuptor :tongue:.
Daca ai si grill poti sa verifici daca transformatorul de putere e cauza pornind doar grill-ul fara microunde. Dar as zice mai degraba ca nu e el de vina.
Nu-ti ramane decat sa faci o cusca Faraday cu orificii suficient de mici si sa dosesti laptopul acolo. Oricum ecranarea cuptoarelor cu microunde e facuta sa blocheze "mare parte" din radiatie. Standardul producatorilor spune, daca nu ma insel, ca un cuptor cu microunde ar trebui sa aiba leakage mai mic de 4mW/cm2 in timpul functionarii normale cu usa inchisa. Poate la tine s-a deteriorat garnitura metalica ce protejeaza imbinarea intre antena magnetronului si waveguide (adica ce zice aramdune). Se poate schimba dar nu cred ca merita efortul.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Orice material care conduce electroni poate fi folosit pentru custi Faraday. Chilotii de plumb pot fi o optiune si in acest caz.

Exista custi Faraday perfecte - chiar si pentru o frecventa unica?

De ce ar vrea sa izoleze laptopul, cand de fapt vrea izolare mai buna a cuptorului? Poate sa scoata router-ul din priza :smile:

Cuptoarele lucreaza exact pe la 2.4 GHz, e normal sa ai interferentte, mai ales la distante mici.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Mda... vroiam sa spun sa doseasca microundu' in cusca, nu laptopul :biggrin:.
Si la 2,45GHz ai 12,42cm lungimea de unda (calcul facut de wiki). Asta ca sa iti calculezi bine orificiile custii :tongue: (diametru mai mic de 1/4 din lungimea de unda).

Cusca Faraday perfecta cu siguranta nu exista, ca mai toate conceptele "perfecte/ideale" din teorie. Inca nu avem condictori ideali (rezistenta si reactanta 0). Daca ai conductori foarte buni probabil poti sa te apropii de acea perfectiune, totusi.

Iar izolatia cuptorului cu microunde blocheaza mai mult campul electric decat cel magnetic, parca (no mu metal in there si nici superconductori). Cuptorul ala e facut si cu eficienta (in termeni economici) in gand, deci nici vorba de solutii tehnice megasofisticate ca sa iti mearga si WiFi-ul. De-asta e si scris prin toate pliantele si manualele aparatelor de genul asta ca pot interfera cu celelalte dispozitive si cu aparatura electrocasnica.
 

_~_

Membru
Joined
May 6, 2005
Location
Viena, Austria
Și cum adică să nu existe conductori ideali? Există de vreo sută de ani. La fel cum exista suprafluide cu vâscozitate perfect 0.

Cușca Faraday ideală nu are gauri de loc și nu trebuie să existe capacitate între ea și pământ.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Poate am vorbit prostii... Ai vreun link la cusca faraday perfecta adica exista in practica sau doar in teorie? Nu de alta, dar inainte sa spun ca nu exista m-am omorat putin cu Google ca sa nu vorbesc pe langa. Conceptul teoretic functioneaza, dar aplicatia practica mi-a scapat complet.
Adica pur si simplu nu am gasit nimic legat de o cusca Faraday din superconductori, desi primul rezultat pe Google la "perfect Faraday cage" este intrebarea daca exista o cusca perfecta, excluzand superconductorii. Exista (practic)?

Si cu siguranta nu o sa vezi la cuptorul cu microunde prea curand, asta pentru ca tot mentionam ratiunile economice.
Dar ai dreptate, am vorbit prostii pentru ca ma gandeam la aplicabilitatea practica (tinand cont si de sus-mentionatele ratiuni economice), nu doar la cea teoretica. Si sunt destule exemple de aplicatii perfect posibile dar care raman in stadiul de teorie.
Iar cusca Faraday perfecta e perfecta pentru toate frecventele (si campurile).

Cat despre suprafluide, este a doua oara cand imi dai exemplul ala si, dupa cum ai observat, de data asta nu am spus un "toate" categoric, ci aproape toate :smile:.

L.E. Legat de gaurile custii... ma gandeam ca daca tot vrea sa se joace cu o cusca si sa bage cuptorul in ea, poate vrea sa il si alimenteze. :smile: Evident, fara aplicabilitate la cusca perfecta.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Nu e experienta neobisnuita da' e o rugaminte de un forumist de prin alte parti: ati vazut/aveti prin sertar un cablu d'asta? Am inteles ca vine cu Quadro. Ii trebuie omului macar pentru un test la o placa.
Eu n-am vazut pina acu' asa ceva, spre rusinea mea. :embarassed:
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Myea, good luck finding one. Pentru că în primul rând două d-alea vin cu Quadro, deci cine are ori are Quadro în continuare şi foloseşte doar 1-2 monitoare ori a crăpat placa şi le-a uitat prin dulap (caz > rar).

Ideal ar fi să-şi ia unul prin comanda, 30$ nu e un preţ catastrofal :smile:
 
Top Bottom