Experienţe hardware/software mai neobişnuite...

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
Nici vorbă de antivirus deştept, doar Norton-ul. :biggrin: Şi l-am dezactivat şi pe ăla.

hulubei, da, SP2, dar nu prea văd legătura. Şi io am SP2 şi n-are treabă. Singurul lucru la care mă pot gândi e ceva problemă cu driver-ele care se manifestă doar în nişte condiţii speciale care probabil sunt îndeplinite pe respectivul calculator. Nu mi-am bătut capu mai mult că nu mă afecta, restu mergea fără probleme.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Location
Ploiesti
La mine acasă, momentan, am computerul tot în carcasă, mai puţin sursa care dăinuie pe la picioare. Alături de ea mai sunt zeci de cabluri de tensiune, alimentări pentru diferite deviceuri, cabluri de reţea şi alte cabluri USB adică etc. Între ele am înfipt un Nokia E50 la încărcat. Fără să-mi dau seama (muzică tare, telefon pus pe vibraţie), cineva a tot insistat să mă sune, până când am rămas brusc fără curent. Prima senzaţie a fost de WTF, a doua a fost de „a picat curentul iar?”, a treia „nu s-au stins becurile, a fost doar o cădere bruscă?” a patra ”wtf, nu reporneşte deloc? nu e overclockat!”. A mai multa „ce pâlpâie la picioare?”. Cum am ridicat telefonul dintre cabluri să răspund: BEEP şi a pornit!

Explicaţie fizică există în mod evident, e clar ce ţinem lângă creier sau în pantaloni. A reuşit să inducă curent în cablurile sursei sau direct a interferat cu trafourile din sursă, e clar de ce ne doare capul după zile cu lungi convorbiri la telefon.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Location
Ploiesti
Am un amic/cunoscut care are o ciudăţenie de problemă de curând. Are un sistem mai vechiuţ, AthlonXP, nVidia MX440. M-a chemat într-o zi la el să-l ajut cu o problemă cu placa video. Mi-a spus că a început să-i facă dintr-o dată şi după prima mea întrebare, răspunsul a fost că a instalat deja Windowsul pe curat.
Problema se manifestă în felul următor: aleator, aparent fără nici o legătură cu intervenţiile utilizatorului, apar artefacte de randare a imaginii 2D (culori uneori ciudate, halouri, etc.). Sau doar închide semnalul la monitor şi îl porneşte imediat înaoi (în genul schimbării rezoluţiei sau a refreshului).
Eu unul nu am dat de problemă, am reinstalat şi eu Windows, am încercat diferite versiuni de drivere (printre care ultimile oficiale cât şi cele originale ale plăcii) şi nimic. În timpul acestor încercări am descoperit un lucru: atât timp cât se lucrează fără driver la placa video (probabil e vorba de lucru alături de genericul SVGA), se lucrează în Safe-Mode sau nu se intră în Windows, placa video funcţionează ireproşabil. Doar instalarea driverelor aduc problemele aminitite. Evident că să foloseşti un computer în SafeMode sau fără driver la placa video e oribil căci nu ai parte de accelerare 2D şi nici de refreh mai mare de 60Hz. E cineva cu vreo idee?
 

power1style

Membru
Joined
Oct 28, 2004
Ceva asemănător am păţit şi eu, tot pe nVidia MX440, cu răcire pasivă. Dacă răcirea la placă îi pasivă pune un ventilator pe ea sau un radiator mai mare.
Fă şi "testul degetului " pe radiator şi vezi dacă frige.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Location
Ploiesti
Uite că am uitat dacă e pasivă sau nu dar sigur am verificat temperaturile. Mai mă gândesc să nu cumva să fie în BIOS umblat cumva din greşeală cu cine ştie ce soft şi la folosirea driverilor să se activeze cine ştie ce funcţii.
 

spooky51

Obi-Wan Kenobi's cousin
Joined
Jan 5, 2007
Location
Cioroxville
Nu stiu cat de neobisnuit e, insa am a un Duron care a decedat acum 1 an, apoi de curand am constatat ca mai merge cand am pus placa de baza la loc in carcasa (aceleasi componente). A mers un timp, apoi sunetul onboard a decedat, iar dupa inca o luna am constatat ca PCI-urile sint decedate si ele. In rest merge bine mersi, LAN-ul onboard si USB-urile sint ok. M-am uitat pe placa de baza si condensatorii par OK.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
Am XP SP2 classic style. Totuşi, când dau shutdown, deşi, de obicei, apare imaginea din dreapta, uneori apare imaginea din stânga (ca şi când aş avea XP style). Odd...
 

Attachments

Bila

Membru Senior
Joined
Oct 18, 2006
Location
Bucuresti
Poate daca faci force-shutdown renunta la Windows Theme. Mie mi se intimpla sa imi treaca in XP style uneori cind revine din sleep, mai schimba si rezolutia din cind in cind - de'ale Microsoft-ului.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
Nope, tocmai am încercat. :smile: XP style apare rar de tot. Drept e că nu mai ştiu dacă am dat cu sau fără -f ultima dată când mi-a apărut. Uneori dau cu, alteori fără.
 

Gabriela

Dominion
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2005
Location
Wonderland
Se schimbă automat la shutdown, cumva echivalent cu logout-ul pe care îl face înainte. Faptul că nu e sesizabilă întotdeauna depinde de timpul necesar pentru a se opri complet (direct proporţional cu numărul de servicii & aplicaţii active).

De exemplu, la mine se întâmplă aşa cu regularitate, la un win theme complet modificat şi un antivirus care stă să verifice cai verzi pe pereţi la shutdown. :smile:
 

nu_sunt_ozzy

Membru
Joined
Feb 15, 2007
Experienta hardware neobisnuita: merg la un amic, sa vad de ce nu mai poate citi DVD-urile scrise. Scria DVD-uri si apoi nu le putea citi.

Din prima schimb driverele, schimb versiunea de Nero, bag antivirus, bag anti_all_mallware. Arunc un ochi si cu un regsitry mechanic. Buuun, merge! Super.

Mai are o problema. El de fapt mai are o unitate DVD pusa pe acelasi sistem insa vrea sa o scoata pentru ca e defecta si face un zgomot infernal la pornire. Sting compu', scot alimentarea, mai apas o data pe power sa fiu sigur. Scot cablul IDE din DVD-rom si alimentarea din el. Alimentez sursa. Power on.

Iar prima problema, scrie DVD-urile si iar nu le poate citi!!

Iar sting, pun DVD la loc, reinstall drivers + Nero, iar merge (scrie DVD si apoi citeste). Restartez. Nu mai merge!?

Voodoo :biggrin: ?
 

Spawn

Membru Senior
Joined
Apr 7, 2006
Location
între 0 şi 1
Chestie interesantă: ştiţi zgomotele de fond care se aud în fundal la placa de sunet... mouse, scroll, hard... Bag un stick USB... Zgomotele dispar (de fapt, se estompează f. mult). Îl scot: iar apar. :what:
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Sunt interferente care se pot schimba in functie de activitate. Acum cativa ani am avut si eu o placa de baza de genul asta ~work, iar zgomotul de fond devenea inaudibil daca apasam butonul 3 de la mouse; cat timp era "bula" aia de scroll pe ecran nu se auzeau deloc interferente. :biggrin:
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Location
Bucuresti
O situatie mai deosebita am avut-o recent cand am updatat biosul pentru Abitul meu KN9. Versiunea 13 a adus o situatie ciudata. Dupa update am observat ca dupa deconectarea de la priza a sistemului, la repornire acesta nu mai boota. Dupa un reset de bios de la jumper facut cu sistemul pus in priza (nepornit normal) am reusit sa bootez normal si chiar am observat o imbunatatire la capacitatea de overclocking a procesorului.
Din pacate daca scoteam calculatorul din priza situatia se repeta.

Singurul lucru ce poate ar identifica cauza problemei ar fi faptul ca la bootare dupa scoaterea din priza si repornire Biosul dadea uneori mesaje sonore de tip problema cu placa video. Best bet ar fi o incompatibilitate a noului bios cu placa mea Matrox G200 8MB PCI. Am rezolvat situatia prin downgrade la biosul anterior (12).
 

spooky51

Obi-Wan Kenobi's cousin
Joined
Jan 5, 2007
Location
Cioroxville
O chestie cam ciudata in calculatorul meu cel vechi.
Placa de baza model ECS K7SOM+ cu procesor Duron 950 factory bundled, video audio lan onboard.
Cu un an inainte calculatorul nu ma pornea, adica se oprea aiurea in timpul mesajelor din BIOS. Am incercat cu alte memorii, cu alt HDD, alta sursa, am decis ca placa de baza e de vina si l-am tras pe dreapta. Dupa un an, din pierdere de vreme, avand la indemana o carcasa cu sursa, un HDD mai vechi de 6,4 Gb si 256 SDRAM, am montat placa de baza si i-am dat drumul. Surpriza, calculatorul a pornit si culmea, mergea si bine.
Dupa circa 2 luni de functionare fara probleme, au aparut cateva simptome ciudate. Placa audio onboard nu mai functioneaza. Am pus o placa audio CMI pe PCI si am constatat ca nici asta nu mergea. Am incercat si o placa de retea si am constatat ca PCI-urile sint nefunctionale.
Bilantul e acesta, audio onboard si PCI-urile nefunctionale, USB merge normal. Pe PCI nu recunoaste absolut nimic. Am updatat BIOS-ul, insa nici asta nu mi-a rezolvat problema. Momentan calculatorul functioneza bine, cu exceptia PCI-urilor si a sunetului onboard, pot transfera fisiere fara probleme pe USB, video functioneaza bine, LAN onboard la fel, iar sistemul l-am testat si cu o alta sursa.

Am uitat sa mentionez ca am incercat si Linux si aceeasi problema, nu detecteaza sunetul onboard si orice e pe PCI. In rest LAN, video si USB onboard merg bine-mersi. Nu am gasit condensatori umflati pe placa de baza.
 
Last edited by a moderator:

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
De ceva vreme joc când am timp X3:Terran Conflict. Jocul e un space & economic sim (un soi de Elite pentru cine l-a prins acum 20 de ani), merge OK în general cu ocazionale poticniri și sacadări, extrem de rare CTD doar după trezirea computerului din sleep (dacă intră power saving schedule).

Din întâmplare îmi trece prin mână o placă video nouă, un Asus 4830. Pe hârtie e de vreo 3 ori mai rapidă ca vechea mea nVidia, așa că dezinstalez driverele de la nVidia, schimb plăcile și instalez noua placă. Nu se observă absolut nici o diferență de performanță, poticnirile sunt tot acolo și în aceleași momente, dar după 5 minute CTD. Mai încerc o dată, după 10 minute CTD. Cum singurul driver unsigned din computer (OS instalat recent, lista de Programs and Features cu doar câteva articole în ea) e cel de la Audigy 2 îl dau afară și activez Realtek-ul onboard. După 5 minute iarăși CTD, dar după 10 minute se resetează computerul.

Am pus totul la loc, merge.
- placa de bază are chipset ATI 780G, driverii pentru placa de bază și placa video erau ultima versiune (Dec 08)
- în afară de placa de sunet nu mai e nimic altceva în computer
- sursa face față, placa video veche folosește același conector suplimentar cu 6 pini și în full load (cu placa veche) nu am trecut niciodată de 150W (la priză). Sursa e de 400W. Un singur HDD în computer.
- piticii din pădure dormeau, deci nu e de la ei
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Location
Bucureşti
Dacă-ţi zic o fază asemenea mă blestemi.
Vine unul la o firmă IT la care lucram, cu ani buni în urmă. Nu îi mergea... Diablo 2 sau nu mai ştiu ce joc la modă pe vremea aia, ştiu că era ...2 ceva. Mă rog, n-are a face. În rest, totul îi mergea bine.
Ne apucăm cu teste bengoase, gen Prime95, memtest, alea-alea. Totul perfect. Instalăm jocul din sursă sigură (verificat că merge pe alte sisteme), crapă. Schimbăm memorii, crapă. Schimbăm HDD, crapă. După mult chin şi jale... schimbăm CPU cu altul identic, merge. WTF?
Punem respectivul CPU în alt sistem, crapă jocul. Ei bine, acel CPU făcea acel joc să crape la rulare. orica alt CPU pe sistem mergea, orice alt joc pe CPU-ul ăla mergea.
Mi-e că şi la tine e la fel. Me not kidding!
 
Top Bottom