Experienţe hardware/software mai neobişnuite...

U

uniku007

Guest
Problema mea este urmatoarea: dupa curatarea intregului (folosind o pensula si un aspirator pentru praf) sistem am remontat totul la loc, exact cum era si la inceput. Dar au inceput sa apara doua tipuri de erori in conditii similare manifestind simptome similare.
1. Dupa o compresie cu virtual dub de o ora jumate, doua opream calculatorul. la o repornire dupa un interva de vreo doua, trei ore windows nu se incarca complet astfel ca ii dadeam reset, ulterior pornind in fara probleme.
2. Dupa incarcarea windows, daca nu lasam sistemul sa-si incarce toate sarcinile si accesam un program CPU Informer imi dadea o eroare :"Couldn't Start I/O Driver! Some features will be disabled"

Am schimbat procesorul barton 2600+ cu un Athlon 1800+ si am repornit sistemul pentru a proba a doua eroare care s-a repetat. Am pus la loc procesorul Barton 2600+ si am rulat Prime 95 fara insa a sesiza vreo eroare. Am compresat din nou un film cu virtual dub cam 50 minute, am oprit calculatorul si, l-am repornit dupa o ora fara probleme. Eroarea "2" insa se mentinea. Am inceput atunci sa scot cit o placuta de RAM, acestea fiind doua - in slotul 1 si 3. Cu fiecare in parte pe slotul ei functiona fara eroare. Cind le puneam la loc aveam eroarea "2'. Le-am schimbat intre ele, folosind aceleasi sloturi si nu mai am eroare. De curios l-am pus cum erau initial dupa curatare (desi pozitiile acestea eru ocupate si inainte de curatare) si din nou eroarea "2" se manifesta.
RAM-ii sunt no name. Placa de Shuttle baza Nforce 2 ultra.
Paranormal sau nu? Exista o explicatie logica sau nu? Mie mi se pare cam ciudat.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Da, exista o explicatie posibila: ai un modul de memorie defect. Windows-ul aloca memoria in ordine de la adresa cea mai inalta pana la cea mai joasa. Prin inversarea modulelor adresa cu defectul s-a mutat intr-o zona pe care windows-ul nu o foloseste deloc sau o foloseste la ceva obscur care nu genereaza erori (de ex. imagini).

Ruleaza un test de memorie real-mode, de ex. MemTest-86 cu fiecare modul de memorie pe rand. Daca ar fi sa ghicesc as zice ca modulul care era initial in slotul 3 este cel cu problema.
 
U

uniku007

Guest
Pai am mai rulat testu asta dar cam da plictiseala in mine si nu prea stiu la ce sa ma uit.
Intreb pe ce totusi te bazezi cind crezi ca modulul din slotul 3 avea probleme?
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Location
Ploiesti
Vezi testul de memorii de pe XF. Ştiu că se explica şi metodologia de testare care o poţi prelua şi tu. Nu cumva ai stricat chipsetul plăcii de bază când te-ai chinuit să scoţi radiatorul?
 
Last edited by a moderator:
U

uniku007

Guest
Am schimbat din nou pozitia memoriilor introducindu-le in fiecare slot in parte si am constatat ca eroarea: :"Couldn't Start I/O Driver! Some features will be disabled" se mentine. Concluzia ar fi ca memoriile n-au nimic.
Hulubei imi pare explicatia ta cea mai rationala - spre deosebire de actiunea mea de a extrage radiatorul de pe chipset, care oricum n-a iesit.
Intreb totusi: care dintre componentele calculatorului (si aici si partile specifice ale placii de baza) se ocupa de I/O Driver ?
Cred ca raspunsul va fi explicatia logica a ceea ce se intimpla cu calculatorul si paranormalul dispare din discutie in acest caz.
Multumesc
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Location
Ploiesti
I/O = Input/Output, deci oricare din cele doua chipuri (nord şi sud) se ocupă cu aşa ceva. Contează I/O pentru ce anume.
 
U

uniku007

Guest
"Couldn't Start I/O Driver! Some features will be disabled"
Asta e eroarea pe care mi-o afisa computerul. Cred ca in urma actiunii de extragere a radiatorului s-a intimplat ceva la chip.

Ieri spre exemplu in timp ce urmaream un film computerul s-a resetat din senin.

Asadar explicatia logica ar fi ca am "reusit" sa stric chipul "nord" de pe placa de baza. Totusi in linii mari computerul functioneaza corespunzator.
Dar exista posibilitatea schimbarii chipului sau trebuie schimbata placa cu totul?

Multumesc
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Location
Ploiesti
Chipul nu ţi-l schimbă nimeni. Sunt ceva şanse să fie spart/ciobit chipul, ori cine ştie ce altceva ai atins din greşeală şi nu-şi mai face treaba OK.
 
Joined
Mar 7, 2006
Location
Bucuresti, Calea Mosilor
De o saptamana, becul de pe carcasa care indica HDD lucarand sta mereu aprins. Scotand alternativ mufele IDE, am observat ca sta aprins atunci cand pe oricare dintre magistralele IDE am 2 HDD sau CD si CDRW se intampla asta. Cu HDD pe IDE1 si CD pe IDE2 merge normal, dar cand bag ambele HDD sau adaug writerul langa CDROM becul nu se mai stinge.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Ai setat aiurea jumperii de master/slave.
Este normal ca LED-ul sa fie aprins primele 30 de secunde de la pornirea / resetarea calculatorului. In cele 30 de secunde unitatea master isi anunta prezenta pe cablu punand tensiune pe pinul 39 (daca mai tin bine minte). Acelasi pin devine indicator de activitate dupa cele 30 de secunde.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Cablul nu e bun. Pe un cablu cu cable select mufele nu sunt identice (ca si conexiuni electrice, nu ca aspect). Nu stiu sa-ti zic diferenta dar ea exista.

Seteaza manual jumperii si, daca asta era problema, o sa mearga.
 
Joined
Mar 7, 2006
Location
Bucuresti, Calea Mosilor
Rezolvat prin eliminare.
Cu jumperii pusi bine si pozitia pe cablu la fel, CDRW-ul nu accepta ca CDROM-ul sa-i fie master. Adica am schimbat master/slave intre ele, inclusiv pozitia pe IDE, pentru a fi identica experienta. Merge ok acum.
 

chrisTian

Membru
Joined
Jan 6, 2006
Location
darkness
Cel mai puternic isi da seama ca trebuie sa conduca si procedeaza in consecinta.
O explicatie tehnica, eventual detaliata, abia astept sa o aud si eu.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
Din ciclul „it's not a bug, it's a feature”:
...right-click your desktop and choose Create a Shortcut. Tell the shortcut to run Notepad.exe, but name the shortcut "www.aol.com." Now type www.aol.com into IE (Internet Explorer) and see what happens.
De aici.
 

neaxu

Rătăcit
Joined
Aug 29, 2004
Location
Romania!
Am un caz care demitizează o problemă des întâlnită. Este vorba de o placă de bază Jetway 815EPDA care are nu mai puţin de 12 condensatori umflaţi, din care 7 sunt deja "înfloriţi".
Ei bine, mizeria naibii insistă să functioneze fără să dea eroare în prime95 sau 3DMark2001 (testat câte 10 ore cu fiecare). Sursa are 300W (LPM2-20), procesorul 600 MHz, video Ati 9200, etc.

Am eu curent "curat" la priză de nu vrea să dea eroare?...
 

Attachments

Top Bottom