Experienţe hardware/software mai neobişnuite...

Joined
Mar 7, 2006
Location
Bucuresti, Calea Mosilor
Placa de retea pe PCI, 3Com, fabricata in 1998, Parallel Tasking® II, Made in Ireland. Nu vrea sa mearga pe XP Pro, XP Home SP 2, XP Pro SP2, incercata pe 3 calculatoare, cu drivere de la Microsoft si de la 3Com, XP arata ca functioneaza perfect. Merge absolut perfect pe Win98SE, Ubuntu si Knoppix (live CD) si Damn Small Linux (live si install).
Placa de retea pe PCI, 3Com, fabricata in 1996 Parallel Tasking®, Made in USA (are pe ea si o componenta pe care scrie mare China), luata de pe un Pentium 133 Compaq Deskpro 2000, functioneaza excelent pe XP.
Nu inteleg de ce cea mai veche cu 2 ani merge si cea mai noua nu pe XP, in schimb pe alte SO merge perfect.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Plăcile de reţea de la 3COM sunt fantastice când merg, dar când se strică au un comportament neobişnuit. Am avut peste 100 de bucăţi pe diverse computere, cele defecte aveau comportamente precum:

- cu placa introdusă în computer alte plăci PCI nu mai funcţionau (nici ea, evident) sau nu pornea computerul deloc
- computerul pornea, placa era văzută corect, dar rămâne cu semnul galben în Device Manager şi nu funcţionează, cazul cel mai des întâlnit (90% din cele defecte)
- computerul mergea, în Device Manager apărea că e totul ok, ledurile de conexiune aprinse, nu transfera nimic (PHY ars)

Plăcile erau aproape toate 3C905 în toate variantele posibile (905 simplu, -B, -C, cu sau fără management, cu sau fără soclu pentru EPROM.). Cele mai multe din cele defecte erau -B, zise şi Parallel Tasking II, restul -C, nici una din cele 905 simplu dar am avut destul de puţine din acest model.
 
Joined
Mar 7, 2006
Location
Bucuresti, Calea Mosilor
Originally posted by AdrianB1
- computerul pornea, placa era văzută corect, dar rămâne cu semnul galben în Device Manager şi nu funcţionează, cazul cel mai des întâlnit (90% din cele defecte)
EXACT asta a facut pe un XP Home. Pe XP Pro totul parea ok, becurile se aprindeau, insa nici ping nu iesea prin ea.
Intrebarea e: de ce doar pe XP??? Pe 98 si Linux merge, chiar merge (DSL o vede ca 3Com905 Cyclone).
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Poate fi si o problema de alocare a IRQ-urilor. Se intilneste mai rar in ziua de azi.
Linuxul e capabil sa preia job-ul de alocare a IRQ-urilor, indiferent de ce zice BIOS-ul.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
La mine sigur nu era problemă de întreruperi pentru că plăcile defecte se comportau identic pe orice computer şi o placă identică mergea pe computerul în cauză. Utilitarul de diagnostic din Windows nu funcţiona şi un MS-DOS nu am mai avut la îndemână ca să verific dacă merge şi ce spune.
 

|nrg|

Membru Senior
Joined
Oct 20, 2005
Location
Ploieşti
nervi

Se dau următoarele, două, componente.

1. Radeon 9500 PRO 128MB/128bit
2. Orice placă de bază cu cipset nForce 3

Problema. De ce componenta de la punctul 1 nu vrea, sub nici un chip, să funcţioneze în combinaţie cu componenta de la punctul 2?

Dacă sistemul este pornit fără alimentarea separată a plăcii video, începe să bipăie continuu şi sunt avertizat să conectez alimentarea separată la gpu.
Bun. Pân` aici totul funcţionează cum ar trebui.
Vine partea interesantă. Din momentul alimentării plăcii video, sistemul, refuză să mai funcţioneze. La propriu! Are doar o mică tentativă de a porni, adică ventilatoarele de pe cpu şi psu îşi iau un mic impuls. După care totul moare şi nu mai porneşte (sau încearcă să pornească, din nou) decât după scoaterea alimentării sistemului.

Placa video funcţionează fără probleme pe alt cipset. Probată pe KT880, KT800, PT880.
Pe orice placă ce conţine nForce 3 pur şi simplu nu vrea şi pace. Încercat Gigabyte, ASUS, Asrock (K8NS, K8N, K8N-E, K8Upgrade).
Schimbat psu no-name cu psu de firmă (450W chieftec), setat AGP pe 4X, dezactivat writes, cache`s & stuff. Zero.

S-a mai lovit cineva de această problemă?
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Mie mi s-a intamplat exact fenomenul asta cand am avut un scurtcircuit in calc. Sigur ai pus alimentarea la GPU cum trebuie?
Alte idei: update de BIOS la placa de baza, update de firmware la placa grafica.

PS: (un pic offtopic)
Firmware-ul placilor Radeon nu-mi inspira deosebita incredere. Am mai intalnit probleme cu el. Spre exemplu:
1) Desi se lauda (prin software) ca suporta VESA v2.0, in programele care folosesc VESA la rezolutii mari imaginea este corupta.
2) In Windows VESA tot nu merge bine. Programele cu VESA arata cum trebuie dar la reintoarcerea in Windows bitmap-urile sunt corupte. Atasez imediat un exemplu.
 

Attachments

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Videorom.bin foloseste la asta. Cum adica nu iti inspira incredere firmware-ul placilor ATI (te referi la BIOS, nu?)?
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Videorom.bin - corectat. Scuze, am dat cu presupusul.
Da, ma refer la BIOS. Am scris de ce. Plus ca n-au decat o singura versiune, adica v1.00. La vechea mea placa Matrox Millennium II au fost 5 update-uri, ultimul fiind v1.5.24. La Matrox G200 Marvel AGP au fost 23 de update-uri. Ultimul fiind v2.3.11. Eu chiar ma indoiesc ca ATI au scris BIOS-ul perfect din prima.
 

|nrg|

Membru Senior
Joined
Oct 20, 2005
Location
Ploieşti
Originally posted by Marius '95
...update de BIOS la placa de baza, update de firmware la placa grafica.
Placa de bază avea ultima versiune de BIOS, la placa video nu am căutat.
...mi s-a intamplat exact fenomenul asta cand am avut un scurtcircuit in calc. Sigur ai pus alimentarea la GPU cum trebuie?
Din moment ce placa de bază funcţionează foarte bine cu altă placă video, iar placa video funcţionează fără probleme pe alte cipset-uri... nu ştiu cum aş fi putut să pun alimentarea altfel sau să am vreun scurt.

Oricum, pentru mine este un mare mister.
Nu are/poate nimeni proba un 9500 PRO pe un nForce 3, ca să ştiu şi eu dacă e doar a mea sau e ceva universal :biggrin:
 

DevanG

Don Lupe's Owner
Joined
Mar 19, 2005
Location
Micul Paris
Problema este ca iti trebuie cineva cu nF3 care sa fie din Ploiesti.
Eu as avea acces la un Gigabyte K8NS - nF3, dar tu nefiind din Bucuresti. :frown:
 

|nrg|

Membru Senior
Joined
Oct 20, 2005
Location
Ploieşti
Păi am precizat că am încercat-o pe mai multe platforme bazate pe nForce 3 şi nici una nu a funcţionat cu acest gpu (sau invers, cum vreţi s-o luaţi).
Mă gândeam că, poate, mai are cineva o astfel de placă video şi o poate proba pe placa de bază în cauză.

Dacă nu, scriu pe dosar X-FILES şi merg mai departe. Damn aliens :biggrin:
 

|nrg|

Membru Senior
Joined
Oct 20, 2005
Location
Ploieşti
Mersi, am încercat şi aşa. Tot degeaba.
Voi mai săpa în continuare pentru o soluţie. Dacă apare ceva nou o să dau de ştire.
 

|nrg|

Membru Senior
Joined
Oct 20, 2005
Location
Ploieşti
M-am gândit la o soluţie. Nu ştiu, exact, dacă va merge dar o voi încerca mâine.
Voi flash-ui bios-ul original cu un altul de la alt producător. Sper să meargă.

Bineînţeles că placa video pe pci nu va lipsi din trusa de salvare :tongue:
Ataşez şi o captură cu datele extrase de RaBiT* din bios-ul vga. Ce nu m-am prins eu... care este producătorul acestei plăci. Am căutat-o după ID si nimic :frown:

Ce spuneţi? Am vreo şansă la dintr-o mie s-o păcălesc?**


* asemănarea cu anumite persoane, manifere sau alte vietăţi este pur şi simplu întâmplătoare :biggrin:
** aveţi timp până mâine dimineaţă să-mi spuneţi ceva care să mă oprească :smile:
 

Attachments

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Eu am o placa Hercules 3D Prophet 9800 cu ATI Radeon 9800. A mers update-ul de BIOS si acum o cheama Radeon 9800 Pro. :smile:
Daca nu reusesti s-o pacalesti ai sanse sa nu-ti mai miste in veci. Eu am "reusit" odata sa pun intr-o placa de baza un BIOS gresit (al altui model de la acelasi producator) si dupa aia a trebuit sa ma duc cu cipul la flashuit la un tip care avea programator. Problema e ca la placile grafice astea noi n-ai ce cip sa scoti si sa-l duci la flashuit. Is lipite toate. :frown:
 

|nrg|

Membru Senior
Joined
Oct 20, 2005
Location
Ploieşti
Păi treaba asta vreau s-o fac şi eu. Nu cred că o pot pierde definitiv.
Am mai executat aşa ceva şi, dacă nu a mai pornit, am resuscitat-o cu ajutorul plăcii pe pci. Sper să nu o dau în bară acum :smile:
 

|nrg|

Membru Senior
Joined
Oct 20, 2005
Location
Ploieşti
Voi flash-ui bios-ul original cu un altul de la alt producător
Zero absolut!
Probat vga bios de la Tyan, Club3D, Gigabyte... fără nici un rezultat pozitiv. Nu ştiu ce să-i mai fac.
Mi-a scos peri albi şi nici măcar nu este a mea :smile:
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Pune o placa PCI antica si de demult sa-si faca POST-ul cu ea si vezi daca iti merge Radeon-ul in Windows. Daca merge, in XP o poti seta "primary", atata doar ca n-o sa vezi nimic pe ecran pana nu se incarca windows-ul si n-o sa vezi nici programele MS-DOS rulate in full-screen decat daca muti monitorul.
 

|nrg|

Membru Senior
Joined
Oct 20, 2005
Location
Ploieşti
Este o idee foarte bună.
Din păcate placa video a fost luată de proprietar şi nu mai pot face teste pe ea.
Din câte am înţeles, o să fie montată într-un barebone pe o placă de bază cu cipset SIS. I-am explicat problemele plăcii şi i-am urat succes. Sper să-i funcţioneze.
 
Top Bottom