Cum mi-am petrecut sfarsitul Unifestului
17.11 - Vineri seara eu si un amic mergem la teatrul Odeon - "Veronica se hotaraste sa moara". Alternativa era un antrenament de karate care ma costa (am abonament lunar) 40-45.000. A fost o alegere buna. Mi-a parut rau ca nu am mers la teatru si in alte zile - luni sau miercuri (cand aveam antrenamente). Faptul ca marti sau joi seara nu am fost nicaieri a fost o tragedie de-a binelea. Teatrul Odeon m-a impresionat prin arhitectura. Piesa a fost relativ inteligenta. Destul de placut de digerat.
18.11 - Sambata dimineata la ora 9:30 eram la Muzeul National Tehnic "Dimitrie Leonida". Parerea mea per ansamblu? Nici prea bun, nici foarte rau. 10.000 intrare standard pentru studenti si 20.000 intrare generala e un pret modic. Muzeul nu m-a impresionat prin nimic insa. Totul parea de pe vremea lui Ceausescu - toate produsele expuse. Unele parti care pareau interesante - magnetism, aplicatii ale electrolizei - nu erau in functiune. Mi-au ramas in minte bicicletele mari cu o roata mare si una mica, detaliile cu mine din Lupeni, masinile vechi (unele de-a dreptul bizare), bicicleta din lemn. Desenele de pe pereti erau absolut plictisitoare. A fost prima oara cand vedeam muzeul si nu m-a impresionat deloc. Usa de la intrare avea vreo 5 anunturi. Unul era asa: deschis 9-17:30/18 (am uitat). Un al doilea era asa: acces publicului 9:30 - 17:00. Ce s-o intampla in acea jumatate de ora de dimineata - nu pot intelege. Oricum, au deschis mai tarziu de 9:30.
La 11:00 am vazut o piesa la Teatrul Evreiesc de Stat - Week-end in Paradis. Relativ amuzanta (pentru oamenii din sala doar), relativ previzibila. A fost destul de draguta, unele personaje se potriveau ca o manusa. Teatrul e vechi, asezarea e nefericita (nu tocmai in centru, intr-o zona in care trebuie sa te asiguri ca nu sunt caini). Personal foarte amabil.
Restul zilei l-am petrecut cu un alt amic.
Muzeul National de Istorie a Romaniei - ora 13:30. Surpriza! Muzeul e inchis de trei ani, va fi inca doi inchis. Il vazusem integral de doua ori. Vizitam o expozitie si coboram la singura parte accesibila. Era treia oara cand vedeam tezaurul, foarte frumos. Mi-a placut combinatia de culori galben (aur) - mov (fundal), mi-a placut cum erau luminat, mi-a placut ca nu a fost afisat orice, ci in general lucruri de inalta calitate. Ai ce vedea.
Dupa asta a urmat Muzeul National de Arta - o parte inchisa, o parte inaccesibila grupului format din eu si amicul meu datorita birocratiei. Am vazut partea cu Arta moderna si expozitiile din partea centrala a cladirii. Frumos, ingrijit modern, de revazut. Scena neplacuta cand o doamna care supraveghea i-a spus unei fete sa ia mana de pe tablou. Replica fetei a fost complet necredibila "n-am stiut ca nu e voie sa ating". Eu imi faceam griji pentru amicul meu.
Promovarea externa a Muzeului? Relativ buna. Frumos luminat, ai ce vedea de fiecare data cand il vizitezi.
Pe la ~16: Muzeul Grigore Antipa. Il vazusem de trei ori deja, dintre care ultima oara acum cateva luni. Personal relativ amabil. Mi s-a parut ciudat ca in cadrul muzeului sa fie o expozitie cu acces diferentiat (despre reptile), desi din partea de promovare nu se intelegea acest lucru. Salile in care era intuneric si cele cu acvarii erau frumoase, pentru mine. Restul - relativ prafuite. Sa te duci intr-un muzeu si sa vezi tabele si clasificari e nelalocul lui ... M-a deranjat ca s-a incercat ingramadirea a cat mai multe lucruri intr-un spatiu cat mai mic. Un succes in acest sens e o carte cu poze, dar nu de asta am venit la muzeu. De asemenea, sa imi arati un perete enorm plin cu insecte mai mult sau mai putin diferite consider ca e eronat. Prea mult din orice. Auzisem recent ca Muzeul Grigore Antipa isi propune sa ajunga cel mai bun muzeu romanesc, ca si pe vremuri. Deocamdata aceasta dorinta e putin amuzanta. In afara de modalitatea de promovare (prin Leo Burnett) si de evenimentele in afara programului de vizitare (conferinte, ceaiuri, programe de teatru), nu mi se pare ca exceleaza cu ceva anume. Iar activitatea de baza ar trebui, cred eu, sa fie muzeul in sine, nu cum il promovezi sau ce organizezi extra. Am participat ca actor la un eveniment extra-program.
Muzeul Taranului Roman - un muzeu socant, asa cum il tineam minte. Costumul popular intr-o mare de oua incondeiate, calitatea icoanelor alese, inteligenta alegerii si plasarii unor exponate, iluminarea perfecta, selectia (nu te plictisesti) - fara grad de comparatie. Extra-activitate muzeala sunt unele din cele mai bine organizate targuri la care am luat parte. Promovarea externa e relativ buna (totusi, nu e Leo Burnett). Singurul muzeu in care as reveni oricand. L-am vizitat de cel putin 5 ori. Am participat ca expozant la un targ si ca vizitator la trei targuri.
Sambata seara - 18:30 - Teatrul de Comedie: Marlene. Teatru arata relativ a vechi. Vocea actritei care a jucat-o pe Marlene a fost foarte buna, mai putin intr-un sfert din piesa, cand trebuia sa cante.
20.11, Duminica - ora 11. Teatrul Evreiesc de Stat: Povestea unei banci particulare. Limba, din ce am fost informat, a fost ildis. Semana mult cu limba germana. Ni s-au dat niste casti (de forma unui receptor telefonic) care trebuiau conectate la niste aparate prezente in fiecare scaun. Desigur, tehnica nu a fost punctul forte al spectacolului. Piesa a fost asa si asa.
Ora 14:00 - Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi. Prima data cand vedeam acest muzeu. O carte cu harti consider ca ar fi o investitie mai buna decat vizita muzeului. Punctul forte al muzeului ar fi trebuit sa fie observarea atenta a hartilor, din pacate o parte era pozititonate inaccesibil. Personal politicos.
Ora 15:00 - Muzeul Satului. A doua oara cand vedeam muzeul. Ca si la un alt Unifest, doamna care era la intrare a fost slab informata. Intre timp, tupeul meu s-a dezvoltat. "E nevoie de invitatie ca sa intrati" "Cei de la Unifest nu au spus asa" "Da doamna, scria si pe site" "Ce scria pe site?" ... Discutie intre doamna de la intrare, niste fete si eu. In fine, am intrat fara sa platim 25.000, pret redus, cat platisera cei de dinaintea mea. E uluitor ca in ultima zi a Unifestului doamna habar n-avea de cum e intrarea libera. Dezinteres total din partea ei (fusesera, fara indoiala, destui care ii zisesera povestea "adevarata"), dar si a organizatorilor. La muzeu m-a impresionat un singur lucru: mirosul de lemn. Atat.
18:30 - Teatrul Odeon: Hamletmachine. Dupa "Jesus Christ Superstar", piesa asta a fost cea mai buna piesa gratuita pe care am vazut-o. Go Unifest!
Top personal al muzeelor:
1. Muzeul Taranului Roman (a fost Muzeul European al Anului, candva, dupa 2000, mi se pare in 2002).
2. Muzeul National de Arta (nu si unele din angajatele de la intrare);
3. Muzeul de Istorie - partea cu tezaurul doar (partea cea mai importanta e in lucru; ce sa evaluezi?);
Restul sunt more or less la acelasi nivel, pentru mine.
Topul, pe care il banuiesc eu, al fondurilor de care dispun:
1. Muzeul National de Arta;
2. Muzeul de Istorie (mai recent);
3. Muzeul Taranului Roman.
Overall despre muzee: oamenii care lucreaza la muzee sunt in general foarte foarte amabili. Trei muzee dau senzatia ca nu se mai termina: Muzeul Grigore Antipa, care este complet suprinzator de mare pentru cat de mic pare la prima vedere, Muzeul National de Istorie si Muzeul National de Arta (ultimele doua din amintiri). Muzeul National de Arta are o justificare - iti place sa vezi mai mult, sau sa te uiti azi la o parte, maine la alta samd. Dar la Grigore Antipa si la Muzeul National de Istorie nu as reveni din placere pentru a mai vedea, molcom, inca o parte.
Topurile muzeelor nu sunt relevante. Poti spune ca un muzeu este mai bun ca altul la promovare, la cum sunt prezentate exponatele, la cum sunt alese, la cat de mult de plictisesti in el sau nu, la cum miroase, la cine il viziteaza, la cat de politicos e personalul. Nu poti insa sa spui ca Muzeul Tehnic e mai slab ca Muzeul Hartilor vechi, in general. Iti plac hartile vechi? Ai o destinatie clara. Iti place istoria tehnicii? Ai o alta destinatie clara pentru ziua de sambata. Iarasi, e clar ca un muzeu cu un buget foarte mare va fi in top.
Opinia mea despre Unifest: Festivalul a fost intre 13 si 19 octombrie. Promovarea pe grupuri de discutii a inceput pe 11 noiembrie. Foarte foarte tarziu. In presa au inceput sa curga stiri de luni-marti-miercuri. Iarasi, tarziu. Site-ul a fost actualizat rar si a fost slab structurat. Intrarea la concertul Phoenix a fost libera pentru toti tinerii, nu doar pentru studenti. Multa lume nu a stiut asta. Cine se astepta ca la Teatrul Evreiesc de Stat o piesa sa fie jucata in ildis, cu dublaj? Faptul ca doar o mica parte din Muzeul National de Istorie e deschis ar fi trebuit postat pe site. All-in-all evenimentul in sine a fost un succes, dar promovarea si organizarea au lasat de dorit.