ESXi: care stick USB?

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Am un server Dell R610 pe care voi rula ESXi 6.0 și niște mașini virtuale cu câte 2 discuri virtuale fiecare, puse pe un mirror de discuri SATA (OS) și un mirror de SSD-uri (user data).

Acuma întrebarea de bază este: merită pus ESXi-ul pe un stick montat în portul USB intern al serverului? Și dacă da, ce stick e de-ajuns de rapid și reliable pentru treaba asta?

Momentan mă uit la:
ADATA MyFlash S102 Pro 16GB Titanium Grey
HyperX Fury 16GB rosu
Samsung Flash 16GB USB 3.0
ADATA microReader Ver.3 black-blue în care să montez un microSDHC SanDisk, de exemplu.

Diverse articole pe net susțin ideea; că e mai rapid, că poți face upgrade mai facil, că oricum îți trebuie doar vreo 2GB, că flash-ul nu mai e folosit după boot și nu se scriu constant date pe el, că așa îți rămân discurile complet libere pentru user data, etc.

Chiar și dacă stick-ul USB ar fi folosit pentru ceva scriere (log-uri, gen), pot apela la overprovisioning - iau un flash de 16GB pe care partiționez doar jumătate sau mai puțin, și iaca sunt destule celule ce pot fi folosite pentru a înlocui unele defecte fără să observ vreo pierdere de spațiu.
 
Poti sa schimbi stick-ul o data pe an si chiar nu conteaza. Eu am FreeNAS pe un stick USB si merge dintotdeauna: nici nu mai stiu de cat timp, cativa ani, o duzina de versiuni, upgrade lunar la OS etc, totul pe stick. ESXi cred ca are cerinte chiar mai simple.
 
Serverul se va duce într-un datacenter unde nu voi avea fizic acces direct la el, că nu am voie să calc în datacenter. De asta contează reliability. Viteza e secundară, să nu se miște chiar ca un porc, că altfel nu prea mă aștept să bootez serverul ăla de 15 ori pe zi și să mă plâng că durează o juma' de ceas de fiecare dată.
 
Eu am ESXi-ul pe un stick de 8GB care a fost ales în primul rând să fie foarte mic (fizic) ca să nu îl ating/scot din greșeală, ceea ce îți recomand și ție. Viteza nu contează, pentru că îl bootezi maxim o dată pe an dacă ai UPS (al meu nu merge cu mai mult de 7-8MB/s, dar bootează cam într-un minut ESXi-ul), dimensiunea nu contează cât timp e peste cerințele minime (aici e o chestie interesantă, am pățit să nu mai "am loc" pe el, dar nu din cauză de spațiu ci de rămas fără inodes - activasem un serviciu de SNMP care făcea fișiere goale dar extraordinar de multe și uita să curețe). Ceea ce ar conta ar fi să fie rezistent, dar asta e la noroc, cum zice și Adi, îl schimbi din când în când. Eu nu l-am schimbat până acum, dar la ultimul boot n-a vrut "s-o ia" din prima (a dat eroare că nu poate să citească un fișier). L-am băgat iar, a mers; asta se întâmpla acum câteva luni, mai vedem data viitoare, dar backup-urile să trăiască.

Asta cu overprovisioning zic eu că e wishful thinking, nu cred că a implementat cineva în firmware-ul stick-urilor un mecanism "serios" de reparare a defectelor, mai degrabă au max câteva sectoare care-s rezervate pentru înlocuire, dacă se duc alea cam aia e, că doar nu costă mai mult de 3 cenți controller-ul cu firmware cu tot.

Legat de datacenter/reliability, nu cu USB stick-uri se face treaba în cazul ăsta, ci cu instalat pe RAID. Dacă ai acces KVM ai putea totuși să faci ceva și cu stick-uri, și anume să instalezi pe mai multe USB stick-uri și să le bagi pe toate în server; cu un cron faci backup și copiezi în loc sigur; când crapă unul alegi să bootezi de pe altul, maintenance mode, restore backup, you happy. Dacă remote hands nu costă, poate să facă și un worker treaba asta (lași mai multe stick-uri instalate legate de server, îi zici să bage altul când nu mai bootează).

LE: ah, și no fscking way cu stick-uri care nu implementează 100% mufa USB ci vin cu idei crețe de design (gen ăsta și multe altele care nu au găuri pentru clemele de prindere USB și le fac mult mai ușor de tras din mufă). Ți-o fi plăcând ție Samsung, da' nu mai văd la vânzare stick-uri "corecte" de la ei. Și aș mai zice și să alegi ceva USB2, că șansele să se instaleze ESX-ul pe USB3 sunt mult prea mici, și n-are rost să descoperi cine știe ce ciudățenie la fallback-ul pe USB2.
 
Last edited:
Am trecut întâmplător prin Carrefour și am luat un SanDisk Ultra Fit de 16GB, pe USB3. 57 lei pentru a-l avea pe loc vs. 40 lei via PC Garage și așteptat până vineri. E mic cât un nano receiver, iar testul de viteză arată cam 12 MB/s la scriere și aproape 108 MB/s la citire. Not bad.

SanDisk Ultra Fit 16GB USB3.PNG


Cu asta m-am lămurit și că limitarea de viteză de 47 MB/s din testele microSD este de la cititor probabil, nu de la controller.

Urmează montarea în server și (re)instalarea ESXi-ului pe el.

Și apropo de overprovisioning, serverul ăsta permite și un card SD într-un slot al interfeței de management. Doar că refuză să folosească mai mult de 256MB pe orice card normal, variantele pentru capacitate mai mare fiind niște carduri speciale făcute de Dell pentru slotul ăsta, de 1GB și 8GB care au din fabrică overprovisioning de 100% (adică de fapt au 2GB respectiv 16GB de celule), tocmai pentru ca să dureze niște ani până își dau duhul de tot. Da' scumpeeeeeee...
 
Nu am mai folosit ESX de multi, multi ani (de la ver 4.x), asa ca intreb: nu stie mirror la discul de boot? Ca de pilda FreeNAS stie sa foloseasca 2 stick-uri USB in mirror si pleaca de pe oricare din ele.

Daca ai acces la server prin remote management in caz de ceva poti chiar sa ii spui de pe ce sa faca boot, nu? Bagi 2-3 stick-uri identice, cand crapa unul schimbi doar boot order la urmatorul si tot asa.
 
N-am văzut vreo opțiune de a face mirror la două USB-uri. Doar boot sequence, și cum clonez stick-urile e problema mea.
 
Back
Top