Electronica si alte dracii electrice

ipman

Membru Senior
Data fiind situatia cunoscuta de acum cu virusi si alte minuni, am avut ceva timp sa mai fac cate ceva: am facut un Rpi care trimite ADSB catre site-urile care primesc (FR24, FA, PF) ocazie cu care am constatat ca are nevoie de 5V 2.5A. Am gasit un incarcator de telefon care ar trebui sa livreze asta, dar aparent din cand in cand se supara. Am pus cel mai scurt cablu pe care il aveam (sub 10cm) si pare ceva mai bine, dar nu de tot.
Asa ca a inceput investigatia: am gasit si am cumparat un modul care se numeste MH-KC24, care zice el ca livreaza 5 si 3.4A si bonus 9V 2.4A 12V 2A.
Intentia a fost nobila pana m-am pus pe testat, intrucat la intrare accepta 6-32V imediat mi-a venit idea sa il leg la o celula solara. Aparent era foarte fericit, si face un fel de PWM sau MPPT intrucat tensiunea la intrare era foarte apropiata de tensiunea in gol a panoului.
Am gasit pe aici un Liitokala Li100 care are intrare USB si gata un incarcator solar pentru multe tipuri de acumulatori. Azi a stat afara sa incarce un acumulator de Ikea de 2450mA.
Intrucat nu am vrut sa las aparatele Fluke in soare si frig, am ajuns sa dau comanda de un multimetru USB de la YZXstudio, model 1280. Intr-o teorie asta ar fi foarte apropiat de ce fac draciile mele Fluke, 18 bit, 5 cifre. Aici un review foarte bun. Evident ca nu sunt convins de calibrare la pretul asta, dar macar e cam cel mai bun care se gaseste.
Functia de logging o sa fie destul de utila ca sa vad cata energie colectez de la soare zilnic.
Alte chestii interesante: masoara rezistenta cablului, masoara ripple si poate sa trigger diferite protocoale. Am gasit pe undeva ca se poate calibra, numai bine scot de la naftalina (de fapt silica gel) sursele de tensiune de referinta.
Abia astept multimetrul USB ca sa trec la modificarea sursei. Si la intrare evident o sa fie un wattmetru din doua multimetre.

P.S. Multi pitici implicati. Aparatele care masoara dracia aia de sursa care a costat 5eur sunt de sute de ori mai scumpe. Economic nu are sens, WFA cu minus grav, etc.
 
Aparent nu prea merge treaba cu incarcarea solara atat de bine cat imi imaginam. Cand intensitea luminii scade, cade curentul si incarcatorul se reseteaza, o ia de la capat cu 0.5A si trebuie setat manual la 1A.
Am primit o baterie de 12V cu pb-acid care e cam moarta, sa vedem daca o pot resuscita ca sa o folosesc pe post de energie de rezerva.
Daca nu, sa vedem ceva condensatori, dar nu e la fel de bine.
 
Inca o incercare cu MH-KC24 pentru a incarca un telefon mobil direct, ca tot am prins o zi cu soare.
De data asta nu prea pare ca este MPPT, tensiunea pe panou cade cam pana la 4.9V. Telefonul se incarca cu ce ramane, adica aproape 2W din cei 8W teoretici pe care ii poate furniza celula. Telefonul primeste cam 4.6V la intrare si probabil i se face mila si limiteaza singur curentul ca sa mentina tensiunea.
Am comandat niste module bazate pe CI care provin de la Consonance, cu pretentii de semi-MPPT, in sensul ca limiteaza curentul de iesire in asa fel incat sa mentina tensiunea panoului acolo unde este punctul de eficienta maxima. Dar reglajul este manual, din potentiometru, bazat pe teoria ca "sweet spot" variaza prea putin cu temperatura ca sa mai conteze.
Au chip-uri dedicate pentru incarcarea bateriilor Pb-acid si lithium-based, de la 1 la 3 celule serie. Din pacate cele pentru lithium nu au si load-balancer, asa ca trebuie separat. Vin cate unul din fiecare tip, ca sa fie distractie maxima.
P.S, WFA s-a imbunatatit cand am mutat jucariile afara. Marginal insa ...
 
Inca un test cu MH-KC24. Pare totusi inteligent, cand are suficienta energie pare sa comute pe protocolul AFC si selecteaza tensiunea de 9V, de unde si o conversie mai eficienta. Dar din pacate nu imi dau seama care e criteriul pe care comuta, cand ajunge la circa 3w pe 5v nu comuta si cand comuta in final ajunge la un pic peste 2w ...
 
Au venit modulele cu chip-uri Consonance. L-am testat pe cel pentru baterii Pb-acid si merge aproape perfect pentru ce vreau eu. Tensiunea ramane sus, 18-19v la panou in timp ce trage din el orice curent se poate obtine.
Nu este un MPPT real in sensul ca tensiunea este setata printr-un divizor rezistiv la un pin al chip-ului, dar face treaba excelenta. Mult mai bine decat un PWM.
In configuratia asta in care l-am cumparat e limitat la 1A, dar asta nu e o problema pentru mine, vreau doar sa mentina bateria incarcata, nu sa o reincarce de la zero.
 
Am avut un pic de timp sa il testez si pe cel pentru baterii cu litiu 3S. De fapt ... e un fel de sursa de voltaj constant (la iesire) cu curent limitat la 1A (atat duce chip-ul) deci un fel de incarcator ... are codul SD30CRMA de la eletechsup.
Cu toate ca spun ca este MPPT, se foloseste de principiul de mai sus in sensul ca tine tensiunea de intrare la o tensiune dictata de un divizor de tensiune.
In cazul acestui modul in particular, este pentru circa 12V, ceea ce e prea jos pentru celulele pe care le am, care au punctul de maxim pe 17-18V. Trebuie sa-i inlocuiesc un rezistor cu ceva de 34Kohm, dar dracia aia e SMD foarte mic ... deci primeste o prioritate mica.
 
Back
Top