E-book readers

Nu e rocket science, e unul din cele mai simplu de utilizat gadget-uri. Crash course-ul îl găsești în cutie, o hârtie A4 împăturită care îți arată 90% din funcții.

Ce poți să faci în principal: citești cărți. Pentru copiat cărți pe el, îl conectezi la PC și vezi un storage de 3GB în care poți copia ce cărți vrei. Formatele suportate: PDF, doc, mobi, txt (asta am încercat până acum, nu am găsit o listă foarte clară). Când îl deconectezi de la PC o să îți apară în listă noile cărți. Suportă și audio books, dar nu știu exact ce formate. Are și un text to speech destul de ok. Pentru convertit cărți în formatele suportate (eu folosesc mobi de obicei) vezi soft-ul original de la mobi (ușor de folosit) sau calibre (nu foarte ușor de folosit, milioane de funcții).

Dacă vrei să cumperi cărți, îl înregistrezi cu user-ul de amazon.com, după care cumperi direct de pe el cărțile, oferta e bogată, dar din păcate nu mult mai ieftin decât versiunea dead tree. În câteva minute ți le downloadează. Atenție, trebuie să bagi o singură dată cardul - dacă pierzi kindle-ul te poți trezi că a cumpărat cineva cărți de toți banii de pe card. Tot când îl înregistrezi la Amazon vei primi și update-uri de software.

În afară de cărți poți să te dai pe net (menu/experimental/launch browser) - dacă ai multă răbdare, că nu e chiar făcut pentru asta - refresh-ul, scroll-ul durează mult din cauza metodei de refresh a ecranului. Browser-ul e ok, doar că nu suportă tab-uri/ferestre, așa că la site-uri mai ciudate vei primi mesaje că nu poate să facă anumite acțiuni.
Mai poți să asculți muzică - MP3 (tot la experimental/play music).

E bine să închizi wifi-ul când nu ai nevoie de el, reduce consumul (care oricum e mic, cu utilizare zilnică îl încarci cam o dată pe lună).
 
Multumesc de informatii, nu are cutie la el si nici quick guide (decat ceva pe ecran), are doar obiectul cu o husa si 2 incarcatoare, unul de 110 si unul de 230V.

Ce e cu mobi si pentru ce e nevoie de Calibre? Si unde se pot gasi carti in afara de Amazon si manybooks.net? Nici nu cred ca o sa citeasca carti in engleza, poate macar in romana sa incerce, deci intrebarea ar fi de fapt unde se pot gasi carti in limba romana?
 
Mobi e formatul de fisier preferat de kindle.
Calibre e un soft care transforma .doc,.txt,.html etc in mobi.

Carti in romaneste gasesti cateva la Nemira sau pe trackere, docspedia.org are cateva packuri gata convetite in .mobi unele mai bune, alte mai rele. Pe trackere gasesti mult gunoi,(de regula probleme cu diacriticile si cu aranjarea in pagina) insa nici nu vad cum l-as putea citi pe Radu Tudoran in engleza... Continutul de pe trackere in .ro este destul de variat Dumas. clasici rusi, mult SF, Sven Hassel, Winnetou etc, colectia mea are cam 450 de mega si nu cred ca am sa pot sa o citesc vreodata pe toata. Carti editate recent gasesti foarte rar in romaneste, iar de ex. din seria Millenium a lui Stieg Larsson doar unul din volume se poate citi decent, restul au probleme mari la diacritice.
Maine pot face un scan la quick guide, il mai am inca, ti-l pot trimite email daca te ajuta.
 
Comandat Kindle Wi-Fi si husa cu lumina, acum sa vina omu' cu ele din State. Ma apuc de cautat carti, sa vedem ce oi gasi si pe parte de romana... any tips (desi miahi e cam pesimist vad)? :smile:
 
Nu-s pesimist, sunt indiferent, pentru că nu mă interesează. De cumpărat n-am văzut, dar între timp am aflat că găseşti torrents întregi de cărţi în română (cu o căutare sumară am găsit vreo 500MB, ai de citit mult timp chiar dacă nu-ţi plac 90% din cărţile dintr-un pachet d-ăsta).
 
Nu e dracul atat de rau, carti in romana exista, desi oferta nu e nici pe departe atat de bogata ca cea in engleza.

Am niste carti in format .doc, cum le convertesc in ceva de ebook? Calibre sigur nu vrea .doc, sti .txt dar se pierd toata paginatia si notele de subsol.
 
Mobipocket reader, de care ziceam mai sus. Le face mobi cu tot cu note de subsol. Paginaţie nu există la formatele astea, doar la PDF. Se păstrează doar format, alinieri şi indentări.
 
Pardon, ma refeream la titlurile de capitole care in doc sunt corect incadrate in pagina, in txt sunt simple linii de text. Tocmai o sa fac o proba sa vad ce iese.

Pentru Kindle am vazut ca toate cartile convertite din mobi au fontul mai mare decat cartile cumparate de pe Amazon; cum aflu care e marimea fontului si alte setari la cele de pe Amazon? Momentan nu am acces la nici una, era pe cititorul unei colege.
 
Comandat Kindle Wi-Fi si husa cu lumina, acum sa vina omu' cu ele din State. Ma apuc de cautat carti, sa vedem ce oi gasi si pe parte de romana... any tips (desi miahi e cam pesimist vad)? :smile:
Husa mi se pare fail. E extraordinar de scumpa si incomoda. Eu mi-am cumparat o chinezarie si sunt foarte multumit de ea. :smile:
 
Din câte am văzut, fontul îl ia în funcţie de ce găseşte în document, dar nu mi-e clar cum. S-ar putea să poată fi editabil din mobipocket creator (ăsta e ceva mai complex decât reader-ul). În interior .mobi-ul fără DRM e de fapt un HTML cu ceva headere binare, în care presupun că se află şi informaţia asta.

Husa cu LED e faină dacă ar fi la un preţ rezonabil, nu 50% din preţul device-ului. Husa fără LED e doar scumpă cu spume, fără nici un motiv.
 
Posibil sa ma pricopsesc cu un Kindle Wi-Fi extra, varianta aia cu asa-zisele reclame (in screen-saver si in meniu, nu cand se citeste). Anyone interested?
 
Il vand, lol. E cel de care zic mai sus, insa tocmai am aflat ca mai vine unul pe post de cadou... :smile:
 
Discutam pe PM, aici am scris doar daca e cineva interesat. O sa pun eventual anunt la Publicitate in momentul in care sunt 100% sigur ca am 2 si nimeni din familie nu il vrea.

Aici.
 
Last edited by a moderator:
M-am jucat acum doua zile cu un Kindle 3G.

1. Primul instinct de cum l-am luat in mana a fost sa pun degetul pe ecran ca sa fac un swipe-scroll. Nu-mi inchipuiam ca nu are touchscreen, dar dupa primele 10 secunde mi-am dat seama ca ar fi fost implementat degeaba, din cauza timpului de raspuns foarte mare al ecranului.

2. Ergonomia este la pamant! Tastatura are un layout dubios si nu are implementat niciun sistem de long-press. Nu exista functie de copy/paste (sau daca exista, eu nu am gasit-o). Tastele de next/previous sunt puse anapoda (pe laterale), in conditiile in care device-ul e construit sa fie tinut cu o singura mana (e ingust in mod portret). Tasta enter nu este evidentiata in niciun fel fata de restul tastelor, astfel incat o poti apasa din greseala cu usurinta. La fel si tastele directionale, impreuna cu butonul de back. In conditiile astea, inregistrarea pe site-ul Amazon folosind browser-ul integrat a durat ~15 minute, FFS!!

3. Ecranul este superb, atat timp cat te impaci cu neajunsurile timpului de raspuns.

LE: Dupa ce m-am jucat cu acel Kindle, am avut o revelatie: dpdv al ergonomiei, Apple fucking rules! Inainte eram hater. :biggrin:
 
Corect, la ergonomie orice << Apple.
Insa sa stii ca m-am descurcat foarte OK cu Kindle-ul, iar 3G-ul, chiar daca lent, este foarte util pentru o stire si un mail cand esti plecat cine stie pe unde si n-ai chef sa mori platind roaming.
 
Chiar si asa, dupa ce l-am butonat am ramas profund dezamagit. Daca ultima generatie e asa cum e, cum puii mei era prima generatie?? Si nu e vorba de o chinezarie oarecare, e un Kindle! WTF is wrong with today's world?
 
Tastele de next/previous sunt puse anapoda (pe laterale), in conditiile in care device-ul e construit sa fie tinut cu o singura mana (e ingust in mod portret).

Ba mie asta mi se pare chiar un feature superb. Tin Kindle ul cu o mana si schimb pagina apasand cu degetul mare pe tasta laterala .

Browserul integrat este vandut de amazon ca fiind EX PE RI MEN TAL asa ca n-as trece-o pe asta la minusuri.

Tastatura am folosit-o doar ca sa caut un cuvant din dictionar si din nou n-am remarcat aici nicio problema.
Cu layotul dubios si sistemul de long press sunt de acord, insa chiar nu am nevoie sa trimit sms uri sau emailuri de pe Kindle.

Ma intreb ce asteptari ati fi avut de la un e book reader? Banuiesc ca si mp3 urile se aud prost, de .flac habar nu are, deci FFS!!
 
Back
Top