E-book readers

lai

meh
De ceva vreme, mai ales de cand spatiul de depozitare pentru carti a devenit neincapator, ma bate gandurili sa imi cumpar un ebook reader. Variantele cele mai bune par a fi Kindle de la Amazon si Nook de la Barnes & Noble. N-am insa prea mult habar despre ebook-uri in general. E destul de neclar daca voi reusi sa imi cumpar in mod "oficial" vreunu dintre astea doua sau daca voi putea sa cumpar ebook-uri de pe site-urile lor. Are careva oarece experienta cu gadget-uri d-astea? Se pot "pune" pe ele ebook-uri "neoficiale"?
 
Ăă, am fost la Emag şi aveau ceva ebook reader în showroom. I hated it.
Slow response, ecran de cacao, meniu neintuitiv.
Din câte spun pe site, se pot pune documente de orice fel, atâta vreme cât formatul e citit de el (şi suportă majoritatea formatelor comune). Dar mai bine mai pui 300 RON şi îţi iei netbook, IMO :smile:
 
Am deja netbook. Nu e facut pentru citit carti. :smile:
E-reader-ul ala de la emag l-am vazut si eu. Prima oara mi s-a parut interesant. Dupa ce am citit cateva review-uri l-am sters de pe lista.
 
Imho, ebook reader doar cu card și fără wi-fi e fail. Pentru că, în cazul meu cel puțin, am vreo 50GB de e-books de toate națiile. Unde intervine și altă problemă - anume formatul. Pe un netbook poți citi orice format, pe e-book reader pdf, txt, doc... etc. Nu tu .chm sau comicsuri sau altele.

Ideal ar fi un tablet PC netbook cu touchscreen și ecran rabatabil, dar deja e cam mult :smile:
 
Eu m-am jucat recent cu un Ipad si e foarte dragut pentru citit carti, dar nu stiu daca merita pretul... Just saying :tongue:
 
Pentru că, fiziologic vorbind, ochii focalizează altfel pe „cîrtie” față de CRT / LCD. :smile:
 
Păi hîrtia e micro-3D, în relief, pe cînd alilalte e suprafețe plate. Nu mai vorbesc de faptul că în tehnologia LCD nu există un singur punct...
 
Părerea mea este că-ți supraestimezi ochii. Punctul de focus al ochiului variază între 15cm și infinit și ochilor li se rupe umoarea apoasă de faptul că hârtia este micro-3D în relief (poți avea pagini șifonate și stress-ul este doar nervos că trebuie să le netezești, nu confunda).

Un ecran LCD cu dot-pitch suficient de mic și rezoluție suficient de mare (excludem TVurile LCD plox) este excelent pentru citit. Stau din 1999 în fața monitorului un număr relativ mare de ore pe zi, am ochi "proști" în familie (majoritatea poartă ochelari de la 20 de ani) și n-am nici pe dracu`. Evident, nu am avut monitoare chiar petardă, setările joacă și ele un rol important, etc.

Și apropos, tu cum lucrezi pe computer? Monitorul tău afișează Braille? :biggrin:

Subiectiv, mi se par mult mai stresante și obositoare imaginile în mișcare pe monitor VS cititul pe monitor. Comparativ (citesc foarte mult și de pe hârtie), da, este uuuușor mai odihnitoare hârtia, dar cam atât.
 
LCD-urile au backlight. Dupa 15 minute de citit intens pe orice fel de LCD (telefon, PSP, monitor, etc.) ma dor ochii. Rau.
Asadar, in afara de Neo care citeste mii de carti pe LCD si nu oboseste deloc (Hello Superman!), mai are si altcineva experienta cu e-readere?
 
Backlight-ul este setabil, stimabile. Pe un range incredibil de mare. Din setările monitorului. Și ale Windows-ului. Și la PSP. Și la telefon.

Semnat: Superman care citește manualele de utilizare.
 
O fi el setabil dar atata timp cat iti bate fix in ochi tot e deranjant.
 
Last edited by a moderator:
Am avut vreo 2-3 samples de cititoare d-astea moderne, un Sony obscen de scump, un Serioux obscen de ieftin si inca unul care era atat de prost ca am uitat brand-ul. Dintre astea Sony avea un contrast mai bun dar Serioux se vedea mai sharp, la ambele font size era setabil dar parca nicio dimensiune nu era "perfect" potrivita; un coleg le-a luat cu el cate 2-3 zile pe metrou sa citeasca o carte, a preferat (oarecum) Serioux pana cand si-a luat o carte adevarata si si-a bagat "ceva" in ele de readere, am incheiat citatul. :biggrin: Personal mi se par un mic paradox jucariile astea, au nevoie de lumina ca sa le citesti, la fel ca o carte adevarata dar daca ar avea backlight ca un display normal ar "suda" ochii destul de rau la citire indelungata, asa cum face si un LCD obisnuit. Solutia ar fi un tip nou de backlight (poate LED) intr-un oarecare viitor, pana atunci eu spun pas acestor jucarii...
 
Neo, la povestea cu iluminarea din spate mă refeream și eu.
Subiectiv, din punctul de vedere, simt ecranele foarte diferit ca focalizare față de hîrtie. Evident, mult mai obositor (prin comparație).

Am citit mai demult un articol care povestea (sper că-mi amintesc bine) că un motiv pentru care îți obosesc ochii este ăsta: lipsa unui punct de focus clar.
 
Ăm... e-readerele NU au ecrane LCD, din cauză de autonomie redusă și ergonomie proastă. Au ecrane e-ink, fără backlight, la care consumul de curent electric este doar când „dai pagina” și face refresh la ecran. Operațiunea e un pic mai lentă, însă ecranul ăsta e mult mai comod pentru ochi.

B&N Nook nu e disponibil în afara SUA. În plus, chiar și dacă ai fi cetățean american, cât timp ești în afara SUA nu poți face cumpărături de cărți electronice ca să le pui în biblioteca digitală, deși cele ce le ai deja în bibliotecă le poți sincroniza cu Nook-ul oriunde te-ai afla. Sux.

Amazon Kindle e mult mai „liberal” la treaba asta, mulțumită experienței internaționale a Amazon-ului. Cel cu wireless și fără 3G pare acceptabil.

La alte readere, problema cea mai urâtă probabil este la modul în care lucrează cu PDF-uri. Toate se laudă cu suport pentru PDF, însă dacă acesta e limitat la nivel de zoom și panning, e nasol. Cele mai deștepte știu și reflow, și rotire, și alte șmecherii. Desigur, asta nu se aplică unui PDF ce conține imagini JPG ale cărților scanate, ci doar la text-text.

Între celelalte formate de fișiere există convertoare, sau magazinele electronice de unde le cumpărați probabil le oferă în formate diferite.
 
Dudes, eu citesc de ani de zile cărţi în format electronic pe LCD. Tot aşa, n-am nici pe dracu. Părerea mea subiectivă şi ne-medicală e că sunteţi rezistenţi la schimbare din motive subiective, nu "mă dor ochii când citesc". Şi dacă citeşti o carte cu hârtie albă în soare te dor ochii. Şi dacă citeşti la lumina lumânării te dor ochii. La fel, poţi seta luminozitatea, distanţa, mărimea fontului, etc. ca să nu te mai doară ochii. Cine nu face asta nu o face din lene/necunoaştere/lipsă de interes. Da, e mai comod să te vaiţi că "e naşpa", dar noah... motive :smile:
Faceţi teste pe ăsta, mie mi se pare genial site-ul :smile:
 
Bre, n-auzi că mie-mi obosesc ochii față de hîrtie? Crezi că n-aș prefera să citesc tone pe monitor / LCD / telefon / stuff? Cu jucării d-astea noi, non-LCD, nu m-am jucat, deci nu știu cum iaște.
 
Multumesc pentru informatii, Cosmin! Pana acum ai fost singurul la subiect. :biggrin:
Altcineva mai doreste sa impartaseasca din experienta sa cu privire la aceste readere?
 
Back
Top