E-book reader

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Acum ceva vreme vă întrebam câte ceva despre tablete, la data respectivă eu nefiind prea în temă cu diversele configuraţii şi performanţe din piaţă. Acum, în numele unui coleg de serviciu, deschid acest topic pentru a afla şi dezvolta subiectul e-book readers. El doreşte să-i dăruiască fiicei un asemenea device pentru scopuri şcolare, ce ţin de o facultate la care cărţile trebuie purtate cu sine şi după terminarea anilor de studiu. M-ar interesa cam ce cerinţe ar trebui să îndeplinească un astfel de reader, ce dotări să aibă şi alte asemenea lucruri. Ce formate suportă, dacă se pot folosi şi pentru presă online (evident, cele cu conectica necesară, gen Wi-Fi). Mă interesează şi dacă există viaţă şi după Kindle, că după Nexus 7 am văzut că prea există...
Mulţumiri anticipate.
 
Eu am experienta doar cu Kindle, am acasa vreo 2 modele. Imi place cerneala si durata de viata a bateriei, nu imi place ca nu pot citi noaptea cu lumina stinsa - da, nici cartile pe hartie nu se pot citi asa dar mi-as fi dorit sa o pot face pe Kindle. Nu imi plac nici softurile de conversie, desi Calibre e(ra) actualizat foarte des nu stralucea prea tare cand l-am incercat ultima data.

Mai citesc pe iPad, dar in afara de PDF-uri nimic altceva. Si eu car dupa mine un teanc de carti de aviatie si liste de frecvente de aeroporturi si alte balarii, lucru pentru care iPad-ul e aproape perfect pentru ca are si software de navigatie pe el, ceea ce pe Kindle nu se pune problema.

Nu am nici o recomandare, din pacate, dar ma gandesc ca dispozitivul ideal trebuie sa aibe ecran decent (7-10"), iluminare, autonomie mare pe baterie (minim 8 ore) si compatibilitate buna cu diverse formate. (iPad -- la capitolul asta).
 
Nu cred că un reader e alegerea ideală pentru manuale de specialitate (PDF, bănuiesc) respectiv presă. Mai degrabă o tabletă de 10". Evident, e alt nivel de preţ. Dar un reader nu mi se pare adecvat pentru că (1) PDF-urile nu au fost gândite pentru scalare ci pentru consum la mărimea de print; asta e posibil doar pe monitoare sau pe device-uri cu o anumită diagonală; ori readerele de 10" sunt extrem de rare şi scumpe – vezi Kindle DX. (2) Readerele nu prea au soft care să fi evoluat în pas cu oferta de presă online, practic e semi-inexistentă; pe o tabletă sunt aplicaţii mult mai variate şi interesante din punctul ăsta de vedere. Plus că ai toate capabilităţile aferente unei tablete, plus iluminare proprie.

O tabletă de calitate se va conforma cu siguranţă cerinţei de folosit 8+ ore zilnic pentru citit documente, browsing etc.

La un reader nu se poate compara direct durata bateriei pentru că E Ink consumă doar la refresh (dat pagina) deci cea mai directă unitate de măsură e câte pagini citeşti pe zi...
 
Am un Paperwhite generația întâi, luat din State la un fel de resigilate eMAG. Foarte mulțumit.

- Bateria mă ține atât de mult, că uit de ea. E un ordin de săptămâni, cu toate că îl folosesc zilnic.
- Recomand să îi iei și ceva husă, dacă te plimbi cu el prin oraș. I-am luat o husă de la Amazon, cea recomandată, încântat.
- Are un flicker când dai pagina, am înțeles că ar fi mai mic la ultimul paperwhite.
- E dificil să cauți ceva, relativ dificil să îl navighezi pe touch, e mai încet. Meniu. Home. Pagina 3, cartea 2.
- Îmi place mult butonul de back. Citești în carte, ajungi la pagina 40, apeși ceva aiurea și dai la pagina de final, apoi închizi cartea. Din greșeală. Ei, apeși de câteva ori back, și ești la pagina 40, din nou.
- Îți recomand să pui ceva dicționar .mobi pe el.
- Îmi place mult sistemul de trimitere a cărților prin e-mail. Îmi aleg cărți în PC, le convertesc în format Kindle, le trimit pe e-mail, se descarcă toate. Foarte drăguț.
- Nu înțeleg cum ar putea cineva să fie enervat de reclame. Reclamele de pe Kindle mi se par geniale. Îți arată un titlu de carte de care nu ai auzit, o copertă drăguță, și ești invitat să cumperi cartea.
- Îmi e un pic greu să îl țin într-o singură mână (și) datorită (din cauza) husei.
- L-am setat la font foarte mare.
- Sfatul meu e să frunzărești cărțile înainte să le pui pe Kindle, nu pe Kindle să te lămurești dacă îți plac sau nu. Frunzăritul nu e punctul forte al lui.
 
Acum ceva vreme vă întrebam câte ceva despre tablete, la data respectivă eu nefiind prea în temă cu diversele configuraţii şi performanţe din piaţă. Acum, în numele unui coleg de serviciu, deschid acest topic pentru a afla şi dezvolta subiectul e-book readers. El doreşte să-i dăruiască fiicei un asemenea device pentru scopuri şcolare, ce ţin de o facultate la care cărţile trebuie purtate cu sine şi după terminarea anilor de studiu. M-ar interesa cam ce cerinţe ar trebui să îndeplinească un astfel de reader, ce dotări să aibă şi alte asemenea lucruri. Ce formate suportă, dacă se pot folosi şi pentru presă online (evident, cele cu conectica necesară, gen Wi-Fi). Mă interesează şi dacă există viaţă şi după Kindle, că după Nexus 7 am văzut că prea există...
Mulţumiri anticipate.

Eu am avut Kindle care a rezistat 2 zile înainte să fie returnat. Nu ai slot de card, nu ai viteză, formatarea paginilor este de rahat în foarte multe cazuri (mai ales dacă sursa este PDF).

Concluzia la care am ajuns după ce am trecut prin tablete și e-readere este că cel mai bun instrument pentru cărți este o tabletă de 10''.

Recomandarea mea ar fi între iPad (cel de 10'', nu mini) și Nexus 10.

Alternativ, probabil orice tabletă de 10 merge, dar aici problema apare la autonomie, care scade de obicei cu prețul :smile:

Ca aplicații nu știu ce să recomand pentru iOS, pentru Android folosesc Moon Reader Pro care știe să citească de toate (inclusiv PDFuri), are funcție de bookmarking și o groază de customizări posibile pentru fonturi, background, etc.
 
Am Kindle a 3-a generatie de cum a aparut, e perfect la citit ebook-uri in format epub, mobi. In schimb la pdf-uri nu prea e utilizabil.
Daca e in US un kindle fire hd de 9" e perfect http://www.amazon.com/Kindle-Fire-HD-9-inch/dp/B008GFRE5A
Daca e din RO ceva pe Android ar fi mai bine: Nexus 7 sau 10 daca is carti cu grafice gen anatomie, etc.

Personal eu folosesc iPad de 10" cu aplicatia GoodReader, dar cartile mele cu tancuri nu prea sunt un use case general. :smile:
 
Probabil că amicul va lua o tabletă, până la urmă, fiindcă a fost înștiințată și fiica de "surpriză".
 
Experiența mea cu cititul cărților pe tabletă e mai puțin plăcută de cea a lecturii de pe Kindle.
Dacă vrei strict cărți, mi se pare OK Kindle.

Am avut o vreme un iPad, o tabletă GoClever, una de 11", și un Kindle. Reviste & PDF - tabletă. Cărți - kindle.
 
De acord cu Pong. Dacă ai cărți fără imagini în format mobi, Kindle (mai ales cel tradițional) va bate orice tabletă, din simplul motiv că e mai ușor de ținut într-o mână ore în șir (comparativ cu Nexus 7, de exemplu). Plus că nu mă frământă grija lui cât timp e atât de ieftin. Cât despre reclame, ca unul care cumpără câte un ebook pe săptămână de pe Amazon, nu mi-aș lua Kindle fără reclame.
 
Pentru PDF singurul lucru acceptabil ar fi o tabletă de mărimea unui A4 şi DPI minim 600. Dar e o nebunie să te chinui cu PDF. E bun pentru anumite lucruri şi complet neadecvat pentru altele. Pentru documente care să se poată adapta la diverse mărimi de ecrane şi rezoluţii s-au inventat alte formate.
 
Nu prea stă nimeni să convertească PDFuri în mobi, mai ales dacă-s cărți sau altele de genul unde formatarea chiar contează. De acord cu wirespot, dar aș scădea "cerințele" la tabletă de 10" măcar full HD. Retina ar fi ideal.
 
Am avut Kindle la care puteai citi cateva ore pe zi si bateria te tinea cateva saptamani. (spre 3). Era ok. Am renuntat la ea ca vroiam un ecran mai mare si am zis ca tastatura e deranjanta, ca o foloseam rar; era pericol sa ating accidental o tasta si atunci tb sa dau Back sa ma intorc la cartea citita. Alt avantaj al modelului ar fi acela ca era ok de tinut intr-o mana, cu tot cu husa.
Acum citesc pe tableta, unde timpul maxim de citit este de 1ora 30min sau 40min, de la baterie full la 4% cand se inchide tableta automat. Tableta e mai grea, tb tot timpul sa o tin cu degetele de la 2 maini, de regula in L. Folosesc aplicatia Kobo pt citit, iar combinatia dintre ecranul de 3lei si swipe dreapta sau apasat dreapta sa dau pagina, nu e intotdeauna plina de succes.
Ca o concluzie a experientei proprii cu cititul pe device dedicat si pe unul ne-dedicat, as zice sa mergi pe un ebook reader bun cu iluminare inclusa. Insa mai mult de citit nu poti face pe reader, gen navigat pe net. Tehnic e posibil, dar o sa iti cedeze nervii inainte sa obtii ce vrei. De ce am un cui contra Kindle /Amazon: pt ca daca ei considera, pot sa iti stearga contul tau + toate cartile pe care le ai in cloud-ul lor, inclusiv alea platite, nu doar convertite. Daca acest amanunt nu te streseaza, atunci e ok un paperwhite. Personal, tind sa tin cu cel de pe locul 2, asa ca e ok si un Kobo sau un Sony sau un Nook - nu e bine ca Amazon sa aiba prea multa putere in piata media digitala. Dar aici e doar vorba de preferinte si alegeri. Dpdv tehnic, produsul lor e ok.
PDF pe reader este un mare no-no.
 
Last edited by a moderator:
Poți descărca cărțile de pe Kindle pe PC și le poți salva/decripta în alt format cu calibre.
 
Daca tot se discuta de zor, vreau si eu o recomandare de reader free pentru iPad care sa nu necesite cont la Amazon sau altii, ci sa citesc cartile de le am pe laptop. Am cont la Amazon, dar cu aplicatia pentru Kindle ar trebui sa imi trimit cartile la Amazon sa le converteasca si nu vreau asa ceva. Il vreau free pentru ca nu stiu daca mai tin tableta curenta, imi face cu ochiul cea noua si habar nu am cand fac rost de una asa ca o vreme s-ar putea sa raman doar cu Kindle clasic.
 
Am de ales intre un ebook reader nou pe emag si unul refurbished pe ebay la 2/3 din pretul nou pe emag.
Este un reader de 10". Diferenta de pret e chiar semnificativa.
Recomandari, comentarii, pareri?
 
Sunt aceleași produse, noi și vechi? E același model?
Eu am un Paperwhite de prin 2013/2014, ceva în genul ăsta, și în afară că bateria ține semnificativ mai puțin și s-a cam tocit husa, nu am probleme cu el.
Chiar mă enervează că nu am motive să îl schimb. :biggrin:

Probabil știi deja pe tema asta, dar pentru mine a fost util să citesc despre blue light, și cum e bine să pui cititul seara, la o lumină cu anumit K, și într-o atmosferă așa, mai tristă, mai pe lumină mai puțină. :biggrin:

Altfel, Calibre e prietenul tău, și până nu apare soluția pe care pus-o Adobe Reader pentru PDF-uri pe mobil (să poată fi redimensionat un PDF pentru mobil) și pe Kindle, PDF-urile nu sunt prietenii tăi. :smile:

PS: A, și am luat Kindle-ul Refurbirshed din SUA, avea o mică zgârietură pe ecran, în rest era OK.
 
Last edited:
Am de ales intre un ebook reader nou pe emag si unul refurbished pe ebay la 2/3 din pretul nou pe emag.
Este un reader de 10". Diferenta de pret e chiar semnificativa.
Recomandari, comentarii, pareri?
Ai mari sanse sa fie aproape la fel de bun ca unul nou. De obicei are zgarieturi sau imperfectiuni cosmetice, dar nu e garantat. Pot fi schimbate piese de exemplu.
 
Ia liniștit refurb-ul. În cazul în care ceva nu corespunde, poți cere retur. eBay are o politică foarte avantajoasă pentru cumpărător, aproape dezechilibrată - știu un caz relativ recent în care un cumpărător de rea credință a invocat către eBay defecte false ale unor produse electronice scumpe și rare, fără dovezi, și eBay a reversat imediat tranzacția financiară încât vânzătorul a rămas și fără bani, și fără produse. Chit că vânzarea a fost făcută pe persoană fizică, unde nu există vreo cerință legală de a oferi garanție sau să accepte retururi; eBay a băgat pe gât politica proprie.
 
Back
Top