Discutii generale despre surse

600 RON - m-ai lăsat mut de uimire. Să lăsăm ștacheta mai jos, Silver sub 200 RON anyone? Sau un Bronze sub 150 RON există?

Am văzut valorile pentru o sursă HP, minimele pe la 90%, maximul peste, chiar și la 10% încărcare avea randament vreo 80%, aia da eficiență iar calitatea era suficient de bună dacă era certificată pentru utilizarea pe servere.

Știu că certificarea 80 plus nu spune nimic de ripple sau zgomot, de aceea nici nu caut Bronze și nu cred că nu e nimeni nebun să facă o sursă certificată Gold și cu tensiuni aiurea. Zgomotul e mai puțin important, la o sursă Gold cu un consum sub 100W ca al meu (tipic sub 90W la priză cu randament sub 80%) cred că pot să o las și fanless și folosesc ventilatoare de carcasă inclusiv pentru răcirea sursei.
 
De ce să fie utopie? Dacă diferența de cost chiar e de 4-5$ atunci acel Antec EA380 de 180W se poate transforma în 80+ Silver la 190 RON și Gold la 220 RON.
 
Mai ieftin ca pe oul nou nu prea sunt. Ia d'aici: Silver si Gold.

Nici in visele mele cele mai umede nu cred ca o sa vad o sursa Gold la pretul ala. Din pacate nici nu cred ca o sa vad vreo sursa Gold de 400-450W. :frown:
 
Silver la 100$ (chiar 80$ după rebates, asta face vreo 240 RON?) nu sună așa rău, iar dacă tehnologia chiar avansează* și nu evoluează cu spatele™ nu e exclus să vezi Gold** la 220 RON. Mi se pare mie sau domeniul surselor pare să involueze, prețurile cresc infernal iar performanțele aproape că stagnează? Nu spune că a crescut calitatea și că o să pot folosi o placă de bază cu alimentarea procesorului single phase (față de 4-12 uzual) că nu m-am născut în copac, sunt deja a treia generație care știe să folosească tacâmuri :smile:

* Visai acum 10 ani la procesoare multi-core la 50-60$ Pe vremea aia nici un procesor nu costa sub 200$ și mergeau la câteva sute de MHz. Visai la discuri cu capacitate măsurată în Terabiți? Visai să ai 4 GB de RAM în computer pe vremea când uzual era să ai 4 MB? Ce naiba au făcut la surse în tot timpul ăsta, au inventat concursul "care scoate mai mulți MegaWatts fără să scoată fum instantaneu?"

** Deja există Gold pe oul cel nou la 180$ de la SeaSonic, să nu spui că e proastă. Și e complet modulară ($$$ în plus), vine în ambalată în catifea ($$$) și cu cablurile în gentuță velcro ($$$), deci dacă vrei să o fabrici și să o asamblezi ca pe o sursă normală, cutie de carton reciclat etc. iese cu mult mai ieftină. Happy wet dreamin'
 
Pai io vad ca preturile scad destul de binisor (mai ales de cind Corsair a facut o mini-revolutie la raportul calitate/pret) iar calitatea chiar a crescut.

Chestia e ca acum chiar ai surse pentru orice buzunar si orice pretentie (de la beculete la fanless). Alegerea uneia e chiar o optiune subiectiva, de la un maniac ca mine care vrea liniste si performante cit mai bune (aici e ca la audio, un maniac audiofil o sa vrea ce-i mai bun pe cind io ma declar multumit si cu un entry-level) pina la cineva care vrea doar o sursa care sa nu-l lase-n drum si sa nu-i rupa buzunarul cind o cumpara/foloseste.

Una peste alta eu as zice ca performantele au crescut, preturile au scazut (cel putin la marea masa de surse bune) dar intr-adevar pentru creme-de-la-creme preturile sunt prohibitive pentru cineva cu capul pe umeri. :biggrin:

LE:
Ce naiba au făcut la surse în tot timpul ăsta, au inventat concursul "care scoate mai mulți MegaWatts fără să scoată fum instantaneu?"
Din pacate ai dreptate aici. Ma uit cu stupoare cum apar sursele de sute de W si chiar kW pentru o piata reala extrem de ingusta. Din pacate acea piata reala ingusta este umflata artificial prin cerintele/review-urile/"sfaturile" tuturor si in loc sa gasim surse 4-500W cit mai eficiente si cu performante cit mai bune ne pomenim cu monstri de cite 1 kW si peste.
Sincer nu stiu de unde e trendul asta, probabil pe afara unde e societate de consum si aia cumpara ce citesc in instructiunile AMD/ATI/Intel/nVidia in loc sa gindeasca un pic dar eu sunt oripilat ca nu mai gasesc si eu review la surse de 4-500W pe site-urile serioase pe unde mai umblu si parcurg in diagonala review-uri la surse de 7-8-900W si peste. :frown:

La fel, pentru a avea o sursa pe gustul meu trebuie sa ma uit la una de minim 650W cind eu am nevoie de 4-500W cel mult. Si uite asa intru si eu in categoria celor care umplu piata surselor supra-dimensionate. :frown:

LE2:
Deja există Gold pe oul cel nou la 180$ de la SeaSonic, să nu spui că e proastă.
Pai cred ca e X-650 pe care ti-am spus-o mai sus. :smile:
Nu e proasta, in clipa de fata dupa umila mea parere e cea mai buna sursa care se poate cumpara. Daca ai cu ce.
De acord cu tine cu ambalajul, dar asa a fost la Seasonic (si nu numai la ei) tot timpul la sursele retail.
 
Știi bancul cu Bill Gates și WC Ford despre evoluția produselor lor, cu Gates "dacă Microsoft fabrica mașini acum cu un plin înconjurai Pământul și aveai viteză de croazieră supersonică". Dacă Microsoft fabrica surse acum erau de 3 ori mai mici, scoteau 5KW, aveau randament care creștea cu un 9 la fiecare 18 luni și costau 10$. Acum 10 ani o sursă bună era sub 50$, surse peste 100$ nu existau și ale naibii computere funcționau impecabil, mă întreb cum o fi fost posibil :eek:

Nici acum 5 ani nu existau surse peste 100$ cu toate că P4 consuma curent în draci. Până nu a apărut moda SLI orice sursă de calitate scotea 3-400W cu 50-60$, iar restul stăteau cuminți la 20-30$. Acum găsești surse de 300$ care nu sunt cu nimic mai bune decât aia de 99$ certificată Silver.

La fel, pentru a avea o sursa pe gustul meu trebuie sa ma uit la una de minim 650W cind eu am nevoie de 4-500W cel mult.
Vezi, și pe tine te-au corupt pentru că nu ai nevoie nici de 400W, ci doar de vreo 300 și vorbești prea lejer de cifre gen 400W sau chiar 500W. Eu am umplut computerul cu discuri (6 buc) neeconomice (Seagate 7200.11), toate sloturile de RAM cu cea mai mare capacitate (2 GB bucata), o placă video și tot nu am reușit să trag mai mult de 200W din priză (sursa nu e certificată nici măcar 80 Plus). În condiții normale consum vreo 60-70W în idle și vreo 150 în burn combinat (procesor + placă video) și nu, nu e computer Flinstone și nu dau la pedale.
 
Last edited:
Absolut corect referitor la consum. Crede-ma ca aia de pe jonnyguru se uitau la mine ca la masini straine cind veneam cu recomandari de surse de wattaj mic. :smile:
Problema e alta, vorbesc de 500W doar pentru ca deabia de acolo incepi sa gasesti surse cu caracteristici foarte bune, modulare si cu eficienta mare.

Singura care inca mai mentine standardul surselor de wattaj mic si calitati foarte bune combinate cu un pret rezonabil e Seasonic (inclusiv cu clonele de la Corsair/SilverPower si ce-a mai ramas din Antec EarthWatts). Enermax are preturi cam mari pentru ce ofera iar Corsair a scos din productie HX450 care dupa mine era sursa perfecta pentru 95% din utilizatorii de calculatoare de pe lumea asta (dar ce folos daca nimeni nu o cumpara cind ei "stiu" ca le trebuie citeva sute de W in plus).

Pe mine e relativ usor sa ma corupi daca la vremea ei Signature a fost sursa no.1 si cea mai mica a fost asta de 650W. Acu' salivez la X-ul de la Seasonic. :biggrin:
 
Opinia mea sincera este ca la surse se merge pe gandirea de la carcase. Hai sa scoatem un produs de 1kW 80+ whatever, scump cu spume, dar pe care omul nu o va schimba ani de zile. Pentru ca sa fim seriosi, quad SLI nu are pretentii mai mari de 800W or so (cu un quad pretentios, sa zicem). Prin urmare, probabil urmatoarea investitie majora dpmdv va fi o sursa serioasa, probabil un Seasonic din seria X, wattajul cel mai probabil dependent de finantele disponibile in perioada respectiva :smile:

PS/LE: mie Seasonic M12 500W mi-ar fi fost arhisuficienta ani de-acum incolo, din pacate a trebuit s-o vand si plang si amu dupa ea :frown:
 
Subscriu la parerea despre Corsair 450 (chiar si VX). Partea cu fiabilitatea (nu o va schimba ani de zile) nu e garantata - asta daca nu vrei sa iei dintre cele garantate pe viata.
1. E vorba de condensatori, ventilator, bobine, temperaturi de functionare chestii care, oricat ar fi de atent alese si optimizate, au si ele un final. Sa zicem ca duc 5 ani, cel mult.
2. Mai apare si perimarea tehnologica (vezi socket A/370 bazate pe 5V vs. ATX 1.2++ orientate pe 12V).
Momentan cred ca EA380 (daca mai gasiti varianta Seasonic) este adecvata
pentru 95% din utilizatorii de calculatoare de pe
forumul asta :biggrin:
 
Chestia cu puterea surselor are mai multe cauze. De exemplu n-am reuşit să-l conving pe un prieten că sursă de 650W e overkill, pentru că pe site la Ati e trecută sursă de 500W la system requirements (şi 600W pentru CF), şi atunci e greu să convingi că un sistem high-end cu aşa ceva consumă doar 300W.

Iar la asta s-a ajuns probabil pentru ca producătorii să poată scăpa de problemele cu pocnitorile de 200W pe care scrie 400W ("aţi scris că-mi trebuie sursă de 400, uite, am io sursă chinezească de 400 şi nu merge").
 
Pentru asta ar trebui un standard, pentru care să fie nişte teste clare, şi atunci producătorii de plăci video ş.a. s-ar putea referi la acel standard. Probabil consideră că asta le-ar diminua vânzările dacă le spun la gigei că le trebuie şi sursă de 100EU.
 
Exista un standard si se numeste ATX in cazul surselor... ATX :biggrin:. Si specifica, de exemplu, ca alimentarea placii video trebuie sa asigure maxim 300W. Radeon 5970 e vandut underclockat tocmai ca sa respecte standardul, desi sursa placii si racirea pot mult mai mult de atat (spre 400W).
Si daca ajungi sa aduni maxim cu maxim ajungi la sutele de watti date de sursele actuale.
 
Gasisem undeva pe SPCR un nene din Canada, care facuse rost de cateva sute de surse Delta de 200 de w fanless de tipul celor de laptop dar care aveau conectori de 24 pini si care avea caracteristici tehnice exceptionale si se vindea la 35 $ parca pe ebay, cam al jumate de pret fata de mini-box, care vinde parca la 70 $ surse de 120-140 W.Eu unul as fi interesat...
Altcineva?
 
Și nenea ăla trimite la noi? Dă mai multe detalii și sigur se vor mai găsi clienți.
 
Teoretic ar trebui sa fie ceva de genul asta. Un brick de 200W care se conecteaza printr-un un adaptor (activ) la conectorul ATX.
Eu cu siguranta vreau unul. Brickurile alea au eficienta mult mai buna decat o sursa clasica mai ales pentru ca se apropie de consumul standard al unui PC.
 
Tocmai am luat un Antec Earthwatts 380D, certificat 80+ Bronze, ocazie cu care am constatat că sursa precedentă (Fortron Blue Storm II) e și ea certificată 80+ simplu, deci diferența de randament teoretic e mică. Am dat afată placa video PCIe nVidia și consumul în idle a scăzut de la ~110-115W la ~72-76W cu monitor cu tot. Monitorul fiind o constantă rezultă că diferența de eficiență a sursei plus o placă video în idle consumă cam 40W sau UPS-ul raportează avioane pe câmpii. Deși o placă video actuală Ati considerată foarte economică are un consum în 2D idle de 18W (5750) și cele mai vechi sunt mai mari consumatoare de curent mi se pare cam mare diferența - de la sursă nu mă aștept nici la 5W, restul de 35W sunt greu de justificat de o placă video care stă degeaba.
 
Back
Top