Discutii generale despre surse

DAca stie cineva va rog cum s-ar putea subvolta fanul cu 2 fire de alimentare din sursa, ca daca numerge subvoltat, as lua un fan Scythe de 25 de lei la 500 de rpm nativ.

Poti sa incerci ca in locul firelor galben-negru, sa-l legi la rosu-negru, ceea ce ar insemna ca respectivul ventilator e alimentat la 5v.

Ar trebui sa verifici de 5-6 ori daca ventilatorul respectiv porneste la 5v. Am avut ghinionul ca unul dintre ventilatoarele mele, sa plece la prima incercare la 5v, iar dupa 2 zile sa scoata fum. Daca nu se invarte, bobina aia se incalzeste mai mult decat in mod normal.
 
Cred ca ori m-am exprimat eu gresit, ori nu inteleg, deci mai explic odata, de data asta cat pot de detaliat:
-am un fan in sursa Seasonic, alimentat pe 2 fire rosu si negru.
Pe care doresc sa il fac sa fie mai silent.
Am 2 variante:il subvoltez sau il schimb.Prima data vreau sa il subvoltez, daca se poate, iar daca tot nu imi place zgomotul, atunci il schimb cu un slipstream.
Deci, ramane valabil ce ai spus tu, Dashu?
 
Poți să faci un sistem de subvoltare dinamică: un comutator care să îți dea 12V și 7V sau 5V. La pornirea calculatorului sau când vrei să te joci îl lași pe 12V, când vrei liniște îl lași la 7 sau 5. 5V îi obții de pe un fir negru și unul roșu de pe un Molex, 7V între roșu și galben. Comutatorul schimbă baza între un fir negru și unul roșu, de pildă, ca să schimbi 12V/7V - cred că e mai bine decât să îl lași permanent la 7V.
 
N-am recomandat niciodată workaround-ul cu 7 volţi. Am auzit poveşti cum că nu face bine la sursă, n-am stat să verific dar am zis că e mai bine să "play safe" :smile:
 
Păi nu face bine, că face o punte între rail-uri diferite şi iese cam naşpa la consum mai mare. Dar la un singur ventilator e acceptabil.
 
Doamne, ma simt ca ultimul retard, ca habar nu inteleg despre ce vorbiti.
Ah, de ce am chiulit oare la fizica intr-un mod asa de barbar!
Dar pot sa fiu un papagal perfect si sa incerc ce spuneti.
Azi am scos hdd pe terasa, deci ultimul zgomot vine de la sursa.
Daca o rezolv si pe aia cumva, e perfect pasiva treaba.
 
De fapt nu ştiu dacă 450VX schimbă voltajul la fan în funcţie de load, poate îl schimbă în funcţie de temperatură.
Ideea e că nu e deloc sigur că o sursă (în cazul tău Seasonic 500W OEM) dă 12V în regim normal (la fan-ul ei mă refer). De obicei 12V, fiind valoarea maximă, se foloseşte în condiţiile cele mai "neprielnice" să zic aşa, ori când sunt 50C în sursă, ori când e în load maxim, astfel că în regim normal dă mai puţin voltaj fan-ului ei (sau deloc, cum e Seasonic X).
So, dacă pui un fan care la 12V are 500rpm, şi primeşte de la sursă 4-5V nici n-o să pornească. Sau chiar dacă porneşte răcirea va fi insuficientă.
 
Spawn, mersi de info, pare extrem de logic ce zici.
Din fericire nici nu am componente sa duc in load sursa asta Seasonic, am cumparat-o doar pentru ca era o afacere foarte buna.
Ok, fara subvoltarea fanului din sursa, vad ca trebuie sa il schimb si ca daca il schimb trebuie sa il alimentez pe cel nou din alta parte.
Hmmm.
 
SilverStone Nightjar 400W @Hardware Secrets.
SilverStone Nightjar 400 W is a superb power supply, using a high-end design, based on a LLC resonant primary and DC-DC converters on the secondary. This allowed to this power supply to deliver up an impressive 617 W during our tests (due to its highly overspec’ed components), present very high efficiency between 85% and 87% (when pulling up to 400 W), voltages very close to their nominal values (below 3% of their nominal value), low noise and ripple and all protections working fine, protecting your equipment.
Doar o singura problema. :biggrin:
The only drawback – and this is a huge one – is its price. USD 170 for a 400 W power supply? No, thank you.
 
......................................
Tocmai mi a venit o idee geniala!Cat de curand poze cu ideea geniala!

Si acum pozele de care spuneam mai devreme.
Dupa cum se vede, ventilatorul sursei este folosit sa sufle aer peste Ninja, pentru ca oricum, chiar si dupa ceva sesiuni de folosit intensiv pc, aerul din sursa tot rece este.
Lasand la o parte aspectul pc-ului meu, am reusit sa folosesc un singur ventilator(cel mai greu de scos din sistem) la racirea unei alte componente fara sa fie sursa afectata.
Pareri tehnice, sugestii?
 

Attachments

  • picture001gx.jpg
    picture001gx.jpg
    228 KB · Views: 58
  • picture003ik.jpg
    picture003ik.jpg
    408.6 KB · Views: 55
Carevasazică, sursa ia aer din interiorul carcasei şi-l suflă tot în interiorul carcasei. E frig tare în camera aia? :biggrin:
 
Ce carcasa Dom'ne?:biggrin:
Unde carcasa?:biggrin:
Cine carcasa?:biggrin:
Si da, e frig in camera, e bine si pentru mine ca ma odihnesc perfect, si penntru pc.
 
Mie mi se pare foarte aiurea să te chinui să faci un PC dead silent şi după aia să-l laşi cu toate maţele pe-afară. Da' noah, to each his own...
 
In carcasa aia nici cand era intreaga nu puteai sa faci wire management cu adevarat. Acum cablurile de la sursa sunt intr-o punga macar. :smile:

Oricum carcasa in cauza e acum un soi de suport pentru placa de baza, placa video si sursa, nimic mai mult. Practic sursa trage aer din camera.
 
Matele nu fac zgomot, mai incolo o sa ma preocupe si aspectul.Oricum nu am cum sa fac sa nu se mai vada matele, pentru ca fata de o carcasa normala, aici nu am unde sa le ascund, decat atarnate in spatele carcasei si bagate in punga pentru a nu acumula din praful industrial de la mine din camera.
Acum caut un UPS, si o placa video, probabil un 4670 pentru excelentul raport incalzire/performanta precum si pentru degajarea termica mica in 2d.
 
Nu numai de curiozitate, care este cea mai ieftină sursă certificată 80 Plus Gold care se găsește în România? Unii pretind că diferența de cost pentru un randament certificabil 80 plus e doar de 4-5$ și totuși sursele certificare și ieftine sunt mai rare ca blana de găină.
 
Singura de care stiu e Seasonic X-650.
Urmeaza un Enermax (prin ianuarie din cite stiu de la importator).

Dar fie vorba intre noi, certificarea 80+ e praf in ochi pentru ca nu-ti spune decit eficienta la 20-50-100% load si ambient de 25C. Nu spune nimic de cum functioneaza la 50C, nu spune nimic de ripple, nu spune nimic de zgomot. Iar diferenta dintre 80+ chel si 80+ Gold in termeni de economie la buzunar/an este in marja de eroare. :biggrin:
Sunt surse care cu indulgenta ar putea fi considerate decente si au certificare 80+.
Pe de alta parte eu as alege acel Seasonic doar pentru motivul ca e fanless pina la 300W load si are tensiunile si ripple-ul mult mai bune decit ar avea nevoie un om normal acasa.
 
Back
Top