Discutii generale despre surse

Depinde si ce vrei sa faci cu sistemul. Exista placi uITX cu sursa integrata, se alimenteaza direct la 12V. Dar ar trebui totusi sa stabilizezi cumva cei 12V, sa nu-i dai direct din alimentarea masinii. Sursa ar trebui sa stie macar intervalul 11-14V (scris in specificatii). Teoretic o sursa in comutatie de genul asta ar trebui sa suporte ceva variatie la input (cel putin "in sus"), insa nu stii ce limitari s-au introdus pentru micsorarea sursei. Exista surse facute pentru asa ceva (Pico PSU automotive, interval de alimentare 6V-24V, inclusiv cu input de ignition sa porneasca odata cu masina), dar te papa de ceva bani.

Daca gasesti undeva monitor eftin de 7" sa-mi zici si mie, poate sa fie si fara touchscreen.
 
Miahi stie ce sistem vreau sa infig acolo, ca de la el o sa provina :biggrin: Nu ma deranjeaza sa-l bag in portbagaj, unde sa-l inchid intr-o incinta de fibra de sticla langa subwoofer si amplificator, ventilatie push pull cu 4x120mm la 5-8V cu grilaje si filtre de praf incluse :smile:

Ideea este ca as vrea sa fie seven capable, dintr-un singur motiv - este singurul OS, pe langa Vista, care are voice recognition aproape perfect. Deci touch screen-ul ar deveni inutil ca idee :wink:
 
Pai ultima data era vorba de home cinema cu sistemul ala, acu' vrei sa-l muti in portbagaj? :smile:
 
Enermax Eco80+ 500W @SPCR.
Most impressive of all was the baseline noise level at 90W and below where I was unable to hear it in our anechoic chamber from our usual operating position of one meter.
Asta ca bonus la voltage regulation
The Eco80+ is no exception — it was nearly always within ±2% and it never exceeded ±3% on any line.
si ripple
Ripple on the Eco80+ was generally around 20 mV on all lines, and it changed very little as load increased.
So cum ziceam mai sus, sursa excelenta ramine doar sa va uitati la portofel daca incape.
 
Last edited by a moderator:
Pasiv si open air sunt doua concepte oarecum incompatibile, in general componentele racite pasiv sunt gandite in asa fel incat sa beneficieze de un airflow ceva...
 
Hmm, si totusi o sursa racita pasiv, mai ales pentru cei cu sisteme open air?
Seasonic X-650. Fanless pina la load de 300W, complet modulara (adica niciun cablu atasat de ea), 80+ Gold, performante de top. Cu alte cuvinte in clipa de fata e THE PSU. :biggrin:
Si cind te gindesti ca e doar un pic mai scumpa decit FSP Zen 400...
 
E 600 de roni, burebista, pentru numele lui Dumnezeu, si vine cu o putere obscena pentru un silent freak.
Daca ar scoate una de 300w, tot asa complet modulara, m as uita un pic la ea.
War4peace, ma refer la situatia mea, un cadru de carcasa cu componente pe ea.Din pacate nu am cu ce sa fac o poza.
Cosmin, daca componentele nu sunt de top, ci sunt low level mainstream(sau chiar cu degajari termice gandite cat mai mici) , si nu se influenteaza termic, poate fi usor de realizat zic eu, adica situatia mea, unde doar sursa are ventilator.In plus eu doresc silentiozitatea maxima doar in 2d@net, cand joc acolo ceva, nu ma deranjeaza sa pornesc un ventilator ceva, pentru ca am castile puse si ma impusc pe acolo cu inamicii.
 
liubarschi citisem pe forum la Enermax parca, unde era o intrebare de genu celei pusa de tine mai devreme. Raspunsul a fost ceva de genul: da putem face o sursa de 200w, chiar si de 100w pentru cei care chiar vor asa ceva, o sa fie cu 5$ mai ieftina decat cea de 600w (costul materiei prime nu difera atat de mult).

Cati crezi ca vor cumpara una de 100w si cati crezi ca vor cumpara una de 600w?
 
Diferența care contează e curba randamentului: la 50-100W cea de 200W are randament mai mare decât cea de 600W. O sursă de 5-600W de obicei are randament prost (75% sau mai jos) la consum mic.

Iar o diferență a costului de fabricație de 5$ înseamnă, proporțional, zeci de dolari la prețul final. Cât crezi că e costul de producție al unei surse bunicele care se vinde pe piată cu 50$? Maxim 20$, probabil, iar sursele de 800W și 1000W sunt doar marketing hype pentru lunatici dispuși să dea sume astronomice - sursele de server (dual socket, cele mai răspândite) au în general până în 600W, la ce ți trebuie 1000W într-un desktop?
 
libarschi, păi bine omule, nu ţi-a zis nimeni că 2 capace pe carcasa aia îţi taie cel puţin 50% din zgomot, dacă nu chiar mai bine? Normal că te plângi că face zgomot, fără atenuarea tablelor e de aşteptat să se întâmple.
N-ai nevoie de sursă silent într-o carcasă cât de cât mai solidă şi închisă.
 
Maxu, nu am ratat sursa aia, i-am facut omului o propunere, nu am chef sa dau pe ea 300 de roni, cand modelul de 300 w e 130 de roni cu facura si garantie la sitax.(astept sa mai aduca).
Dashu, eu lucrez in domeniul confectiilor si adaosurile comerciale cu care lucreaza marile firme sunt de ordinul a 1000-3000% fata de costul de productie, ma astept la chestiile astea si in domeniul asta.
War4peace, nu stiu ce sa zic de table, chiar si cu antifonare, si sincer nu stiu cum e mai bine: open air cu convectie naturala si auzi orice zgomot, sau tabla cu antifonare, dar si pui ventilatoare sa ai flux de aer fortat.
Asa cum am mai afirmat, nu stiu fizica, degajari termale si alte chestii, si nu pot sa spun decat :"eu cred", si eu cred ca open air la componente low level mainstream e acceptabil.
As vrea sa facem un calcul si la costuri:
-la open air investeti intr-o sursa silentioasa/racita pasiv, un ninja pasiv, si o solutie pt hdd.
-la carcasa investesti in:sursa, merge si un pic mai zgomotoasa, un ninja (cu un vent pe el poate), o solutie pt hdd tot trebuie ca, de, carcasa nu cred sa fie de ajuns, fanuri pentru carcasa, si bineinteles o carcasa si antifonarea ei.
Acum asta e opinia mea, in cazul meu, care am un biet dula core amd 5000+, nu rachete quad oc la xxx, si care nu mi am luat 9800 datorita degajarii termice, si ma uit sa iau un seria 5 cand or aparea si modele racite pasiv.
Ar fi o chestie sa pun sistemul meu intr-o carcasa pe care sa o antifonez, eu imi cunosc temperaturile si zgomotul, si dupa sa vad cate ventilatoare trebuie sa pun ca sa am aceleasi temperaturi si cum se vor auzi ele.
Din pacate nu am bani sa cumpar o carcasa,antifonare si ventilatoare doar ca sa vad treaba asta.
Dar ar fi o chestie, nu credeti?
Chiar acum fac un test: deasupra lu nenea ninja, era seasonicu cu ventu de 12 care tragea aer cald din ninja si il scuipa afara.Am mutat sursa sa vad ce impact are lipsa ventului de la sursa in orthos.
Cu Seasonic on top of Ninja nu puteam sa trec peste 63 de grade in load cu Orthos, sa vedem acum.
Soft: abit eq si cpuid pentru monitorizare.Revin in jumate de ora cu rezultate.
Asa cum ar zice burebista: piticii nu ma lasa sa dorm.
 
Hm, tu n-ai avut/văzut prea multe PC-uri bine făcute la viaţa ta, nu-i aşa? Că din ce văd laşi piticii să se manifeste pe argumente pur teoretice :wink:

Să ai un ventilator în carcasă nu-i nici o problemă, dacă-i de 12cm şi are turaţie redusă şi carcasa e solidă; totul va fi sub limita audibilă (22 dB) însă se va asigura un airflow minim necesar răcirii adecvate a tuturor componentelor. Nu-ţi trebuie antifonare la o carcasă ţeapănă, decât dacă chiar ai nişte ventilatoare gălăgioase înăuntru. Hard discurile nu le rezolvi prin antifonare, că ele produc şi vibraţii mai joase în frecvenţă; trebuie montare pe şaibe de silicon sau suspendare cu benzi de cauciuc şi, desigur, discuri silenţioase. O carcasă închisă asigură atât o răcire bună a tuturor componentelor cu un airflow minim, cât şi o barieră acustică între sursele de zgomot şi încăpere; o carcasă deschisă e mai gălăgioasă, plus că pierzi şi la răcire.

Dar meh, sunt piticii tăi :wink: Atenţie însă că efortul pentru a avea un sistem cu 0 dB este mult, mult mai mare decât a avea unul sub nivel audibil, cel mult ca o şoaptă în liniştea nopţii. Pune de acord urechea cu buzunarul.

Produse şi idei sunt multe, că doar fiecare cu o idee creaţă poate să-şi facă marketing bun. Asta nu înseamnă că toate produsele sunt şi utile; multe-s mofturi pentru pitici, fără rezultate reale atât de spectaculoase. Poţi face mai mult bine schimbând carcasa cu una mai bună decât să încerci să antifonezi una proastă, sau să gândeşti un airflow cu bun simţ şi wire management cu ventilatorul din sursă decât să adaugi încă un ventilator silenţios.
 
Dupa o ora de orthos, temperatura este de ~72 de grade, cu 9 grade mai mult decat atunci cand ventilatorul din Seasonic tragea aer, dar si aerul pe care il evacua era cald/fierbintel, ceea ce nu mi ar fi permis sa undervoltez ventilatorul din sursa.
Cum vi se pare temperatura de 72 de grade la un procesor racit complet pasiv(fara fanuri adiacente) si in orthos?
Dupa ce voi rezolva si treaba cu sursa intr-un fel sau altul(o alta racita pasiv sau Seasonic cu vent schimbat/undervoltat), voi face urmatoarea miscare:
-voi amplasa pe Ninja un ventilator la 500 rpm, care il voi porni ori de cate ori voi juca cate ceva, amplasand ventilatorul in asa fel incat sa raceasca si componente adiacente.
Un pc cu 0 db il doresc in office/net/muzica, nu cand ma joc.
Consider foarte realizabil acest lucru, si cu resurse putine.
Bineinteles, cu ajutor cerut pe ici pe colo.:biggrin:
Apropo de ajutor, un ventilator ca cel din sursa Seasonic, cu 2 fire, poate fi subvoltat, si daca da, cum?Sau are cineva idee cam cate rpm o avea?
Mnetionez ca este Seasonic OEM de 500w.
Pentru ca asa cum ziceam, as vrea sa il subvoltez intaii si daca tot nu imi va placea zgomotul, il voi schimba cu altceva.
Tocmai mi a venit o idee geniala!Cat de curand poze cu ideea geniala!
BTW, cred ca un individ cu resurse limitate, cu knowledge si cu ajutor de la altii, poate realiza lucruri mai bune decat chestiile comerciale.Cel putin, pana acum, in domeniile in care activez, este extrem de adevarat.
Sper ca si la pc sa fie asa.
 
@ AdrianB1, sunt total deacord cu tine, intrebarea mea de la finalul postului era de fapt intrebarea pusa de nenea ala. Intr-o piata in care lumea cumpara surse de 1kW, dupa cum ziceai si tu, o sursa de 200w ar fi cumparata de... 1-2% din populatie? de oameni ca mine si ca tine sigur, dar marea majoritate nici nu s-ar uita la ele. Daca nu vinzi, n-are rost sa produci.

@ liubarschi, stiu ca ai pitici cu mutat HDD-ul pe balcon, ai incercat sa-l suspenzi? 72oC is relativ ok, am gradele astea la procesorul de pe laptop (HP-DV7) cand mai pornesc in WoW pe el.
 
Stiu hardul lui liubarschi, din pacate chiar daca elimini vibratiile (problema deja rezolvata cu multa pasla) tot se aude un "rontait" la cautare si scriere pe hard.
 
Iar daca merge un program de sharing, nu se poate sta in incapere.
Iar SSD, poate peste 2-3 ani, cand nu vor mai costa 2 rinichi si un ficat, si poate vor fi si mult mai fiabile.
DAca stie cineva va rog cum s-ar putea subvolta fanul cu 2 fire de alimentare din sursa, ca daca numerge subvoltat, as lua un fan Scythe de 25 de lei la 500 de rpm nativ.
Ce parere aveti despre acest fan?
 
Back
Top